kuchni podkarpackiej. Kotlety z ziemniaków i sera to proste, ale bardzo smaczne danie, popularne od Leska aż po Cisną. Bieszczadzki sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych po obiedzie. Tak przygotowane kotlety podajemy z sosem pieczarkowym, z sosem mięsnym, albo po prostu z kefirem. Zapraszam :) Składniki na 12 niewielkich kotlecików: 300 g ugotowanych ziemniaków (całych lub tłuczonych) 100 g twarogu 1 jajko(...)łyżki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1/2 łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżka majeranku sól do smaku kilka łyżek bułki tartej do panierowania olej do smażenia Ziemniaki i twaróg mielimy. Dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i majeranek i dobrze mieszamy. Nawilżonymi dłońmi formujemy podłużne kotleciki długości około 7 cm , panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przepis
Trzeci talerzSmaczne i aromatyczne kotleciki. Wystarczy podać do nich ulubioną sałatkę a najlepiej dwie. Mają delikatny smak, który z pewnością docenią dzieci. Składniki 1 szkl pęczaku 1
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatysolą i pieprzem. Dodatkowo możemy użyć papryczki chilli w proszku do otrzymania pożądanej ostrości sosu. Burgery: Bułkę namaczamy w mleku przez kilkanaście minut. Następnie dokładnie ją odsączamy. Umyte mięso mielimy (lub siekamy w food procesorze) wraz z czosnkiem, dodajemy bułkę, jajko, łyżkę bułki tartej i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki. Z powstałej gładkiej masy formujemy kule, które następnie rozpłaszczamy tworząc kotleciki(...)Następnie każdy z nich obtaczamy w mące. Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy mąkę, sól oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Wszystkie kotlety maczamy w jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia (z obu stron
Słodka Stronaimprowizacja! pierwsze śniadanie razowy chleb, żółty ser i wielgachny pomidor z oliwą, a na drugie koktajl. Przyznam, że znowu powstał z potrzeby zrecyklingowania kaszy jaka została mi z kotletów buraczanych. Nie lubię marnować... napój jest bardzo treściwy, w smaku odrobinę poziomkowy. Niestety tym co kasza nie przepadają raczej zasmakuje :( Koktajl jaglany z truskawkami i jabłkiem(...)jaglanej 200 ml mleka roślinnego lub innego dozwolonego (ja polecam migdałowe lub po prostu bez laktozowe) 10 dużych truskawek ćwiartka jabłka, obrana łyżeczka miodu po 1/4 łyżeczki cynamonu i mielonego imbiru Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Zjadamy/wypijamy od razu bo potem koktajl szybko kwaśnieje i nabiera goryczy
Dzieje kuchennej WiewióryDoskonałe kotlety są dietetyczne. Warto podać na postny piątek z sosem np. pomidorowym lub z którąś z naszych surówek. Składniki: pół szklanki surowej kaszy jaglanej 6 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko 1 średnia cebula 5-6 średniej wielkości pieczarek pół czerwonej papryki pół pęczka kolendry 2 łyżki płatków owsianych 1 duży ząbek czosnku(...)gram masła sól, czarny pieprz. papryka mielona ostra tarta bułka oliwa Wykonanie: Kaszę prażymy na suchej, gorącej patelni, następnie opłukujemy dobrze wrzątkiem na sicie by pozbawić kaszę ewentualnej goryczki. W ten sposób przygotowaną kaszę przekładamy do garnka zalewamy 1,5 szklanki wrzącej wody, lekko osolić, gotować ok. 20 minut, aż będzie miękka. Po ugotowaniu kiedy cały płyn
kgwjanczewoPyszne DE VOLAILLE w wersji dla osób będących na diecie? Proszę bardzo. Dzisiejszy przepis jest nieco bardziej czasochłonny ale na prawdę warto. Kotlety są pyszne, ciągnące a przede wszystkim sycące i małokaloryczne. Do ich przygotowania nie potrzeba nam oleju. Z dodatkiem np. ziemniaków mogą posłużyć za na prawdę wypasiony obiad - dobry nie tylko dla będących na diecie.Co zatem potrzebujemy(...)SKŁADNIKI NA DWA DE VOLAILLE: 2 sznycle z filetu z indyka (ok. 170g) 20g mozzarelli 15g pieczarek 10g papryki przyprawy: papryka słodka (mielona), papryka ostra (mielona), pieprz, zioła prowansalskie Zaczynamy od zamarynowania sznycla. Na deskę wysypuje przyprawy tworząc mieszankę i starannie obtaczam w niej sznycle (można delikatnie natłuścić mięso np. oliwą). Odstawiam do miseczki i przykrywam folią
All My Fit Lifemięsa mielonego (tatar)1 łyżeczka musztardy dijon1/2 cebuliOliwa z oliwek do smażeniaDodatki:3 bułki pełnoziarniste kajzerki3 łyżki listków roszponki1 pomidor gruszkowy3 plastry sera topionego1 ogórek kiszonySos:1 łyżka ketchupu1 łyżka majonezuPrzepis: Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy ją do mięsa razem z musztardą. Całość dokładnie mieszamy i przygotowujemy trzy kotlety.Przygotowane kotlety odkładamy
Emcia Pichcischabowego Proste potrawy są naprawdę nie doceniane a szkoda bo takie właśnie są zawsze najlepsze Składniki : 1/2 małej główki kapusty 10 pieczarek 2 małe cebule 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 2 łyżki masła 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól , pieprz lub drobniutko siekane chilli do smaku Kapustę szatkujemy drobno , sparzamy w misce , wrząca wodą przez około 5 minut , odcedzamy , odstawiamy(...)pokrywką i dusimy na małym ogniu , co jakiś czas mieszając , aż kapusta zrobi się miękka i gotowa Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami lub solo . Świetna jako towarzystwo dla kotleta schabowego Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kapusta z pieczarkami , prosta przystawka pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyfenkuły, cebule, cukinie, kilka pomidorów, gałązki tymianku oraz kilka listków oregano i stworzyłam z nich niesamowicie smaczne danie. Polecam!!! Składniki na klopsiki w warzywnym sosie KLOPSIKI: 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka przyprawy do mięs 0,5 łyżeczki majeranku pieprz sól 1 mała bułka mleko do namoczenia mleka bułka tarta olej do smażenia(...)mięs, majeranek, sól, pieprz i dobrze wyrabiamy masę. Z masy formujemy niewielkie klopsiki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju z dwóch stron na rumiano. Usmażone kotlety odkładamy na talerz, na tej samej patelni smażymy fenkuł, gdy trochę zmięknie dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli, a następnie dodajemy cukinię i jeszcze chwilkę smażymy (około 2 minuty), dodajemy
Rozpustne gotowanienaprawdę i jedni i drudzy mają rację. Kuskus ( z arab. kaskasa - tłuc , rozbijać) ma cechy i makaronu i kaszy. Kiedyś to był odpad gdy w żarnach mielono pszenicę. Odsiewano mąkę, a drobną kaszkę wykorzystywano w kuchni do przygotowywania szybkich potraw. Dziś kuskus to wyrób z mąki i wody, aby był ładny i miarowy jest odsiewany przez odpowiednie sita(...)Pomysł na kuskus Kuskus to nie tylko sałatki, to także doskonały dodatek do dań obiadowych. Kuskus świetnie zastąpi ziemniaki w daniach głównych. Kuskus z sosem, ze skwarkami, kuskus z kotletem. Można także podawać kaszkę kuskus jako dodatek do zup mięsnych, jarzynowych i mlecznych
Dieta moja pasjałyżka oliwy z oliwek (15 ml) – 1 łyżka octu balsamicznego (15ml) – 2 łyżeczki musztardy (użyłam sarepskiej) (10 ml) – 1 łyżeczka cukru (5g) – 1/5 łyżeczki pieprzu mielonego Ze składników na sos przygotuj sos, dokładnie wymieszaj. Marchewkę i jabłko obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka i kapustę pekińską szatkujemy(...)misce i zalewamy sosem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki do przegryzienia. Surówka smakuje dobrze zarówno w dniu przygotowania jak i na następny dzień. Jest idealnym dodatkiem do kotleta jak i do ryby. Smacznego! Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej pochodzi z serwisu Cook Yourself
CookYourselfłyżka oliwy z oliwek (15 ml) – 1 łyżka octu balsamicznego (15ml) – 2 łyżeczki musztardy (użyłam sarepskiej) (10 ml) – 1 łyżeczka cukru (5g) – 1/5 łyżeczki pieprzu mielonego Ze składników na sos przygotuj sos, dokładnie wymieszaj. Marchewkę i jabłko obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka i kapustę pekińską szatkujemy(...)misce i zalewamy sosem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki do przegryzienia. Surówka smakuje dobrze zarówno w dniu przygotowania jak i na następny dzień. Jest idealnym dodatkiem do kotleta jak i do ryby. Smacznego! Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej pochodzi z serwisu Cook Yourself
CookYourselfmielonych. 250 g Mielonego mięsa z kurczaka lub indyka 1 Średni batat 1 Mała czerwona cebula Natka kolendry 2 Ząbki czosnku 1 łyżeczka Suszonego oregano 2 łyżeczki Mielonego kuminu 1 łyżeczka Suszonego Jalapeno 1 łyżeczka Wędzonej papryki 2 łyżki Oliwy z oliwek 2 łyżki Mąki kokosowej 20 ml Soku z limonki Sól i pieprz (do smaku) Piekarnik(...)Batata obierz i starkuj używając tarki, malaksera lub szatkownicy. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, posiekaj natkę kolendry. Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Uformuj kotlety wielkości piłki golfowej, następnie lekko je rozpłaszcz i wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 25-30 minut przewracając je raz w trakcie pieczenia. Podawaj np. z meksykańskimi salsami
Oslov.Połączenie wieprzowiny z wołowiną, daje nam odpowiednią konsystencję na wykonanie smacznych mielonych. Składniki: 25 dag mielonej wieprzowiny 250 dag mielonej wołowiny biała część pora 15 dag pieczarek 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 łyżki grysiku sól i pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie: Pora umyć(...)razem z oczyszczonymi pieczarkami drobno posiekać. Połączyć z mięsem, grysikiem, przyprawami do smaku, jajkiem, zmiażdżonym czosnkiem i dwoma łyżkami ciepłej wody. Dokładnie wymieszać, formować podłużne kotlety, panierować w bułce tartej. Smażyć na gorącym oleju złociście z obu stron. Podawać z ziemniakami lub ryżem z dodatkiem surówki z kapusty pekińskiej
Tradycyjna Kuchniasmakiem. Potrawa fajna, bo może być przygotowana wcześniej- odgrzewanie jej nie przeszkadza. Zdjęcie może nie najlepsze, ale na ten czas nie mam innego. SKŁADNIKI: 1kg. mięsa mielonego (ja używa szynki wieprzowej i mielę, myślę że drób też może być) 2 łyżeczki papryki ostrej 1 pęczek posiekanej pietruszki sól, pieprz 3 małe papryki czerwone czerstwa bułka 1 jajko(...)opcjonalnie "sos meksykański-Pudliszki"(można zrobić samemu) WYKONANIE: Mięso, paprykę (proszek), sól, pieprz -mieszamy cebulę, 1 paprykę krótko dusimy na tłuszczu, aby zmiękły-dodajemy do mięsa formujemy owalne kotlety i smażymy pozostałą paprykę, cebulę kroimy w cienkie paski- dusimy dodajemy gotowy sos, bądź robimy własny wkładamy zrazy i dusimy około 15-20min. pod przykryciem, mieszając
Kuchnia Beaty