zamiast bułki tartej dać otręby owsiane. Smak kotletów okazał się całkiem inny, zupełnie oryginalny i zdecydowanie przypadł mi do gustu :) Szczerze polecam! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: 4 Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 jajka 2 garści mąki 2 garści otrębów owsianych Masło do smażenia Świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Rozgrzewamy patelnie
Kolizje Smakówklopsy na bloga ;-) No.. to klops..;-) Składniki: 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 2 bułki 2 jajko 1 cebula ½ papryki czerwonej 1 puszka pomidorów krojonych ( u mnie były z dodatkiem ziół) 3 łyżki mąki tłuszcz woda Majeranek, bazylia, pieprz, sól, listek laurowy Sposób wykonania: Mięso zmielić ( mieliłam dwukrotnie), bułki namoczyć w wodzie. Gdy będą miękkie, odsączyć wodę(...)Cebulę pokroić drobno i zeszklić na patelni na oleju. Następnie dodać do mięsa. Dodać także jajko i przyprawy do smaku i wszystko wymieszać. Formować średniej wielkości kulki. Jak na kotlety. Można tez obsmażyć lekko na tłuszczu. Lub wrzucić od razu do wrzącej wody. W takiej ilości aby przykrywały w całości klopsy. Do wody dodać przyprawy: sól pieprz, bazylię, listek laurowy
Na słodko lub wytrawnieFroda z Drużyny Pierścienia mieli kompletnego bzika. Kiedy tylko zobaczyli rosnące na pniu boczniaki natychmiast rzucali się do zbierania. Wiedzieli co dobre. Gdyby spróbowali przepisu na hamburgery z boczniaków kaszy gryczanej i fasoli wyprawa do Mordoru pewnie w ogóle nie doszłaby do skutku, bo towarzystwo nie chciałoby się ruszyć z miejsca, tylko smażyć grzybowe kotlety. Boczniaki, choć nie pachną(...)Składniki: 250 g boczniaków (2-3 szlklanki posiekanych grzybów) 1 szklanka gotowanej kaszy gryczanej ½ puszki czerwonej fasoli 1 jajko ½ szklanki bułki tartej 1 łyżeczka suszonego tymianku ½ łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 mała cebula drobno posiekana 1 starty ząbek czosnku Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia 4 bułki hamburgerowe ( według tego przepisu ) Przygotowanie: Krok
Niedzielny kucharzFroda z Drużyny Pierścienia mieli kompletnego bzika. Kiedy tylko zobaczyli rosnące na pniu boczniaki natychmiast rzucali się do zbierania. Wiedzieli co dobre. Gdyby spróbowali przepisu na hamburgery z boczniaków kaszy gryczanej i fasoli wyprawa do Mordoru pewnie w ogóle nie doszłaby do skutku, bo towarzystwo nie chciałoby się ruszyć z miejsca, tylko smażyć grzybowe kotlety. Boczniaki, choć nie pachną(...)Składniki: 250 g boczniaków (2-3 szlklanki posiekanych grzybów) 1 szklanka gotowanej kaszy gryczanej ½ puszki czerwonej fasoli 1 jajko ½ szklanki bułki tartej 1 łyżeczka suszonego tymianku ½ łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 mała cebula drobno posiekana 1 starty ząbek czosnku Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia 4 bułki hamburgerowe ( według tego przepisu ) Przygotowanie: Krok
Niedzielny kucharzKotlety z ziemniaków, robiłam z różnymi dodatkami, jednak najlepiej smakują mi z dużą dawką czarnego pieprzu i czosnku. Wędlina, mięsa, sery też są fajne, ale te proste, mocno pikantne są dla mnie najlepsze. A dodatkami zawsze można sobie regulować obok na talerzu. 1 - 1,2 kg ugotowanych ziemniaków 2 jajka płaska łyżeczka czarnego pieprzu łyżeczka z brzuszkiem suszonego czosnku szklanka(...)mąki odrobina oleju do smażenia papierowy ręcznik Ziemniaki przygotowujemy jak na kopytka, zimne ( najlepsze są te z poprzedniego dnia) przeciskamy przez praskę lub mielimy. Dodajemy jajko, przyprawy i mąkę, wyrabiamy na jednolitą masę. Moje ziemniaki należą do tych z dużą ilością skrobi, są suche i szklanka mąki wystarcza. Jeśli uznamy, że ciasto jest za rzadkie, trzeba jeszcze dodać
Dieta moja pasjakotlety ryżowe z jajkiem (4 osoby) Składniki do curry: 2 duże czerwone papryki 1 średniej wielkości młoda cukinia 1 duża cebula 2 garści fasolki szparagowej, zielonej 3 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 duże łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżeczki wiórków kokosowych 1 duża łyżka jogurtu naturalnego, typ grecki najlepszy 1 papryczka chili oliwa z oliwek przyprawa curry, kmin rzymski mielony, imbir mielony, tymianek, pieprz, sól Wszystkie warzywa dobrze myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Odstawiamy i na suchej patelni delikatnie przesmażamy przyprawy : 1 łyżeczkę curry, 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/4 łyżeczki imbiru, i 2 łyżki słonecznika. Musicie zwrócić uwagę, aby przyprawy nie przypaliły się, a jedynie uprażyły delikatnie. Zauważycie to wtedy, kiedy zaczną intensywnie pachnieć. To jest moment
vegetaniePASTĄ JAJECZNĄ KOTLETY JAJECZNE Z PAPRYKĄ FRITTATA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I GROSZKIEM Jajka po szkocku: – Przesmacznie płynne wewnątrz – Rumiane i chrupiące na zewnątrz – Są po prostu świetne – Atrakcyjna przekąska – Nie tylko od święta ILOŚĆ PORCJI: 5 CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Jajka wiejskie – 7 sztuk – Mięso mielone wołowo – wieprzowe – Szczypiorek drobny – pół pęczka
globuskulinarnywarto? Składniki 250g mięsa mielonego wołowego 3-4 łyżki wody sól pieprz odrobina musztardy Dodatki do burgera pomidor cebula ogóreczek konserwowy majonez sos BBQ żółty ser Sprawdź przepis na: Domowy sos barbecue Przepis na burgera BBQ Do miski wkładamy mięso, dodajemy sól, pieprz, odrobine musztardy i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety o wadze ok. 125g. Odstawiamy na ok. 15 minut
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Mięso mielone wieprzowe oraz wołowe przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą i ugotowaną kaszę gryczaną. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką oraz czosnkiem granulowanym. Z mięsa wyrabiamy jednolitą, zwartą masę. Formujemy okrągłe kotlety, obtaczamy w mące. Mięso obsmażamy na patelni
VioletoweKucharzeniepolecana do różnych pieczonych mięs, kotletów czy jako dodatek do smażonej ryby. SKŁADNIKI: 1 mała kapusta pekińska 1 czerwona papryka ½ świeżego ogórka wężowego 3-4 ogórki konserwowe 1 marchewka 2 łyżki octu winnego jabłkowego 2 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek 1 łyżka cukru Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kapustę
Wanilia i KardamonOstatnio wymyślam przepisy na dania bezmięsne wege. Czy przeszłam na wege? Ależ nie! Czasem mam tylko ochotę zjeść coś innego niż mielony czy kurczaka;) Kotleciki
Ana Mari's worldOstatnio wymyślam przepisy na dania bezmięsne wege. Czy przeszłam na wege? Ależ nie! Czasem mam tylko ochotę zjeść coś innego niż mielony czy kurczaka;) Kotleciki
Ana Mari's worldkiszonej 250 g pieczarek 2 cebule mielony kminek pieprz czosnkowy słodka papryka w proszku 6 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe sól olej roślinny do smażenia Sposób wykonania: Mięso kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem. Każdy kawałek doprawiamy kminkiem, pieprzem, papryką i solą. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim kotlety z obydwu stron na złoty kolor (smażymy
Qchnia po prostuPyszne, mięciutkie i kruche kopczyki. Łatwe do zrobienia, a efekt doskonały. Polecam na niedzielny obiad. Składniki na 6 porcji: • 6 plastrów
To co kocham