przygotowaniu kory orzechowej myślałam już od dawna, ale brakowało sprzyjających okoliczności. W końcu jest - pyszny przekładaniec, z rodzaju tych "na bogato". Posmakował wszystkim, nawet osobom, które za ciastami nie przepadają (to chyba najlepsza rekomendacja) więc z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Przygotowanie kory orzechowej wymaga nieco więcej czasu ale, zwłaszcza na specjalne okazje, na pewno warto
babka w formieButelka czerwonego wytrawnego wina (i lepiej jednak zainwestować w dobre wino) 2 surowe żółtka 1-2 łyżki miodu gryczanego 1 łyżka cukru Kilka goździków Solidna szczypta cynamonu lub kawałek kory Opcjonalnie: 1 pomarańcza Przygotowanie: Żółtka wraz z cukrem ucieramy na pianę. Wino przelewamy do garnka, dodajemy goździki i cynamon i podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia i nie gotujemy. Zdejmujemy(...)ognia i dodajemy miód. Wyjmujemy goździki i korę cynamonową. Gorące wino powoli wlewamy do żółtek z cukrem cały czas ubijając trzepaczką lub mikserem tak, aby całość nie zwarzyła się. Naczynie z naszym grzańcem umieszczamy w np. misce lub innym garnku wypełnionym gorącą wodą i jeszcze chwilę ubijamy. Rozlewamy do kubeczków lub odpowiednich szklanek i od razu podajemy. Można serwować
Kate's Kitchenniego przełamać. Może kiedyś nadejdzie taki dzień... Wstawiam przepis dla wszystkich smakoszy. Składniki na kompot wigilijny (dzbanek około 1.5 l): tacka wędzonej mieszanki owocowej 250 g 2 jabłka kora cynamonu 4 łyżki cukru kilka goździków 1.5 l wody Mieszankę owocową opłukać. Usunąć z jabłek gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Składniki przerzucić do garnka. Zasypać cukrem. Dodać korę cynamonu
Karola gotujemakaronu, lub ryżu, albo jako przekąskę. Bulion na cynamonie My wrzuciliśmy je do zupy zrobionej w stylu tajskim, której podstawę stanowi aromatyczny bulion z jednym, niecodziennym składnikiem. To kawałek kory cynamonowca. Bulion z dodatkiem cynamonu jest dość typowym daniem dla kuchni azjatyckiej, stanowi np. podstawę popularnej zupy pho. Nadaje potrawie przyjemnego, rozgrzewającego, korzennego smaku. W przepisie możecie zrezygnować z mleka(...)pęczek kolendry Bulion 1 łyżka oleju 1 szalotka drobno posiekana Pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler) 4 szklanki wody 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżeczki oleju sezamowego 1 kawałek kory cynamonu Dodatki Garść szpinaku lub 2 kapusty pacz choy Garść makronu ryżowego 2 szklanki posiekanej czerwonej kapusty 1 szklanka posiekanej marchewki 1/2 puszki mleka kokosowego Czerwona ostra papryka (według uznania
Niedzielny kucharzkcal w 100 g z upływem czasu maleje jędrność śliwek, ale rośnie zawartość polifenoli śliwki poleca ne są na zaparcia u kobiet w ciąży badania wykazały, że również kora śliwy wykazuje działanie zdrowotne - wyciąg z kory śliwy stosowany jest w leczeniu schorzeń prostaty Przepisy ze śliwkami 1) CZEKOŚLIWKA 2) ŚLIWKÓWKA
Kuchnia MagdaLenySkładniki : 1 i 1/2 kg dojrzałych jędrnych śliwek węgierek 20 dkg cukru 3 cm kory cynamonu okruch gałki muszkatołowej 10 szt. rozłupanych owoców kardamonu 2-3 goździki 2 l spirytusu 60 % Sposób wykonania : Ś liwki opłucz, osusz, usuń pestki, każdą śliwkę pokrój na ćwiartki, wrzuć do dużego czystego słoja, zalej spirytusem. Słój zamknij szczelnie wieczkiem i odstaw(...)parę dni wstrząśnij lekko słojem. Następnie zlej nalew ze śliwek do drugiego słoja ( słój zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce ). Śliwki zasyp cukrem, dodaj goździki, lekko pokruszoną korę cynamonu, owoce kardamonu, gałkę muszkatołową. Wymieszaj poprzez kilkukrotne wstrząśnięcie słojem, słój zamknij wieczkiem i odstaw na 2 tygodnie. Pamiętaj, aby codziennie wstrząsnąć słojem. Po tym czasie zlej syrop z owoców ( owoce
Przepisy i porady kulinarneZachodniej, zwłaszcza z Doliny Nilu. Arbuz był znany Grekom i Rzymianom starożytności. To był uprawiany przez Egipcjan 5000 lat temu i zostały zaoferowane arbuzy do spragnionych turystów. Jego gruba kora pozwala mu być uprawiana w regionach, w których inne warzywa lub owoce nie mogą rosnąć. Było Maurów, którzy wprowadzają ją w Hiszpanii w czasie kolonizacji w VII i XI wieku(...)prysznicem i zastosować chłodną płatki owsiane na skórze. Czy to aż do zapalenia skóry na przełęczy. Z przewlekłe zaparcia, nadciśnienie, obrzęki . Zmieszać równe części Senna liści i suchej kory arbuza, zupy do mieszania filiżankę przegotowanej wody, 20 minut, lub pić rano przed śniadaniem, wieczorem przed snem. Z biegunki. Wygładzić suche skórki arbuza na młynku do kawy, weź łyżeczkę
w mojej kuchniSkładniki : 1 kg dorodnych dojrzałych moreli 8-10 goździków 1/2 laski wanilii kawałek kory cynamonu ( około 2 - 3 cm ) 5 szt. gorzkich migdałów ( czyli jąder ze stłuczonych pestek moreli ) skórka z 1 pomarańcza ( bez białej błonki,albedo ) 1 kg cukru 150 ml wody 1 l spirytusu 95 % 150 ml rumu lub brandy Sposób wykonania : M orele opłucz, osusz(...)wrzuć do słoja. Pomarańcza umyj dokładnie, sparz wrzątkiem, obierz cieniutko, bez białej błonki. Skórkę pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do słoja z morelami. Dodaj drobno pokrojoną laskę wanilii, goździki, korę cynamonu oraz jądra pestek moreli. Zalej wszystko spirytusem, słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciepłe, nasłonecznione miejsce na 4-6 tygodni. Pamiętaj, aby co kilka dni wstrząsnąć słojem
Przepisy i porady kulinarneprzepisy na naleweczki. Likier z zielonych orzechów włoskich dla cierpliwych (lecz ich cierpliwość zostanie wynagrodzona) Składniki: ½ kg zielonych orzechów włoskich 1 litr spirytusu Kawałek kory cynamonu 3-4 gorzkie migdały 1 łyżka goździków ¼ litra wody ½ kg cukru Przygotowanie: Orzechy sparzamy, a następnie kroimy na ćwiartki. Warto pamiętać, że młode orzechy włoskie niemiłosiernie barwią, więc „obsługujemy” je w rękawiczkach. Przekładamy(...)zamykamy. Odstawiamy na rok Nastaw orzechówki Nalewka orzechowa „parmeńska” – dla mniej cierpliwych Składniki: 20 – 25 sztuk zielonych orzechów włoskich ¼ litra spirytusu Skórka z 1 cytryny, dobrze otarta 1 kawałek kory cynamonowej lub 1 łyżeczka cynamonu mielonego 250 ml wody 1,5 szklanki cukru Przygotowanie: Orzechy sparzamy, a następnie nakłuwamy widelcem. Umieszczamy wraz z cynamonem i skórką z cytryny w szczelnie
Kate's KitchenPierwszy etap polega na pokrojeniu orzechów i zalaniu alkoholem, orzechy w spirytusie trzymamy przez 6 tygodni, a następnie dodajemy syrop cukrowy. Do swojej orzechówki dodałam kawałek gwiazdki anyżu oraz korę cynamonu, dzięki czemu zyskała ciekawszy posmak. Wiem jednak, że niektórzy robią "czystą" orzechówkę. Składniki: etap I: 20 zielonych orzechów włoskich 500ml spirytusu 95% etap II: 300g cukru 500ml(...)wody przyprawy korzenne: 1/3 gwiazdki anyżu, kawałek kory cynamonu, 2-3 goździki Założyć rękawiczki! Orzechy pokroić w ćwiartki lub plasterki, umieścić w słoiku, zalać spirytusem, zakręcić i odstawić na 6 tygodni. Raz na jakiś czas zawartość słoika wymieszać, potrząsając nim. Następnie zlać nastaw (będzie ciemny, prawie czarny). Z wody i cukru ugotować syrop, ostudzić. Syrop i nastaw połączyć, dodać przyprawy
Obiad gotowySkładniki : 12-14 szt. zielonych orzechów włoskich 1 cytryna 1 pomarańcza 2 szt. kory cynamonu po około 8 cm długości 3 łyżki cukru trzcinowego 0,5 l wody 0,5 l spirytusu 95 % Sposób wykonania : O rzechy opłucz, pokrój w cienkie plastry, wrzuć do słoja. Cytrusy dokładnie umyj szczoteczką pod bieżącą wodą , następnie sparz wrzątkiem, pokrój razem(...)skórką na plastry o grubości około 1 cm, usuń pestki, wrzuć do słoja. Korę cynamonu połam na mniejsze kawałki, wrzuć do słoja. Wodę zagotuj z cukrem, wystudź. Zimną wodą zalej zawartość słoja, wlej spirytus, wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 4 tygodnie w ciepłe, ale nie nasłonecznione miejsce. Co parę dni wstrząśnij słojem
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 laska wanilii 1 g goździków 2 g mielonej gałki muszkatołowej 3 g świeżego korzenia imbiru 3 g kory cynamonowej 150 ml spirytusu 60 % Sposób wykonania : W anilię pokrój na małe kawałki, imbir drobno posiekaj, korę cynamonu i goździki utłuc np. w moździerzu. Wszystkie przyprawy wrzuć do słoja, zalej spirytusem, wymieszaj drewnianą łyżką lub poprzez wstrząśnięcie słojem. Słój
Przepisy i porady kulinarnesłońca. Po odpoczynku sobotnim, tzn. sprzątaniu, praniu i innych relaksujących czynnościach, dokończyłam ciasto. Zaczęłam je robić już wczoraj. Lepiej jest jak poleży troszkę i odmięknie zwyczajnie. To ciasto to kora dębowa. Pamiętam kilka lat temu jadłam je u bratowej i moje oczy zapłonęły. Przepyszne! Wyprosiłam przepis. Jest troszkę z nim zabawy, ale to kwestia wprawy. Troszkę trzeba się ustawić(...)znów następnego wykończyłam. Najlepsze było to, że robiąc zakupy przez internet zamówiłam za małą puszkę brzoskwiń. Dziecko wyratowało mnie z opresji całe szczęście i kupiło dużą puszkę. Składniki na korę dębową: Ciasto: * 8 białek * 3 żółtka * 20 dkg cukru * 20 dkg orzechów drobno posiekanych, bądź zmielonych * 10 dkg wiórek kokosowych * 10 dkg rodzynek * 1 łyżka mąki pszennej * łyżka proszku
Pieprzyć z FantazjąKora brzozy" wpadła mi w oko dawno temu, ale jak to zwykle bywa, jakoś nie po drodze mi z nią było, bo nie przepadam za kremowymi ciastami. Głównie dlatego, że zwykle są ciastami zawierającymi puste kalorie. "Kora brzozy" zdecydowanie różni się od nich, bo blaty zawierają orzechy. Smakuje wyśmienicie. A poza tym ciasto wygląda fantastycznie! Dla mnie to rewelacyjny zamiennik
Weekendy w domu i ogrodzieCiasto bardzo podobne do kory orzechowej tudzież kory dębu, jednak ciasta te różnią się masami, w tym znajdziemy kajmak i kawę - połączenie obłędne oraz słone krakersy. Piekłam w formie o wymiarach 25 cm x 35 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaa