u0105zowego cukru (da\u0142am trzcinowy na p\u00f3\u0142 z bia\u0142ym)\r","sok i sk\u00f3rka z cytryny\r","kilka kawa\u0142k\u00f3w kory cynamonu\r","po kilka sztuk any\u017cu, go\u017adzik\u00f3w, nasion kardamonu."],"name":"Gruszki korzenne z rodzynkami","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Rodzynki namaczamy we wrz\u0105tku.\r","1 l wody zagotowujemy(...)Składniki 3 kg gruszek 1/2 kg dużych rodzynek (dałam ok 150 g) 300 g brązowego cukru (dałam trzcinowy na pół z białym) sok i skórka z cytryny kilka kawałków kory cynamonu po kilka sztuk anyżu, goździków, nasion kardamonu. Sposób przygotowania Rodzynki namaczamy we wrzątku. 1 l wody zagotowujemy z przyprawami, sokiem cytryny, skórką i cukrem. Gruszki myjemy, obieramy i kroimy
Mieszam w Garnkuidealne rozwiązanie do imprez i oglądania wydarzeń sportowych. Zobacz mój film z przygotowania zupy Składniki – Zupa piwna z twarogiem 1 l jasnego piwa 5 goździków jedna kora cynamonu 2 jajka 100 ml śmietany 18% 100 g cukru brązowego 200 g twarogu do podania Przepis – Zupa piwna z twarogiem Piwo przelewamy do garnka i dodajemy do niego goździki(...)korę cynamonu. Całość należy zagotować. Uważajcie, bo gazowane piwo łatwo może wykipieć z garnka. Gdy piwo się rozgrzewa zabieramy się za przygotowanie śmietany do zabielania. Oddzielamy białko od żółtka. Żółtka dodajemy do miseczki, do której dodajemy jeszcze śmietanę i cukier. Całość należy dokładnie zmiksować. Gdy piwo się zagotuje lekko hartujemy wymieszane żółtka, śmietanę i cukier, dodając do nich rozgrzane piwo
Kuchennyviral.plTłuszcz: 9,8 g / w tym kwasy nasycone: 0,8 g Węglowodany 12,8 g / w tym cukry: 6,4 g Białko 3,8 g Sól: 1,2 g Koro Pasta z ciecierzycy z burakami Dostępność: Tesco Składniki : ciecierzyca 58%, sterylizowane buraki 20% [buraki, woda pitna, ocet spirytusowy, cukier kryształ, mieszanka przypraw Zeko (ziarna gorczycy)], woda pitna, olej roślinny rzepakowy(...)Tłuszcz: 4,4 g / w tym kwasy nasycone: 0,4 g Węglowodany 20,2 g / w tym cukry: 4,4 g Białko 6,2 g Sól: 1,20 g Koro Pasta z ciecierzycy lekko ostra Dostępność: Tesco Składniki : ciecierzyca 54%, pitna woda, cebula keczup (pitna woda, przecier pomidorowy, cukier kryształ, skrobia kukurydzowa, olej rzepakowy, sól kuchenna, regulator kwasowości: kwas octowy
Zielona Kuchniapiwny – idealne rozwiązanie do imprez i oglądania wydarzeń sportowych. Zobacz mój film z przygotowania zupy Składniki – Zupa piwna z twarogiem 1 l jasnego piwa 5 goździków jedna kora cynamonu 2 jajka 100 ml śmietany 18% 100 g cukru brązowego 200 g twarogu do podania Przepis – Zupa piwna z twarogiem Piwo przelewamy do garnka i dodajemy do niego(...)goździki i korę cynamonu. Całość należy zagotować. Uważajcie, bo gazowane piwo łatwo może wykipieć z garnka. Gdy piwo się rozgrzewa zabieramy się za przygotowanie śmietany do zabielania. Oddzielamy białko od żółtka. Żółtka dodajemy do miseczki, do której dodajemy jeszcze śmietanę i cukier. Całość należy dokładnie zmiksować. Gdy piwo się zagotuje lekko hartujemy wymieszane żółtka, śmietanę i cukier, dodając do nich
Kuchennyviral.plktórych skórka przy ogonku zaczyna się marszczyć. Takie śliwki są bardzo słodkie i mają intensywniejszy aromat. J eśli chcesz możesz pod koniec smażenia dodać kilka goździków, lub kawałek kory cynamonu ewentualnie laskę wanilii przekrojoną na połowę. Nie zapomnij przed przystąpieniem do wykładania powidła do słoików wyjąć goździki, korę cynamonu czy wanilię
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 30 dkg zielonych orzechów włoskich 500 ml spirytusu 95 % 250 ml koniaku 250 ml wody 250 ml miodu płynnego kawałek kory cynamonu 4-5 szt. goździków Sposób wykonania : O rzechy opłucz, osusz, pokrój w kostkę lub plasterki wraz z łupami, wrzuć do słoja. Dodaj goździki, korę cynamonu, zalej spirytusem. Słój zamknij i odstaw na 2 tygodnie. Pamiętaj
Przepisy i porady kulinarneherbatników masa serowa: 1 kg sera dwukrotnie mielonego 1/2 tabliczki czekolady deserowej 1/2 tabliczki czekolady białej cukier puder do smaku 4 łyżki żelatyny wierzch: kora czekoladowa Wykonanie: *Kostkę do pieczenia Kasia rozpuszczamy, dodajemy do niej drobno pokruszone herbatniki, mieszamy. Tak przyrządzoną masą wylepiamy dno tortownicy o śr. 26 cm. Odstawiamy do lodówki do stężenia. *Czekolady tarkujemy(...)sera, mieszamy. Żelatynę namaczamy w odrobinie wody, kiedy napęcznieje podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Studzimy. Chłodną żelatynę dodajemy do masy serowej, mieszamy. Wylewamy na spód ciasteczkowy . Wierzch ciasta posypujemy korą czekoladową. Mój sernik przygotowałam dla moich synów. Oni wprost uwielbiają wszelakie serniki, a te przygotowywane na ciasteczkowych spodach znikają u Nas w oka mgnieniu. Błysk w oku, radość na ustach
Z Majeczką w kuchniserowa: 3/4 szklanki śmietany kremówki szklanka sera trzykrotnie mielonego 250 g sera mascarpone 150 g ricotty cukier puder do smaku 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki żelatyny dodatkowo: kora czekoladowa na wierzch CUKIETERIA Wykonanie: Ciastka rozkruszamy dokładnie. Masło roztapiamy, dodajemy ciastka, mieszamy. Powstałą masą wylepiamy dno tortownicy o średnicy 26 cm. Do jeszcze gorącego musu jabłkowego(...)dodajemy pudru do smaku, wlewamy sok z cytryny. Żelatynę namaczamy, kiedy napęcznieje podgrzewamy, studzimy. Przestudzoną dodajemy do ubitej śmietany, dodajemy ser, mascarpone i ricottę, mieszamy. Wylewamy na ciasto,posypujemy korą czekoladową, odstawiamy do stężenia
Z Majeczką w kuchniużywam głównie nasiona i liście kolendry do gotowania. Trafiłam na kilka przepisów, gdzie użyto całą nać kolendry wraz z korzeniami. Świeże liście tego zioła znajdują głównie zastosowanie w azjatyckiej i meksykańskiej kuchni . Ja lubię posypywać moje dania(...)delikatne, dlatego używam je wraz z liśćmi do gotowania. Wyrośnięte łodygi z dojrzałymi nasionami wyrywam z korzeniami, wiążę i zawieszam do suszenia. W ten sposób mam nasiona na przyszły rok do sadzenia i do jedzenia. Mielone nasiona kolendry stosuję do wyrobu
codojedzeniachili i czarny pieprz, wynosi smak tej przekąski na naprawdę niecodzienny poziom. Proste, pyszne, ciekawe i bardzo, bardzo czekoladowe! A nazwa...cóż, pochodzi od wyglądu, który chropowatością przypomina korę drzewa ;) Kora czekoladowa Potrzebujesz: 1/2 łyżeczki płatków chili + do posypania 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 mała szczypta soli 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 200g gorzkiej czekolady
Kuchnia w Słońcu SkąpanaZamarzył nam się obiad na słodko, więc padło na jabłka ;) Składniki 3 duże słodkie jabłka 1 kora cynamonu 200 g ulubionego makaronu 1 goździk 100 ml syropu jabłkowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier mielony cynamon Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)przekładamy do garnka. Do jabłek dodajemy korę cynamonu, goździk, syrop jabłkowy, zalewamy zimną wodą (1,2 l), zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Gotujemy 20 min, po czym dodajemy rozrobioną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną. Zupę zagęszczamy, podgrzewając ją kilka minut. Do smaku doprawiamy cukrem i mielonym cynamonem. Na głęboki talerz wykładamy makaron, zalewamy zupą. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchenwegańską, ale ryż można ugotować na bulionie drobiowym. Tak przygotowany ryż może być samodzielnym daniem albo dodatkiem do dania głównego. Składniki (na 3-4 porcje): 200 ml ryżu kora cynamonu 450 ml wody puszka czarnej fasoli dymka pół chili sól kolendra lub rukiew do posypania Ryż wypłukać w kilku wodach. Ryż przełożyć do garnka, dolać do niego wodę(...)wrzucić korę cynamonu. Zagotować i zmniejszyć moc palnika. Fasolę przepłukać pod bieżącą wodę i wrzucić do prawie miękkiego ryżu. Trzymać na palniku, aż ryż będzie miękki. Dymkę i chili pokroić drobno i dodać do ryżu. Wymieszać. Doprawić do smaku i podawać ryż posypany świeżą kolendrą lub rukwią
Weekendy w domu i ogrodziesię zorientować, że został użyty do przygotowania lodów. Taka zimna gałka lodów z ukrytym w środku kawałkiem wafelka w gorącej, pysznej skorupce z pokruszonymi wafelkami imitującymi ziemię i czekoladową korą, to po prostu bajka… Rewelacja! Musicie spróbować " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: Lody szpinakowe: 700 g mrożonego szpinaku 4 jajka 2 żółtka(...)zacznie lekko gęstnieć rozprowadzić cienką warstwę na całej powierzchni płytki. Zostawić do zastygnięcia ale nie całkowitego. Wziąć szpachelkę i energicznymi ruchami zeskrobać czekoladę, tworząc w ten sposób czekoladową korę. Wafelek jak najdrobniej posiekać. Lody szpinakowe: Szpinak rozmrozić podgrzewając w garnku i często mieszając. Zagotować. Następnie ostudzić, dokładnie odcedzić i zmiksować blenderem. Jajka i żółtka ubić na parze z cukrem
Oryginalny smakSkładniki: ok. 1 litr wody 2 łyżki ulubionej sypkiej herbaty - ja używam Earl Grey najczęściej 1 większa pomarańcza 1/2 łyżeczki goździków 3 gwiazdki anyżu 1 średni kawałek kory cynamonowej miód do posłodzenia (opcjonalnie) Dzbanek wyparzyłam, aby był gorący, gdyż zimny momentalnie wychładza wodę. Na sitko do parzenia wsypałam herbatę i zalałam 1/2 litra wrzącej wody. (Herbatę najlepiej zaparzać(...)przykryłam i odstawiłam do zaparzenia na około 4-5 minut. Po tym czasie wyjęłam sitko z liśćmi herbaty. Do dzbanka włożyłam plastry wyszorowanej uprzednio i sparzonej pomarańczy. Dorzuciłam anyż, korę cynamonu połamaną na drobniejsze kawałki i goździki. Do dzbanka dolałam wrzątek. Dzbanek przykryłam i odstawiłam na kilka minut. Ja swojej herbaty nie słodzę, ale Wy możecie ją dosłodzić miodem, który
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepyszną kapustą i ryżem. Smak podkręca chilli chipotle wędzone od Skworcu Składniki 350 g wołowiny 5 cm korzenia imbiru 2 łyżki oleju 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 kora cynamonu 1 gwiazdka anyżu 1/2 łyżeczki chilli chipotle wędzone 100 g ryżu 3 główki kapusty pak choi sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)Mięso kroimy na 2-3 mm plastry. W garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną cebulę, korę cynamonu, anyż i smażymy razem około 5 min, często mieszając. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek oraz imbir, chilli i chwilę razem smażymy. Całość zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy, , doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 min, do momentu kiedy mięso
R'n'G Kitchen