topiony w plastrach z szynką Lactima -ser topiony w plastrach z papryką Lactima -ser topiony Gouda Lactima -prażone ziarna Piekło-Niebo od Ziarenkowo -świeży koperek -oliwa z oliwek Posmaruj brytfannę masłem. U mnie brytfanna Toscana od Florina , ze szklaną pokrywą, unikniemy nadmiernego spieczenia potrawy. Nałóż warstwę ryżu. Na nią poukładaj plastry sera topionego z szynką(...)Następnie kolejna warstwa ryżu. Posypujemy ją prażonymi ziarenkami. I znów ser topiony w plastrach tym razem z papryką. I na to resztę ryżu. Wbijamy jaja i posypujemy koperkiem. Na wierzch wyciskamy ser topiony Gouda. Zamykamy pokrywę i do piekarnika na 180 stopni, około godziny. Wychładzamy troszkę ,jak lasagne. Kroimy na kwadraty. Na Sycylii ryż ten zabiera sie do pracy
Z Kuchni Do KuchniPotrzebujemy: 4-5 średniej wielkości pomidory 15 dkg szynki drobiowej 3 plasterki sera żółtego 4 łyżki majonezu 3 łyżki kukurydzy koperek sól i pieprz Zacznijmy od pomidorów, trzeba je umyć i osuszyć. Następnie odcinamy "kapelusiki" i wydrążamy miąższ łyżką. Środek pomidora posypujemy delikatnie solą i kładziemy otworem do dołu, aby wypłyną nadmiar soku. I czas na farsz! Szynkę(...)miksujemy na papkę blenderem, dodajemy kukurydzę, koperek i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy i na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Farsz przekładamy do pomidorów i gotowe! (oczywiście "kapelusikami" przykrywamy farsz) Szybko, prosto i smacznie :) Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u - klik A jeżeli chcesz być na bieżąco obserwuj mojego bloga
Kolejny blog o gotowaniuskrzydełka drobiowe (można oczywiście na jakiekolwiek bazie mięsnej zrobić zupę) 5-6 ogórków kiszonych 4 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka - korzeń natka pietruszki 1/4 selera troszkę koperku 3 łyżki śmietany przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, vegeta, kostka rosołowa) Do dzieła! Wstawiamy w garnku nasza bazę mięsną, kilka ziaren ziela angielskiego i 2 liście laurowe. W międzyczasie kroimy(...)wszystko pomału zacznie się gotować dodajemy natkę pietruszki. Jeżeli zbierają się "fusy" na zupie to zbieramy je i wyrzucamy. Kiedy ziemniaki będą miękkie to dodajemy starte na tarce ogórki, koperek i kostkę rosołową. Chwilkę gotujemy. Odlewamy kilka łyżek zupy do kubka i mieszamy ze śmietaną i wlewamy z powrotem do zupy. Na koniec doprawiamy sola, pieprzem i vegeta
Kolejny blog o gotowaniuPotrzebujemy: 2 piersi z kurczaka przyprawę gyros 1,5 średniej cebuli ketchup 1 świeży duży ogórek 1 puszka kukurydzy 2 średnie papryki 3-4 łyżki majonezu mała kapustę pekińską koperek Do dzieła :) Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę, mieszamy z przyprawą i smażymy. dstawiamy do wystygnięcia. Cebule, paprykę i ogórka kroimy w małą kostkę. Kapustę na małe paseczki(...)zaczynamy układać w dużej misce w następującej kolejności: Połowa mięsa Cebula Ketchup Ogórek Reszta mięsa Kukurydza Majonez Papryka Kapusta Koperek Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u - klik A jeżeli chcesz być na bieżąco obserwuj mojego bloga - klik Smacznego
Kolejny blog o gotowaniuPotrzebujemy: 250g makaronu farfalle (kokardki) 120g pesto - przepis tutaj -> kilk 20 pomidorków koktajlowych ok. 10 małych kulek mozzarelli koperek sól i pieprz Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy do dużej miski. Gotowe pesto mieszamy z makaronem i dodajemy pokrojone na pół pomidorki oraz mozzarellę pokrojoną na 4 części. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec odrobina(...)koperku i gotowe :) Palce lizać! Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u - klik A jeżeli chcesz być na bieżąco obserwuj mojego bloga - klik
Kolejny blog o gotowaniuzazdrości. Więc do dzieła. Na kulki: 2 kostki sera Favita z Mlekowity – jego najłatwiej uformować w kulki łyżeczka jogurtu pieprz mała, drobno posiekana czerwona cebula 3 łyżki posiekanego koperku ½ łyżeczki oregano 2 pęczki szczypiorku ¾ szklanki białego sezamu uprażonego na patelni łyżka słodkiej, mielonej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki szklanka zmielonych orzechów Do miseczki wkładamy ser i rozdrabniamy widelcem na gęstą masę(...)robimy tego blenderem, bo nam wyjdzie trudna do uformowania ciapa. Dodajemy łyżkę jogurtu, koperek, cebulę, oregano i doprawiamy pieprzem. Nie solimy, ponieważ ser jest sam w sobie słony. Na trzech osobnych talerzykach dajemy posiekany szczypiorek, zmielone orzechy oraz podprażony sezam wymieszany z paprykami. Małą łyżeczką nabieramy masę serową i wilgotnymi dłońmi formujemy kulki, obtaczamy je w którejś posypce. Jemy
ladykitchenSkładniki maltagliati rustici 100% orkiszu BIO FABIJANSCY majonez KIELECKI bez substancji konserwujących sałata lodowa szpinak baby pomidorki koktajlowe szynka z piersi kurczaka, z szynkowara, którą robiłam TUTAJ koperek świeży parmezan w płatkach czarnuszka W wersji numer dwa, dla drugiej osoby użyłam dodatkowo -glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny -jagody goji -czarny sezam -parmezan tarty Ugotuj makaron orkiszowy(...)wierzch połóż odcedzony i przelany zimną, filtrowaną wodą makaron . Dodaj pomidorki i seler naciowy . Pomidorki udekoruj majonezem. Na wierzch dodaj szynkę z piersi z kurczaka. Posyp czarnuszką, koperkiem. Dla drugiej osoby zrobiŁam podobnie, tylko z tą różnicą, że nie chciała parmezanu w płatkach pod makaronem, ale parmezan musiałam zetrzeć i posypać po wierzchu. Dodalam jagody goji
Z Kuchni Do Kuchnidługi 400-500 ml jogurty gęstego typu greckiego 1 łyżka octu winnego białego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczko soku z cytryny 3-4 ząbki czosnku świeży koperek pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy. Skórkę z młodych ziemniaczków pozostawiamy, nie obieramy jej. Ziemniaki gotujemy z jakieś 10-15 minut w osolonej(...)dużych oczkach. Lekko solimy i odstawiamy na 10 minut aby ogórek pościł wodę. Do szklanego naczynia przekładamy jogurt grecki, dodajemy do niego bardzo drobno posiekany koperek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodajemy odcedzonego ogórka. Mieszamy dodając oliwę, ocet i odrobinkę soku z cytryny. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki
ClauditteMissCookingmłodych ziemniaków 1 marchewka 1 kostka rosołowa 500 ml wody 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 ogórek zielony długi pęczek rzodkiewek natka pietruszki jajko na twardo natka koperku szczypiorek 1 litr kefiru sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do garnka wlewamy 500 ml wody a do niej kostkę rosołową, umyte i obrane buraki wraz z ziemniakami młodymi, marchewką(...)tarce o dużych oczkach. Dodajemy z powrotem do wywaru. Teraz myjemy ogórka i rzodkiewkę. Ogórka obieramy. Rzodkiewki i ogórka kroimy w cieniutkie plasterki. Umyty koperek i pietruszkę siekamy. Dodajemy wszystko do garnka. zalewamy kefirem. Doprawiamy solą i pieprzem. Do smaku dodajemy jajko na twardo szczypiorek i ogórka kiszonego :) UWAGA: Zupa powinna
ClauditteMissCookingjakie mamy teraz, czyli pogromca upałów :) Można również bez problemu podawać je dzieciom powyżej roczku :) Składniki: 4 ziemniaki młode - duże 1/2 kostki masła - osełka szczypta soli 1/2 natki koperku 1 łyżka młodego szczypiorku Zsiadłe mleko- 400 ml - może też być kefir lub maślanka 1/2 ogórka zielonego Przygotowanie: Ziemniaki myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy już się(...)ugotują odcedzamy i dodajemy masło koperek i szczypiorek. Wszystko razem ubijamy na puree. Podajemy z zsiadłym mlekiem a do tego starty ogórek :) Smacznego
ClauditteMissCookingSkładniki: 2 filety z łososia- każdy po 300 g 10 ząbków czosnku 6 łyżek oliwy z oliwek 1 cytryna 1 natka pietruszki 1 natka koperku sól i pieprz 1 cukinia 1 duży pomidor malinówka 1 duża cebula 1 główka czosnku oliwa z oliwek zioła prowansalskie Przygotowanie: Filety z łososia myjemy i przekładamy do głębszego naczynia tak aby każdy leżał osobno(...)Czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do miseczki, gdzie kolejno dodajemy oliwę, sok z całej cytryny, posiekaną pietruszkę i koperek. Mieszamy i zalewamy łososia. Odkładamy do lodówki na kilka godzin 3-5 godzin. Po tym czasie już na rozgrzanego grilla kładziemy tackę aluminiową i układamy na niej łososia i skrapiamy lekko dodatkowo oliwą. Na drugiej tacce układamy pokrojone w talarki
ClauditteMissCookingSkładniki: 4 jajka plaster o grubości 2 cm sera twarogowego typu włoskiego ( na kosteczki pokroić) kilka gałązek koperku ( siekamy) kilka gałązek pietruszki (siekamy) 6 ząbków czosnku ( przez praskę ) 2 plasterki pomidora ( każdy przekroić na pół) 1/3 ogórka ( pokroić na paseczki) 3 paluszki surimi ( każdy na pół) 2 plasterki sera żółtego z chilli i pieprzem ( na pół przekrawamy ) 4 plasterki(...)łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz Przygotowanie: Patelnia, która nadaje się do włożenia do piekarnika. Jajka rozbijamy w osobnym naczyniu i rozbełtujemy z solą i peprzem. Dodajemy posiekany koperek i pietruszkę, ser twarogowy i czosnek oraz oliwę. Mieszamy razem. Przelewamy na rozgrzana patelnię i smażymy sobie aż omlet na wpół nam się zetnie. Wtedy zdejmujemy patelnię z kuchenki
ClauditteMissCookingSkładniki: 2 duże udka z kurczaka włoszczyzna ( natka pietruszki, 2 marchewki, pietruszka w korzeniu, seler, por, cebula) natka koperku 500 g kiszonych ogórków 1/2 szklanki wody z ogórków 2 litry wody 5 listków laurowych 5 ziarenek ziela angielskiego 2 ziarenka owocu jałowca 1 łyżka majeranku 1/2 łyżki tymianku i rozmarynu pieprz świeżo mielony 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej po potraw(...)obieramy. Mięso również myjemy pod wodą. Do garnka wlewamy 2 litry wody. Dodajemy udka i włoszczyznę ( marchew obrana i pokrojona w kostkę, natka pietruszki posiekana, reszta warzyw obrana wrzucona), koperek posiekany, liście laurowe, ziarenka jałowca i ziela angielskiego, Vegeta, majeranek i reszta przypraw. Gotujemy pod przykryciem około 20-30 minut. Udka wyjmujemy i obieramy. Mięsko wrzucamy do zupy. Dodajemy utarte
ClauditteMissCookingSkładniki: 1 opakowanie placków do tortilli 450 g twarogu 100 g łososia wędzonego 1 natka pietruszki 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1 szklanka śmietany spora garść szpinaku i rukoli pieprz szczypta soli Przygotowanie: Twaróg rozdrabniamy i przekładamy do szklanej miski. Mieszamy wraz z śmietaną. Dodajemy posiekaną pietruszkę, koperek i szczypiorek. Łososia drobno siekamy i dorzucamy. Całość mieszamy i doprawiamy
ClauditteMissCooking