koperek - 3011 przepisów (strona:62/201)

Mizeria 278

można zastąpić w całości jogurtem, czosnku dać więcej. Bardzo smakowita wersja mizerii, polecam! składniki 1 długi ogórek 200 g śmietany 3-4 łyżki jogurtu greckiego łyżka oliwy 2 łyżki koperku lub więcej 1 ząbek czosnku starty sól, pieprz przygotowanie Ogórek umyć, można obrać lub nie (ja skórkę zostawiam) pokroić w cienkie plasterki. Śmietanę wymieszać z jogurtem, startym czosnkiem, oliwą(...)koperkiem. Doprawić solą i pieprzem. W misce wymieszać pokrojone w plasterki ogórki ze śmietanowym sosem. Smacznego

Stare Gary
Kebab z nowalijek 191

przypadnie do gustu. Zapraszam! Udanego dnia!" Składniki na ciasto: 4 łyżki mąki 1 szklanka mleka 1 jajko dip jogurtowy: 1/2 szklanki jogurtu 1 łyżeczka posiekanego koperku 3 rzodkiewki sól pieprz pół ząbka czosnku dodatkowo : młoda sałata 2 pomidorki liście rukoli rzodkiewka 2 plastry schabu sól i pieprz Sposób przygotowania: Przygotowujemy dip. Do szklanki przelewamy jogurt naturalny, siekamy koperek, ścieramy

Słodkie Przyjemności
Pieczarki faszerowane 273

innymi sosami również. Zapraszam na faszerowane pieczarki z kremowym serkiem. Pieczarki faszerowane Składniki: 300 g pieczarek (zamkniętych) 125 g kremowego serka 1-2 ząbki czosnku pieprz 1-2 łyżki koperku (świeżego lub mrożonego) 1 jajko + 2 łyżki mleka mąka, bułka tarta tłuszcz do smażenia 1. Pieczarki opłukać, osuszyć i ewentualnie obrać. Delikatnie usunąć korzenie. 2. Do miseczki przełożyć serek, wcisnąć(...)czosnek, dodać posiekany koperek (u mnie mrożony) i doprawić mielonym pieprzem. Wymieszać. 3. Łyżeczką nakładać serek do otworu w pieczarce po usuniętym korzeniu. Nakładać tyle, aby po wyrównaniu była równa z powierzchnią pieczarki. 4. Do jednej miseczki wsypać kilka łyżek mąki. Do drugiej jajko roztrzepane widelcem z mlekiem. Do trzeciej bułkę tartą. Najpierw każdą pieczarkę obtoczyć w mące, zwracając największą

UgotujmyTo.pl
Placki kartoflane z łososiem 171

obranych ziemniaków 1 duża cebula 175 g drobno posiekanego bekonu (można bez) 50 g mąki pszennej olej sól, pieprz 100 g łososia wędzonego 1/2 szklanki jogurtu greckiego  koperek 1 ząbek czosnku - starty  sól, pieprz oliwa przygotowanie Zetrzeć ziemniaki na czystą ściereczkę, następnie zawinąć ją i wycisnąć płyn z ziemniaków. Zetrzeć lub drobno posiekać cebulę do miseczki, następnie dodać(...)średnim ogniu przez ok. 3-4 minuty po każdej stronie. Po wyjęciu z patelni położyć na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Wymieszać jogurt ze startym czosnkiem, koperkiem, solą i pieprzem Dodać trochę oliwy Na każdym placku ułożyć kilka kawałków łososia i trochę sosu jogurtowego. Smacznego

Stare Gary
Mezze penne rigate z pieczarkami, grillowanym paprykowym kurczakiem i winnym ogórkiem. 147

jaki sposób go zrobię, ale użyję: -pierś z kurczaka podwójna -ogórek zielony -papryka mielona czerwona słodka wędzona -czosnek -sól, pieprz -oliwa -por część biała -masło -pieczarki -ocet balsamiczny -koperek świeży -makaron mezze penne rigate -ocet jabłkowy -dowolny starty ser podpuszczkowy, twardy, dojrzewający Mięso kroimy w duże kostki, marynujemy w papryce z pieprzem, oliwą, solą i czosnkiem. Odkładamy do lodówki(...)części wzdłuż i obieraczką każdą z nich tniemy na długie cieniutkie plastry. Jeżeli jest mało zbity wykrawamy gniazda nasienne, by nie było zbyt dużo wody. Marynujemy w soli i koperku. Po 15 minutach doprawiamy dosłownie trzema kroplami octu i kropelką oliwy.  Makaron gotujemy w wodzie z kroplą oliwy i solą. Po ugotowaniu (10-12minut), makaron odcedzamy i wrzucamy

BaRepas
Fetta di salmone z awokadowym serkiem i miękkim zapieczonym jajkiem. 169

menu śniadaniowym będzie łosoś zapiekany z jajkiem i sałatka porowa. Jakich składników potrzebujemy: -łosoś wędzony na ciepło -serek chudy zmielony -śmietana 18% -masło -awokado -parmezan -jajka -sól, pieprz -koperek -dowolne pieczywo żytnie -oliwa -świeże zioła, np. tymianek z miętą. Serek łączymy z kawałkiem posiekanego awokado, koperkiem, łyżką śmietany i pieprzem. Kokilkę smarujemy masłem, wykładamy łososiem pokrojonym jak do carpaccia

BaRepas
Kaczka w cydrze z karmelizowaną renetą, ziemniakami i winną kapustą włoską. 201

foli aluminiowej, skrapiamy oliwą i dodajemy soli, pieprzu i ziół. Zamykamy w foli i pieczemy jednocześnie z kaczką ok. 45 minut. Surówka -kapusta włoska -ogórek zielony -ocet wina musującego -koperek Kapustę siekamy i zgniatamy w garści, by puściła soki, dodajemy starty ogórek odsączony z wody. Solimy, pieprzymy, dodajemy koperek i łyżeczkę octu. Mieszamy i gotowe

BaRepas
Zupa pieczarkowa 175

pieczarek, - 2 małe marchewki (lub 1 duża), - 1 pietruszka, - kawałek selera (lub garść liści), - 1 mały por, - 1/2 szklanki śmietany słonecznikowej (wg przepisu Matki Weganki - TUTAJ ), - 1 mały pęczek koperku, - ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, lubczyk, szczypta papryki wędzonej i pieprzu ziołowego, - olej, - makaron do zupy. Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy. Pieczarki kroimy w plastry o grubości(...)pieczarek dodać resztę warzyw, zalać je wodą (gotowałam w garnku 3,5 l), dodać lubczyk, liść laurowy i ziele. Gotować do miękkości wszystkich warzyw, pod koniec gotowania dodać posiekany koperek i śmietanę którą wcześniej trzeba zahartować gorącą zupą. Doprawić zupę do smaku, podawać z makaronem (najlepiej razowym).   Smacznego

Co na wege obiad?
Duszona kapusta z marchewką 167

składniki * 1 kapusta * 5-6 średnich marchewek (młodych to dużych) * pęczek koperku * pęczek natki pietruszki * gruby szczypior * lubczyk, kilka gałązek * nać selera i pora * 2 średnie pomidory * vegeta * pieprz ziołowy * sól * oliwa Sposób wykonania Kapustę poszatkować w kostkę, marchewkę oskrobać i pokroić lub poszatkować w cienkie plasterki. Oddzielić listki kopru od łodyg, listki posiekać. Kapustę wrzucić do garnka, zalać wodą(...)pora, pietruszki, szczypior, lubczyk, łodygi kopru powiązać nicią w pęczki, ułożyć na kapuście, przykryć pokrywką i dusić na delikatnym ogniu 1 godzinę. Wyjąć powiązaną zieleninę, dodać do garnka posiekany koperek, obrane ze skóry, oczyszczone z gniazd nasiennych i zmiksowane pomidory (dodawać stopniowo, aby zbytnio nie zakwasić kapusty), przyprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym i dusić pod przykryciem jeszcze

Mix smaku
Żurek zabielany 113

litra bulionu (może być z kostki) * 250 ml kwaśnej śmietany 18% * kilka suszonych grzybków * 2 małe listki laurowe * 4 ziarenka ziela angielskiego * sól, pieprz * 2 łyżeczki koperku świeżego lub łyżeczka suszonego Sposób wykonania Grzybki namoczyć, a następnie do garnka w którym będziemy gotować żurek wlać 1/2 litra bulionu, włożyć grzyby i gotować ok. 20 min. Do garnka wlać resztę bulionu(...)przełożyć do garnka, wlać większą część żurku ok. 400 ml (resztę dodać według własnego smaku), zagotować, dodać sól i pieprz i śmietanę i delikatnie gotować ok. 5 min. Dodać koperek i zestawić z ognia (jeżeli dajemy suszony to dodać zaraz po dodaniu śmietany) Najlepiej smakuje z gotowanymi tłuczonymi ziemniakami na osobnym talerzyku

Mix smaku
Schab w sosie koperkowo-pieczarkowym 181

składniki * 50 dag schabu bez kości * 50 dag pieczarek * pęczek koperku * kminek mielony * przyprawa do wieprzowiny * sól, pieprz grubo mielony * czosnek granulowany * ostra papryka mielona * 200 ml śmietany 18% * 2 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry i obsmażyć na oleju z obu stron. pod koniec smażenia posypać kminkiem. Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć(...)przyprawę do mięsa wieprzowego, pół łyżeczki czosnku granulowanego, pół  łyżeczki pieprzu, odrobinę papryki ostrej i dusić na delikatnym ogniu, kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać umyty i pokrojony koperek oraz śmietanę i dalej dusić na delikatnym ogniu.  Kiedy mięso będzie już miękkie doprawić sos do smaku solą i pieprzem, a następnie zagęścić mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej

Mix smaku
Bigos z młodej kapustki 160

składniki * 2 główki młodej kapusty * 4 młode marchewki * 2 młode cebulki * 1 pęczek koperku * 50 dag dobrej cienkiej kiełbasy * 25 dag wędzonych żeberek * 20 dag chudej łopatki wieprzowej * przecier pomidorowy, koncentrat lub obrane ze skórki i zmiksowane pomidory * sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy * pieprz cayenne * kminek mielony * cząber * tymianek * rozmaryn * ziele angielskie * owoce jałowca * vegeta Sposób wykonania Kapustę poszatkować, obgotować(...)smażenia dodać cebulkę i jeszcze chwilę smażyć, całość przełożyć do garnka z kapustą. Kiedy mięso będzie już prawie miękkie dodać po ok 1/2 łyżeczki cząbru, tymianku i rozmarynu, pokrojony koperek i przecier pomidorowy (dodawać po trochu aby bigosu nie przekwasić), doprowadzić do wrzenia, doprawić solą,  pieprzem, w razie potrzeby dodać jeszcze po trochu pozostałych przypraw i ziół i dusić

Mix smaku
Omlet 175

moją wersję na niedzielne leniwe śniadanie. Dla jednej osoby będą nam potrzebne: 2 jajka szczypta soli i pieprzu 1 plaster szynki parmeńskiej łyżka tartego parmezanu odrobina zielonej cebulki odrobina koperku Wykonanie: Jajka roztrzepujemy widelcem z solą i pieprzem. Szynkę kroimy w cienkie paski i wrzucamy na suchą patelnię. Tłuszcz z szynki się delikatnie wytopi i stworzy bazę pod omlet(...)omlet na patelni teflonowej, ponieważ nigdy jeszcze mi do niej nie przywarł. Do szynki dodajemy drobno posiekaną zieloną cebulkę. Wylewamy masę z jajek i zmniejszamy ogień. Na wierzch wysypujemy koperek i parmezan. Nie odwracamy! Po prostu czekamy aż temperatura zetnie jajka z wierzchu. Można na chwile przykryć patelnię przykrywką. Takie smażenie trwa ok 3 minuty. Pamiętajmy, że temperatura dalej będzie

Kulinarna rozmowa
Porcja porannego zdrowia : pasta z awokado i twarogu 129

bogatym źródłem wapnia Limonka, oprócz wszystkich swoich cudownych właściwości, pomaga nam w procesie trawienia twarogu.  PASTA Z AWOKADO I TWAROGU Składniki: 1 awokado 10 dag twarogu 1/2 pęczka koperku sok z 1/2 limonki garść kiełków, np. rzodkiewki siemię lniane (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie: Awokado przekrój wzdłuż, wyjmij pestkę i wydrąż tak, by nie uszkodzić skórki. Zmiksuj miąższ z twarogiem(...)Umyj i posiekaj koperek, dodaj do pasty, wymieszaj (jeśli tylko masz ochotę, dodaj go więcej- to samo zdrowie!) Wlej sok z limonki, wymieszaj. Dopraw pastę solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nakładaj do połówek skórek awokado i posyp kiełkami. Smacznego! Paulina

Gotowanie to kochanie

Proponowane wyszukiwania