większe) 1 czerwona cebula, drobno posiekana ostra papryka chili - wg uznania 2 dymki, pokrojone (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku, posiekane 60 ml greckiego alkoholu Ouzo 2 łyżka świeżego koperku lub pietruszki, posiekane 200g sera feta, rozdrobnione lub pokrojone w kostkę oliwa z oliwek sól i świeżo zmielony pieprz szczypta słodkiej papryki (opcjonalnie) przygotowanie Jeżeli używamy krewetek mrożonych należy je rozmrozić(...)zapiekania, posypujemy fetą , a następnie wstawiamy na chwilę pod grill w piecyku (ok 4 - 5 minut, ser ma się tylko lekko roztopić ) Udekorować danie posiekaną natką pietruszki lub koperkiem i podawać na gorąco z białym pieczywem. Dobrze smakuje z kieliszkiem ouzo. Smacznego
Stare Garygalaretki zrobić w 4 mniejszych przepis podpatrzony u Magdy Gessler składniki ( na 2 naczynka) 100 g łososia wędzonego kilka plastrów marynowanego imbiru 200 ml bulionu rybnego lub warzywnego koperek parę kaparów 1 łyżeczka żelatyny przygotowanie Łososia pokroić na drobne kawałki Bulion zagotować, rozpuścić w nim żelatynę - zgodnie z instrukcją. Naczynka wyłożyć folią Na dno naczynek nalać(...)łyżce żelatyny. Ułożyć listki pietruszki, na nich rozłożyć warstwę łososia, polać żelatyną, ułożyć warstwę imbiru posypać koperkiem, polać żelatyną, na to ułożyć ostatnią warstwę łososia i zalać resztą bulionu. Wstawić do lodówki do stężenia. Podawać z chrzanem. Smacznego
Stare Garyczosnek- 4 ząbki * sok z cytryny- 1 łyżka * masło klarowane- do smażenia (lub oliwa + 2 łyżki masła) * musztarda- 2 czubate łyżki (u mnie miodowa) * przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, koperek oraz suszona papryczka chili Piekarnik nagrzać do 180st. Łososia oczyścić ze skóry, opłukać i ułożyć w folii (lub naczyniu żaroodpornym). Zrobić marynatę z musztardy, 1 ząbku czosnku, soli, pieprzu, soku(...)cytryny, natki pietruszki koperku oraz chili i zalać rybę. Przykryć szczelnie folią i dusić 20 min., a następnie odkryć rybę i piec jeszcze ok 10 min.- aż łosoś się zarumieni. W tym czasie pokroić drobno cebulę i zeszklić na maśle klarowanym (można zastąpić oliwą, ale wlać jej odrobinę, dlatego, by później dodać masło- kiedy szpinak zwiędnie). Dodać szpinak i dusić
Kraina Miodem Płynącaserka kremowego (do wyboru: serek Philadelphia, serek Ulubiony z Wielunia, Turek Świeży Naturalny, serek kremowy Piątnicy, serek kanapkowy z Biedronki, serek kanapkowy Pilos z Lidla) 200 ml śmietany 36% koperek-opcjonalnie, najlepiej świeży/mrożony 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego sok i skórka otarta z niewoskowanej cytryny 3 łyżeczki żelatyny szczypta soli 1. Łososia z serkiem kremowym, sokiem i skórką(...)minut. Następnie dodać 50 ml wrzącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Przestudzić. Zimną żelatynę (ale uważać, żeby nie zdążyła zgęstnieć!) wymieszać ze zmiksowanym łososiem. Dodać umyty i posiekany koperek. 3. Śmietanę ubić i delikatnie połączyć z masą, dodając po trochu musu do ubitej śmietany. Teraz dobrze jest sprawdzić, czy masa jest wystarczająco słona…. ja nie dodawałam soli wcale
UgotujmyTo.plMozemy uzyc jajek gotowanych na twardo,jajko mollet (polmiekkie zoltko,sciete bialko) lub jajko ugotowane w koszulce. Skladniki na sos koperkowy: 250 ml bulion warzywnego 3-4 lyzki koperku(u mnie mrozony) 1 lyzka maki krupczatki(instant) szczypta cukru,sol,pieprz do smaku 2-3 lyzki jogurtu greckiego lub kwasnej smietany szczypta cukru Wykonanie: Bulion zagotowac.Dodac koperek i przyprawy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pietruszka kawalek selera korzeniowego kawalek pora spora garsc posiekanych lisci selera(u mnie mrozone,z letnich zapasow) spora garsc lisci lubczyku ( u mnie mrozone,z letnich zapasow) 3 lyzki koperku lyzka masla ghee 1 lyzeczka maki instant-krupczatki 3 garstki makaronu (u mnie pokruszone spätzle) 2 lyzki bulionu warzywnego - bio w proszku jogurt grecki Wykonanie: Wszystkie warzywa obrac i pokroic(...)rozpuszczam maslo ghee i z lyzeczki maki robie zlota zasmazke.Nie tyle chodzi o zageszczenie zupy co o smak jaki daje zasmazka. Zupe gotowac okolo 30 minut.Na koniec obficie posypac koperkiem i na talerzu przybrac kleksem jogurtu greckiego.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest polecana w stanie surowym chorym na tarczyce.Zawarte w kapuscie tiocyjaniny blokuja produkcje hormonow tarczycy i przyswajanie jodu.Wystarczy jednak zblanszowanie liscei,by pozbyc sie tych niedogodnosci. Mloda kapusta z koperkiem do tego mlode ziemniaczki,to jest po prostu pyszne.Poniewaz jestem tradycjonalistka,kotlecikiem nie pogardze.Co tu duzo mowic,uwielbiam taki zestaw.Ryba panierowana tez pasuje tu idealnie.Od kiedy pamietam,mloda kapuste(...)kapusty. Skladniki na 4 porcje: mloda kapusta (u mnie Spitzkohl) maly kubek 200g kwasnej smietany(dalam tym razem jogurt grecki) lub creme fraiche 1/4 szklanki wody do podlania peczek koperku-duzo,jak najwiecej! 1 lyzka maki 1 lyzka octu winnego lub soku z cytryny sol,bialy pieprz Przygotowanie: Wierzchnie liscie z kapusty odrzucic.Przekroic kapuste na pol,wyciac glab i pokroimy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wiem, ze najczesciej salate przygotowuje sie ze smietana.Tez taka lubie.Ta przygotowalam jednak z sosem winegret . Skladniki na 2 porcje: mala glowka salaty lub pol duzej garstka rodkiewek 1/2 peczka koperku 1/2 peczku szczypiorku truskawki Skladnik na sos winegret: 3 lyzki oliwy cytrynowej 1 lyzka bialego octu winnego balsamico 1 lyzka plynnego miodu szczypta soli,pieprz do smaku WYKONANIE : Kupujac salate(...)dokladnnie oplukac lisc po lisciu i ulozyc w wirowce do suszania .Osuszona poszarpac na mniejsze kawalki i ulozyc w salaterce.Dodac pokrojone na mniejsze czastki rzodkiewki,a nastepnie dodac pokrojony koperek i szczypiorek. Wszystkie skladniki na sos dokladnie wymieszac na jednolity krem. Salate wymieszac z sosem tuz przed samym podaniem.Wymieszana wczesniej straci kolor i smak,bedzie po prostu nieapetyczna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!obiad.Danie mozna wzbogacic dodatkiem np. jajek sadzonych. Skladniki na dwie duze porcje: 600 g mlodych ziemniakow 1 spora cebula 100-150 g boczku wedzonego 2 kefiry a 500 g koperek,szczypiorek sol,pieprz do smaku 2 lyzki masla ghee Wykonanie: Ziemniaki ugotowac w mundurkach lub na parze.Ostudzic,obrac z lupinek. Boczek pokroic w slupki i umiescic na rozgrzanej patelni.Wysmazac(...)plasterki ziemniaki.Posmazac razem okolo 15 minut na wolnym ogniu czesto mieszajac.Oczywiscie stopien wysmazenia zalezy od naszych upodoban. Na koniec wymieszac ziemniaki z chrupiacym boczkiem.Posypac suto zielonym szczypiorkiem lub koperkiem. Podawac ze schlodzonym kefirem W wersji dla wegeterian pominac boczek ,a ziemniaki suto posypac koperkiem.Smacznego! O wartosciach odzywczach ziemniakow,mozesz przeczytac tutaj: klik
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rowniez dla wegetarian. Skladniki na 6 porcji: 2 kalarepy 2-3 marchewki 1/4 kalafiora 2 garstki makaronu(nierozgotowujacego sie) 2 lyzki masla ghee 1 lodyzka lubczyku duzo koperku 2 lyzki posiekanych listkow selera 1 lyzka jogurt greckiego 2 lyzeczki bulionu warzywnego w proszku (bez glutaminianu sodu i konserwantow,u mnie Alnatura) sol,pieprz WYKONANIE: Warzywa obrac.Kalarepke i marchew(...)zupy.Uzywam waskich spätzli,ale nadaja sie rowniez wszystkie inne twarde,nierozgotowujace sie makarony. Gotowac okolo 20 minut.Na koniec ewentualnie dosolic,dodac swiezo zmielonyy pieprz z mlynka i reszte koperku. Na talerzach przybrac kleksem jogurtu greckiego.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!letnia zupka bez wywaru miesnego.Zatem do dziela. Skladniki na 4 porcje: peczek botwink i (okazaly z malymi buraczkami) 1 marchewka kawalek selera i pora+2 zielone galazki selera+koperek mala cebulka 2 zabki czosnku 1 lyzka masla ghee listek laurowy 4 kulki ziela angielskiego sol,cukier,ocet 1 l bulionu warzywnego 1 lyzeczka maki insant (krupczatki) 2 jajka Wykonanie(...)podac swoje na ilosc skladnikow ktore zuzylam dalam - 1 lyzke octu i 1 bardzo plaska lyzeczke cukru.Ilosc soli zalezy od tego jak slony jest bulion. Zupe podac obficie posypana koperkiem i dodatkowo z jajkiem ugotowanym na twardo,z kleksem kwasnej smietany lub jogurtu.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!poreczne prostokatne paczuszki. Skladniki na porcje: 2 rolki ciasta francuskiego ( a`275 g) 2 filety z fososia bez skory ( a`110 g) 1 zoltko jaja +1 lyzka mleka koperek sol,pieprz ( uzywam cytrynowego) sok z cytryny 3 pory-zielone czesci 125 g smietany kremowki,jogurtu lub mleka kokosowego 1/4 lyzeczki curry 1 lyzka masla ghee Wykonanie: Pierwszy krok to przygotowanie(...)wyciac po 2 kawalki na kazda porcje lososia.Wyciete kawalki ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Na kazdej polowce wycietego ciasta ulozyc po kawalku ryby. obwicie posypac koperkiem . Nalozyc druga czesc wycietej ryby z ciasta.Brzegi dokladnie zlepic ,przyciskajac dodokola miejsce przy mniejscu widelcem. Obie zlepione ryby posmarowac roztrzepanym zoltkiem wymieszanym z 1 lyzka mleka. Na koniec przy pomocy nozyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!krem z jarmuzu: 4-5 lisci z jarmuzu 2 ziemniaki 1 cebula 1-2 zabki czosnku 0,75 litra bulionu z warzyw listek laurowy,kilka ziaren ziela angielskiego koperek galka muszkatalowa jogurt Wykonanie: Liscie jarmuzu dokladnie wyplukac.Odsaczyc.Wyciac ze srodka lisci stwardniale czesc lodygi.Pokroic na mniejsze kawalki.W garnku,w ktorym bedziemy przygotowywac zupe podsmazyc ,pokrojona w piorka cebule.Dorzucic posiekany czosnek.Dodac(...)gadzet na przyprawy .Po okolo 10 minutach dolozyc obrane i pokrojone w gruba kostke ziemniaki.Gotowac nastepne 15 minut.Gdy warzywa beda miekkie zblendowac na gladki krem.Podawac z dodatkiem zielonego koperku i szczypta galki muszkatalowej.Mozna ozdobic kleksem jogurtu greckiego. Chipsy jarmuzowe swietnie smakuja do zupy,ale moga tez stanowi calkiem odrebne danie-zdrowa i niezwykle chrupiaca przekaske. Wykonanie chipsow z jarmuzu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!porcje: 2 pory-tylko jasna,delikatna czesc 1 jablko 2 czubate lyzki jogurtu greckiego lub smietany sok z cytryny 2 lyzeczki miodu lub cukru 2 szczypty soli koperek Wykonanie: °Dokladnie umyte pory pokroic w cienkie polplasterki,wymieszac z sola,mocno ucisnac i odstawic. °Jablko obrac i zetrzec na grubych oczkach tarki,skropic sokiem z cytryny. °Lyzke soku z cytryny(...)wymieszac z miodem na gladki krem i polaczyc z jogurtem.Sos ma miec slodko-winny smak. °Pora wymieszac z jablkiem,koperkiem i doprawionym sosem jogutrowym.Surowke podawac schlodzona.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!porcji: 1,5 k g bialych szparagow 1 lyzeczka soli 1 lyzeczka cukru kwasna smietana lub creme fraiche bialy pieprz lyzka soku z cytryny orzeszki pini do dekoracji koperek Wykonanie: szparagi umyc,obrac i odlamac zdrewniale koncowki.Obrane szparagi zawinac w wilgotny recznik papierowy,zapakowac w folie i schowac do lodowki (zupe gotowalam na drugi dzien) obierki i zdrewniale koncowki pokroic(...)gotowac 20 minut zmiksowac na gladki krem.Teraz dodac glowki szparagow i gotowac okolo 4 minut. doprawic sokiem z cytryny,bialym pieprzem i ewentualnie sola.Wymieszac ze smietana podawac posypana koperkiem i uprazonymi orzeszkami pini (uprazyc na patelni bez tluszczu) UWAGI: smak zupy mozna wzbogacic dodatkiem bialego wina.Zamiast smietany mozna dodac smietanke kokosowa.Moze sie zdarzyc,ze wywar z obierek i ogonkow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!