koperek - 3011 przepisów (strona:76/201)

Filety z łososia pieczone na rozgrzanym kamieniu solnym 209

potrawy prócz temperatury czerpią z niego sól oraz inne naturalne bogactwa mineralne, które znajdują się wewnątrz bloków solnych. Składniki: Filet z łososia (ze skórą) Pieprz Oliwa z Oliwek Koperek, Oregano, Bazylia Kilka plasterków cytryny Przygotowanie: Łososia doprawiamy pieprzem, nacieramy odrobiną oliwy z oliwek. Na wierzch dajemy kilka plasterków cytryny, świeży koperek, bazylię i oregano. Himalajski Kamień Solny rozgrzewamy w grillu

naRuszcie
SAŁATKA Z SURIMI 190

sałatka warzywna z paluszkami surimi. Świetna na wizytę gości, idealna przekąska. Składniki: 1 opakowanie paluszków surimi 1 puszka kukurydzy 5 jajek 1 zółta papryka 1 ogórek wąż pół pęczka koperku 3 łyżki majonezu sól morska Kamis  pieprz młotkowany z kolendrą Kamis Wykonanie: Paprykę i ogórka kroimy w kostkę, dodajemy drobno pokrojone jajka ugotowane na twardo, odsączoną kukurydzę i pokrojone(...)grube kawałki paluszki surimi. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy majonez

Z Majeczką w kuchni
KREWETKI W SOSIE ŚMIETANKOWO KOPERKOWYM 173

każdy je próbował..Ten przepis jest prosty, szybki do przygotowania i pyszny . Więc jeśli ktoś chętny to zapraszam Składniki: opakowanie krewetek tygrysich 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku pęczek koperku serek topiony śmietankowy garść makaronu spaghetti szklanka bulionu warzywnego sól morska młynek Kamis pieprz mielony Kamis Wykonanie: Cebulę i czosnek rozdrabniamy, podsmażamy. Dodajemy bulion, dokładamy obrana krewetki ze skorupki, dusimy(...)minut. Dodajemy serek topiony, mieszamy aż się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy, dokładamy na patelnię , przesmażamy razem, dokładamy koperek. mieszamy , podajemy na ciepło

Z Majeczką w kuchni
SZASZŁYKI Z KURCZAKA Z SOSEM JOGURTOWYM 163

delikatności drobiu z sosem ..mniam..palce lizać! Składniki: 70 dag filetu zpiersi kurczaka 500 ml jogurtu greckiego 2 cebule 1 ogórek zielony wąż 4 zabki czosnku szczypta chili peczek koperku pieprz Kamis sól Kamis Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy w kosteczkę większą.Doprawiamy solą i pieprzem.Marynata:cebule i 2 ząbki czosnku siekamy,łaczymy zpołową jogurtu oraz chili.Tą marynatą zalewamy(...)odstawiamy na 2 godz do lodówki.Po tym czasei kurczaka osączamy z marynaty,nabijamy na patyczki szaszłykowe,pieczemy ok.20 minut wpiekarniku o tem.170 st. Sos:ogórka ścieramy na tarce,koperek i pozostały czosnek siekamy,łączymy wszystko z reszta jogurtu.Doprawiamy solą i pieprzem. Szaszłyczki podajemy z ćwiarteczkami upieczonych ziemniaków.Szaszłyczki maczamy w sosie jogurtowym

Z Majeczką w kuchni
PIECZONA BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE CHRZANOWO-KOPERKOWYM 244

czerwone 0,5 l bulionu warzywnego 2 łyzki majeranku 5 liści laurowych 60 g miękkiego masła 5 ziaren  ziela angielskiego 3 łyżki mąki 3 łyzki chrzanu 2 peczki koperku 200 ml smietany głowka czosnku Wykonanie: sos:MAsło roztapiamy na małym ogniu,cebulkę kroimy na kosteczkę,szklimy na masełku. Dodajemy bulion, a następnie chrzan,koperek,hatujemy smietanę i dolewamy

Z Majeczką w kuchni
FRITATA NA ZIELONO 195

zielony kolor zapraszam też do mojej kuchni. Dziś na sniadanie podałam fritatę na zielono, smacznego! Składniki: 4 jajka 1 łyżka mąki sól,pieprz do smaku 1/2 cukinii 5 gałązek koperku 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem Wykonanie: Jajka rozkłócamy z mąką,solą i pieprzem.Dodajemy posiekany szczypiorek z cebulką i koperkiem,mieszamy. Cukinię kroimy w drobną kosteczkę,podsmażamy na rozgrzanym oleju.Wlewamy

Z Majeczką w kuchni
MŁODA KAPUSTA JAK U BABCI 158

robiła moja babcia. Taka jest najlepsza!Wszystkim polecam Składniki: 1 głowka kapusty kawałek mię sa  lub koś ci  zmięsem do ugotowania wywaru 4 marchwie 1 cebula pęczek koperku 2 pętka kiełbasy 40 dag róznych mięs 30 dag boczku 3 ziela angielskie 1 liśc laurowy sól,pieprz do smaku Wykonanie: Kapustę szatkujemymwrzucamy do garnka,wlewamy tyle wody,aby zakryła(...)patelni wrzucamy do garnka z kapustką.Następnie przesmażamy pokrojona na półplasterki kiałbasę.Kieby bedzie wpołowie zrumieniona wkrajamy cebule w kosteczkę,rumienimy i dorzucamy do kapusty.Wszystko razem mieszamy ,dodajemy koperek drobno posiekamy.Jesli zachodzi potrzeba jeszcze doprawiamy.Podajemy zmłodymi ziemniaczkami

Z Majeczką w kuchni
CHŁOPSKIE ZIEMNIACZKI 202

moim domu szczególne miejsce zajmują takie podane w całości, dziś pokaże Wam jeden z  ulubionych przez dzieciaki.Wersja nie pieczona- a gotowana Składniki: 1/2 kg ziemniaków młodych peczek koperku 1 duża cebula słodka olej do smażenia sól-1/2 łyżki do ugotowania ziemniaków pieprz-łyżeczka rozmaryn lub inne ulubione zioło Wykonanie: Ziemniaki obieramy, większe przekrawamy na pół, gotujemy w osolonej(...)wodzie.Wykładamy całe na talerz.Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę.Wykładamy ją razem z odrobiną oleju na ziemniaczki.Posypujemy drobno posiekanym koperkiem,oprószamy grubo zmielonym pieprzem oraz rozmarynem.Wyborne do zsiadłego mleka, szklanki kefiru czy mleka świeżego

Z Majeczką w kuchni
CHŁODNIK OGÓRKOWY 141

zrobienia a pożywny chłodnik.  Składniki: 2 kubki po 330 ml jogurtu greckiego pól kubka smietany 18% pól szklanki wody przegotowanej 2 średnie ogórki węże peczek rzodkiewek pęczek koperku sól morska Kamis pieprz młotkowany z kolendrą Kamis Wykonanie: Jogurty mieszamy ze smietaną i wodą. Ogórka obieramy kroimy w kosteczkę, rzodkiewki w plasterki, koperek drobno siekamy. Wszystkie warzywa dajemy do jogurtu

Z Majeczką w kuchni
OGÓRKI W KECZUPIE 158

Kolejna propozycja na świetne ogóreczki na zimę, przepyszne, lekko słodkawe   Składniki: 3 kg małych ogórków gruntowych marchew koperek świeży zielone piórka zalewa:  2litry wody, 2 szkl cukru 2 łyżki soli 1 szkl.octu 16 łyżek keczupu Wykonanie: Ogóreczki obieramy ze skórki. Na dno słoiczka układamy pokrojone w plastereczki marchewki ( tak aby zakryło dno ) i po jednej gałązeczce koperku

Z Majeczką w kuchni
POLĘDWICA W SOSIE ŚMIETANOWYM KURKOWO- KOPERKOWYM 171

kurki, musi być takie oto mięsko...Palce lizać ! Składniki: 7 plastrów polędwicy wieprzowej 250 g kurek leśnych pól szklanki smietany 30 3 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki siekanego koperku 3/4 szklanki wody 2 łyżki mąki sól,pieprz młotkowany z kolendrą Kamis Wykonanie: Polędwicę delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy krótko na rozgrzanym oleju. W garnku podgrzewamy bulion, na gorący(...)minut, odcedzamy,wrzucamy na patelnię,doprawiamy solą i pieprzem.Obsmażamy na rumiano.Na patelnię z grzybami dodajemy szklankę bulionu w którym dusiło się mieso, Dusimy ok 10 minut, dodajemyśmietanę.Dorzucamy koperek. Do 3/4 szkl wody dodajemy 2 łyżki mąki, rozkłócamy zeby nie było grudek, dodajemy ciepłego wywaru zpatelni, mieszamy dokładnie, dolewamy na patelnię. Mieszamy podsmażając, aż sos się zagęsci. Kiedy bedzie

Z Majeczką w kuchni
ŁOSOŚ W CYTRYNOWYM SOSIE 301

firmą mleczarską Mlekovita.Przydatne linki znajdziecie na końcu wpisu Składniki: 30 dag filetu z łososia sól świeżo mielony pieprz 1/2 cytryny 3 łyżki masła z czosnkiem Mlekovita pól pęczka koperku 200 ml śmietany 12% Mlekovita Wykonanie: Filet z łososia oprószamy dokładnie solą i pieprzem, zawijamyw folię aluminiową, podpiekamy ok 15 minut w temp 170 st. po tym czasie odkrywamy, zapiekamy jeszcze(...)minut. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, dokładamy drobno posiekany koperek oraz śmietanę, dobrze mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W mojej kuchni używam obecnie tylko produktów Mlekovita. Asortyment jest tak duży że z łatwością znajduję u nich wszystko co mi potrzebne do przygotowywania codziennych posiłków. Całą gamę produktów znajdziecie tutaj: http://www.mlekovita.com.pl/php/ Ja dziś

Z Majeczką w kuchni
Rosół / Broth 186

pietruszka, por, cebula, seler) / mix vegetables (carrot, parsley, leek, onion, celery) 8 ziaren ziela angielskiego / 8 grains of pimento 5 listki liścia laurowego / 5 leaves of bay leaf szczypta koperku / pinch of dill 1 łyżeczka majeranku / 1 teaspoon of marjoram 1 łyżeczka natki pietruszki / 1 teaspoon of parsley   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, gotowanie: 30 godz., ilość(...)minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną marchewkę, majeranek i pietruszkę. Dobrze mieszamy i dalej gotujemy na wolnym ogniu. Zupę podajemy z makaronem oraz jak ktoś chce kurczakiem. Całość posypujemy koperkiem do smaku. ***** Before you start to cook the soup, get ready chickien (I use the breast and thigh of chicken) and pasta. Boil pasta and chicken thoroughly wash. We pour

Projekty ze smakiem
Surówka z marchewki z kukurydzą 198

marchewki :) Składniki : Kilka marchewek  Kawałeczek pora szczypiorek suszony 1 puszka kukurydzy Sól selerowa ze Skworcu Pieprz 1/ 2 łyżki majonezu Szczypta czosnku granulowanego Posiekanej świeżej pietruszki  Posiekanego koperku  Wykonanie : Marchewkę obrać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej . Dodać pora pokrojonego w paseczki , kukurydzę , szczypiorek, pietruszkę , koperek , wymieszać . Przyprawić do smaku , dodać 1 lub 2 łyżki majonezu

Sama słodycz i szczypta chili
Krem zupa z pora o delikatnej czosnkowej nucie 168

kaca. Poza tym jest to sycąca i rozgrzewająca przystawka, danie główne czy kolacja, a nawet śniadanie. Przygotuj: - 1,5 litra wywaru warzywnego lub rosołu - 1 średni por - sól, pieprz, koperek do posypania - 3 ziemniak - 2 ząbki czosnku - pół szklanki 12% słodkiej śmietany - olej do posmażenia - opcjonalnie pieczarki 10 szt ., dobrze sprawdzą się tutaj pokrojone w plasterki warzywa  z wywaru(...)części.  Rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć na 2-3 minuty grzybki, wyłącz ogień.Jeżeli masz warzywa z wywaru pokrój na plasterki i dodaj do zmiksowanej zupy. Posyp koperkiem lub natką pietruszki, lubczyk też pasuje. Jak nie masz pieczarek użyj ziemniaka drobno pokrojonego i podsmażonego do miękkości, ok 10 min.    SMACZNEGO!  CMOK

Pasje Jolki

Proponowane wyszukiwania