koperek - 3011 przepisów (strona:81/201)

BARSZCZ UKRAIŃSKI Z BOTWINKĄ 899

marchewki 1 pietruszka 3 duże ziemniaki pół szklanki drobnej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego łyżka octu winnego lub trochę koncentratu buraczanego sól, cukier, pieprz 1 ząbek czosnku śmietana 18% koperek Wykonanie: Fasolę opłukać i zamoczyć na kilkanaście godzin. Następnie ugotować do miękkości. Ewentualnie jeśli się spieszymy wykorzystać fasolkę z puszki. Buraki, ziemniaki, marchew, pietruszkę i czosnek obrać i pokroić. Warzywa(...)dodać do wywaru pod koniec gotowania. Zdjąć z ognia i dodać ugotowaną wcześniej fasolę. Do wywaru dodać koncentrat pomidorowy i ocet. Zabielić śmietaną. Doprawić do smaku i posypać koperkiem

Walijskie Pichcenie
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z BOTWINKĄ 899

marchewki 1 pietruszka 3 duże ziemniaki pół szklanki drobnej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego łyżka octu winnego lub trochę koncentratu buraczanego sól, cukier, pieprz 1 ząbek czosnku śmietana 18% koperek Wykonanie: Fasolę opłukać i zamoczyć na kilkanaście godzin. Następnie ugotować do miękkości. Ewentualnie jeśli się spieszymy wykorzystać fasolkę z puszki. Buraki, ziemniaki, marchew, pietruszkę i czosnek obrać i pokroić. Warzywa(...)dodać do wywaru pod koniec gotowania. Zdjąć z ognia i dodać ugotowaną wcześniej fasolę. Do wywaru dodać koncentrat pomidorowy i ocet. Zabielić śmietaną. Doprawić do smaku i posypać koperkiem

Walijskie Pichcenie
WIEDEŃSKA ZUPA ZIEMNIACZANA WG MAKŁOWICZA 286

małego selera 4 suszone prawdziwki (dałam 100g suszonych) 100 g wędzonego boczku 2 cebule 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 18% 1 ząbek czosnku szczypta majeranku koperek sól, pieprz Wykonanie: Grzyby zalewamy wodą. W garnku rozgrzewamy masło i obsmażamy na nim, przez 2 – 3 minuty chudy boczek. Następnie  dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, drobno posiekany czosnek, pokrojoną(...)mamy - wodą.  Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec wsypujemy roztarty w dłoniach majeranek i  zahartowaną kwaśną śmietanę,posypujemy posiekanym koperkiem

Walijskie Pichcenie
PULPETY W SOSIE FASOLKOWO-MARCHEWKOWO-PIETRUSZKOWYM 165

pierś z kurczaka 400g mięsa gulaszowego 1 cebula sól pieprz ziele angielskie liść laurowy 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera garść żółtej fasolki koperek 1 łyżka mąki śmietana 18% szczypta cukru Wykonanie: Mięso mielimy wraz z cebulą. Dodajemy jajko, kaszę manną, sól i pieprz.Dobrze wyrabiamy masę. Zagotowujemy wodę, solimy lekko, dodajemy liść laurowy(...)Całość gotujemy ok 20 minut (aż warzywa będą miękkie). Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, wlewamy na wrzątek zaciągając nasz sos. Na koniec dodajemy zahartowaną odrobiną sosu śmietanę i posypujemy koperkiem. Ew. doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru

Walijskie Pichcenie
OGÓRKOWA NA PIERSI Z KURCZAKA Z KASZĄ JAGLANĄ 185

erś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4 ogórki kiszone + sok z ogórków do doprawienia 1/2 szkl. kaszy jaglanej sól pieprz ziele angielskie liść laurowy śmietana koperek Wykonanie: Warzywa szatkujemy na oczkach lub kroimy. Wkładamy do garnka razem z pokrojoną na 4 części piersią z kurczaka. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól. Zalewamy wodą i gotujemy(...)się bulionu i całość gotujemy ok 20 minut. Następnie dodajemy starte na oczkach ogórki i trochę soku (w zależności od naszych upodobań). Zagotowujemy. Doprawiamy śmietaną zahartowaną wcześniej i posypujemy koperkiem

Walijskie Pichcenie
ŁOSOŚ Z PATELNI 205

patelni  na sklarowanym maśle.  Do tego ulubione warzywa i cóż chcieć więcej?  Składniki: file t z łososia cytryna pieprz cytrynowy majeranek przyprawa do ryb masło klarowane koperek Wykonanie: Łososia  dzielimy na kawałki. Każdy kawałek kropimy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym oraz odrobiną roztartego majeranku. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut(...)stroną ze skórą (ok 5-7 minut) a następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 5 minut (długość smażenia zależy od grubości naszego kawałka ryby). Ciepłą rybę posypujemy koperkiem

Walijskie Pichcenie
KLOPSY JAJECZNO-WARZYWNE 166

niewielkich klopsików) 7 jaj ek ugotowanych na twardo 2 jajka (surowe) kilka różyczek ugotowanego brokuła 1 cebula 2 łyżki bułki tartej kilka różyczek ugotowanego kalafiora sól pieprz koperek olej Wykonanie: Jajka ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę.W dużej misce mieszamy starte jajka, cebulkę, rozduszony widelcem kalafior i brokuł, koperek oraz przyprawy: sól, pieprz  do smaku

Walijskie Pichcenie
STEKI Z INDYKA W ŚMIETANOWYM SOSIE 189

ierś z indyka sól pieprz oregano czosnek olej do smażenia Na sos: 1 szkl. bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia) 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany 18% koperek 1 ugotowana i pokrojona marchewka Wykonanie: Piersi indyka kroimy na plastry o grubości 1,5-2 cm. Oprószamy ulubionymi ziołami. U mnie było to oregano oraz sól, pieprz i odrobina czosnku(...)smażeniu steków wlewamy bulion, zagotowujemy, po czym wlewamy mąkę rozrobioną w odrobinie zimnego bulionu oraz zahartowaną śmietanę. Doprawiamy sos do smaku, a dla nadania ładnego wyglądu dodajmy posiekany koperek oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Podajemy z ryżem

Walijskie Pichcenie
Roladki drobiowe z żurawiną i migdałami 199

migdałami   SKŁADNIKI: podwójny filet z kurczaka - 1 szt żurawina suszona - 12 łyżeczek migdały tarte - 4 łyżeczki sól i pieprz bułka tarta do obtoczenia mąka do obtoczenia koperek pokrojony - 4 łyżeczki jajko - 1 szt tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.  Rozbić dobrze z każdej strony, oprószyć solą i pieprzem. Na każdym filecie ułożyć(...)łyżeczki żurawiny i 1 łyżeczce migdałów tartych.  Posypać koperkiem, zwinąć roladki.  Każdą roladkę obtoczyć w mące, jajku i tartej bułce.  Smażyć roladki na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Prosty bigos ze świeżej kapusty 190

można dodać do niego zalegające nam w lodówce resztki wędlin czy mięsa. składniki: 1 duża główka kapusty 300 g boczku wędzonego 300 g cienkiej kiełbasy 3 łyżki posiekanego koperku 1 duża cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka natki pietruszki 3 listki laurowe 3 łyżki mąki pszennej sól pieprz woda Kapustę pokroić grubo nożem i przełożyć do garnka. Zalać wodą(...)prawie pokryła kapustę i gotować nie przykrywając garnka. Kiełbasę pokroić w kostkę. Gdy kapusta zmniejszy swoją objętość dodać pokrojoną kiełbasę, koncentrat pomidorowy, koperek, natkę oraz listki laurowe. Wymieszać i dalej gotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Boczek wędzony pokroić w kostkę. Część chudszą dodać do gotującej kapusty. Część tłuściejszą wrzucić na patelnię i wysmażyć tłuszcz. Cebulę obrać pokroić

Monia miesza i gotuje
Bigos z młodej kapusty z olejem rzepakowym. 142

dlatego też staram się wykorzystywać go bardzo często w mojej kuchni. Małe rzeczy, a jakże dodają smaku. Składniki: główka kapusty młodej 2 młode marchewki 2 pomidory koncentrat pomidorowy koperek kiełbasa, mięso surowe, boczek cebula olej rzepakowy 2 łyżki mąki sól, pieprz, listek, ziele Wykonanie: Kapustę obieramy z pierwszych brzydszych i odstających liści. Szatkujemy ją drobno. Na patelni podsmażamy  najpierw(...)rzepakowego wlewamy na patelnię i wsypujemy mąkę. Prażymy to chwilę i dodajemy do bigosu. Czekamy chwilkę, aż całość się nam zagotuje wyłączamy gaz i całość posypujemy sporą ilością posiekanego koperku. Ja życzę smacznego i chyba mam już pomysł na jutrzejszy obiad

Malinowe Pocałunki
Konurs z Polsat Food Network - wyniki. 150

Boskie w smaku. Dorota (marchewkowo90@wp.pl) Drugie miejsce sałatkowe sztućce wędrują do Sofiji: „Letnie ślimaczki z łososiem” płat ciasta francuskiego płaty łososia wędzonego na zimno biały serek typu. Filadelfia. pęczek koperku sól, biały pieprz jajko Płat rozwinąć, rozsmarować na nim serek, położyć płaty łososia, posypać obficie siekanym koperkiem. NIE solić! Serek i łosoś są na tyle słone, że wystarczy. Można posypać

Malinowe Pocałunki
Wątróbką ze śliwkami z sokiem z pomarańczy w naleśniku gryczanym na szpinaku z popcornem i grillowaną pomarańczą 220

indyka, ½ białej cebuli, 10 śliwek suszonych, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 2 pomarańcze, 4 garście szpinaku, mleko, 50 g kaszy gryczanej palonej, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, świeży koperek.   Przygotowanie: Naleśniki (z tej porcji wychodzi ok. 6 szt.): Kaszę zalewamy zimną wodą (300 ml wody na 100 g kaszy) i odstawiamy na 24 godziny. Po namoczeniu odlewamy wodę(...)układamy na talerzu, na nim stawiamy (farszem do góry) naleśniki, dodajemy plasterki grillowanej na patelni pomarańczy i kilka plasterków śliwki. Całość posypujemy popcornem z kaszy gryczanej i ozdabiamy świeżym koperkiem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Zupa jesienna z kluseczkami 214

Ekspresowa zupa paprykowo-pomidorowa z kluseczkami serowymi z koperkiem jest przepyszna i do tego bardzo szybka w przygotowaniu. Polecam. Zupa jesienna z kluseczkami: Do ugotowania tej jesiennej zupy o soczystym kolorze wykorzystałam rosół, domową pastę paprykową ze słoika, świeży pomidor i mini kulki sera mozzarella. Jak wstawiłam zdjęcie tej zupy, wszyscy się nią zachwycali, twierdzili, że to pomidorów(...)paprykowa z wołowiną   Do zupy przygotowałam na szybko kluseczki, gdyż makaron nam się znudził. te kluski to właściwie improwizacja, zostało mi jakieś 80 g serka kremowego wymieszanego z koperkiem, który leżał w lodówce, dodałam do niego 1 jajko i utarłam, dosypałam 1/2 szklanki mąki pszennej i wyrobiłam masę jak na kopytka . Na blacie podsypanym mąką zrobiłam bardzo cienkie wałeczki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ziemniaki zapiekane w śmietanie (Gratin dauphinois) 642

ziemniaków 300 ml mleka 300 ml śmietany kremówki szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka musztardy typu dijon 1 łyżeczka soli 1 ząbek czosnku 2 łyżki miękkiego masła ewentualnie: koperek lub natka pietruszki, posiekane Ziemniaki obrac i pokroić w plasterki o grubości 3 mm. Wrzucić do garnka z mlekiem, śmietaną, gałką, musztardą i solą. Gotować na wolnym ogniu około 10 minut(...)równomiernie je rozkładając.  Wstawić do piekarnika i piec około 35-40 minut, aż zapiekanka się przyrumieni i na powierzchni ukażą się bąble. Podawać gorącą, ewentualnie posypaną natką lub koperkiem

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania