Chłodnik ogórkowy jest małą wariacją na temat tzatzików. Dodatek mięty sprawia, że jest jeszcze bardziej orzeźwiający. Składniki: 1 litr maślanki 8 ogórków gruntowych 1-2 ząbki czosnku 1 pęczek koperku kilka listków mięty sól pieprz Przygotowanie: Ogórki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 15 minut, aż puszczą sok. Koperek i miętę myjemy, osuszamy
Smakowity Blog Kulinarnymarynowanym śledziem, rybnymi pastami i sałatkami, marynowanymi grzybami, kawiorem. Można też je podawać w wersji na słodko z konfiturami. Składniki: 150 g serka Almette z chrzanem 1/2 pęczka posiekanego koperku świeżo mielony pieprz 200 g śledzi a'la matias Bliny: 22 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli 370 ml ciepłego mleka 200 g mąki gryczanej masło(...)przesiewamy mąkę i wlewamy przygotowany rozczyn. Całość miksujemy na jednolitą masę. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut. Serek z chrzanem mieszamy z posiekanym koperkiem i przyprawiamy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy małą ilość klarowanego masła, wlewamy łyżką po 3-4 bardzo małe porcje ciasta i smażymy placuszki z dwóch stron, aż się lekko przyrumienią
Smakowity Blog KulinarnyPierogi brokułowo- fasolowe SKŁADNIKI: CIASTO 40 dag mąka 2 łyżki olej 1 szt jajko 1 szkl woda ciepła sól FARSZ mały brokuł fasola Jaś - 1,5 szkl sól koperek PRZYGOTOWANIE: CIASTO Z mąki, jajka, oleju , szczypty soli i wody zagnieść ciasto. Przykryć ciasto aby nie obsychało. FARSZ Fasolę opłukać, namoczyć na kilka na kilka godzin(...)różyczki brokuła, zlepiać dobrze pierogi. Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, przez 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Wybierać na talerze łyżką cedzakową. Podawać posypane koperkiem (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia Danusiwykombinowałam pyszną sałatkę kalafiorową :) ~ Sałatka kalafiorowa z gotowaną piersią kurczaka i jajkiem + sos koperkowy ~ Składniki: kalafior 100g gotowanej piersi z kurczaka jajko kilka listków sałaty Sos: 100ml maślanki koperek przyprawy: sól, pieprz, kurkuma Kalafior gotujemy al'dente w lekko osolonej wodzie. Pierś z kurczaka gotujemy tak jak tutaj . Jajko gotujemy na twardo. Kalafior kroimy na mniejsze części, kurczaka(...)plasterki, jajko w ósemki, a sałatę siekamy. Wszystko razem łączymy. Maślankę mieszamy z przyprawami i posiekanym koperkiem i dodajemy do sałatki
Kuchenny Skrawek Niebałyżka posiekanego koperku - 250 ml mleka(...)rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Przyrządzić sos. Roztopić masło na małym ogniu i połączyć z musztardą. Stopniowo dodawać śmietanę, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem i dodać koperek
W poszukiwaniu inspiracjizdrowy i smaczny - świeże warzywa i makaron penne z pysznym jogurtowo-majonezowym sosem. Potrzebne nam: - 2 małe lub 1 duży brokuł - czerwona papryka - mała puszka kukurydzy konserwowej' - pęczek koperku - 1,5 szklanki makaronu penne - mały kubeczek jogurtu naturalnego - 4-5 łyżek majonezu - 2 ząbki czosnku - pieprz cytrynowy, pieprz mielony, sól - olej Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej(...)sokiem cytrynowym (nie straci koloru). Paprykę kroimy w sporą kostkę, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, makaron i brokuł. Jogurt łączymy z majonezem, wyciskamy czosnek, doprawiamy i dodajemy poszatkowany koperek. Sałatkę polewamy sosem i mieszamy dokładnie, po czym wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Gotowe
W poszukiwaniu inspiracjimojej wersji :) Jeśli lubicie sałatki śledziowe - tę polecam Wam szczególnie ... SKŁADNIKI 6 filetów śledziowych z oleju 2 małe jabłka 4 ogórki kiszone 3 średnie ziemniaki 3 jajka 1/2 pęczku koperku 1/2 pęczku szczypiorku garść sałaty lodowej 4 łyżki majonezu sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy na twardo , ziemniaki w mundurkach - obieramy . Jabłka i ogórki obieramy ze skórki. Wszystkie te składniki oraz(...)śledzie kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy razem w misce. Koperek, szczypiorek i sałatę drobno siekamy. Dorzucamy do sałatki. Doprawiamy solą i pieprzem (uwzględniając słoność majonezu). Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Pyszna sałatka ze śledzi gotowa :) Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeSkładnki: 5 średnich ziemniaków; 100 g wędzonego boczku (u mnie w plasterkach); 2 małe cebule; 2 średnie marchewki; 1/4 kawałka korzenia selera; Biała część pora; 1/2 średniej pietruszki; Pęczek koperku; 2 łyżki vegety/ziarenek smaku/2 kostki rosołowe - opcjonalnie; 1 liść laurowy; 2,5 litra zimnej wody; Sól; Pieprz; Olej do podsmażenia cebuli i boczku. Zacierki: 1 jajo; Mąka pszenna. Sposób przygotowania(...)dodać boczek i podsmażać, aż cebula będzie lekko brązowa, a z boczku powstaną skwarki. Podsmażoną cebulę z boczkiem lekko wystudzić, przecedzić przez sito i dodać do zupy (bez tłuszczu). Koperek drobno posiekać, dodać do zupy. Zupę wymieszać, jeszcze chwilę pogotować i podawać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Cebulę należy bardzo dobrze podsmażyć, tak aby miała lekko brązowy kolor, gdyż ten stopień
Gospodyni Miejskaprzywarł do patelni. Karpia przed podaniem można oprószyć drobno posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Rybę można dodatkowo posypać przed pieczeniem pieprzem cytrynowym. Z wierzchu rybę można oprószyć koperkiem, pietruszką, koperkiem i pietruszką lub nie posypywać w ogóle. Dzięki obłożeniu karpia solą i cebulą zyskuje on na smaku i traci zapach i posmak mułu. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaogórek zielony, wężowy/szklarniowy; 6 rzodkiewek; 1 średnia, czerwona papryka; 1 duża marchewka; Pęczek szczypiorku. Sos winegret: 1/4 szklanki białego octu winnego; 1 ząbek czosnku; 2 łyżki posiekanego koperku; 1 łyżka miodu; 1/2 szklanki oliwy; 1 łyżeczka przyprawy do sałatek (u mnie Prymat ); Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Dodać(...)Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do sałatki. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do sałatki. Wymieszać. Wszystkie składniki sosu tj. ocet, czosnek, koperek, miód, oliwę i przyprawę do sałatek wymieszać ze sobą w szejkerze, dobrze nim potrząsając (lub w małym, dobrze zakręconym słoiku). Sos doprawić solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym sosem
Gospodyni Miejskaszwedzkiego sera Graddost, lub innego miękkiego dojrzewającego 1 opakowanie szpinaku baby (nie trzeba odcinać ogonków) 2 ząbki czosnku limonka sól i pieprz Sos: jogurt naturalny gęsty pęczek koperku 5 listków czosnku niedźwiedziego (lub ząbek zwykłego) łyżka skórki otartej z limonki anchois 100g pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego wymieszać, odstawić na 15 minut do lodówki, usmażyć. Przygotować farsz(...)położyć małe trójkąciki sera, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10-15 minut w 190 stopniach. Na talerz wyłożyć porcję sosu i 2 naleśniki, przybrać całymi filecikami anchois i koperkiem. Podawać z cząstkami limonki
SzczyptaSmaQPyszna pasta do pieczywa z makreli . Pasta rybna SKŁADNIKI: jajka -3 szt makrela wędzona -1 szt masło miękkie - 3 łyżki ogórki korniszony -3 szt sól i pieprz koperek PRZYGOTOWANIE: Z ryby usunąć ości, rozdrobnić na kawałki. Jajka włożyć do rondla, wlać wodę, gotować 10 minut na twardo. Następnie obrać jajka ze skorupek i bardzo drobno pokroić(...)Ogórki zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Jajka, rybę, ogórki i masło wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wierzch pasty posypać koperkiem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia DanusiPasta z jajek i szprotek - prosta i smaczna Dobry sposób na przemycenie rybek dzieciom :) SKŁADNIKI 6 jajek 1 puszka szprotek w oleju (ok.170g) pęczek koperku 2-3 łyżki majonezu pieprz pół pęczka szczypiorku PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy na twardo. Szprotki odsączamy z zalewy. Miksujemy rybki razem z jajkami i majonezem. Doprawiamy pieprzem i dorzucamy posiekany koperek. Smarujemy pieczywo
Moje Kuchenne Rewelacjejajko pieprz, sól 250 ml oleju do smażenia łyżka gęstej śmietany 18% 2 łyżki jogurtu naturalnego 150 g łososia wędzonego w plastrach 250 g białego chudego sera pęczek koperku cytryna Sposób wykonania: Ziemniaki i cebulę obrać, umyć i zetrzeć na tartce o drobnych oczkach.Dodać mąkę, jajka, łyżkę śmietany, przyprawić solą i pieprzem.. Wszystko dokładnie mieszać. Na rozgrzanej(...)patelni smażyć placki złożone z 3- 4 łyżek . Ser +koperek +jogurt zmiksować blenderem. Następnie każdy placek smarować grubą warstwą serka, plastrem łososia, który należy skropić cytryną. Przykryć kolejnym plackiem i analogiczne przekładać kolejne. Ja robię z 3 placków ale wysokość według uznania
pieprzny smaczekświeżej bułeczki, przepysznej kajzereczki - proponuję pastę :) Wspaniały, z wędzonego pstrąga, dodatek - do porannych kanapek :) Składniki: 3 jaja 150 g wędzonego pstrąga 1 łyżeczka koperku 1 łyżeczka szczypiorku 1 łyżeczka pietruszki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka majonezu Pstrąga obrać z ości. Niezbyt to przyjemny etap robienia tej pasty :( Następnie pstrąga rozcieramy widelcem. Koperek, pietruszkę i szczypiorek siekamy, jajka
Delicious Titbits