koperek - 3011 przepisów (strona:74/201)

Surówka z rzodkiewki 302

Wiosenna surówka, prosta i smaczna. Składniki -pęczek rzodkiewki -kilka liści sałaty -szczypiorek -koperek -jogurt naturalny lub śmietana -sól    Warzywa myjemy. Liście sałaty dzielimy na drobne kawałki. Rzodkiewkę kroimy w kostkę, szczypiorek na drobno. Jogurt przyprawiamy do smaku i dosypujemy posiekany koperek.    Do warzyw dodajemy jogurt i mieszamy

Maminek kulinarny
Bigosik z młodej kapusty 150

niej bigosik i w następnym poście surówkę. Zaczynamy od bigosiku. Składniki: -główka kapusty -kawałek wędzonki -2 kiełbaski -2 marchewki -2 duże łyżki koncentratu pomidorowego -przyprawa warzywna -pieprz -zielony koperek -olej do smażenia    Do wody z dodatkiem przyprawy warzywnej wkładamy wędzonkę i obrane marchewki. Gotujemy. Marchewki wyjmujemy po 15 minutach a wędzonkę - gdy będzie miękka(...)podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju.    Kiedy kapusta się sparzy dodajemy koncentrat pomidorowy, podsmażona kiełbasę i obrane mięso z wędzonki.    Przyprawiamy do smaku, dosypujemy koperek i gotujemy na niewielkim ogniu do zredukowania wody.    Z młodymi ziemniaczkami smakuje - mniam, mniam. Smacznego

Maminek kulinarny
Surówka z młodej kapusty 346

Zapowiadana surówka z młodej kapusty. Składniki: -pół główki kapusty -jedna duża marchewka -jabłko -szczypior -koperek -sok z cytryny do smaku -2 łyżki oleju -przyprawa warzywna    Kapustę drobno szatkujemy.    Obrane jabłko i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach.       Szczypiorek i koperek drobno kroimy. Wszystko łączymy w misce, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny

Maminek kulinarny
Sałatka z makaronem ryżowym 453

groszek lub kukurydza konserwowa -kilka ogórków konserwowych ( my dodaliśmy 7 )  -kilka suszonych pomidorów ( my dodaliśmy 5 ) -papryka -3 duże liście kapusty pekińskiej -kawałek pora -2 łyżki posiekanego świeżego koperku -majonez -przyprawa warzywna -pieprz    W osolonej wodzie gotujemy wg przepisu na opakowaniu makaron ryżowy. Przelewamy zimną wodą i odsączamy.    Udko pozbawiamy skórki, oddzielamy mięso od kości(...)również odsączamy. W kostkę kroimy paprykę i suszone pomidory. Na drobno kroimy kapustę pekińską i pora. Wszystko łączymy w jednej misce.    Dodajemy 2 łyżki majonezu, posiekany koperek oraz przyprawy do smaku  i dokładnie mieszamy. To wszystko. Sałatka jest gotowa. Smacznego

Maminek kulinarny
Surówka z kalafiora 215

Bardzo prosta i bardzo smaczna surówka do obiadów i nie tylko. Składniki: -kalafior -marchewka -cebula -łyżeczka posiekanego koperku -2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego -łyżka majonezu -przyprawa tzatziki    Kalafiora, marchew i cebule tarkujemy na grubych oczkach.    Jogurt łączymy z majonezem, dodajemy koperek, przyprawę tzatziki i wszystko mieszamy. Dodajemy do warzyw i mieszamy. Do smaku przyprawiamy solą

Maminek kulinarny
Zupa szczawiowa z mięsnymi kulkami 160

Ziemniaki i marchew kroimy.    Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy i formujemy małe kuleczki.    Umyte liście szczawiu kroimy w poprzeczne paski.    Siekamy koperek.    Do garnka z wrzącą wodą dodajemy warzywko, ziemniaki i marchew. Chwilę gotujemy i dodajemy mięsna kulki a kiedy ziemniaki zmiękną dorzucamy szczaw.    Po ok. 5 minutach dolewamy(...)śmietanę.    Zagotowujemy, doprawiamy do smaku i dodajemy koperek.    Dodajemy gotowane jajka i zupa gotowa. Smacznego

Maminek kulinarny
Zupa z groszkiem 179

przejrzysta, lekka i smaczna.    Składniki: -2 l rosołu lub bulionu warzywnego -słoiczek  groszku konserwowego lub ok. 40-50 dkg mrożonego -5 ziemniaków -1 marchew -łyżka posiekanego koperku -1/2 szklanki śmietany    W bulionie gotujemy pokrojoną marchew i ziemniaki. Dodajemy groszek a kiedy warzywa zmiękną dolewamy śmietanę i dosypujemy koperek. Doprawiamy do smaku i chwilę gotujemy

Maminek kulinarny
Surówka z sałatą radicchio z sosem jogurtowym 206

Składniki: -kilka liści sałaty radicchio -pół ogórka -pomidor -papryka -cebula     Składniki na sos: -3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego -1 czubata łyżka majonezu -łyżeczka posiekanego koperku -sól, pieprz -czosnek granulowany -sumak przyprawowy    Zaczynamy od przygotowania sosu. Jogurt łączymy z majonezem, dodajemy koperek, dodajemy do smaku sól, pieprz, czosnek i 1/4 łyżeczki sumaka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy

Maminek kulinarny
Babka ziemniaczana 246

200g boczku wędzonego 2 duże cebule 2 jajka 3 czubate łyżki mąki pszennej 2 ząbki czosnku sól, pieprz   Sos: 150g jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 2 ogórki konserwowe koperek sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Przekładamy na sito i odstawiamy na chwilę aby ociekły. W tym czasie podsmażamy na patelni boczek(...)pieczenia foremki i zapiekamy w piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.   Sos: Ogórki konserwowe trzemy na tarce na małych oczkach, dodajemy jogurt, zmiażdżony czosnek, posiekany koperek, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy i podajemy jako dodatek do babki ziemniaczanej

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka ziemniaczana 373

Banalnie prosta, pyszna i sycąca sałatka ziemniaczana. Niezastąpiony dodatek do mięs, ryb czy kiełbas z grilla.  Składniki: 1 kg ziemniaków ugotowanych w łupinkach pęczek koperku pęczek dymki ze szczypiorkiem 50 ml octu 50 ml oliwy łyżka cukru łyżeczka musztardy francuskiej sól, pieprz Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulkę, posiekamy szczypiorek i koperek

Smakowity Blog Kulinarny
Pomidorowe roladki z wędzonym łososiem/ryba 188

Składniki: 150 g wędzonego łososia 4 jajka 4 łyżki koperku 200 g twarogu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki sól, pieprz Przygotowanie: Z białek ubijamy pianę i dodajemy do niej żółtka oraz trzy łyżki koncentratu pomidorowego. Mieszamy. Rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp(...)stopni C. Twaróg mieszamy z jogurtem, koperkiem, rozdrobnionym czosnkiem, solą i pieprzem. Rozsmarowujemy na pomidorowym cieście, na wierzchu układamy plastry łososia. Zwijamy roladę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem kroimy w plastry

Smakowity Blog Kulinarny
Chłodnik litewski 140

wyśmienicie. Składniki: 3 średniej wielkości buraki pęczek rzodkiewki 2 świeże ogórki lub małosolne 3 ząbki czosnku 500 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki  kwaśnej śmietany sok z cytryny pęczek koperku pęczek szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie: Buraki obieramy, drobno kroimy i dusimy w 250 ml wody przez około 10 minut. Studzimy. Dodajemy jogurt, śmietanę i sok z cytryny. Ogórki i rzodkiewkę(...)kroimy w kostkę, dodajemy do chłodniku. Podobnie jak posiekany koperek i szczypiorek. Przyprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z jajkiem na twardo lub z ziemniakami

Smakowity Blog Kulinarny
Chłodnik z ogórków 166

Chłodnik ogórkowy jest małą wariacją na temat tzatzików. Dodatek mięty sprawia, że jest jeszcze bardziej orzeźwiający. Składniki: 1 litr maślanki 8 ogórków gruntowych 1-2 ząbki czosnku 1 pęczek koperku kilka listków mięty sól pieprz Przygotowanie: Ogórki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 15 minut, aż puszczą sok. Koperek i miętę myjemy, osuszamy

Smakowity Blog Kulinarny
Bliny z serkiem chrzanowym i śledziem 189

marynowanym śledziem, rybnymi pastami i sałatkami, marynowanymi grzybami, kawiorem. Można też je podawać w wersji na słodko z konfiturami. Składniki: 150 g serka Almette z chrzanem 1/2 pęczka posiekanego koperku świeżo mielony pieprz 200 g śledzi a'la matias Bliny: 22 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli 370 ml ciepłego mleka 200 g mąki gryczanej masło(...)przesiewamy mąkę i wlewamy przygotowany rozczyn. Całość miksujemy na jednolitą masę. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut. Serek z chrzanem mieszamy z posiekanym koperkiem i przyprawiamy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy małą ilość klarowanego masła, wlewamy łyżką po 3-4 bardzo małe porcje ciasta i smażymy placuszki z dwóch stron, aż się lekko przyrumienią

Smakowity Blog Kulinarny
Pierogi brokułowo- fasolowe 153

Pierogi brokułowo- fasolowe  SKŁADNIKI: CIASTO 40 dag mąka 2 łyżki olej 1 szt jajko 1 szkl woda ciepła sól FARSZ mały brokuł fasola Jaś - 1,5 szkl sól koperek PRZYGOTOWANIE: CIASTO  Z mąki, jajka, oleju , szczypty soli i wody zagnieść ciasto.  Przykryć ciasto aby nie obsychało.  FARSZ  Fasolę opłukać, namoczyć na kilka na kilka godzin(...)różyczki brokuła, zlepiać dobrze pierogi.  Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, przez 5 minut od wypłynięcia na wierzch.  Wybierać na talerze łyżką cedzakową.  Podawać posypane koperkiem (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania