dużo czasu na gotowanie obiadu. A spaghetti smakuje świetnie! Składniki: makaron (u mnie spaghetti) 100 g naturalnego serka topionego 100 ml mleka (dałam odrobinę mniej) sól do smaku siekany koperek Sposób przygotowania: 1. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. 2. W rondelku umieszczamy serek i mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia. Delikatnie solimy i dodajemy siekany koperek. 3. Sos wlewamy do odcedzonego gorącego
Kuchnia domowa Anilitr rosołu drobiowego (lub innego dowolnego) 1 litr domowego przecieru pomidorowego 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz 1-2 śmietany do zup siekany koperek i natka pietruszki makaron - ilość wedle uznania Sposób wykonania: 1. Do rosołu dolewamy 1 szklankę zimnej wody, dodajemy pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę oraz cebulę, dorzucamy liść laurowy(...)warzywa zmiękną. 2. Wlewamy przecier pomidorowy. Chwilkę gotujemy, a następnie odlewamy chochelkę zupy, mieszamy ze śmietaną i całość przelewamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki. 3. Podajemy z ugotowanym makaronem. Smacznego
Kuchnia domowa Animięsa (łopatka/karkówka) 3 jajka 2 cebule 3 czerstwe kajzerki woda lub mleko do namoczenia bułek 1/2 czerwonej papryki 1-2 ogórki konserwowe sól, pieprz suszony lub świeży koperek majeranek olej świeży rozmaryn Sposób przygotowania: 1. Bułki namoczyć w wodzie lub mleku, a potem odcisnąć. 2. Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju. 3. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę(...)mięsa dodać warzywa, jajka, bułkę, koperek, majeranek, doprawić solą i pieprzem. 4. Mięso wyłożyć do posmarowanych olejem dwóch aluminiowych keksówek (10x24 cm każda). 5. Na wierzch ułożyć igiełki świeżego rozmarynu. 6. Pieczemy w 180 st. C przez godzinę (do ładnego zrumienienia się wierzchu). Smacznego
Kuchnia domowa Anisłoik marynowanych pieczarek (po odsączeniu z zalewy 400-500g) 1 puszka kukurydzy 3 jajka 4-5 ogórków kiszonych 1 jabłko 1 cebula biała lub czerwona 1/2 pęczka koperku majonez musztarda pieprz i sól Sposób wykonania: 1. Pieczarki kroimy w plasterki. 2. Ugotowane jajka, jabłko, ogórki kiszone kroimy w kostkę. 3. Cebulkę siekamy, przekładamy na sitko i przelewamy wrzątkiem(...)Wszystko mieszamy, dodajemy majonez i musztardę, posiekany koperek i doprawiamy pieprzem i solą. Smacznego!!! Źródło: Smaczna Pyza
Kuchnia domowa AniSałata jest świetnym dodatkiem nie tylko do kanapki, ale też do obiadu. Składniki: 1 główka sałaty masłowej 1 mały pęczek koperku zielona cebulka kilka łyżek jogurtu naturalnego sok z połowy cytryny sól, pieprz, cukier do smaku Sposób wykonania: 1. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. 2. Przygotowujemy sos: siekamy koperek i zieloną cebulkę. Jogurt mieszamy z zieleniną, solą
Kuchnia domowa Anipomidory są zdrowe i lekkie to można sobie na nie pozwolić w dużych ilościach :) Składniki: 1/2 dużej główki młodej kapusty 1 marchewka 3 pomidory 2 ogórki gruntowe siekany koperek 2-3 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Młodą kapustę szatkujemy, solimy, lekko ugniatamy, by puściła sok. 2. Obraną marchewkę ścieramy(...)tarce jarzynowej, a ogórki i pomidory kroimy w grubszą kostkę. 3. Wszystko mieszamy, skrapiamy octem winnym lub sokiem z cytryny, dodajemy olej, siekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego
Kuchnia domowa Aniszklanka wody 1 jajko, 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia Sos czosnkowy: 4 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 300 ml jogurtu naturalnego 2-3 łyżki posiekanego koperku odrobina cukru Sposób przygotowania: 1. Filety myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kotlety i lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. 2. Mąkę mieszkamy z szklanką wody (ciasto powinno być konsystencję gęstszego(...)Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. 5. Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku. Wsypujemy koperek i mieszamy. 6. Mięso podajemy z sosem czosnkowym. Smacznego
Kuchnia domowa Anipodpatrzyłam u Ewy Wachowicz. Polecam! Składniki: 1 cukinia 2 jajka 4 łyżki mąki 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 mała cebulka 1-2 ząbki czosnku 2-3 łyżki siekanego koperku sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Cukinię umyć, pozbyć się środków z pestkami, zetrzeć na tarce jarzynowej, lekko posolić i odstawić na 10 minut. Dobrze odcisnąć z soku. 2. Cebulkę posiekać(...)czosnek przecisnąć przez praskę. 3. Cukinię, cebulę i czosnek wymieszać, dodać mąkę, jogurt, koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem. 4. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia. 5. Podawać ze kleksem jogurtu naturalnego, ewentualnie ze śmietaną. Smacznego!!! Źródło: Ewa Wachowicz
Kuchnia domowa Animoich najstarszych pomysłów na mięso w sosie. Do tego robi się dość szybko. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 1 cebula liść laurowy ziele angielskie woda mały pęczek koperku 2 łyżki śmietany 2 łyżki mąki sól, pieprz, cukier Sposób wykonania: 1. Piersi myjemy osuszamy, obsmażamy na oleju z każdej strony. 2. W rondelku rumienimy posiekaną cebulę, przekładamy do niej mięso(...)ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. 3. W miseczce mieszamy mąkę ze śmietaną i odrobiną zimnej wody. Wlewamy do mięsa i gotujemy do zgęstnienia. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy siekany koperek i odrobinę cukru. Smacznego
Kuchnia domowa Aniskrzydełka drobiowe ziele angielskie liść laurowy 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku ocet do smaku 1/2 łyżeczki kminku 2-3 łyżki śmietany 18% siekany świeży koperek sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Skrzydełka zalewamy 2 litrami wody, gotujemy, odszumowujemy. Dodajemy pokrojone warzywa: marchewkę, cebulę i pietruszkę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy. 2. W międzyczasie buraki(...)miseczki dodajemy śmietanę i dolewamy chochlę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do barszczu. 5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku i siekany koperek. Zagotowujemy. 6. Barszcz podajemy z gotowanymi ziemniakami. Smacznego
Kuchnia domowa Aniząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz 0,5-1 litr rosołu lub bulionu liść laurowy ziele angielskie kminek 2-3 łyżki mąki 2-3 łyżki śmietany 18% 1 pęczek koperku mąka do obtoczenia pulpetów olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć. Dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać suszony majeranek, soli, pieprzu i zmiażdżone ząbki(...)gorące go bulionu przełożyć pulpeciki. Gotować przez kilka minut. Mięso wyjąć. 5. W miseczce rozrobić mąkę ze śmietaną i odrobiną zimnej wody, wlać do wywaru, zagotować. Dorzucić posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Ponownie włożyć pulpety do sosu i całość chwilkę dusić. Smacznego!!! Zapraszam Was także na pulpety z piekarnika zapiekane w sosie koperkowym: KLIK
Kuchnia domowa Anipodanie jej w całości wygląda naprawdę efektownie :) Składniki (na 2 porcje): 2 całe pstrągi (ok. 600 g) 0,5 kg ziemniaków 1 cebula 4 ząbki czosnku świeży koperek sok z cytryny przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, ostra papryka 3-4 łyżki oliwy Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w piórka , a czosnek tniemy na plasterki . Pstrągi w razie potrzeby patroszymy i skrobiemy(...)sokiem z cytryny. Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy i układamy część cebuli i czosnku . Resztę wkładamy do środka ryb i na wierzch. Pstrąga umieszczamy w naczyniu, posypujemy koperkiem i skrapiamy oliwą (ok. 1 łyżki). Odstawiamy na minimum 30 minut. Ziemniaki porządnie myjemy i wkładamy do garnka w łupinach . Zalewamy wodą i gotujemy 15 minut od zagotowania. Po odlaniu
Zakręcony Widelecpołączeniu z kremem z karczochów po prostu bajka! Składniki: 4 cytryny 3 jajka 2 puszki tuńczyka w sosie własnym Graal 1 ogórek 5 łyżek majonezu 1/2 pęczka koperku 2 gałązki natki pietruszki świeżo zmielona sól morska świeżo zmielony pieprz cukier 1 pomidor krem z karczochów Mantini Wykonanie: Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam i pokroiłam w kostkę. Cytryny umyłam, sparzyłam wrzątkiem(...)wierzch na 4/5 wysokości i troszkę ścięłam od spodu, aby cytryny mogły stać. Ostrym nożykiem wycięłam miąższ cytryn. Miąższ z jednej cytryny posiekałam drobno i włożyłam do malutkiej miseczki. Koperek i natkę pietruszki drobno posiekałam i włożyłam do miseczki, w której znajdował się posiekany miąższ z cytryny. Ogórek umyłam, obrałam, wydrążyłam nasiona, resztę pokroiłam w drobną kostkę i dorzuciłam
Blondynka Gotujepiekli ;) Zapraszam! :) Składniki: 2 filety z ryby 100g śmietany 18% sok z połowy cytryny tymianek łyżka mąki łyżka masła pół szklanki mleka łyżka oleju sól, pieprz, gałka muszkatołowa koperek Marynata do ryby: sok z połowy cytryny mieszamy z tymiankiem, solą i pieprzem. Polewamy filety i odstawiamy na godzinę lub dwie. Sos: Masło roztapiamy, dodajemy mąkę. Mieszamy(...)zagotowania. Uwaga! W momencie dodania mleka, trzeba pilnować, aby sos nam się nie przypalił. Następnie dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką . Na koniec doda jemy posiekany koperek. Rybę owijamy folią aluminiową, pieczemy 15 min w 180 stopniach. Następnie folię rozwijamy i podpiekamy chwilkę, żeby ryb a się zarumieniła. Upieczoną rybę polewamy sosem i gotowe! :) SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkamakaronu Farfalle 1 duża szalotka ok 120 g rzadkiej śmietanki 30 % 100 - 150 g łososia wędzonego, pokrojonego w mniejsze kawałki pieprz łyżka kaparów koperek do posypania - opcjonalnie przygotowanie Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić. Dodać łososia, chwilę obsmażać mieszając. Wlać śmietanę, doprawić pieprzem, dodać kapary. Wymieszać(...)opisem). Jeżeli sos wydaje nam się zbyt gęsty możemy go rozrzedzić dodając 2 - 3 łyżki wody z gotowania makaronu. Makaron przełożyć do miski, polać sosem, łososiowym, posypać koperkiem i kaparami. Przed położeniem na talerze , wymieszać. Smacznego
Stare Gary