koperek - 3011 przepisów (strona:72/201)

Morszczuk w Cieście 224

propozycja na pożywną, smaczną i nieskomplikowaną potrawę rybną. Świetny pomysł na szybki i prosty w przygotowaniu obiad.  Morszczuk w Cieście - Składniki: ok. 400 g filetów z morszczuka Vegeta koperek pieprz ciasto: 150 g mąki 70 ml mleka 2 duże jajka sól pieprz odrobina octu olej Morszczuk w Cieście - Sposób przygotowania: Morszczuka przyprawiamy niewielką ilością Vegety, koperku i pieprzu

Słodka Strona
Łosoś Wędzony z Kuleczkami Awokado i Kremem Ogórkowym (w Kieliszkach) 199

twarożku nieduży ogórek (ok. 100 g) 1,5 łyżki majonezu sól, pieprz 200 g łososia wędzonego 2 awokado sok z 1 limonki (ewentualnie cytryny) czarny sezam (opcjonalnie) koperek    Łosoś Wędzony z Kuleczkami Awokado i Kremem Ogórkowym (w Kieliszkach) - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na krem miksujemy ze sobą. Przekładamy do kieliszków. Łososia kroimy na mniejsze kawałki i również przekładamy(...)obieramy i kroimy w kostkę lub za pomocą małej łyżeczki wyżłabiamy malutkie kuleczki. Przekładamy do pucharków. Całość  skrapiamy sokiem z limonki (lub cytryny) i posypujemy czarnym sezamem. Dekorujemy koperkiem. Wskazówki: Przystawkę najlepiej przygotować tuż przed podaniem, ponieważ mimo skropienia sokiem z cytrusów awokado dość szybko ciemnieje.     Moje posty

Słodka Strona
Łosoś Smażony 238

takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku.    Łosoś Smażony - Składniki: Ok. 500 g łososia ok. 5 łyżek masła koperek suszony pieprz sól (najlepiej morska) Łosoś Smażony - Sposób przygotowania: Łososia porcjujemy, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu i soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło topimy na patelni teflonowej. Łososia przekładamy

Słodka Strona
Sos Koperkowy 172

Koperkowy - idealny dodatek zarówno do dań rybnych jak i mięsnych. Sos delikatny, lekki, aromatyczny, charakterystyczny w smaku - znakomite dopełnienie letniego obiadu. Sos Koperkowy - Składniki: 3 łyżki drobno posiekanego koperku duży ząbek czosnku 2 łyżki masła łyżka mąki pszennej szklanka bulionu warzywnego* 100 ml śmietany 18% Sos Koperkowy - Sposób przygotowania: Na maśle, na małym ogniu podsmażamy koperek. Następnie wsypujemy drobno pokrojony

Słodka Strona
Makaron z Łososiem, Szpinakiem i Serkiem Pleśniowym 342

się ze sobą komponuje tworząc pożywne, ciekawe i smakowite danie. Makaron z Łososiem, Szpinakiem i Serkiem Pleśniowym - Składniki: ok. 350 g makaronu ok. 300 g świeżego łososia sól, pieprz, koperek w proszku masło   duża cebula 4 ząbki czosnku 400 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony) sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 40 g masła ok. 100 g niebieskiego serka pleśniowego(...)ewentualnej wody. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Łososia porcjujemy na mniejsze filety, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu i soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło topimy na patelni teflonowej. Łososia przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu z obu stron (warto przeczytać: wskazówki na temat

Słodka Strona
Kotlety Mielone w Sosie Koperkowym 2503

vegety 2 łyżki bułki tartej przyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa sól  pieprz ponadto:  bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Sos Koperkowy: 5 łyżek drobno posiekanego koperku 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki bulionu warzywnego* 150 ml śmietany 18% Kotlety Mielone w Sosie Koperkowym - Sposób przygotowania: Kotlety mielone: Bułkę(...)miało czas podsmażyć się w środku, a z zewnątrz było złociste i chrupkie. W tym samym czasie przygotowujemy sos koperkowy: Sos Koperkowy:   Na maśle, na małym ogniu podsmażamy koperek. Następnie wsypujemy drobno pokrojony czosnek i chwilę smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do zezłocenia zasmażki. Wlewamy gorący bulion, mieszamy do zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy śmietanę

Słodka Strona
Zupa ogórkowa na kościach wieprzowych 155

kawałek selera 2 liście laurowe 2 ziela angielskie szczypta soli szczypta pieprzu 5 dużych ogórków kiszonych  woda z ogórków  2 ziemniaki 2 łyżki śmietany 18% koperek (ja nie dodaję) CZAS PRZYGOTOWANIA: 2,5 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Marchewkę, pietruszkę obieramy, wkładamy do dużego garnka razem z selerem, porem, kośćmi, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalewamy dwoma litrami(...)gorącej zupy i wlewamy do garnka, wrzucamy mięso, dokwaszamy wodą z ogórków (ja dodaję 05-1 szklanki). Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Dokładnie mieszamy i przelewamy do miseczek. Dekorujemy koperkiem (ja tego nie robię, bo to jedyna zielenina, której nie mogę znieść ;)). Smacznego! Przepis bierze udział w akcji

My Culinary Art
Sałatka z tortellini 203

przystawka na przyjęcia, która smakuje także dzieciom czy jako przekąska do pracy. Składniki: opakowanie tortellini, np. z szynką 2 duże pomidory  1 duży zielony ogórek 1 puszka kukurydzy koperek 2 ząbki czosnku majonez sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Tortellini wrzucamy na wrzątek i gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie. Po ugotowaniu można, ale nie trzeba ich przelewać wodą. Pomidory(...)ogórka kroimy w małą kostkę i wszystko wrzucamy do miski. Do powyższych składników dorzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę, pokrojony koperek i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy majonez (bądź pół na pół z jogurtem naturalnym), a następnie sałatkę doprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej zrobić ją troszkę wcześniej, żeby wszystkie smaki się połączyły, a potem już tylko jeść

upichcic
Przekąski z tortilli 653

propozycje, jedną na zimno a drugą na ciepło. Tortilla na zimno z łososiem Składniki: placki tortilli wędzony łosoś norweski w plastrach  serek np. almette czy inny naturalny świeży koperek Sposób przyrządzenia: Serek naturalny mieszamy ze świeżym bądź mrożonym koperkiem. Rozkładamy placki tortilli i smarujemy je przygotowanym serkiem, następnie układamy łososia. Tortillę zwijamy w rulonik i kroimy ukośnie, żeby jeszcze

upichcic
Alma: Grillowana makrela z warzywami i puree ziemniaczanym 205

Grillowana makrela z warzywami i puree ziemniaczanym (źródło: alma.pl) Składniki: surowa makrela natka pietruszki koperek cukinia papryka masło kwaśna śmietana pomidorki koktailowe ziemniaki oliwa Sposób przyrządzania: Na wstępie należy dokładnie wyszorować ziemniaki, zalać je wodą, posolić i gotować do miękkości. Po ugotowaniu warzyw trzeba delikatnie ściągnąć ich skórkę, dodać łyżkę masła i dwie łyżki kwaśnej śmietany. Pokroić w plasterki cukinię(...)paprykę, dodać pomidorki koktajlowe, obtoczyć warzywa w oliwie i grillować. Na koniec wystarczy posolić do smaku makrelę, włożyć do środka ryby natkę pietruszki i garść koperku oraz grillować około 15 minut. Źródło: http://www.almamarket.pl/akademia-smaku/przepis/25881/#sthash.1A8eG3CY.dpuf

WojnaNaSmaki.pl
Lekka sałatka "zielony dobieraniec" 261

ząbków czosnku. Ile? To już kwestia naszego smaku. Można też dodać kilka łyżek keczupu bądź soku pomidorowego. Sos chrzanowy Dodajemy łyżeczkę lub dwie dobrego chrzanu. Koperkowy Dodajemy posiekany drobniutko koperek. Można też dać odrobinę chrzanu, ale musi to być naprawdę odrobina, żeby lekko zaostrzyć smak. Ziołowy Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, koperek i szczypiorek. tym razem w mojej sałatce znalazły się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ziemniaki po gospodarsku, czyli pyrki na boczku 394

przepis na zapiekankę z młodych ziemniaków.  Mam kilka sprawdzonych sposobów na młode ziemniaki zapiekane, ale przypomniał mi się kolejny babciny sposób, a więc ziemniaki, boczek, cebulka i koperek. Koniecznie z dodatkiem maślanki lub kefiru. Najlepsze byłoby kwaśne mleko, ale w mieście niestety mało realne. No to co? jemy? To jest naprawdę szybkie i proste. Młode ziemniaki trzeba oskrobać(...)podsmażamy je, najlepiej potrząsając co jakiś czas patelnią lub odwracając je szeroką łopatką. Pod koniec smażenia dodajemy świeżo zmielony pieprz . Ziemniaki rumienimy tak, jak lubimy. Podajemy posypane koperkiem i z dodatkiem zimnej maślanki, kefiru lub kwaśnego mleka. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Błyskawiczna sałatka z wędzonym łososiem 346

pewno się dziś pojawi :) Składniki: 100-150 g wędzonego łososia , 1 średnia cebula , 1 jabłko , 1 puszka groszku konserwowego , 2 średnie ogórki kiszone , koperek , sól , pieprz , majonez . Jabłko obrać, pokroić w cienkie słupki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórek kiszony również pokroić w niezbyt grube słupki. Groszek odsączyć(...)zalewy, lekko przepłukać na sicie.  Łososia pokroić w paseczki, wymieszać z warzywami i posiekanym koperkiem. Doprawić majonezem, solą i pieprzem. Smacznego! Z okazji zbliżającego się wielkimi krokami Nowego 2014 Roku życzę wszystkim przede wszystkim zdrowia, bo przecież bez niego wszystko staje się nieważne

Codzienna kuchnia niecodzienna
ZIELONE ZDROWOTNE MASEŁKO 183

ZIELONE ZDROWOTNE MASEŁKO Składniki: - 200g Delma z masłem - 5 ząbków czosnku - 2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki - 2 łyżki poszatkowanego koperku - 3 łyżki poszatkowanego szczypiorku - przyprawa "Kucharek" Sposób przygotowania: Do miseczki wkładamy delmę, dodajemy natkę pietruszki, koperek, szczypiorek i wyciskamy praską czosnek. Dodajemy przyprawy "Kucharek" do smaku (ok.1-2 łyżeczki). Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku
Twarożek z rzodkiewką 123

Twarożek z rzodkiewką to idealne smarowidło do pieczywa i wędlin. Składniki: -1/2 kg twarogu -pęczek rzodkiewki -łyżka majonezu -łyżeczka posiekanego koperku -2 ząbki czosnku -przyprawa tzatziki -sól    Twarożek rozcieramy. Dodajemy posiekany koperek. Jeśli twaróg jest zbyt gęsty - można dodać łyżkę jogurtu lub śmietany.    Rzodkiewkę kroimy w drobniutką kostkę.    Drobniutko siekamy też czosnek

Maminek kulinarny