Składniki: -1 kg ziemniaków -10 łyżek mąki pszennej -15 dkg wędzonego boczku Na chłodnik: -1/2 l jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka -pęczek rzodkiewki -szczypiorek -koperek -sól, pieprz Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie przygotowujemy chłodnik. Rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę. Siekamy szczypiorek i koperek. Jogurt przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przygotowane
Maminek kulinarnyfasoli -5 średnich czerwonych buraczków -5 średnich ziemniaków -1/4 średniej główki białej kapusty -4 marchewki -1/2 kg mięsa (szynki) -10 suszonych śliwek -3 ząbki czosnku -sól, pieprz, koperek -1/2 l bulionu warzywnego lub rosołu Mięso kroimy w dużą kostkę. Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na czas przygotowania(...)Kapustę szatkujemy a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Śliwki suszone kroimy w kosteczkę. W misce mieszamy buraczki, marchewkę, ziemniaki, fasolę, kapustę, śliwki, mięso i pokrojony koperek. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem (musi mieć zdecydowany smak - będzie podstawą smaku całej potrawy). Bulionem zalewamy naczynie mniej więcej do wysokości 2/3 potrawy. Wstawiamy
Maminek kulinarnySurówka, bardzo prosta, do której wykorzystamy cebulkę marynowaną. Składniki: -pomidorki koktajlowe - ilość w zależności od potrzeb -słoiczek marynowanej cebulki -zielony koperek -przyprawy ( ewentualnie ) i ewentualnie olej Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Dodajemy marynowaną cebulkę i pokrojony drobniutko koperek. Możemy skropić oliwą. To wszystko. Surówka gotowa. Smacznego
Maminek kulinarnyWiosenna surówka, prosta i smaczna. Składniki -pęczek rzodkiewki -kilka liści sałaty -szczypiorek -koperek -jogurt naturalny lub śmietana -sól Warzywa myjemy. Liście sałaty dzielimy na drobne kawałki. Rzodkiewkę kroimy w kostkę, szczypiorek na drobno. Jogurt przyprawiamy do smaku i dosypujemy posiekany koperek. Do warzyw dodajemy jogurt i mieszamy
Maminek kulinarnyniej bigosik i w następnym poście surówkę. Zaczynamy od bigosiku. Składniki: -główka kapusty -kawałek wędzonki -2 kiełbaski -2 marchewki -2 duże łyżki koncentratu pomidorowego -przyprawa warzywna -pieprz -zielony koperek -olej do smażenia Do wody z dodatkiem przyprawy warzywnej wkładamy wędzonkę i obrane marchewki. Gotujemy. Marchewki wyjmujemy po 15 minutach a wędzonkę - gdy będzie miękka(...)podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Kiedy kapusta się sparzy dodajemy koncentrat pomidorowy, podsmażona kiełbasę i obrane mięso z wędzonki. Przyprawiamy do smaku, dosypujemy koperek i gotujemy na niewielkim ogniu do zredukowania wody. Z młodymi ziemniaczkami smakuje - mniam, mniam. Smacznego
Maminek kulinarnyZapowiadana surówka z młodej kapusty. Składniki: -pół główki kapusty -jedna duża marchewka -jabłko -szczypior -koperek -sok z cytryny do smaku -2 łyżki oleju -przyprawa warzywna Kapustę drobno szatkujemy. Obrane jabłko i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach. Szczypiorek i koperek drobno kroimy. Wszystko łączymy w misce, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny
Maminek kulinarnygroszek lub kukurydza konserwowa -kilka ogórków konserwowych ( my dodaliśmy 7 ) -kilka suszonych pomidorów ( my dodaliśmy 5 ) -papryka -3 duże liście kapusty pekińskiej -kawałek pora -2 łyżki posiekanego świeżego koperku -majonez -przyprawa warzywna -pieprz W osolonej wodzie gotujemy wg przepisu na opakowaniu makaron ryżowy. Przelewamy zimną wodą i odsączamy. Udko pozbawiamy skórki, oddzielamy mięso od kości(...)również odsączamy. W kostkę kroimy paprykę i suszone pomidory. Na drobno kroimy kapustę pekińską i pora. Wszystko łączymy w jednej misce. Dodajemy 2 łyżki majonezu, posiekany koperek oraz przyprawy do smaku i dokładnie mieszamy. To wszystko. Sałatka jest gotowa. Smacznego
Maminek kulinarnyBardzo prosta i bardzo smaczna surówka do obiadów i nie tylko. Składniki: -kalafior -marchewka -cebula -łyżeczka posiekanego koperku -2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego -łyżka majonezu -przyprawa tzatziki Kalafiora, marchew i cebule tarkujemy na grubych oczkach. Jogurt łączymy z majonezem, dodajemy koperek, przyprawę tzatziki i wszystko mieszamy. Dodajemy do warzyw i mieszamy. Do smaku przyprawiamy solą
Maminek kulinarnyZiemniaki i marchew kroimy. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy i formujemy małe kuleczki. Umyte liście szczawiu kroimy w poprzeczne paski. Siekamy koperek. Do garnka z wrzącą wodą dodajemy warzywko, ziemniaki i marchew. Chwilę gotujemy i dodajemy mięsna kulki a kiedy ziemniaki zmiękną dorzucamy szczaw. Po ok. 5 minutach dolewamy(...)śmietanę. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku i dodajemy koperek. Dodajemy gotowane jajka i zupa gotowa. Smacznego
Maminek kulinarnyprzejrzysta, lekka i smaczna. Składniki: -2 l rosołu lub bulionu warzywnego -słoiczek groszku konserwowego lub ok. 40-50 dkg mrożonego -5 ziemniaków -1 marchew -łyżka posiekanego koperku -1/2 szklanki śmietany W bulionie gotujemy pokrojoną marchew i ziemniaki. Dodajemy groszek a kiedy warzywa zmiękną dolewamy śmietanę i dosypujemy koperek. Doprawiamy do smaku i chwilę gotujemy
Maminek kulinarnySkładniki: -kilka liści sałaty radicchio -pół ogórka -pomidor -papryka -cebula Składniki na sos: -3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego -1 czubata łyżka majonezu -łyżeczka posiekanego koperku -sól, pieprz -czosnek granulowany -sumak przyprawowy Zaczynamy od przygotowania sosu. Jogurt łączymy z majonezem, dodajemy koperek, dodajemy do smaku sól, pieprz, czosnek i 1/4 łyżeczki sumaka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy
Maminek kulinarny200g boczku wędzonego 2 duże cebule 2 jajka 3 czubate łyżki mąki pszennej 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sos: 150g jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 2 ogórki konserwowe koperek sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Przekładamy na sito i odstawiamy na chwilę aby ociekły. W tym czasie podsmażamy na patelni boczek(...)pieczenia foremki i zapiekamy w piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Sos: Ogórki konserwowe trzemy na tarce na małych oczkach, dodajemy jogurt, zmiażdżony czosnek, posiekany koperek, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy i podajemy jako dodatek do babki ziemniaczanej
Smakowity Blog KulinarnyBanalnie prosta, pyszna i sycąca sałatka ziemniaczana. Niezastąpiony dodatek do mięs, ryb czy kiełbas z grilla. Składniki: 1 kg ziemniaków ugotowanych w łupinkach pęczek koperku pęczek dymki ze szczypiorkiem 50 ml octu 50 ml oliwy łyżka cukru łyżeczka musztardy francuskiej sól, pieprz Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulkę, posiekamy szczypiorek i koperek
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 150 g wędzonego łososia 4 jajka 4 łyżki koperku 200 g twarogu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki sól, pieprz Przygotowanie: Z białek ubijamy pianę i dodajemy do niej żółtka oraz trzy łyżki koncentratu pomidorowego. Mieszamy. Rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp(...)stopni C. Twaróg mieszamy z jogurtem, koperkiem, rozdrobnionym czosnkiem, solą i pieprzem. Rozsmarowujemy na pomidorowym cieście, na wierzchu układamy plastry łososia. Zwijamy roladę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem kroimy w plastry
Smakowity Blog Kulinarnywyśmienicie. Składniki: 3 średniej wielkości buraki pęczek rzodkiewki 2 świeże ogórki lub małosolne 3 ząbki czosnku 500 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki kwaśnej śmietany sok z cytryny pęczek koperku pęczek szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie: Buraki obieramy, drobno kroimy i dusimy w 250 ml wody przez około 10 minut. Studzimy. Dodajemy jogurt, śmietanę i sok z cytryny. Ogórki i rzodkiewkę(...)kroimy w kostkę, dodajemy do chłodniku. Podobnie jak posiekany koperek i szczypiorek. Przyprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z jajkiem na twardo lub z ziemniakami
Smakowity Blog Kulinarny