szynką i pomidorem. Niewielki dodatek mleka sprawia, że jest bardzo delikatna i puszysta .... Składniki : (na 2 osoby) 6 jajek 3 łyżki mleka szynka pomidor sól pieprz szczypiorek lub koperek ser żółty masło sklarowane Wykonanie : W garnuszku rozbełtać jajka z mlekiem, solą i pieprzem oraz połową startego na drobnych oczkach sera. Masło rozgrzać na patelni, na rozgrzane masło wrzucić pokrojoną(...)niewielki ogniu i obserwuję, kiedy zaczyna się ścinać. Odstawiam wtedy na bok, jeszcze chwilę mieszam a ona osiąga wtedy stan idealny. Na koniec wystarczy tylko posypać posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem oraz resztą startego sera
Walijskie Pichceniejeszcze zyskały na smaku :-) Składniki: mortadela (u mnie 1szt ok 400g ) 2 jajka 1 cebula namoczona kajzerka pieprz sól (ostrożnie bo mortadela bywa słonawa) 4 ugotowane na twardo jajka koperek słodka papryka olej do smażenia Wykonanie: Mortadelę kroimy na kawałki, cebulę również, namoczoną kajzerkę odciskamy. Wszystko mielimy przez maszynkę, dodajemy jajka (surowe) przyprawy, dokładnie wszystko mieszamy. Ugotowane jajka ścieramy(...)drobnych oczkach albo również mielimy przez maszynkę, dodajemy do masy.Wsypujemy sporą ilość posiekanego koperku. Mieszamy. Mokrymi dłońmi formujemy płaskie kotleciki i smażymy z obu stron na dość mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia. Wersja "fast food" czyli razowa buła, sałata, ser, pomidor, ogórek konserwowy, a dla szczęściarzy nie liczących kalorii był jeszcze sos majonezowo-ketchupowy Wersja obiadowa z sadzonym jajkiem
Walijskie Pichceniełyżki mąki pszennej 500 g przecieru pomidorowego, gęsty sok pomidorowy lub krojone pomidory z puszki śmietana 18% ząbek czosnku 1 cebula sól, pieprz, cukier, słodka papryka koperek oliwa z oliwek Wykonanie: Ryż gotujemy, studzimy. Kapustę bardzo drobno szatkujemy (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. Do poszatkowanej kapusty dodajemy(...)odrobinie zimnej wody. Wlewamy na gotujący się sos ciągle mieszając. Teraz wystarczy tylko doprawić sos śmietaną rozrobioną wcześniej w niewielkiej ilości sosu, żeby się nie zważyła i posypać koperkiem. Do sosu przekładamy gołąbki i zjadamy z tym, z czym lubimy
Walijskie Pichceniektórą mogłabym jeść do obiadu każdego dnia. Podstawowy przepis jest następujący: Składniki: biała kapusta marchewka mała cebulka sól pieprz sok z cytryny cukier puder majonez jogurt naturalny natka lub koperek ale czasem go modyfikuje i dodaję kawałek pora, innym razem gotowane jajko, a jeszcze innym razem ogórka kiszonego, który bardzo fajnie komponuje się ze składnikami sałatki ... Wykonanie: Kapustę drobno siekamy(...)mieszamy z majonezem (ja biorę pół na pół), dodajemy sól, pieprz, odrobinę cukru pudru i trochę soku z cytryny. Sos mieszamy i zalewamy nim warzywa. Posypujemy natką lub koperkiem, mieszamy i chłodzimy w lodówce ok 1h. Nie podaję dokładnych proporcji na przyprawy, gdyż wszystko zależy od naszych upodobań smakowych. Niektórzy wzbogacają smak sałatko dodatkowo ostrą musztardą lub chrzanem
Walijskie Pichceniemiałam drobiowy, ale równie dobrze może być warzywny) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz 1 cebula 400g mielonego z indyka odrobina granulowanego czosnku koperek majeranek śmietana 12% 2 jajka kasza manna łyżka masła sklarowanego Wykonanie: Borowiki (ja miałam suszone) moczymy w wodzie ok. 1h. Mięso mielone z indyka mieszamy w misce(...)tarce na oczkach i ponownie dorzucamy do zupy. Teraz pozostało nam tylko doprawić zupę do smaku solą i pieprzem oraz ukwaszoną śmietanką, wcześniej zahartowaną. Całość posypujemy natką lub koperkiem, i serwujemy z wcześniej ugotowanym makaronem
Walijskie PichcenieSkładniki: op ravioli 250G (u mnie z mięsem, ale równie dobrze smakują bezmięsne) ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula szklanka bulionu sól pieprz cukier odrobina bazylii koperek oliwa łyżka mąki Wykonanie: Ravioli ugotować wg opisu na opakowaniu. Odcedzić. Oliwę rozgrzać, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć, dodać posiekany ząbek czosnku. Chwilę smażyć po czym dodać koncentrat pomidorowy(...)małym ogniu ok 20 min. Po tym czasie sos lekko zagęścić łyżką mąki rozrobioną w odrobinie bulionu. Na koniec doprawić do smaku: solą, pieprzem, cukrem, bazylią i posypać koperkiem. Ugotowane ravioli przełożyć do sosu. Podawać z makaronem
Walijskie Pichcenieselera naciowego 1 pietruszka kawałek selera ziele angielskie liść laurowy sól odrobina cukru 1 serek topiony 100g śmietankowy łyżka słodkiej śmietany (ja używam gęstej 18% z Piątnicy) natka lub koperek Na pulpety: 500g mięsa mielonego (łopatka, szynka, drób) 1 jajko trochę kaszy manny sól pieprz Wykonanie: Warzywka myjemy, obieramy wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, solimy(...)Mimo, że do zupy dodaliśmy kremowy serek, ja do kalafiorowej zawsze dodaję słodką 18% śmietanę, bo lubię jak jest delikatna w smaku. Całość posypuję sporą ilością zielonej natki lub koperku. Podaje z drobnym makaronem
Walijskie Pichceniewięc expresowo i w takim też tempie znika ze stołu ... Składniki: 2 woreczki ryżu ugotowanego na sypko ok 250g pieczarek biała część z 2 porów majonez pieprz sól koperek Wykonanie: Pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, studzimy. Białą część pora kroimy drobno, jeśli nie lubimy (albo nie możemy jeść) surowego pora, parzymy go na sicie wrzątkiem. Traci wtedy(...)swoją ostrość. W misce mieszamy: ugotowany ryż, usmażone pieczarki, białą część pora, koperek i majonez. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i chłodzimy jak większość sałatek w lodówce min. 1h. Smacznego
Walijskie Pichceniesmakowych. Polecam :) Składniki: 3/4szkl kaszy jaglanej 2 średnie cebule 1 zielona papryka 15-20 dkg chudej szynki łyżka mąki kukurydzianej 2 całe jajka sól pieprz ziołowy majeranek tymianek koperek lub natka pietruszki olej Wykonanie: Zaczynamy od pozbawienia kaszy charakterystycznej goryczki. W tym celu wsypujemy ją na sitko, przelewamy zimną, bieżącą wodą i następnie wrzątkiem. Przekładamy kaszę do garnka(...)naszej miski z kaszą. W małej miseczce rozbijamy 2 jajka, dodajemy łyżkę mąki kukurydzianej i mieszamy.Przelewamy masę do kaszy, i doprawiamy: solą, pieprzem ziołowym, majerankiem, odrobiną tymianku i koperkiem lub natką. Mieszamy dokładnie. Wilgotnymi dłońmi formujemy niezbyt duże kotleciki i smażymy z obu stron na dość mocno rozgrzanej patelni. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręczniczek, żeby pozbyć się z kotletów
Walijskie Pichceniesmakuje na ciepło jako danie obiadowe z ziemniaczkami i np. gęstym sosem pomidorowym jak u mnie. Składniki: 1kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 kajzerki 2 czubate łyżki posiekanego koperku 4 całe jaja sól, pieprz majeranek szklanka bulionu warzywnego olej do posmarowania wierzchu pieczeni Wykonanie: Bułki zalać zimnym bulionem i odstawić na kilkanaście minut, aby napęczniały, po czym zmiksować. Mięlone(...)wymieszać z jajkami, napęczniałą bułką, koperkiem. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wyrobić na gładką masę. Foremkę podłużną wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą, włożyć masę mięsną, wyrównać, a wierzch posmarować olejem. Piec ok. 1h w temp.180st
Walijskie Pichceniecebula sól pieprz majeranek Na sos : ok 1l wody 1 marchewka 1 pietruszka ziele angielskie liść laurowy 2 płaskie łyżki mąki 3 - 4 łyżki siekanego koperku 2 łyżki ukwaszonej śmietany sól do smaku Wykonanie : W garnku zagotowujemy wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, solą, marchewką i pietruszką. Gotujemy bazę na sos ok. 20 minut(...)minut. Po tym czasie wyjmujemy pulpety i warzywka z bulionu. Rozrabiamy mąkę odrobiną zimnej wody i zaciągamy nasz sos. Następnie dodajemy ukwaszoną śmietankę (wcześniej zahartowaną) i posiekany koperek. Na koniec przekładamy pulpety do sosu. Ja z reguły kroję ugotowaną marchewkę i pietruszkę w drobną kostkę i również wrzucam z powrotem do sosu
Walijskie Pichcenieżołądków. Pycholec! Składniki: 1kg żołądków drobiowych 2 marchewki 1 por 1 pietruszka puszka pomidorów w sosie własnym 2 cebule 200g pieczarek olej łyżka mąki pieprz sól bazylia koperek bulion warzywny Wykonanie: Żołądki dokładnie czyścimy i myjemy pod bieżącą wodą. Warzywa obieramy, gotować razem z żołądkami w lekko osolonej wodzie ok 2 h. Sprawdzamy po tym czasie(...)minut. Następnie dolewamy, ok 2 szklanek bulionu. Zagotowujemy. Zaciągamy powstały sos łyżką mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną bazylii do smaku. Posypujemy koperkiem
Walijskie Pichceniekolację. Składniki: kapusta pekińska 5 rzodkiewek 1/2 zielonego ogórka mała puszka groszku (200g)(kupuję drobniutki Bonduelle lub Pudliszki) 2 łyżki majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu sól pieprz szczypta cukru koperek Wykonanie: Pekinkę, rzodkiewkę oraz obrany wcześniej ogórek kroimy. Groszek odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, solimy, pieprzymy dodajemy szczyptę cukru do smaku. Dodajemy majonez wymieszany z jogurtem. Dodajemy(...)koperek (lub szczypiorek). Całość mieszamy i chłodzimy w lodówce ok 30 minut, aby składniki przegryzły się
Walijskie Pichceniemodna. I dobrze :) Bo ta moda, wyjdzie nam tylko na zdrowie :)) Składniki 1 szkl. kaszy jaglanej 300g pieczarek 1 duża cebula sól pieprz śmietana 12% łyżka mąki koperek olej do smażenia Wykonanie: Kaszę przelewamy na sicie wrzątkiem, aby utraciła swoją charakterystyczną goryczkę. Następnie zalewamy ją 2 szklankami wody (zawsze podwójna ilość wody w stosunku do ilości kaszy(...)Mieszamy w miseczce śmietanę, łyżkę mąki i pół szklanki zimnej wody. Całość przelewamy do pieczarek i mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Doprowadzamy do wrzenia. Posypujemy obficie koperkiem. Podajemy z ugotowaną wcześniej kaszą
Walijskie Pichcenieoliwa bulion warzywny 3/4 słoiczka chrzanu 180 g ziele angielskie liść laurowy sól świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżki masła (do zasmażki) 2 łyżki mąki (do zasmażki) koperek 1 łyżka śmietany 18% Przygotowanie: Polędwiczki umyć, oczyścić z ewentualnych białych włókien. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć polędwiczki z obu stron na złoty kolor. Kiedy już się zrumieniły wlać(...)połączenia składników zrobić zasmażkę. Bulion na patelni zagotować, dodać do niego chrzan i ciągle mieszając wlać zasmażkę. Gotować na małym ogniu jeszcze przez chwilę, dodać łyżkę śmietany i posypać koperkiem. Do ugotowanego sosu przełożyć polędwiczki
Walijskie Pichcenie