łyżki papryki czerwonej słodkiej - szczypta pieprz czarny mielony - szczypta majeranek - olej do smażenia - 2 kostki rosołowe z lubczykiem - szczypta oregano - 1 łyżeczka lubczyku otartego - 1 łyżka koperku poszatkowanego Sposób przygotowania: Kapustę drobno szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie ze szczyptą majeranku. Na patelni smażymy na oleju mięso mielone, przyprawione przyprawą "Kucharek", pieprzem czarnym mielonym oraz 2 łyżkami papryki(...)koncentratu pomidorowego i całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. W garnku rozpuszczamy 2 kostki rosołowe, dodajemy 100g koncentratu pomidorowego, dodajemy szczyptę oregano oraz majeranku. Dodajemy 1 łyżkę poszatkowanego koperku oraz 1 łyżeczkę lubczyku otartego. Doprawiamy do smaku przyprawą "Kucharek", pieprzem czarnym mielonym oraz cukrem do smaku. Zagęszczamy śmietaną lub mąką z wodą i gotowe. Smacznego
Mentor Smakuząbek czosnku, 120 g serka topionego śmietankowego, ½ sera camembert, bulion warzywny, sól do smaku, 1 łyżka masła klarowanego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku 1 łyżeczka posiekanego koperku, świeże listki bazylii. Przygotowanie: Makaron zalewamy wrzącym bulionem 3 cm ponad powierzchnię makaronu. Gotujemy na wolnym ogniu na al dente. Gotujemy pod pokrywką. Jeśli makaron "wchłonie" cały bulion(...)dolać. Cebulę, czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Oczyszczone pieczarki kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, całość smażymy często mieszając. Ugotowany makaron mieszamy z pieczarkami, koperkiem i pokrojonym na mniejsze kawałki serkiem topionym. Podgrzewamy do połączenia się wszystkich składników. Bezpośrednio na makaron trzemy ser camembert, doprawiamy pieprzem i ponownie mieszamy. Makaron z pieczarkami i serem
Moniki Smakołykikurczaka 3 marchewki 2 pietruszki 1 świeży ogórek szczypta imbiru, tymianku, rozmarynu sól, pieprz papryka słodka, ostra gęsty jogurt 3 ząbki czosnku parę kropel cytryny 1/2 łyżeczki cukru koperek, natka pietruszki papier ryżowy Przygotowanie: Marchew i pietruszkę pokroić w słupki, skropić olejem i posypać szczyptą tymianku. Włożyć do foli aluminiowej i do piekarnika na 30 min 160st(...)papier ryżowy ciepłą wodą i układac na nim warzywa z kurczakiem, zawinąć. Sos: pół kubka jogurtu, dodać mały ząbek czosnku, sól, pieprz, parę kropel cytryny, 1/2 łyżeczki cukru, posiekany koperek i natkę, wymieszać... Podawać z ziemniakami i .... Smacznego
Gaździnka warzyzielonego groszku sól, pieprz olej do smażenia ser feta 150 g mrożonego groszku 600 ml bulionu warzywnego 150 ml białego wytrawnego wina 150 ml śmietany 50 g świeżego koperku 50 g masła szczypior Przygotowanie: Ziemniaki i 2 cebule zetrzeć do miski. Nadmiar wody odlać, wbić do ziemniaków jajko, wsypać mąkę, przyprawić i smażyć placuszki ( wielkość jaką to woli(...)śmietanę, gotować w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem. Aby pozbyć się cebuli, przecedzić sos. Powinien gęstnieć, jeśli nie to dodać łyżkę mąki i zagotować. Na końcu dodać posiekany koperek. Posiekać szczypior i fetę. Na placuszki układać groszkową masę, fetę, polać winnym sosem i posypać szczypiorem ( można sos polać na placuszka przed groszkiem - jak kto woli )....................... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 500g fileta z Soli por pęczek pietruszki fasolka szparagowa sól, pieprz do smaku sok z cytryny jajko Sos: jogurt grecki sól, pieprz ząbek czosnku koperek świeży troszkę cukru Surówka: kapusta kiszona marchewka cebula sol, pieprz 3 łyżki oleju Przygotowanie: W misce wymieszać posiekaną pietruszkę, pora, zmiksowaną rybę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Fasolkę ugotować(...)niej marchewkę i dodać drobno pokrojoną cebulę. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i oliwą, wszystko dobrze wymieszać. Jogurt doprawić solą, pieprzem. Dodać odrobinę cukru i zmiażdżony czosnek. Posiekać koperek i wszystko wymieszać. Polać kotleciki i................................................ Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 500 g fileta z Dorsza 40 g suszonych grzybów mała marchewka 50 g ryżu 1/3 pora lub mała cebula świeży koperek jajko 2,5 łyżki mąki i bułki tartej sol, pieprz, kilka kropel cytryny pęczek szczypiorku ser Feta - opcjonalnie Przygotowanie: Ryż i grzyby ( wcześniej chwilkę namoczone ) ugotować w osolonej wodzie, osobno ( ostudzić ). Dorsza pokroić na cienkie kawałki, marchewkę zetrzeć(...)większych oczkach, cebulę i koperek drobno posiekać. Wszystko wymieszać z ryżem i pokrojonymi grzybami, jajkiem, mąką i bułką tartą, doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać olej i smażyć burgery z każdej strony do uzyskania złocistego koloru. Posypać fetą i szczypiorkiem, równie pysznie będzie polać je sosem i...................... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 600 g filetów Marszczuka pęczek koperku 4 łyżki śmietany szklanka bulionu warzywnego 50 ml białego wytrawnego wina średni świeży ogórek sól, pieprz kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Rybę pokroić na większe kawałki, posolić, popieprzyć i skropić kilkoma kroplami cytryny. Obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złotawy kolor. Zdjąć z patelni. Pokrojonego ogórka lekko posolić i włożyć(...)talerz. Na rozgrzaną patelnię wlać wino, redukować na wolnym ogniu chwilę, aby alkohol wyparował. Dolać do niego bulion i chwilę redukować. Na koniec dodać śmietanę, zagotować. Wsypać posiekany koperek, włożyć do sosu rybę, ogórka. Delikatnie wszystko wymieszać ( doprawić jeśli potrzeba ). Podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.............. Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 300g m ąki łyżeczka drożdży, soli, tymianku 1 50 g sera Radamer 150 ml śmietany 2 jajka 130g masła pęczęk natki pietruszki pół pęczka koperku Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać zimne masło, drożd że , sól i tymianek. Wyrobić cias to . Śmietanę połączyć z jajkami , wlać do ciasta, za gnieść. Ser zetrzeć na większych oczkach, natkę(...)koperek posiekać. Dodać wszytko do ciasta i zag nieść do czasu, kiedy będzie ładnie odchodzić od rąk. Rozwałkować ciasto na wysokość, jaką chcemy mieć bułki i wykroić tr ó jkąty - w moim przypadku, lub uformować kuleczki - wielkość dow olna. Schłodzić w lodów ce ok 30 min. Posmarować rozbełtanym jajkiem, włożyć do nagrzanego do 1 90 st C pieca
Gaździnka warzySkładniki: 4 ziemniaki średnia marchewka mała pietruszka maślanka pęczek koperku Przygotowanie: Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyć, obrać i pokroić. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzone i ostudzone warzywa zalać maślanką, posypać posiekanym koperkiem. Lekko podgrzać i....................... Smacznego Tą pyszną zupkę pierwszy raz zobaczyłam tutaj: http://balkonowegotowanie.pl
Gaździnka warzySkładniki: 200 g Dorsza koperek łyżka śmietany opakowanie podgrzybków sól, pieprz 50 ml białego półwytrawnego wina łyżka oleju Przygotowanie: Podgrzybki podgotować w niewielkiej ilości wody, przyprawić, a na koniec zabielić łyżką śmietany. Rybę pokroić na kawałki, podsmażyć na łyżce oleju. Podlać winem, kiedy odparuje wyłączyć ogień i posypać koperkiem... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 6 dużych ziemniaków pęczek koperki 1 cebula łyżka masła 50-80 ml mleka kilka ziarenek kminku sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki umyć i całe ugotować w osolonej wodzie z kilkoma ziarenkami kminku. Po wystudzeniu przekroić na pół i wydrążyć łyżeczką. Masę wymieszać z posiekanym koperkiem i podsmażoną na maśle drobno pokrojoną cebulą. Przyprawić w razie potrzeby do smaku solą
Gaździnka warzySkładniki: opakowanie serka wiejskiego ze szczypiorkiem puszka szprotek w oleju kilka papryczek konserwowych mały kiszony ogórek kilka gałązek koperku sól, pieprz kiełki na patelnię mała cebula Przygotowanie: Wylać olej ze szprotek i wymieszać je ze serkiem, drobno pokrojonym ogórkiem i papryką. Dodać posiekany koperek i cebulę. Wszystko wymieszać, dodać kiełki, przyprawić do smaku solą i pieprzem..... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 2 większe zielone ogórki średnia cebula świeży koperek sól, pieprz +/- 2 łyżki octu jabłkowego łyżka śmietany łyżka jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżeczki cukru Przygotowanie: Ogórki umyć, osuszyć i obrać ze skórki. Pokroić w ćwiartki. Drobno pokrojoną cebulę dodać do ogórków, wymieszać z octem, solą, pieprzem (do smaku), śmietaną, jogurtem i cukrem. Na koniec posypać posiekanym koperkiem............ Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 3 kawałki Mintaja kawałek pora łyżka śmietany z Bażanowic :-) kieliszek białego półwytrawnego wina sól, pieprz koperek, natka pietruszki Przygotowanie: Pora umyć i osuszyć, pokrojonego podsmażyć na odrobinie oleju. Wlać kieliszek wina i zostawić na kilka minut, niech alkohol odparuje :-) Rybę pokroić w paski i dodać, na patelnię do pora. Gotowego Mintaja zdjąć z patelni. Do winnego sosu dodać(...)łyżkę śmietany i trzymać na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje, wtedy wmieszać w niego rybę. Zdjąć z ognia, posypać posiekanym koperkiem i natką. Doprawić do smaku solą i pieprzem........................... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 5 filetów Matiasa 2 czerwone cebule kilka kaparów kilka gałązek koperku 2 łyżeczki octu jabłkowego Przygotowanie: Jeśli ryba jest za słona, należy ją namoczyć w zimnej wodzie przez ok 1 godz. Cebulę i filety pokroić w drobniutką kostkę. Dodać 2 łyżeczki octu, kilka kaparów,2-3 łyżki oleju, posiekany koperek i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem... Smacznego
Gaździnka warzy