tylko.. . SKŁADNIKI: 1 duża główka kapusty około 1 kg karkówki 2 czybate łyżki skwarek z boczku wędzonego 1 cebula 1 liść laurowy 2 kostki warzywne knorr 1 pęczek koperku ale niekoniecznie majeranek suszone śliwki suszone grzyby sól, pieprz, ostra papryka, odrobina cukru, woda, koncentrat pomidorowy WYKONANIE: kapustę pokroić posypać solą, pieprzem dodać odrobinę cukru, możyć około 2 godz. karkówkę(...)usmażyć z przyprawami, cebulą i majerankiem do miękkości, połączyć kapustę z mięsem, skwarkami i koncentratem dodać drobno pokrojony koperek pokrojone w paski śliwki suszone oraz ugotowane(1/2h) grzyby z dodatkiem odrobiny wywaru gotować około 40 min. i gotowe-sprawdź smak w razie co dodaj potrzebne przyprawy SMACZNEGO! Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego
Kuchnia Beatyinna sałatka do grilla) jest lekka i świetnie komponuje się z grillowanym mięsem. SKŁADNIKI: 4-5 szt. średniej wielkości ziemniaków 4 jajka ugotowane na twardo cebulka dymka+szczypiorek, trochę koperku 3-4 łyżki majonezu sól, grubo zmielony pieprz(można przygotować go w moździerzu) WYKONANIE: Ziemniaki gotujemy, obieramy, kroimy w plastry, ugotowane jajka kroimy w grubszą kostkę, bądź w ósemki, dodajemy(...)pokrojoną cebulkę ze szczypiorkiem i koperek, sól, pieprz, majonez, gotowe. Jeśli majonez zastąpicie jogurtem naturalnym, danie będzie fit. Sałatkę można wzbogacić o rzodkiewkę
Kuchnia Beatysosem czosnkowym i przyprawami. Będzie lżejsza, ale na pewno równie smaczna. SKŁADNIKI: 5-6 szt. średniej wielkości ziemniaków 4 jajka ugotowane na twardo cebulka dymka+szczypiorek, sporo koperku 3 łyżki majonezu 1-2 łyżek jogurtu naturalnego gęstego 2-3 ząbki czosnku sól, grubo zmielony pieprz(można przygotować go w moździerzu), trochę vegety WYKONANIE: SOS CZOSNKOWY: w miseczce mieszamy majonez(...)przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, vegetę wszystko dokładnie ucieramy SAŁATKA: Ziemniaki gotujemy, obieramy, kroimy w plastry, ugotowane jajka kroimy w grubszą kostkę, dodajemy pokrojoną cebulkę ze szczypiorkiem i koperek, mieszamy ze sosem gotowe. Jeśli majonez zastąpicie jogurtem naturalnym, danie będzie
Kuchnia Beatyostatnie odkrycie kotlety jajeczno-kalafiorowe do tego sałatka (sałatka i obiad gotowy. SKŁADNIKI: 4-5 ugotowanych jajek 4-5 różyczek ugotowanego w słonej wodzie kalafiora spora garść drobno pokrojonego koperku 1 surowe jajko bułka tarta sól, pieprz, vegeta WYKONANIE: ugotowane jajka zetrzeć na dużych oczkach tarki ugotowany kalafior tłuczemy tłuczkiem dodajemy koperek, przyprawy, 2-3łyżki bułki tartej i jajko
Kuchnia Beatyjajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa(...)czarnymi oliwkami Sałatka z soczewicy i cukinii Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą
Moja smaczna kuchnianadaje się na każdą ważniejszą okazję. TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA /własny;/ na 2 porcje 200g wędzonego łososia dobrej jakości 70g czerwonej cebuli 70g korniszonów 1 pęczek koperku 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju lnianego 1/3 łyżeczki białego pieprzu Łososia bardzo drobno siekam, jednocześnie uważając, by nie powstała całkowita miazga. Cebulę obieram i tak samo, jak korniszony(...)kroję w drobną kosteczkę. Wszystko mieszam z posiekanym koperkiem, olejem lnianym i sokiem z cytryny, doprawiam pieprzem. Podaję, skrapiając odrobiną oleju lnianego. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiprzepis na trzy - cztery porcje ugotować przepyszny barszcz z tego przepisu KLIK DODATKOWO 50 ml śmietany kremówki koperek kilka listków botwinki oliwa Gdy barszcz będzie gotowy usmażyć listki botwinki na oliwie i położyć na papier by odsączyć nadmiar tłuszczu. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając szczyptę soli oraz posiekany drobno koperek - ułożyć dekoracyjnie razem z botwinką
na gazieciepłego mleka 100 gram mąki gryczanej 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli oliwa z oliwek Do podania: serek typu Philadelphia 2-3 plasterki szynki parmeńskiej kiełki, u mnie lucerny koperek Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę i sól. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie(...)placku powinny pojawiać się charakterystyczne pęcherzyki powietrza. Po usmażeniu wszystkich placków (powinno wyjść około 8-9) na placki nakładamy po łyżeczce serka, kawałek szynki parmeńskiej i kiełki lub koperek. Ważne jest to by placki podawać na ciepło. Placki mogą być podane również na słodko, wtedy zwiększamy ilość cukru a ilość soli ograniczamy do szczypty. Podajemy z dżemem, miodem, cukrem
Mango PapajaWyjęłam wczoraj z zamrażarki mielone mięso. Zachciało mi się pulpecików:) dawno nie robiłam. Do tego buraczki na ciepło i ziemniaki z koperkiem:) Mniam, mniam:) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego jajko bułka tarta 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu 1/2 kostki rosołowej warzywnej lub drobiowej (można dać całą kostkę rosołową - według uznania) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki śmietany(...)sprężynką do momentu zagotowania, żeby nie powstały "kluchy". W przeciwnym razie będzie, po pierwsze niesmaczne, a po drugie nieładnie będzie wyglądać Podawałam z buraczkami na ciepło i ziemniakami z koperkiem. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comłososia ze skórą 1/2 cytryny 2 łyżki masła + 1 łyżka do posmarowania naczynia żaroodpornego 1 łyżeczka mąki 1/2 kostki bulionu warzywnego 200 ml śmietany 18% 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka tymianku 100 ml wody (z kranu, chyba, że mamy przegotowaną - ale nie to nie ma znaczenia) 2 żółtka sól(...)minut ale uważamy, żeby nie przyrumienić mąki Mieszając wlewamy powoli 100 ml wody, wrzucamy pół kostki bulionu i doprowadzamy do zagotowania Zdejmujemy z ognia Łączymy żółtka ze śmietaną... ... dodajemy koperek, natkę pietruszki i szczypiorek - mieszamy Łączymy sos z zasmażką na patelni Wyjmujemy na chwile rybę z piecyka, polewamy ją sosem i ponownie pieczemy kolejne 10 minut Ja rybę zjadłam
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commogłam się doczekać, kiedy ją zrobię:) Składniki: 1/2 główki białej kapusty 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 1 kostka bulionu warzywnego lub nasze domowe kostki rosołowe 1 łyżeczka posiekanego koperku sól pieprz lubczyk Pół głowki kaputy siekamy Przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą powyżej kapusty ok. 0,5 cm i przyprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Dodajemy kostkę rosołową lub nasz(...)dużego sitka i przecedzić, delikatnie mieszając łyżką. Nie energicznie (!), ponieważ zrobi się paćka. Takie odcedzenie nadmiaru wody spowoduje, że kapusta będzie gęsta Na sam koniec dodajemy łyżkę posiekanego koperku i całość delikatnie mieszamy Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPodobnie jak cytrynowo-miodowa pierś z kurczaka , ten łosoś to również danie w 30 minut. Składniki: filet z łososia (ok. 200 g) sok z 1 cytryny koperek - ilość wedle uznania sól pieprz Piecyk nastawić na 180 stopni C Łososia skropić sokiem z cytryny, posypać siekanym koperkiem Doprawić odrobiną soli i pieprzu Zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commałokaloryczne, na mojej diecie takie 6 sztuk mi wystarcza i stanowi jeden z kolacyjnych posiłków. Tartinki z łososiem i serkiem na pumperniklu łosoś wędzony pumpernickel serek kremowy świeży koperek sok z cytryny pomidorki koktajlowe Do przygotowania tych przekąsek wystarczy okrągły pumpernickel. Łososia wędzonego siekamy i mieszamy z serkiem. Nakładamy serek z łososiem na pieczywo, na wierzch kładziemy kawałek łososia, ćwiartkę(...)pomidorka i koperek. Całość możemy skropić dla smaku sokiem cytrynowym. The post Tartinki z łososiem i serkiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzepisem Kuchni Polskiej. Wprawdzie przygotowanie tej potrawy składa się z kilku etapów, ale wierzcie mi - naprawdę warto. Selery w połączeniu z farszem z udek drobiowych wzbogaconych aromatem koperku wyglądają i smakują po prostu rewelacyjnie! Całości dopełnia lekko winny, pomidorowy, beszamelowy, śmietanowy i subtelnie imbirowy sos. Seler korzeniowy (bulwy) Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 25 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 4 JEŚLI(...)TUTAJ Farsz z udek drobiowych Składniki 3 podudzia drobiowe 1 jajko, rozmąć 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej sól morska drobno mielona, czarny pieprz 1 - 2 łyżki świeżo posiekanego koperku + szczypta lub troszkę więcej suszonego Przygotowanie oddziel mięso od kości w następujący sposób: natnij nożem mięso przy kości następnie delikatnie odcinaj mięso z lewej i prawej strony kości na koniec
Szybko SzybkowarSzybko, smacznie i ekonomicznie :). składniki na 2 frittaty: 10 ziemniaków 1 duża biała cebula 2 ząbki czosnku 2 papryki czerwone 200 g jarmużu pół papryczki peperoni 12 jajek pęczek koperku sól, pieprz Ziemniaki obieramy, kroimy na grubą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości. Delikatnie rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażamy chwilę(...)misce roztrzepujemy jajka z solą i pieprzem. Przygotowujemy płaskie naczynia żaroodporne, smarujemy olejem. Wykładamy na nie ziemniaki oraz warzywa z patelni. Całość zalewamy masą jajeczną wymieszaną z posiekanym koperkiem. Pieczemy w piekarniku: temp. 170 stopni C / czas
noteskulinarnyfiga