koperek - 3011 przepisów (strona:44/201)

Piersi kurczaka w sosie porowo-śmietanowym 164

część) olej do smażenia 3-4 łyżki serka mascarpone (można zastąpić śmietaną 18%) 3/4 szklanki mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki suszonych warzyw sól, pieprz pieprz kolorowy zmielony posiekany koperek do dekoracji 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić kostkę. Następnie przygotowane kawałki piersi z kurczaka posolić i popieprzyć (zwykłym pieprzem i kolorowym). Pora umyć i pokroić w plasterki(...)przykryciem (kilka minut, na małym ogniu). Po około 10 minutach posmakować sos i ewentualnie go doprawić.  5. Przygotowane danie podawać z ugotowanym ryżem, a całość posypać posiekanym koperkiem

Ugotować
Jajecznica z kurkami 134

cebulką i kurkami. Idealna na weekendowe śniadanie dla dwojga. Składniki na 2 porcje: 5 średnich jajek (m) 100 g kurek 1/2 cebuli sól, pieprz masło do smażenia świeży posiekany koperek Kurki obrać i umyć. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło. Dodać kurki i smaży na średnim ogniu (przez kilka minut).    Gdy będą miękkie(...)szklista. Pod sam koniec ponownie dodać przesmażone kurki. Delikatnie posolić i popieprzyć. Do miski rozbić jajka i wlać je na patelnię. Ponownie posolić do smaku, a także dodać posiekany koperek. Całość wymieszać i smażyć tak długo, aż jajka się zetną. Od razu podawać

Ugotować
Makrela z grilla 172

bardzo małą ilość ości i zawiera w sobie bardzo dużą ilość selenu, który wspomaga naszą odporność. Przepis dodaje do akcji Grillowanie 2014 . Składniki: świeże makrele cytryna sól, pieprz  koperek (suszony lub świeży) oliwa z oliwek Makrele przeciąć wzdłuż brzucha, wypatroszyć (delikatnie wyjąć wnętrzności) i ewentualnie obciąć głowy (jeżeli brzydzicie się widokiem grillowanych głów). Ryby umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć, skropić(...)sokiem z cytryny (zarówno środek jak i zewnętrzną warstwę). Na sam koniec posypać koperkiem, a na wierzch ułożyć plasterek cytryny. Przygotowane makrele umieścić w formie do grillowania ryb. Grillować tak długo, aż mięso zmieni kolor.  Makrela przed grillowaniem Makrela po grillowaniu

Ugotować
Sałatka z surowym kalafiorem 452

smaczny. Dzięki niemu sałatka jest chrupiąca, a zarazem delikatna w smaku.  Składniki: 1 mały kalafior 1 czerwona papryka puszka kukurydzy 200 g sera żółtego (ja użyłam radamera) świeży koperek sól, pieprz 2 łyżki majonezu Kalafiora pozbawić liści, odciąć głąb i za pomocą noża wyciąć małe różyczki. Im mniejsze - tym lepiej. Przygotowanego kalafiora wsypać na durszlak, umyć(...)żółty ser. Przyprawić solą oraz pieprzem. Za pomocą majonezu wszystkie składniki ze sobą połączyć. Jeżeli sałatka jest zbyt sucha - dodać łyżkę majonezu. Pod sam koniec do sałatki dodać posiekany koperek. Ponownie wymieszać i ewentualnie doprawić. Przygotowaną sałatkę schłodzić

Ugotować
Dorsz smażony 135

fasolką szparagową. Taka rybka jest szybka do przygotowania i bardzo smaczna.  Składniki dla 4 osób: 1 duży płat filetowanego dorsza (co najmniej 0,5 kg) sól, pieprz koperek suszony sok z cytryny olej do smażenia mąka do obtaczania Płat wyfiletowanego dorsza umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Posolić, popieprzyć i delikatnie skropić sokiem z cytryny, Pod sam koniec(...)każdy kawałek dorsza posypać koperkiem suszonym. Na patelni rozgrzać olej. W międzyczasie każdy kawałek dorsza obtoczyć w mące i od razu wkładać na patelnię. Smażyć na średnim ogniu, aż uzyskamy złoty kolor. Usmażone kawałki ryby przełożyć na papier do pieczenia, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu

Ugotować
Polędwiczki wieprzowe w sosie gorgonzola 188

daniu.  Składniki: 1 polędwica wieprzowa (około 400 g) 1 cebula 50 g gorgonzoli 50 g pieczarek sól, pieprz mąka do obtaczania ewentualnie kilka łyżek śmietany 30% posiekany świeży koperek olej Polędwicę umyć, osuszyć i pokroić w grubsze plasterki. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbić za pomocą tłuczka. Posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące. Na patelnię wlać olej i gdy będzie(...)kilka łyżek śmietany i wywaru z 2-3 łyżkami mąki; przygotowaną zawiesinę wlać powoli do garnka i całość jeszcze chwilę gotować).  Przed podaniem całe danie posypać posiekanym świeżym koperkiem. Pokrojoną polędwice delikatnie rozbić tłuczkiem i obtoczyć w mące Każdy kawałek mięsa przesmażyć z obu stron na złoty kolor Pieczarki i cebulę przesmażyć Wszystko dodać do garnka i dusić

Ugotować
Gulasz z żołądków drobiowych w sosie własnym 810

żołądków drobiowych 1 spora marchewka 1 cebula sól, pieprz kilka ziarenek ziela angielskiego 1 listek laurowy 1-2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia opcjonalnie świeży, posiekany koperek Żołądki umyć, ewentualnie usunąć żółtą błonę i usunąć nadmiar tłuszczu. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do garnka wlać odrobinę oleju. Następnie przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodać żołądki drobiowe. Całość chwilę(...)wyjąć i pokroić w paski. Następnie ponownie dodać je do garnka. Całość zagotować i zagęścić (wodą rozrobioną z mąką). Jeszcze kilka minut gotować,a pod sam koniec posypać świeżym koperkiem. Powyższe danie idealnie smakuje z kaszą lub ryżem.  Żołądki drobiowe przesmażyć z cebulą Następnie zalać wodą i dusić na małym ogniu Pod sam koniec duszenia dodać startą marchewkę

Ugotować
Karkówka zapiekana z cebulką i serem 131

Mięciutka i przeniknięta smakiem cebulki karkówka, dodatkowo z ciągnącym serem. Idealny obiad! 700 g karkówki Przyprawa do wieprzowiny 1 duża cebula Płatki czosnku 2 łyżki keczupu 100 g sera Koperek Karkówkę kroimy na plastry. Przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor . Na karkówce rozkładamy kilka płatków czosnku i przysmażoną cebulkę. Wszystko smarujemy keczupem. Przykrywamy(...)godzin). Wstawiamy na nagrzanego do 190*C piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę 10 minut. Przed końcem zdejmujemy folię i posypujemy startym żółtym serem. Po wyjęciu posypujemy świeżym koperkiem

VioletoweKucharzenie
Pieczony batat z puree z groszku i tołpygą 148

smaku wyjątkowe.  Składniki 6 porcji:  p uree: 250 g groszku zielonego gotowanego na parze Bonduelle, 1 łyżka masła, sól do smaku, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka posiekanego koperku, ponadto: 2 bataty, ok. 370 g tołpygi (1 filet), 2   łyżki masła klarownego, masło do smarowania foli, 1 łyżka cukru brązowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 cytryna(...)pieczenia, skórą do góry. W małym rondelku zagotowujemy 100 ml wody, dodajemy groszek, posiekany ząbek czosnku, 1 łyżkę masła i gotujemy do miękkości. Groszek doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy koperek. Całość miksujemy za pomocą blendera i przecieramy przez sitko. Dzięki temu nasze puree będzie bardzo delikatne. Na sitku zostanie tylko skórka. Pod koniec pieczenia batatów, do piekarnika

Moniki Smakołyki
Kluski śląskie z papryką kolorową 142

ugotowanych ziemniaków, 1 małe jajo, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, ponadto: 1 papryka żółta, 1 papryka zielona, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 8 pomidorów suszonych, świeży koperek, 2 łyżki sosu chili słodko – pikantnego,   sól, pieprz do smaku, masło klarowane do smażenia. Przygotowanie: Jeszcze gorące, ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Następnie ziemniaki(...)miękkości na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy pokrojone pomidory suszone, sól, pieprz do smaku i sos chili. Kluski podajemy z duszoną papryką, a całość posypujemy świeżym koperkiem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Karp pieczony, faszerowany 556

laurowym) pieprz i sól do smaku ostra czerwona papryka płatki owsiane- jedna garść 20 g pora sok z połowy cytryny jedna cebula 20 g selera 15 g masła świeży koperek 30 ml mleka 4 ząbki czosnku Do dekoracji:  plastry cytryny  świeży rozmaryn Przygotowanie: Karpia przygotować do pieczenia, pozbyć się łusek i skrzeli; dokładnie wypłukać. Natrzeć karpia z wierzchu(...)wyciśniętymi ząbkami czosnku. Faszerować: płatkami owsianymi i zalać odrobiną mleka, by zmiękły. Z wierzchu oraz od spodu rybę ponacinać skrzyżnie. Od wierzchniej strony w otworki włożyć plasterki masła i koperek. Przygotowujemy farsz Na patelnie udusić por i cebulę oraz seler z przyprawami. Gdy warzywa zmiękną, faszerujemy nimi rybę ( nakładamy je na płatki owsiane nasączone mlekiem). Rybę następnie polewamy odrobiną mleka

KreatywnePiny
Mintaj w migdałach 119

wydaniu specjalnym pod migdałową kołderką na poduszce z chleba typu włoskiego. Zapraszamy: Składniki: filet z mintaja roztrzepane duże jajko (bądź 2 małe) pieprz i sól do smaku świeży koperek mąka bułka tarta migdały w płatkach por plaster cytryny chleb typu włoskiego świeża bazylia do przystrojenia Przygotowanie: Roztrzepać jajko z solą, pieprzem i świeżym koperkiem. Filet obtoczyć w jajku, a następnie

KreatywnePiny
Zupa kalafiorowa 157

wymaga dodatku ziół, przypraw, bo sama w sobie jest bardzo aromatyczna. Można zabielić ją śmietanką, ale wtedy przestanie być fit. ;-) 1 duży kalafior 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 pęczka koperku 3 ziemniaki 1 por sól, pieprz 1. Kalafior dzielimy na części.  2. Marchewkę i pietruszkę obieramy. Wraz z porem kroimy w plasterki. 3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę(...)Koperek siekamy. 5. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak by zakryła warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy około 40 minut, aż warzywa zmiękną

Szefowa kuchni
Jak przechowywać młody, świeży koperek. 144

Młody zielony koperek najdłużej pozostanie świeży, nie zwiędnie nam szybko, jeżeli będziemy go przechowywać z korzeniami.   Możemy także korzonki koperku włożyć do zimnej wody, wtedy zachowa jeszcze dłużej swoją świeżość.                               Pozdrawiam gorąco

Przepisy i porady kulinarne
Jajka z ziemniakami w sosie koperkowym 219

obiad  moja córcia , to chyba świadczy o tym, że  jest smaczne. składniki na 4 porcje 6 jajek 1 kostka bulionu 2 łyżki mąki pęczek świeżego koperku 2 łyżki mąki sól i pieprz przepis Trzy szklanki wody zagotowujemy , dodajemy kostkę bulionu i pokrojony koperek , chwilę gotujemy. W osobnym naczyniu  mieszamy mąkę  z odrobiną wody i  śmietaną

Smakowite Dania

Proponowane wyszukiwania