idealny na taką pogodę. Myślę, że do zjedzenia tej zupy nie będzie trzeba nikogo namawiać. Zapraszam!!!! Składniki: 5 ogórków gruntowych, 3 ząbki czosnku, 1 pęczek rzodkiewki, 1 pęczek koperku, 3 duże jogurty naturalne ( po 400ml) 1 kefir ( 400ml), 3 łyżki octu, sól, pieprz, cukier Wykonanie: Ogórki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Solimy i zostawiamy na sitku(...)odciekły z wody. Rzodkiewkę również ścieramy na grubych oczkach. Koperek drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Jak ogórki odciekną wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy jogurt i kefir. Doprawiamy, solą, pieprzem i cukrem. Chłodnik odstawiamy do lodówki aby się schłodził. Smacznego
Passion of Cookingsałatka będzie często w lawendowej kuchni ;) Sałatka z bobem Składniki: bób 3 jajka garść szpinaku garstka słonecznika 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz czosnek granulowany świeży koperek Przygotowanie: Bób gotujemy w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli, 1 łyżeczki cukru ;) Po ugotowaniu obieramy go z łupki! Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w łódeczki(...)jajka. W osobnej misce mieszamy jogurt, majonez i doprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym i czosnkiem granulowanym. Ułożone składniki polewamy sosem i posypujemy słonecznikiem i posiekanym drobno koperkiem. Schładzamy całość w lodówce. Na zimno jest dużo smaczniejsza;) Pycha
Lawendowe Niebobobu i pieczonej papryki 1 świeży pomidor, pokrojony w plastry 5 pomidorów suszonych, pokrojonych w paski 1 kula sera mozzarella świeża bazylia Sos czosnkowy: 1/2 szklanki jogurtu greckiego koperek 1-2 ząbki czosnku Sos pomidorowy: 1 szalotka 1/2 szklanki passaty pomidorowej bazylia, oregano sól i pieprz 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Drożdże mieszam z cukrem, łyżką mąki(...)następnie pomidory świeże i suszone. Całość posypuję resztą mozzarelli. Wstawiam do piekarnika i piekę około 18 minut. Wyciągam, posypuję świeżą bazylią. Podaję z sosami. Sos czosnkowy Posiekany czosnek i koperek mieszam z jogurtem greckim. Sos pomidorowy: Na łyżce oliwy smażę drobno posiekaną szalotkę. Doprawiam ziołami oraz solą, pieprzem i cukrem. Dodaję passate pomidorową i całość duszę 3 minuty
Mango Papajaszybkie do przygotowania. Składniki: 3 - 4 łodygi selera naciowego około 300 g pieczonego indyka (bez skóry) 1 papryka czerwona 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem mały pęczek koperku sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Z indyka pieczonego zdjąć skórę i pokroić w małe słupki. Seler(...)umyć, pokroić w drobne kawałki i obsypać niewielką ilością soli (u mnie 1/2 łyżeczki). Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w niewielkie paseczki. Koperek i cebulę umyć, drobno posiekać. Sok z cytryny, oliwę i czosnek dokładnie wymieszać. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, polać powstałym sosem i doprawić ewentualnie pieprzem i solą
Kuchcik gotujepłatków owsianych ekologicznych nieoczyszczonych 1 jajko 100 ml mleka 1,5 łyżki proszku jarmużowego LYO FOOD szczypta soli i pieprzu czarnego Dodatki: łosoś wędzony serek grani koperek Przygotowanie: Płatki zmiksuj na mąkę. Dodaj jajko, mleko, sól i pieprz. Rozgrzej mocno patelnie teflonową (u mnie mała). Możesz dodać odrobinę tłuszczu, np. kokosowego lub rzepakowego. Na patelnie nałóż(...)łyżki masy, rozlej po całej powierzchni i smaż na pełnym ogniu po ok. 2 minuty z każdej strony. Gotowe naleśniki posmaruj serkiem grani, ułóż kawałki wędzonego łososia i obsyp koperkiem. Zawiń w rulonik
Zdrowie na języku :Pwarzywom sałatka jest bardzo lekka i świeża Polecamy Składniki: - 3/4 szklanki białek quinoa (ok. 120 g) - 75 g makaronu ryżowego nitki - 2 ogórki gruntowe - 1 pęczek rzodkiewki - 1 pęczek koperku - 2 łyżki oliwy - pieprz, sól Składniki dla 4 osób. Najpierw gotujemy quinoe. Kaszę przelewamy gorącą wodą na sitku o drobnych oczkach i gotujemy w wodzie przez 25 minut (stosunek kaszy(...)kasza i makaron nam stygną zajmujemy się warzywami. Ogórki obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki. Rzodkiewki myjemy, osuszamy i tniemy na cienkie plasterki. Koperek drobno siekamy. Warzywa łączymy ze sobą, dodajemy do nich kaszę, makaron i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
Kuchenne WariacjeKrokiety lubimy ,prawda? Składniki 1/2 główki (małej) kapusty białej sól liść laurowy cebula łyżka masła 250 g pieczarek pęczek koperku 100 g ulubionego żółtego sera Naleśniki: 2 jajka 5 łyżek mąki 125 ml mleka 125 ml wody gazowanej Panierka: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Kapustę szatkujemy ,zalewamy 100 ml wody ,dodajemy liść laurowy ,sól i dusimy(...)osączamy z nadmiaru). Cebulę obieramy ,kroimy w kostkę i dusimy na łyżce masła. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki ,odparowujemy z nadmiaru płynu ,ostudzamy. Dodajemy do kapusty razem z posiekanym koperkiem i startym żółtym serem. Naleśniki: Jajka dokładnie mieszamy z mąką ,mlekiem i szczyptą soli. Kiedy znikną grudki wlewamy wodę ,mieszamy. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (smarujemy pędzelkiem
R'n'G Kitchenbotwinki ,danie kuchni kresowej ,idealnie sprawdza się w upalne dni. Składniki 1 l kefiru 250 ml śmietany 18% 2 duże ogórki gruntowe 2 jajka sok z 1/2 cytryny pęczek koperku pęczek botwiny sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Botwinę płuczemy i siekamy (bez buraczków). Wrzucamy do wrzątku ,dodajemy sok z cytryny i gotujemy(...)miękkości. Ostudzamy. Kefir mieszamy ze śmietaną ,dodajemy pieprz ,sól i posiekany koperek. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do kefiru razem z ostudzoną botwinką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style
R'n'G Kitchennieco bardziej ukiszonych. Wyszła delikatna ale bardzo smaczna zupa. Polecam. składniki 10 małych kiszonych ogórków ok 250 g młodych ziemniaków 1/2 cebuli 5-6 ząbków czosnku duży pęczek koperku 1/3 kubeczka śmietany lub jogurtu 1l bulionu sól pieprz oliwa + masło do smażenia przygotowanie Ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Do bulionu wrzucić pokrojone ziemniaki, gotować(...)warzywa w bulionie są już miękkie, dołożyć do nich ogórki z cebulą. Gotować jeszcze ok 20 min. Lekko przestudzić i zmiksować.Doprawić solą i pieprzem, zabielić śmietaną, dodać koperek. Można podawać z grzankami
Stare Garyoczywiście te, które sama przygotuję - nie ze sklepowej półki. Proponuję dziś serową pastę z łososiem. SKŁADNIKI: 100 g wędzonego łososia atlantyckiego 250 g serka śmietankowego 2 łyżki drobno posiekanego koperku lub szczypiorku 1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki śmietany 30 % lub jogurtu naturalnego (u mnie jogurt) świeżo zmielony czarny pieprz, sól (do smaku(...)WYKONANIE: Serek utrzeć ze śmietaną, sokiem i skórką z cytryny, dodać posiekanego wędzonego łososia, koperek lub szczypiorek(czy inne ulubione zioła), doprawić solą i pieprzem, wymieszać do połączenia składników
Kuchnia Beatyskrzydełek kurczaka 1 mały kalafior 2-3 marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek selera i pora kilka listków lubczyku vegeta kluseczki francuskie(osobny post) z dodatkiem drobno posiekanego koperku. WYKONANIE: Z warzyw i skrzydełek gotuję delikatny wywar, dodaję różyczki kalafiora, przygotowuję kluseczki z dodatkiem koperku, w momencie, gdy kalafior jest niemal ugotowany, odcinam wprost do zupy kluseczki, po wypłynięciu kluseczek(pamiętajcie
Kuchnia Beatytłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy..) Składniki: 1 pęczek botwinki z kilkoma buraczkami 1 ogórek szklarniowy sok z 1/2 cytryny pęczek szczypiorku pęczek koperku 1l maślanki 250 ml śmietanki 30% 250ml wody sól, pieprz, cukier do smaku. Wykonanie: Botwinkę myjemy i drobno siekamy, buraczki, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Wszystko gotujemy około(...)minut w 250 ml wody z sokiem z cytryny. Gdy wszystko zmięknie, ostawiamy do wystudzenia. Ogórka szklarniowego ścieramy na tarce, szczypiorek i koperek siekamy drobno, zalewamy maślanką, śmietanką i przestudzoną botwinką z buraczkami, całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą pieprzem i cukrem. Najlepiej schłodzić około 2 godziny. Przed podaniem zupę posypać ziarnem czarnuszki. Czarnuszka ma gorzki smak, który
Garnkowe fanaberieudziałem :) *kapustę podałam na talerzu z serii ANTONIO 1 główka młodej kapusty kawałek masła ( 5 dag) + do pieczarek 50 dag pieczarek 1 duża cebula 3 gałązki koperku 1 łyżka mielonej suszonej włoszczyzny 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego Sól i pieprz biały do smaku Kapustę myję i drobno szatkuję. Przekładam do garnka, dodaję masło, suszoną włoszczyznę, pół(...)odparowania wody. Pieczarki i cebulę obieram, kroję w plasterki i duszę na maśle. Jak odparuje płyn, przekładam do kapusty. Mieszam całość. Na koniec dodaję posiekany koperek i doprawiam do smaku. SMACZNEGO!!! ERNESTO -polecam ;) KLIK Moje ulubione sery w super cenie, zerknij KLIK
Takie tam pichcenieparze, w środku kryją cukinię na która właśnie rozpocznie się sezon ... Schabowe roladki z cukinią na parze SKŁADNIKI : 2 plastry schabu około 100 - 150 g cukinii gałązki koperku 2 łyżki ketchupu sól morska świeżo mielony kolorowy pieprz PRZYGOTOWANIE : Schab oprószamy solą i pieprzem, nakłuwamy siekaczem do momentu uzyskania cienkiego kotleta. Następnie schab smarujemy ketchupem. Cukinie ścieramy(...)dużych oczkach, nakładamy startą cukinię na schab oraz układamy gałązki świeżego koperku, zwijamy w roladkę. Spinamy roladki wykałaczkami. Roladki oprószamy solą morską i śwież zmielonym kolorowym pieprzem. Układamy roladki w parowarze i gotujemy przez 25 minut. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJedne z moich ulubionych pierogów. Pierogi z botwinką i białym serem SKŁADNIKI: 2 pęczki botwinki pół pęczka koperku 2 ząbki czosnku 400g białego sera 1 jajko sól, pieprz boczek szczypiorek Dokładnie umytą botwinkę posiekać wraz z liśćmi i podgotować w osolonej wodzie. Posiekać koperek i dokładnie rozgnieść ser biały. Dodać botwinkę, jajko i dobrze wymieszać, przyprawić. Ciasto pierogowe, jak zawsze
MarciochaKucharzy