oczywiście te, które sama przygotuję - nie ze sklepowej półki. Proponuję dziś serową pastę z łososiem. SKŁADNIKI: 100 g wędzonego łososia atlantyckiego 250 g serka śmietankowego 2 łyżki drobno posiekanego koperku lub szczypiorku 1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki śmietany 30 % lub jogurtu naturalnego (u mnie jogurt) świeżo zmielony czarny pieprz, sól (do smaku(...)WYKONANIE: Serek utrzeć ze śmietaną, sokiem i skórką z cytryny, dodać posiekanego wędzonego łososia, koperek lub szczypiorek(czy inne ulubione zioła), doprawić solą i pieprzem, wymieszać do połączenia składników
Kuchnia Beatyskrzydełek kurczaka 1 mały kalafior 2-3 marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek selera i pora kilka listków lubczyku vegeta kluseczki francuskie(osobny post) z dodatkiem drobno posiekanego koperku. WYKONANIE: Z warzyw i skrzydełek gotuję delikatny wywar, dodaję różyczki kalafiora, przygotowuję kluseczki z dodatkiem koperku, w momencie, gdy kalafior jest niemal ugotowany, odcinam wprost do zupy kluseczki, po wypłynięciu kluseczek(pamiętajcie
Kuchnia Beatytłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy..) Składniki: 1 pęczek botwinki z kilkoma buraczkami 1 ogórek szklarniowy sok z 1/2 cytryny pęczek szczypiorku pęczek koperku 1l maślanki 250 ml śmietanki 30% 250ml wody sól, pieprz, cukier do smaku. Wykonanie: Botwinkę myjemy i drobno siekamy, buraczki, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Wszystko gotujemy około(...)minut w 250 ml wody z sokiem z cytryny. Gdy wszystko zmięknie, ostawiamy do wystudzenia. Ogórka szklarniowego ścieramy na tarce, szczypiorek i koperek siekamy drobno, zalewamy maślanką, śmietanką i przestudzoną botwinką z buraczkami, całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą pieprzem i cukrem. Najlepiej schłodzić około 2 godziny. Przed podaniem zupę posypać ziarnem czarnuszki. Czarnuszka ma gorzki smak, który
Garnkowe fanaberieudziałem :) *kapustę podałam na talerzu z serii ANTONIO 1 główka młodej kapusty kawałek masła ( 5 dag) + do pieczarek 50 dag pieczarek 1 duża cebula 3 gałązki koperku 1 łyżka mielonej suszonej włoszczyzny 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego Sól i pieprz biały do smaku Kapustę myję i drobno szatkuję. Przekładam do garnka, dodaję masło, suszoną włoszczyznę, pół(...)odparowania wody. Pieczarki i cebulę obieram, kroję w plasterki i duszę na maśle. Jak odparuje płyn, przekładam do kapusty. Mieszam całość. Na koniec dodaję posiekany koperek i doprawiam do smaku. SMACZNEGO!!! ERNESTO -polecam ;) KLIK Moje ulubione sery w super cenie, zerknij KLIK
Takie tam pichcenieparze, w środku kryją cukinię na która właśnie rozpocznie się sezon ... Schabowe roladki z cukinią na parze SKŁADNIKI : 2 plastry schabu około 100 - 150 g cukinii gałązki koperku 2 łyżki ketchupu sól morska świeżo mielony kolorowy pieprz PRZYGOTOWANIE : Schab oprószamy solą i pieprzem, nakłuwamy siekaczem do momentu uzyskania cienkiego kotleta. Następnie schab smarujemy ketchupem. Cukinie ścieramy(...)dużych oczkach, nakładamy startą cukinię na schab oraz układamy gałązki świeżego koperku, zwijamy w roladkę. Spinamy roladki wykałaczkami. Roladki oprószamy solą morską i śwież zmielonym kolorowym pieprzem. Układamy roladki w parowarze i gotujemy przez 25 minut. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJedne z moich ulubionych pierogów. Pierogi z botwinką i białym serem SKŁADNIKI: 2 pęczki botwinki pół pęczka koperku 2 ząbki czosnku 400g białego sera 1 jajko sól, pieprz boczek szczypiorek Dokładnie umytą botwinkę posiekać wraz z liśćmi i podgotować w osolonej wodzie. Posiekać koperek i dokładnie rozgnieść ser biały. Dodać botwinkę, jajko i dobrze wymieszać, przyprawić. Ciasto pierogowe, jak zawsze
MarciochaKucharzySkworcu (tu kupisz) 1 łyżka przyprawy do kurczaka po lubelsku RAFEX (tu kupisz) 200 g pieczarek 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka chrzanu 150 ml bulionu 3 łyżki koperku 4 łyżki oleju z cytryną i bazylią Pieczone ziemniaczki: 300 g młodych ziemniaków 2 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy po węgiersku Skworcu (tu kupisz) Filet z kurczaka dokładnie myjemy(...)olej z cytryną i bazylią. Wrzucamy kurczaka, podsmażamy. Pieczarki kroimy w plasterki, dodajemy do kurczaka. Dusimy pod przykryciem. Po 10 minutach podlewamy bulionem wymieszanym z śmietaną, chrzanem i posiekanym koperkiem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy przyprawą po węgiersku, skrapiamy olejem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem przez 25 minut
VioletoweKucharzeniebyło zdrowsze, można użyć makaronu pełnoziarnistego. Składniki (4-5 porcji) : 300 g makaronu (u mnie świderki) 3 pętka dobrej kiełbasy 2 cebule główka młodej kapusty 200 g pieczarek pęczek koperku sól, pieprz, papryka wędzona Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oleju al dente. Kapustę szatkujemy, układamy w garnku, zalewamy szklanką wody, solimy i dusimy do miękkości. Cebulę(...)kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, smażymy, aż odparuje z nich woda. Kiełbasę z pieczarkami dodajemy do garnka z gotującą się kapustą. Dodajemy również makaron, posiekany koperek i przyprawy. Mieszamy i dusimy jeszcze chwilę
e-PrzepisyKulinarnetradycyjnie, ale wszystkie podstawowe elementy są zachowane. Potrzebujemy: 3 pęczki botwiny opakowanie jogurtu naturalnego bądź kefiru 2 łyżki śmietany ocet balsamiczny łyżeczkę chrzanu cukier brązowy ogórek rzodkiewki czerwoną cebulę koperek i awokado miód majeranek szczypiorek jajka na twardo Siekam liście botwiny oraz buraczki (buraków nie obieram tylko je porządnie myję), zostawiam kilka buraków do pieczenia. Posiekane liście i buraki wsadzam(...)śmietaną oraz chrzanem. Doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Jeśli za mało kwaśne, dodaję kilka kropel cytryny. Jeśli za bardzo kwaśne, kilka kropel miodu. Ogórka, awokado, rzodkiewki, szczypiorek i koperek kroję najdrobniej jak się da. Mieszam w osobnej misce i doprawiam. Tak przygotowany tatar wykładam na talerz, dolewam chłodnik i podaję z jajkiem i pieczonym burakiem. Post Chłodnik z botwiny trochę
ladykitchenmięska do obiadu a także świetnie pasuje do kiełbaski i mięs z grilla. składniki: 1 średnia główka sałaty masłowej lub strzępiastej 2-3 średnie długie ogórki mały pęczek koperku 2 młode małe cebulki 200 g sera sałatkowego w kawałku lub pokrojony w kostkę z zalewy solankowej domowy sos czosnkowy Sałatę porwać na małe kawałki. Ogórki obrać i pokroić w plasterki(...)Koperek drobno posiekać. Ser sałatkowy jeśli używamy w kawałku pokroić w drobną kostkę a jeśłi z zalewy to dobrze osączyć. Młodą cebulkę pokroić w pasterki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przed podaniem polać sosem czosnkowym i jeszcze raz wymieszać
Monia miesza i gotujeCały rok czekam aby taki obiadek sobie zrobić. Przepis na 2 lub 3 osoby: - szparagi białe i zielone 15 szt. - szynka gotowana lub wędzona dobrej jakości - 3 jajka - koperek, szczypiorek, sól, pieprz - połowa obranej cytryny, łyżka masła, szczypta cukru - łyżka majonezu i octu jabłkowego - dwie łyżki jogurtu naturalnego - ziemniaki młode 8 sztuk - łyżka masła klarowanego - łyżka startego parmezanu(...)masła i połową cytryny. Gdy woda zawrze dodaj najpierw białe szparagi, gotuj około 6 minut, a następnie dodaj zielone i gotuj jeszcze około 6-7 minut. Ziemniaki posyp koperkiem, rozpuść łyżkę masła. Na talerz wykładaj kolejno szparagi, ziemniaki, szynkę i sos jajeczny. Szparagi posyp parmezanem i polej masłem, a sos jajeczny posyp szczypiorkiem. SMACZNEGO CMOK
Pasje Jolkicebula - 2 suszone pomidory ze słoiczka - 1 por - 1 cukinia - 100 g wędzonego boczku - 1 l bulionu warzywnego - 25 g masła - 2 łyżki parmezanu - sol, pieprz - natka pietruszki i koperek – kilka gałązek Porcja na 3 osoby W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i pora. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek i razem wszystko podsmażamy. Potem(...)dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory oraz cukinię i dusimy dalej aż cukinia nam zmięknie. Na koniec dodajemy masło i starty parmezan. Po wymieszaniu doprawiamy kaszę i dodajemy pietruszkę i koperek (w ilościach jakie chcemy). Smacznego
Kuchenne Wariacjełyżka soli tarator: (na 4 osoby) 2 duże ogórki wężowe 1 kubek jogurtu greckiego (300ml) 3 duże ząbki czosnku sól olej rzepakowy/ oliwa z oliwek 0,5 pęczka świeżego koperku Paprykę kroimy w małe cząstki, to samo robimy z cebulą. Warzywa (również pietruszkę) umieszczamy w blenderze i miksujemy na w miarę jednolitą masę. Następnie dorzucamy do nich po trosze mięso(...)szklanej misce. Czosnek obieramy i ścieramy na małej tarce lub szatkujemy. Dorzucamy do ogórków i całość zalewamy jogurtem greckim. Doprawiamy przyprawami i oliwą, a na koniec dorzucamy posiekany koperek. Tarator dobrze jest przygotować równorzędnie z mięsem na kjufteta, by odstał swoje w lodówce, a podawać zimny w oddzielnym naczyniu zaraz po usmażeniu mięsa
Kuchenna Kontrrewolucyaczosnku 4 łyżki oleju słonecznikowego 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka kozieradki 150 ml białego wina 1 szklanka bulionu sól, pieprz świeży koperek wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem i ostrą papryką. W rondlu rozgrzewamy olej, wkładamy mięso dodajemy drobno pokrojony czosnek, kozieradkę, liść laurowy, ziele angielskie(...)podsmażonego mięsa dodajemy cebulę, pieczarki paprykę, wino oraz bulion i dusimy ok. 30 min. Dodajemy koncentrat pomidorowy dusimy do miękkości ok. 30 min. Przed podaniem posypujemy świeżo pokrojonym koperkiem
Domowy Smak Jedzeniakoncentratu z buraka, gdyż zmienia smak i wszystkie składniki mają posmak buraka. Składniki: pęczek rzodkiewek 6 ogórków najlepiej gruntowych lub 2 szklarniowe 2 cebule dymki ze szczypiorkiem 1/2 pęczka koperku 1 litr kefiru lub zsiadłego mleka 1 - 2 łyżki śmietany sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ogórki umyć, obrać ze skórki i pokroić w półplasterki. Rzodkiewki umyć, oczyścić i pokroić(...)półplasterki. Dymkę ze szczypiorkiem i koperek umyć i drobno pokroić. Wszystko zalać zsiadłym mlekiem lub kefirem, dodać śmietanę i przyprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać. Chłodnik najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami z wody
Kuchcik gotuje