koperek - 3011 przepisów (strona:43/201)

Gulasz z żołądków drobiowych w sosie własnym 839

żołądków drobiowych 1 spora marchewka 1 cebula sól, pieprz kilka ziarenek ziela angielskiego 1 listek laurowy 1-2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia opcjonalnie świeży, posiekany koperek Żołądki umyć, ewentualnie usunąć żółtą błonę i usunąć nadmiar tłuszczu. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do garnka wlać odrobinę oleju. Następnie przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodać żołądki drobiowe. Całość chwilę(...)wyjąć i pokroić w paski. Następnie ponownie dodać je do garnka. Całość zagotować i zagęścić (wodą rozrobioną z mąką). Jeszcze kilka minut gotować,a pod sam koniec posypać świeżym koperkiem. Powyższe danie idealnie smakuje z kaszą lub ryżem.  Żołądki drobiowe przesmażyć z cebulą Następnie zalać wodą i dusić na małym ogniu Pod sam koniec duszenia dodać startą marchewkę

Ugotować
Karkówka zapiekana z cebulką i serem 162

Mięciutka i przeniknięta smakiem cebulki karkówka, dodatkowo z ciągnącym serem. Idealny obiad! 700 g karkówki Przyprawa do wieprzowiny 1 duża cebula Płatki czosnku 2 łyżki keczupu 100 g sera Koperek Karkówkę kroimy na plastry. Przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor . Na karkówce rozkładamy kilka płatków czosnku i przysmażoną cebulkę. Wszystko smarujemy keczupem. Przykrywamy(...)godzin). Wstawiamy na nagrzanego do 190*C piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę 10 minut. Przed końcem zdejmujemy folię i posypujemy startym żółtym serem. Po wyjęciu posypujemy świeżym koperkiem

VioletoweKucharzenie
Pieczony batat z puree z groszku i tołpygą 181

smaku wyjątkowe.  Składniki 6 porcji:  p uree: 250 g groszku zielonego gotowanego na parze Bonduelle, 1 łyżka masła, sól do smaku, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka posiekanego koperku, ponadto: 2 bataty, ok. 370 g tołpygi (1 filet), 2   łyżki masła klarownego, masło do smarowania foli, 1 łyżka cukru brązowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 cytryna(...)pieczenia, skórą do góry. W małym rondelku zagotowujemy 100 ml wody, dodajemy groszek, posiekany ząbek czosnku, 1 łyżkę masła i gotujemy do miękkości. Groszek doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy koperek. Całość miksujemy za pomocą blendera i przecieramy przez sitko. Dzięki temu nasze puree będzie bardzo delikatne. Na sitku zostanie tylko skórka. Pod koniec pieczenia batatów, do piekarnika

Moniki Smakołyki
Kluski śląskie z papryką kolorową 166

ugotowanych ziemniaków, 1 małe jajo, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, ponadto: 1 papryka żółta, 1 papryka zielona, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 8 pomidorów suszonych, świeży koperek, 2 łyżki sosu chili słodko – pikantnego,   sól, pieprz do smaku, masło klarowane do smażenia. Przygotowanie: Jeszcze gorące, ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Następnie ziemniaki(...)miękkości na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy pokrojone pomidory suszone, sól, pieprz do smaku i sos chili. Kluski podajemy z duszoną papryką, a całość posypujemy świeżym koperkiem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Karp pieczony, faszerowany 588

laurowym) pieprz i sól do smaku ostra czerwona papryka płatki owsiane- jedna garść 20 g pora sok z połowy cytryny jedna cebula 20 g selera 15 g masła świeży koperek 30 ml mleka 4 ząbki czosnku Do dekoracji:  plastry cytryny  świeży rozmaryn Przygotowanie: Karpia przygotować do pieczenia, pozbyć się łusek i skrzeli; dokładnie wypłukać. Natrzeć karpia z wierzchu(...)wyciśniętymi ząbkami czosnku. Faszerować: płatkami owsianymi i zalać odrobiną mleka, by zmiękły. Z wierzchu oraz od spodu rybę ponacinać skrzyżnie. Od wierzchniej strony w otworki włożyć plasterki masła i koperek. Przygotowujemy farsz Na patelnie udusić por i cebulę oraz seler z przyprawami. Gdy warzywa zmiękną, faszerujemy nimi rybę ( nakładamy je na płatki owsiane nasączone mlekiem). Rybę następnie polewamy odrobiną mleka

KreatywnePiny
Mintaj w migdałach 153

wydaniu specjalnym pod migdałową kołderką na poduszce z chleba typu włoskiego. Zapraszamy: Składniki: filet z mintaja roztrzepane duże jajko (bądź 2 małe) pieprz i sól do smaku świeży koperek mąka bułka tarta migdały w płatkach por plaster cytryny chleb typu włoskiego świeża bazylia do przystrojenia Przygotowanie: Roztrzepać jajko z solą, pieprzem i świeżym koperkiem. Filet obtoczyć w jajku, a następnie

KreatywnePiny
Zupa kalafiorowa 181

wymaga dodatku ziół, przypraw, bo sama w sobie jest bardzo aromatyczna. Można zabielić ją śmietanką, ale wtedy przestanie być fit. ;-) 1 duży kalafior 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 pęczka koperku 3 ziemniaki 1 por sól, pieprz 1. Kalafior dzielimy na części.  2. Marchewkę i pietruszkę obieramy. Wraz z porem kroimy w plasterki. 3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę(...)Koperek siekamy. 5. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak by zakryła warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy około 40 minut, aż warzywa zmiękną

Szefowa kuchni
Jak przechowywać młody, świeży koperek. 165

Młody zielony koperek najdłużej pozostanie świeży, nie zwiędnie nam szybko, jeżeli będziemy go przechowywać z korzeniami.   Możemy także korzonki koperku włożyć do zimnej wody, wtedy zachowa jeszcze dłużej swoją świeżość.                               Pozdrawiam gorąco

Przepisy i porady kulinarne
Jajka z ziemniakami w sosie koperkowym 252

obiad  moja córcia , to chyba świadczy o tym, że  jest smaczne. składniki na 4 porcje 6 jajek 1 kostka bulionu 2 łyżki mąki pęczek świeżego koperku 2 łyżki mąki sól i pieprz przepis Trzy szklanki wody zagotowujemy , dodajemy kostkę bulionu i pokrojony koperek , chwilę gotujemy. W osobnym naczyniu  mieszamy mąkę  z odrobiną wody i  śmietaną

Smakowite Dania
Zupa ogórkowa z ryżem 220

skrzydełek z kurczaka  4 spore ogórki kiszone 2 marchewki pietruszka 2 ząbki czosnku seler por cebula ziele angielskie liść laurowy 2 torebki ryżu pół szklanki śmietany 18% koperek sól i pieprz  przepis Skrzydełka dokładnie myjemy wkładamy do garnka z 2 litrami wody, dodajemy pokrojoną włoszczyznę, wszystko gotujemy na małym ogniu. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Przyprawiamy(...)miękkie dodajemy starte na tarce ogórki kiszone razem z sokiem z ogórków, gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec podprawiamy zupę śmietaną. Osobno gotujemy ryż. Zupę podajemy na talerzu z posiekanym koperkiem

Smakowite Dania
Kotlety ziemniaczane z orzechami 170

orzechów włoskich 1 duża cebula 15 dag masła do smażenia 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej sól i pieprz odrobina mąki  do panierki natka pietruszki natka koperku przepis Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce i mieszamy z drobno posiekanymi orzechami włoskimi , podrumienioną cebulką , jajkiem i bułką tartą . Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperku , doprawiamy solą i pieprzem do smaku . Wyrabiamy

Smakowite Dania
Zupa koperkowa z ryżem 125

Rozgrzewająca i pełna aromatu zupa koperkowa, powinna gościć w każdej kuchni. Jest pyszna w smaku, niezwykle łatwa w przygotowaniu, grzechem byłoby jej nie spróbować ;) składniki na 4 porcje pęczek koperku włoszczyzna ( marchewka pietruszka seler cebula ząbek czosnku ) 50 dag  mięsa z kością 1/2 szklanki śmietany sól i pieprz 3 woreczki ryżu przepis Sporządzamy wywar z włoszczyzny, mięsa i wody(...)litry ). Gotujemy około 30 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy posiekany pęczek koperku. Zupę zabielamy śmietaną rozprowadzoną w  wywarze. Osobno gotujemy ryż

Smakowite Dania
Zupa kalafiorowa z lanym ciastem 148

porcje 1,5 litra wywaru z mięsa 1 kalafior 2 marchewki 1 pietruszka pół selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 ziarenka ziela angielskiego   sól i pieprz natka koperku 1 jajko pół szklanki mąki pół szklanki śmietany przepis  Rozdzielone różdżki kalafiora gotujemy w osolonym wywarze z mięsa , dodajemy pokrojoną włoszczyznę , cebulę , czosnek i ziele angielskie . W garnuszku mieszamy(...)jajkiem , wodą i szczyptą soli na jednolite ciasto . Ciasto wlewamy powoli na gotującą się zupę i gotujemy do momentu jego wypłynięcia na powierzchnię . Zupę zabielamy śmietaną i posypujemy  koperkiem

Smakowite Dania
Sos koperkowy 249

sztuki mięsa  bądź do ziemniaków z jajkiem . składniki na 2 porcje 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki bulionu z kostki 3 łyżki posiekanego koperku sól przepis Rozpuszczamy masło na patelni dodajemy do niego mąkę, białą zasmażkę z masła i mąki rozprowadzamy mlekiem, mieszając gotujemy i wlewamy od razu bulion. Przyprawiamy do smaku solą, chwilę(...)podgotowujemy, dodajemy posiekany  koperek. Chwilę  mieszamy na słabym ogniu już nie gotując. Sos koperkowy przygotowujemy bezpośrednio przed podaniem, gdyż odgrzewany traci kolor i aromat

Smakowite Dania
Koktajl z maślanki i soku pomidorowego + film 139

upalne dni . Jest błyskawiczny i banalnie prosty w przygotowaniu . Polecam do wypróbowania. składniki na 4 porcje 1/2 litra maślanki naturalnej 1 butelka soku pomidorowego (0,3l ) pół pęczka koperku sól pieprz cytrynowy ( może być ziołowy) przepis Koperek siekamy na drobno. Do miski wlewamy mocno oziębioną maślankę i zimny sok pomidorowy, całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem

Smakowite Dania