koperek - 3011 przepisów (strona:43/201)

Solianka 219

kiszone ogórki szklanka zalewy z ogórków kiszonych - lub do smaku koncentrat pomidorowy mały - dałam pastę pomidorową po dwie łyżki oliwek czarnych, zielonych i kaparów pieprz i sól cytryna koperek, natka kwaśna śmietana - kilka łyżek do przybrania przygotowanie Umyte mięsa zalać  1,5 l  wody, dodać warzywa ( marchewkę, pietruszkę, seler, por ) oraz liście laurowe i ziele angielski. Gotować około(...)pieprzem. Solianka powinna być i kwaśna i trochę słona. Regulujemy to dolewając dolewając więcej lub mniej soku z ogórków. Zupę  podawać z kleksem śmietany, posypaną natką pietruszki lub koperkiem. Świetnie smakuje z chlebem. Smacznego! Uwagi: Wywar mięsny można też ugotować w wolnowarze - ja oczywiście tak zrobiłam. Wstawić na noc i rano będziemy mieli idealnie miękkie mięsa i intensywny wywar

Stare Gary
Terrina łososiowa z ogórkiem i serkiem chrzanowym 139

możecie podać na śniadanie, kolację czy imprezę wśród grona znajomych .  Składniki na 2 mniejsze terriny: 300 g wędzonego łososia  1,5 serka chrzanowego 1/2 sztuki ogórka pęczek koperku 1/2 sztuki cytryny sól, pieprz do smaku 1. Na samym początku 200 g łososia pokroić na bardzo cienkie plasterki (najlepiej kupić ją pokrojonego). Małe foremki (wykorzystałam pojemniki po serkach homogenizowanych(...)wyłożyć przezroczystą folią, a następnie ułożyć plasterki łososia, formułując "koszyczek" - tzn. aby spód i boki były przykryte łososiem.  2. Następnie serek chrzanowy zmiksować posiekanym koperkiem, ze startą skórką z połowy cytryny, resztą łososia (100 g) i odrobiną soli/pieprzu. Połowę przygotowanej masy wyłożyć na spód łososiowy. Ogórka umyć, obrać i pokroić na cienkie, a zarazem szerokie plasterki (wykorzystałam do tego

Ugotować
Pomidorowe udka z sałatką z sałaty masłowej i pomidora w sosie jogurtowym (kurczak) 359

inspiracje. Składniki na 4 porcje: do przygotowania mięsa 4 udka z kurczaka 3 łyżki ketchupu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowe 2 łyżki oliwy sól, pieprz mieszanka suszonych warzyw  suszony koperek 1 ząbek czosnku do przygotowania sałatki pół główki sałaty masłowej 2 podłużne pomidory 1 mały jogurt naturalny sól, pieprz odrobina soku z cytryny posiekany szczypiorek Mięso umyć, osuszyć i przyprawić(...)naczynia żaroodpornego wsypać suszone warzywa, dodać przyprawione mięso. W miseczce wymieszać: ketchup, koncentrat pomidorowy i oliwę. Przygotowaną marynatą posmarować udka z kurczaka. Na samym końcu posypać suszonym koperkiem. Piec pod przykryciem około 40-45 minut w 180°C. W międzyczasie przygotować sałatę: warzywa umyć i osuszyć. Sałatę rozerwać na mniejsze kawałki i włożyć na dno miski. Następnie pomidory pokroić

Ugotować
Szpinak, pomidor, maliny i pierś z kurczaka 204

owoców.  Składniki na 2 porcję: 2 garście młodego szpinaku 1 pomidor świeże maliny (według uznania) 2 małe piersi z kurczaka 1 ząbek czosnku 3 łyżki majonezu posiekany świeży koperek sezam sól, pieprz przyprawa do kurczaka oliwa Mięso umyć i osuszyć. Posolić, popieprzyć i przyprawić przyprawą do kurczaka. Przyprawione mięso obtoczyć w sezamie. Na patelnię wlać oliwę (tak, aby przykryła(...)talerze wyłożyć po 1 garści szpinaku, dodać pokrojonego pomidora, maliny i plasterki piersi z kurczaka. Na sam koniec polać sosem czonskowo-koperkowym (w miseczce wymieszać majonez, posiekany koperek i ząbek czosnku - doprawić solą oraz pieprzem). Od razu podawać.  Pomysł na przepis :  http://youtu.be/HU6K_9KFNsM

Ugotować
Piersi kurczaka w sosie porowo-śmietanowym 174

część) olej do smażenia 3-4 łyżki serka mascarpone (można zastąpić śmietaną 18%) 3/4 szklanki mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki suszonych warzyw sól, pieprz pieprz kolorowy zmielony posiekany koperek do dekoracji 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić kostkę. Następnie przygotowane kawałki piersi z kurczaka posolić i popieprzyć (zwykłym pieprzem i kolorowym). Pora umyć i pokroić w plasterki(...)przykryciem (kilka minut, na małym ogniu). Po około 10 minutach posmakować sos i ewentualnie go doprawić.  5. Przygotowane danie podawać z ugotowanym ryżem, a całość posypać posiekanym koperkiem

Ugotować
Jajecznica z kurkami 143

cebulką i kurkami. Idealna na weekendowe śniadanie dla dwojga. Składniki na 2 porcje: 5 średnich jajek (m) 100 g kurek 1/2 cebuli sól, pieprz masło do smażenia świeży posiekany koperek Kurki obrać i umyć. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło. Dodać kurki i smaży na średnim ogniu (przez kilka minut).    Gdy będą miękkie(...)szklista. Pod sam koniec ponownie dodać przesmażone kurki. Delikatnie posolić i popieprzyć. Do miski rozbić jajka i wlać je na patelnię. Ponownie posolić do smaku, a także dodać posiekany koperek. Całość wymieszać i smażyć tak długo, aż jajka się zetną. Od razu podawać

Ugotować
Makrela z grilla 187

bardzo małą ilość ości i zawiera w sobie bardzo dużą ilość selenu, który wspomaga naszą odporność. Przepis dodaje do akcji Grillowanie 2014 . Składniki: świeże makrele cytryna sól, pieprz  koperek (suszony lub świeży) oliwa z oliwek Makrele przeciąć wzdłuż brzucha, wypatroszyć (delikatnie wyjąć wnętrzności) i ewentualnie obciąć głowy (jeżeli brzydzicie się widokiem grillowanych głów). Ryby umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć, skropić(...)sokiem z cytryny (zarówno środek jak i zewnętrzną warstwę). Na sam koniec posypać koperkiem, a na wierzch ułożyć plasterek cytryny. Przygotowane makrele umieścić w formie do grillowania ryb. Grillować tak długo, aż mięso zmieni kolor.  Makrela przed grillowaniem Makrela po grillowaniu

Ugotować
Sałatka z surowym kalafiorem 461

smaczny. Dzięki niemu sałatka jest chrupiąca, a zarazem delikatna w smaku.  Składniki: 1 mały kalafior 1 czerwona papryka puszka kukurydzy 200 g sera żółtego (ja użyłam radamera) świeży koperek sól, pieprz 2 łyżki majonezu Kalafiora pozbawić liści, odciąć głąb i za pomocą noża wyciąć małe różyczki. Im mniejsze - tym lepiej. Przygotowanego kalafiora wsypać na durszlak, umyć(...)żółty ser. Przyprawić solą oraz pieprzem. Za pomocą majonezu wszystkie składniki ze sobą połączyć. Jeżeli sałatka jest zbyt sucha - dodać łyżkę majonezu. Pod sam koniec do sałatki dodać posiekany koperek. Ponownie wymieszać i ewentualnie doprawić. Przygotowaną sałatkę schłodzić

Ugotować
Dorsz smażony 148

fasolką szparagową. Taka rybka jest szybka do przygotowania i bardzo smaczna.  Składniki dla 4 osób: 1 duży płat filetowanego dorsza (co najmniej 0,5 kg) sól, pieprz koperek suszony sok z cytryny olej do smażenia mąka do obtaczania Płat wyfiletowanego dorsza umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Posolić, popieprzyć i delikatnie skropić sokiem z cytryny, Pod sam koniec(...)każdy kawałek dorsza posypać koperkiem suszonym. Na patelni rozgrzać olej. W międzyczasie każdy kawałek dorsza obtoczyć w mące i od razu wkładać na patelnię. Smażyć na średnim ogniu, aż uzyskamy złoty kolor. Usmażone kawałki ryby przełożyć na papier do pieczenia, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu

Ugotować
Polędwiczki wieprzowe w sosie gorgonzola 195

daniu.  Składniki: 1 polędwica wieprzowa (około 400 g) 1 cebula 50 g gorgonzoli 50 g pieczarek sól, pieprz mąka do obtaczania ewentualnie kilka łyżek śmietany 30% posiekany świeży koperek olej Polędwicę umyć, osuszyć i pokroić w grubsze plasterki. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbić za pomocą tłuczka. Posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące. Na patelnię wlać olej i gdy będzie(...)kilka łyżek śmietany i wywaru z 2-3 łyżkami mąki; przygotowaną zawiesinę wlać powoli do garnka i całość jeszcze chwilę gotować).  Przed podaniem całe danie posypać posiekanym świeżym koperkiem. Pokrojoną polędwice delikatnie rozbić tłuczkiem i obtoczyć w mące Każdy kawałek mięsa przesmażyć z obu stron na złoty kolor Pieczarki i cebulę przesmażyć Wszystko dodać do garnka i dusić

Ugotować
Gulasz z żołądków drobiowych w sosie własnym 818

żołądków drobiowych 1 spora marchewka 1 cebula sól, pieprz kilka ziarenek ziela angielskiego 1 listek laurowy 1-2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia opcjonalnie świeży, posiekany koperek Żołądki umyć, ewentualnie usunąć żółtą błonę i usunąć nadmiar tłuszczu. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do garnka wlać odrobinę oleju. Następnie przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodać żołądki drobiowe. Całość chwilę(...)wyjąć i pokroić w paski. Następnie ponownie dodać je do garnka. Całość zagotować i zagęścić (wodą rozrobioną z mąką). Jeszcze kilka minut gotować,a pod sam koniec posypać świeżym koperkiem. Powyższe danie idealnie smakuje z kaszą lub ryżem.  Żołądki drobiowe przesmażyć z cebulą Następnie zalać wodą i dusić na małym ogniu Pod sam koniec duszenia dodać startą marchewkę

Ugotować
Karkówka zapiekana z cebulką i serem 139

Mięciutka i przeniknięta smakiem cebulki karkówka, dodatkowo z ciągnącym serem. Idealny obiad! 700 g karkówki Przyprawa do wieprzowiny 1 duża cebula Płatki czosnku 2 łyżki keczupu 100 g sera Koperek Karkówkę kroimy na plastry. Przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor . Na karkówce rozkładamy kilka płatków czosnku i przysmażoną cebulkę. Wszystko smarujemy keczupem. Przykrywamy(...)godzin). Wstawiamy na nagrzanego do 190*C piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę 10 minut. Przed końcem zdejmujemy folię i posypujemy startym żółtym serem. Po wyjęciu posypujemy świeżym koperkiem

VioletoweKucharzenie
Pieczony batat z puree z groszku i tołpygą 160

smaku wyjątkowe.  Składniki 6 porcji:  p uree: 250 g groszku zielonego gotowanego na parze Bonduelle, 1 łyżka masła, sól do smaku, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka posiekanego koperku, ponadto: 2 bataty, ok. 370 g tołpygi (1 filet), 2   łyżki masła klarownego, masło do smarowania foli, 1 łyżka cukru brązowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 cytryna(...)pieczenia, skórą do góry. W małym rondelku zagotowujemy 100 ml wody, dodajemy groszek, posiekany ząbek czosnku, 1 łyżkę masła i gotujemy do miękkości. Groszek doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy koperek. Całość miksujemy za pomocą blendera i przecieramy przez sitko. Dzięki temu nasze puree będzie bardzo delikatne. Na sitku zostanie tylko skórka. Pod koniec pieczenia batatów, do piekarnika

Moniki Smakołyki
Kluski śląskie z papryką kolorową 152

ugotowanych ziemniaków, 1 małe jajo, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, ponadto: 1 papryka żółta, 1 papryka zielona, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 8 pomidorów suszonych, świeży koperek, 2 łyżki sosu chili słodko – pikantnego,   sól, pieprz do smaku, masło klarowane do smażenia. Przygotowanie: Jeszcze gorące, ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Następnie ziemniaki(...)miękkości na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy pokrojone pomidory suszone, sól, pieprz do smaku i sos chili. Kluski podajemy z duszoną papryką, a całość posypujemy świeżym koperkiem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Karp pieczony, faszerowany 568

laurowym) pieprz i sól do smaku ostra czerwona papryka płatki owsiane- jedna garść 20 g pora sok z połowy cytryny jedna cebula 20 g selera 15 g masła świeży koperek 30 ml mleka 4 ząbki czosnku Do dekoracji:  plastry cytryny  świeży rozmaryn Przygotowanie: Karpia przygotować do pieczenia, pozbyć się łusek i skrzeli; dokładnie wypłukać. Natrzeć karpia z wierzchu(...)wyciśniętymi ząbkami czosnku. Faszerować: płatkami owsianymi i zalać odrobiną mleka, by zmiękły. Z wierzchu oraz od spodu rybę ponacinać skrzyżnie. Od wierzchniej strony w otworki włożyć plasterki masła i koperek. Przygotowujemy farsz Na patelnie udusić por i cebulę oraz seler z przyprawami. Gdy warzywa zmiękną, faszerujemy nimi rybę ( nakładamy je na płatki owsiane nasączone mlekiem). Rybę następnie polewamy odrobiną mleka

KreatywnePiny

Proponowane wyszukiwania