koperek - 3011 przepisów (strona:40/201)

Chłodnik Litewski 136

litewski to moja ulubiona wiosenna zupa. Świetnie orzeźwia, czaruje kolorem i smakuje wybornie. Składniki: 1 litr zsiadłego mleka 400ml jogurtu greckiego 2-4 jajka pęczek botwinki z buraczkami pęczek koperku ogórek wężowy sok z 1/2 cytryny sól, czarny pieprz cukier Sposób przygotowania: Buraczki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać niewielką ilością wody i gotować(...)Wystudzić (nie odcedzać). Ogórki zetrzeć na dużych oczkach. Posiekać botwinkę i koperek. Posiekane warzywa i wystudzone buraczki połączyć z zsiadłym mlekiem i jogurtem, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Serwować schodzony z jajkiem ugotowanym na twardo

Pyry na Gaz
Zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną 152

Dawno nie jadłam pieczarkowej, więc postanowiłam w końcu ją przygotować. Nie jadam zbyt często ziemniaków, dlatego zastąpiłam je zdrowszą kaszą jęczmienną. Dodatek koperku działa odświeżająco i nadaje wiosenny wygląd. Potrzebne nam: - 500 g małych pieczarek - średnia marchewka - cebula - pęczek szczypiorku - 1/3 kostki masła - sól - pieprz czarny mielony - liść laurowy - 2 ziarna ziela angielskiego - pół szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej - kostka bulionowa(...)wody. Rozpuścić kostkę bulionową i wsypać kaszę jęczmienną. Gotować około 20-30 minut aż marchewka zmięknie a kasza się ugotuje. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać z poszatkowanym drobno koperkiem

W poszukiwaniu inspiracji
Sałatka brokułowa z suszonymi pomidorami i nie tylko ;) 350

prosta w przygotowaniu ;) Składniki (około 3 porcji): 1 duży brokuł pół puszki groszku (sprawdźcie czy nie ma w składzie cukru) około 8 pomidorów suszonych w oleju z ziołami pęczek koperku 3 jajka 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki domowego majonezu light (lub też od biedy kupnego light) sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Brokuła dzielimy na małe różyczki(...)gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia jajka obieramy i kroimy w dość sporą kostkę koperek siekamy pomidory starannie osączamy z nadmiaru oleju za pomocą papierowego ręcznika groszek odcedzamy mieszamy ze sobą wszystkie składniki wraz z majonezem i jogurtem przyprawiamy wg. smaku SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Łosoś pieczony z migdałami. 170

Zapraszam na uczte - w roli głównej łosoś z panierką z płatków migdałowych . Do tego młode ziemniaczki z masełkiem i koperkiem - Palce Lizać ! Składniki ( 3 porcje ) : filet z łososia - 3szt. płatki migdałowe. jogurt naturalny gęsty lub kwaśna śmietana - 3 łyżki. cytryna - 1szt. sól , pieprz - do smaku. Sposób przyrządzenia : Filety z łososia dokładnie myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym. Cytrynę dokładnie szorujemy i zalewamy(...)filety smarujemy gęstym jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną ( jak kto woli ) i posypujemy płatkami migdałowymi . Pieczemy w temp.200 stopni przez 25 minut . Podajemy z młodymi ziemniaczkami z masełkiem i koperkiem . SMACZNEGO

Bazylia kontra Rozmaryn
Bigos z młodej kapusty z boczkiem 147

sobotni obiadek będzie jak złoto ;)    Składniki: główka młodej kapusty 2 szklanki bulionu drobiowego/warzywnego 400g boczku wędzonego 3-4 szt kiełbasy zwyczajnej 3 cebule strąk czerwonej papryki pęczek koperku łyżka masła łyżka mąki sól, czarny pieprz, płatki papryki Sposób przygotowania: Kapustę drobno szatkujemy. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Na patelni na małym ogniu przesmażamy boczek pokrojony w kostkę(...)dodajemy podsmażony boczek i kiełbasę. W rondlu rozpuszczamy łyżkę masła i dosypujemy łyżką mąki. Dokładnie rozprowadzamy z połową odlanego wcześniej bulionu. Całość dodajemy do kapusty razem z posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz płatkami papryki

Pyry na Gaz
Kremowa zupa z kalarepy i szparagów 169

pora 3 ząbki czosnku 2 litry dowolnego bulionu 1 łyżka masła ½ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka włoskich ziół szczypta gałki muszkatołowej po pół pęczka świeżej natki pietruszki i koperku sól i pieprz Szparagi, selera, kalarepę i pora umyć. Odciąć szparagom zdrewniałe końcówki, kalarepę obrać, odciąć włókniste części i razem z selerem pokroić w duże kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa(...)wraz z koperkiem i pietruszką umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Po kilku minutach można wyjąć szparagi i odciąć im główki, wykorzystując do sałatki lub dodać do zupy już po jej zmiksowaniu. Następnie warzywa wraz z wywarem zmiksować. Dodać zioła, mało, śmietankę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami

Czerwień i błękit
Zupa krem z czerwonej soczewicy. 149

bulionu warzywnego 2 łyżki masła klarowanego 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz 4 kromki czerstwego  chleba tostowego 1 łyżeczka posiekanego koperku Wykonanie: Cebulę  i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na maśle. Marchewkę, pietruszkę,seler i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Chwilę smażyć, a następnie zalać wrzącym bulionem. Dodać(...)papryką. Chleb tostowy pokroić w kostkę, skropić olejem. Piec na blaszce wyłożonej papierem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 10 minut. Zupę podać z grzankami.i posypaną koperkiem. zupa krem z czerwonej soczewicy

O kuchni z uczuciem
Garnek chłopski z młodą kapustą (274 kcal) 199

dobrej kiełbasy 6 sporych pieczarek 2 cebule 6-7 młodych ziemniaków papryka czerwona 4 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz lubczyk, czosnek niedźwiedzi, tymianek papryka ostra pęczek koperku olej Przygotowanie W sporym garnku podsmażamy na niewielkiej ilości oleju posiatkowaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w spore kawałki, posiatkowaną kapustę, czosnek przeciśnięty przez praskę(...)paprykę pokrojoną w paski i pieczarki. Podlewamy pół szklanki wody. Garnek zakrywamy i całość dusimy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat, posiekany koperek i przyprawy. Dusimy jeszcze wszystko parę minut, aby smaki się połączyły

e-PrzepisyKulinarne
Kurczak w sosie koperkowym. 293

udka z kurczaka z wolnego wybiegu 2 cebule ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu, np od Przyprawy Premium 2 łyżki suszonego koperku, bądź 2 posiekanego świeżego 3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku 2 łyżki jogurtu naturalnego  łyżka mąki pszennej Kurczaka smażymy na oleju, dodajemy do niego cebulę pokrojoną w plastry(...)uzupełniając wodę, aby kurczak się nie przypalił. Nie można od razu dodać dużej ilości wody, bo kurczak nie będzie miał ładnego koloru. Teraz doprawiamy pieprzem i solą oraz dodajemy koperek i zalewamy taką ilością wody ile chcemy mieć sosu. Zagotowujemy. W szklance mieszamy mąkę z odrobiną wody, aby nie powstały grudki i dodajemy do tego jogurt naturalny.  Naszą miksturę

MamaOskarka
Szybka sałatka z ogórków konserwowych 319

mgnieniu i tak samo szybko będzie znikać.  Do przygotowania 2 porcji sałatki potrzebujemy: - słoik ogórków konserwowych (kupicie  tutaj ) - łyżkę majonezu - 2 łyżki jogurtu - posiekany koperek - sól, pieprz Ogórki pokrójcie na średnio grube plastry i posiekajcie koperek. Całość przemieśćcie do miski, dodajcie majonez i jogurt. Na koniec doprawcie do smaku solą i pieprzem. Najlepiej byłoby

Szybko Tanio Smacznie
Łosoś w sosie serowo-koperkowym 140

jego udziałem  pokażę Wam jak smacznie go podać z sosem serowo-koperkowym Składniki: 4 kawałki łososia 250 ml  śmietany 100 g sera żółtego 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka masła 1 cebula szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Z łososia usunąć wszystkie ości, posypać solą i pieprzem.  Na patelni rozgrzać olej i dodać pokrojoną(...)rondelku rozgrzać masło, dodać śmietanę i starty żółty ser. Podgrzewać stale mieszając do rozpuszczenia sera. Sos musi być gęsty. Doprawić solą, pieprzem , gałką muszkatołową i wsypać posiekany  koperek. Rybę podawać wraz z sosem

O kuchni z uczuciem
Jajka faszerowane z majonezem i łososiem 212

zimno dla miłośników jajek, majonezu i łososia. Zapisz przepis Drukuj Składniki 6 dużych (L) jajek wędzony łosoś w plastrach (ok. 60-80g) 15 łyżeczek majonezu 1-2 gałązki koperku Instrukcje Jajka gotujemy na twardo (8-10 minut) w mocno osolonej wodzie. Następnie zalewamy zimną wodą i chłodzimy. Jajka na twardo kroimy wzdłużnie na 2 części każde. Wyjmujemy z nich(...)mieszamy z majonezem na gładką masę. Masę z żółtek i majonezu umieszczamy we wgłębieniach białek, najlepiej używając strzykawki do kremów. Na szczycie umieszczamy następnie kawałki plastrów łososia oraz koperek. Uwagi Obok lub zamiast wędzonego łososia można użyć również kawioru - zarówno czarnego jak i czerwonego. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-89 {margin: auto;} #gallery-89 .gallery-item {float: left;margin

Kulinarna Pokusa
Jajecznica z kurkami (bezmleczna) 198

Jajecznica z kurkami (bezmleczna) SKŁADNIKI: masło (u mnie bezmleczne) cebula jajka kurki gotowane z zalewie solankowej świeży koperek sól pieprz majonez WYKONANIE 2 łyżki masła (u mnie bezmleczne) rozpuszczone na patelni, na to wrzuciłam 1 średnią pokrojoną w kosteczkę cebulę, kiedy się zeszkliła wrzuciłam drobno pokrojone i odsączone z zalewy solankowej kurki i dusiłam całość na małym ogniu(...)zastępuje śmietanę z klasycznej jajecznicy z kurkami i również dodaje jajecznicy delikatności) i całość wymieszałam. Następnie dodałam jajka, kiedy konsystencja była taka jak lubię - całość posypałam świeżym, drobno posiekanym koperkiem. PODAWAĆ: klasycznie z chlebem lub samą, według własnego smaku UWAGI: przepis na grzyby w zalewie solankowej znajdziesz TU: http://tradycyjnakuchniainaczej.blogspot.ie/2015/05/grzyby-w-zalewie-solankowej.html

Tradycyjna kuchnia inaczej
Spaghetti z botwinką 213

porcje/ 200 g  makaronu spaghetti /razowy 1 mały pęczek botwinki ½  czerwonej  cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny zielony koperek 2-3 łyżki octu balsamicznego sól i pieprz /do smaku 2 łyżki  ricotty 1 łyżka startego parmezanu Wykonanie: -Botwinkę umyć, pokroić /łodyżki drobno, liście zachować.../ -Cebulę drobno pokroić(...)patelnię, dodać starty  parmezan  i delikatnie wymieszać. -Spaghetti  przełożyć na talerze,  na wierzchu  nałożyć  kleks ricotty, skropić octem balsamicznym i udekorować  świeżym koperkiem

Zakamarki mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania