przypraw i bez śmietany. Zagęszczona natomiast jeszcze bardziej kaszą manną. Martyna proponuje zupę na bulionie rosołowym. Ja gotowałam w piątek, więc u mnie była na warzywnym :) dodałam też trochę koperku - stąd też w przepisie podam swoją wersję, a po oryginalny przepis zapraszam do autorki :) link powyżej. Polecam bloga Martyny do przejrzenia - jest tam wiele świetnych przepisów, w tym jej autorskich(...)kiszonych 300g. mini marchewek mrożonych 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 bulwy selera 4 duże ziemniaki 200g. czerwonej soczewicy 200 ml. śmietany 30% 1 czubata łyżka mąki pszennej sól pieprz koperek Sposób przygotowania: Świeże warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w małą kostkę. Marchew, pietruszkę, selera i ogórki ścieramy na grubych oczkach tarki (jeśli chodzi o ogórki to ja poszłam
Kolorowy Przepisownikprzygotowałam sobie pierwszy raz wieczorem, żeby rano tylko spałaszować :) ale gapa dałam całą cebulę i to dość ostrą, więc zdominowała mi smak. Przez to już nie dodałam szczypiorku a koperek. Dziś mam już prawidłowe proporcje cebuli :) i jest pysznie :) Autorce bardzo dziękuję za zgodę na udostępnienie przepisu na blogu :) przepis TU . Składniki: 1 kostka białego sera (200g(...)kostki masła (100g) 1 pęczek rzodkiewki 1/2 pęczka koperku lub szczypiorku 1/2 cebuli sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy masło (najlepiej wyjąć je trochę wcześniej z lodówki) i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Cebulę, rzodkiew, szczypiorek kroimy drobno w kostkę i dokładamy do serka, przyprawiamy i całość dokładnie mieszamy. Gotowa na kanapki
Kolorowy Przepisownikząbki czosnku sol, pieprz do smaku 1 łyżka masła klarowanego 2- ziemniaki 3 łyżki śmietanki 12% 1 żółtko 2 bułeczki do zrobienia grzanek ( dowolne , u mnie graham z ziarnami) koperek do posypania WYKONANIE: Szparagi płuczemy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy obraną marchewkę, seler. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy na małym ogniu 30 min. W tym czasie płuczemy pora(...)kremu dodajemy sól, pieprz. Śmietanę rozbijamy z żółtkiem. Rozprowadzamy wywarem i wlewamy do zupy. Mieszamy i zagotowujemy. Bułeczki kroimy w kostkę podpiekamy na patelni. Podajemy z zupą. Posypujemy koperkiem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewypostaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku. Pstrąg Łososiowy (Tęczowy) Smażony - Składniki: Ok. 500 g łososia ok. 5 łyżek masła (najlepiej klarowanego) koperek suszony pieprz sól (najlepiej morska) Pstrąg Łososiowy (Tęczowy) Smażony - Sposób przygotowania: Pstrąga porcjujemy, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu i soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło topimy na patelni
Słodka Stronaostrości. Polecam! składniki 1 makrela wędzona, bez skóry i ości 2- 3 łyżki majonezu 1 szalotka 1-2 papryczki chipotle + łyźeczka sosu adobo (z puszki) łyżka koperku łyżka posiekanych kaparów Sól, pieprz przygotowanie Obraną ze skóry i pozbawiona ości makrelę, podzieloną na mniejsze kawałki włożyć do miski blendera, dodać majonez, papryczki chipotle, szalotkę - zmiksować. Przełożyć do miski(...)dodać posiekane kapary i koperek, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Smacznego
Stare Garyszparagach to idealna niskokaloryczna kompozycja, którą każdy z Was jest w stanie szybko przygotować. Składniki: - białe szparagi - 4 sztuki - jaja - 2 sztuki - ocet - 1 łyżeczka - koperek - 1 łyżeczka - sól, pieprz, szczypta cukru Sposób przygotowania: Szparagi - umyć, obrać ze skórki, a następnie odciąć zdrewniałe końce. Najlepiej gotować je na stojąco w wysokim garnku(...)którego należy wlać jajko. Gotować około 3 minuty, a następnie wyjąć jajko łyżką z dziurkami. Szparagi ułożyć na talerzu, położyć na nich jajka, całość posypać pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Smacznego
Fit-aminastawiają nacisk na lekko, syto, konkretnie! Składniki -makaron gryczany -mix sałat umytych i gotowych do spożycia -glassa sojowa -nasiona czarnuszki sól i oliwa z oliwek do smaku -pomidor -ogórek -koperek Ugotuj makaron gruczany . Odcedz i wymieszaj z odrobina oliwy z oliwek,. Dodaj mix sałat. Wkrój pomidory i ogórki. Posyp czarnuszką. Dodaj aromatycznego koperku. Dodaj glassy sojowej. Jeśli chcesz ,możesz posolić
Z Kuchni Do KuchniSwoje zakupiłam na targu, jednak czekam już na własne ogrodowe. Składniki podaję z pominięciem ilości, ponieważ są to każdego indywidualne gusta smakowe. Składniki kilka ogórków gruntowych kwaśna śmietana koperek sól pieprz Sposób Ogórki obrać pokroić na cienkie plasterki (możecie również zetrzeć na tarce, ja jednak zostaję przy krojeniu), posolić, zostawić aż puszczą sok, następnie popieprzyć, dodać posiekany koperek oraz
Kuchenne aromatywędzonego w plastrze (jeśli nie będzie wędzonego w sklepach to można śmiało dodać więcej surowego łososia) - 3 ząbki czosnku - pół dużej cebuli - duża śmietanka 30volt /lub dwa małe kubeczki - koperek - sól, pieprz - czarny makaron (ale bez musu, naprawdę może być każdy inny) Cebulę kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy zmiażdżone 3 ząbki czosnku. Po chwili wylewamy całą(...)śmietankę. Gotujemy ok. 5min i dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz pokrojonego w kostkę łososia. Gotujemy 5 minut. Na koniec oprószamy koperkiem i podajemy na makaronie. Naprawdę pychota
upichconazieleniną" na talerzu, to surówkę z młodej kapusty akceptuje. Polecam, bo jest bardzo smaczna. Składniki: 1 mała główka młodej kapusty 1 średnia marchewka 1 cebula 3 łyżki posiekanego koperku sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cząbru 3 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować,włożyć do miski, posypać solą i rękoma ją wymieszać lekko ugniatając. Dodać startą na tarce(...)grubych oczkach marchewkę, drobno skrojoną cebulę, cząber,sok z cytryny,oliwę i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec wymieszać wraz z koperkiem. Smacznego surówka z młodej kapusty
O kuchni z uczuciemjestem na tak i polecam każdemu. Na pewno będę go powtarzać w tej wersji i w innych odsłonach. 5 sporych ogórków gruntowych pęczek rzodkiewki 4 łyżki posiekanego koperku 4 łyżki posiekanego szczypiorku 500ml maślanki sól, pieprz 1. Ogórki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Rzodkiewkę ścieramy na mniejszych oczkach. 2. Połowę przygotowanych ogórkowych wiórków miksujemy w blenderze(...)wraz z koperkiem, szczypiorkiem i maślanką. 3. Dodajemy pozostałe ogórki i startą rzodkiewkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Szefowa kuchniplastrów schabu, 5 dużych pieczarek, garść suszonych grzybów, cebula, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, 2 łyżki mąki, 0,5 litra bulionu, 2 łyżki gęstej śmietany, olej, koperek, natka pietruszki. Wykonanie: Plastry schabu myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków. Wszystkie przyprawy oprócz soli mieszamy i nacieramy nimi mięso. Mięso wstawiamy na 30 minut do lodówki(...)podlewamy wodą z grzybów oraz bulionem i dusimy przez około 30 minut. Doprawiamy solą i jeśli mięso jest już miękkie to dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i posypujemy koperkiem i pietruszką. Smacznego
paapilotkaadorsza, upieczonego, bez ości i skóry 1 cebula, pokrojona w kostkę 40 g bułki tartej 3 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżka posiekanej pietruszki 1 łyżka posiekanej koperku jajo pieprz sól płatki chili Bułka tarta do panierowania przygotowanie Jeżeli mamy surowe filety zaczynamy od ich upieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ułożyć filety z dorsza w żaroodpornym(...)Pokrojoną cebulę zeszklić na łyżce oliwy, dodać czosnek i chwilę smażyć razem, aż zmiękną. Rybę umieścić w misce. Dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, pietruszkę i koperek. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, płatkami papryki. Dodać jajko i wymieszać. Uformować 5 - 6 kotletów. Każdy obtoczyć w tartej
Stare Garybrokułów i fety polana sosem czosnkowym i pospana prażonymi płatkami migdałów. Składniki: 1 brokuł, 1/2 sera feta, 100 g naturalnego jogurtu, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 garść płatków migdałowch. Przygotowanie: Różyczki brokuła gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie. Ser feta kroimy w kostkę i układamy z brokułem na półmisku. W miseczce przygotowujemy sos czosnkowy(...)jogurt z wyciśniętym czosnkiem i posiekanym koperkiem. Dobrze jak sos wcześniej schłodzimy i trochę się przegryzie. Polewamy nim sałatkę. Na suchej patelni prażymy płatki migdałów. Posypujemy nimi brokuły przed podaniem
Aga w kuchniskładniki: 450 – 500 g brokułów (mrożonych) 2 jajka 2 pomidory 1 żółta papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku pęczek koperku 1 szkl majonezu sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Brokuły gotujemy przez ok. 5 – 6 min. w osolonej wodzie a następnie odcedzamy. Pomidory sparzamy wrzącą wodą, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki(...)siekamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Warzywa mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem polewamy majonezem, dekorujemy cząstkami jajek i posypujemy posiekanym koperkiem
Domowy Smak Jedzenia