koperek - 3011 przepisów (strona:33/201)

Babka ziemniaczana na sałacie 261

oliwą z oliwek.  Składniki sałata: mieszanka sałat około 450 gramów 3 jajka 3 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku  pieprz do smaku  pęczek drobno posiekanego koperku Wykonanie: Sałatę wyjąć i przełożyć do większego naczynia. Jajka ugotować na twardo, gdy będą gotowe obrać je i pokroić na mniejsze kawałki, następnie widelcem je "rozbić". W szklance pomieszać oliwę(...)oliwek, sól, pieprz oraz koperek i dokładnie wymieszać. Sałatę, jajka oraz sos dokładnie wymieszać i gotowe;)  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Smaki Szwecji i śledź. Z rokpolem i żytnim chlebem. 211

soli 100 ml octu spirytusowego 12-proc. 600 ml wody Na sos: 1 łyżka musztardy Dijon 100 ml śmietany 18% 100 ml majonezu 1 cytryna sól, pieprz 1 łyżka koperku (posiekanego) 1 łyżka estragonu (świeżego, posiekanego) 1 łyżka szczypiorku 1 ząbek czosnku 100 g dojrzałego sera (użyłam rokpola) chleb żytni 1 czerwona cebula fileciki z jednej pomarańczy Filety opłukać(...)oleju lub opiec w piekarniku (można też włożyć do tostera). Czerwoną cebulę pokroić w krążki.  Na talerz wyłożyć kawałki śledzi z serem i chlebem. Udekorować cebulą, koperkiem, kawałkami pomarańczy i szczypiorkiem. Można podawać dodatkowo z kromkami podpieczonego żytniego chleba. Pyszne! * cytuję przepis Christiana Hellberga z książki Smaki z Fjallbacki , z moimi zmianami

KUCHARNIA
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowo-kalarepkowy według przepisu Magdy Gessler 241

przepisu! Składniki: 250g pieczarek 1 cebula 1 kalarepka 300ml śmietany 12% lub 18% 125 ml (1/2 szklanki) wytrawnego wina białego Łyżka masła Świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Pęczek koperku Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę, podobnie robimy z obraną kalarepką i cebulą. W rondelku rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojone warzywa i pieczarki. Chwilkę smażymy na złoto kolor i dolewamy wino(...)Doprawiany solą, pieprzem i gotujmy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, a kalarepka będzie al dente. Smażymy placki ziemniaczane, układamy na talerzu i polewamy gorącym sosem. Całość posypujemy poszatkowanym koperkiem. Smacznego

Kolizje Smaków
Surówka z brukwi 169

kupienia chyba na każdym stoisku z warzywami. Surówka z brukwi.       Składniki: - 1 brukiew ok. 600g - 2 jabłka (dałam słodkie i soczyste Golden Delicious) - kawałek czerwonej papryki - koperek świeży - sól (u mnie niebieska, perska) - sok z cytryny - olej pistacjowy (może być oliwa lub inny olej, np. z pestek winogron ) - wino ryżowe Mirin     Brukiew obieramy, płuczemy, ścieramy(...)tarce jarzynowej, lekko solimy. Na tej samej tarce trzemy jabłka (razem ze skórką), skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Kolejno trzemy na tarce kawałek papryki. Drobno siekamy koperek, dodajemy do pozostałych składników, skrapiamy olejem (lub oliwą) i winem ryżowym Mirin (do smaku). Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Surówka z brukwi pasuje do wszystkich dań mięsnych

mojewypiekiinietylko
Kotleciki z dorsza z sosem koperkowym 148

dorsza jajko szalotka czerstwa mała bułka 2 łyżki otrębów owsianych pieprz i sól bułka do panierowania oliwa do smażenia SOS łyżka masła łyżka mąki pszennej szklanka chudego mleka pęczek koperku sól i pieprz Przygotownie: RYBA Dorsza myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Wyciągam ewentualne ości i wraz cebula i bułką mielę w maszynce do mięsa. Do zmielonych składników dodaje jajko(...)powstała zasmażka. Następnie dodaję szklankę mlek energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Gotuję na wolnym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji. Następnie dosmaczam solą i pieprzem i dosypuję posiekany koperek. Dokładnie miesza i gotowe

Magiczna kuchnia Darii
NADZIEWANE ROLADKI Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM 262

ok.300 g ) * ser żółty – ok. 100 g * cebula – 2 szt * śmietana 18% – 200 ml * mąka pszenna – 2 łyżki * bulion warzywny – 250 ml * koperek -1 garść * sól, pieprz, papryka – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na odrobinie oleju, studzimy, dodajemy starty ser żółty. Pierś z kurczaka oczyszczamy, robimy kieszonkę(...)Obtaczamy w mące, a następnie smażymy z każdej strony na odrobinie rozgrzanego oleju. Podlewamy szklanką bulionu i na wolnym ogniu dusimy do miękkości. Dodajemy słodką śmietankę i drobno posiekany koperek, gotujemy ok. 3 minuty. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Karp na parze 478

swoim smaku, a jest znacznie lżejszy w trawieniu. Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 2 Przygotowanie: 15 minut + godzina potrzebna na zamarynowanie ryby Składniki: 2 kawałki karpia Pęczek koperku Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Rybę myjemy pod bieżącą wodą oraz obficie posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Umyty koperek siekamy i posypujemy rybę. Odstawiamy na godzinę do lodówki

Kolizje Smaków
"Tatar" z łososia wędzonego 162

łososia. Ważne, że jest bardzo smaczne, zwłaszcza podane na chrupiącej grzance. Mniam...... Składniki 150 g wędzonego na zimno łososia ½  - 1 szalotka 1 - 2 łyżeczki kaparów łyżka posiekanego koperku 1 łyżka oliwy sok z cytryny, do smaku ½ łyżki ciemnego sosu sojowego lub przyprawy maggi czarny pieprz przygotowanie Łososia, cebulę  pokroić na drobną kostkę. Kapary posiekać,ale niezbyt drobno. Wszystkie(...)składniki wymieszać w misce, dodać koperek, doprawić oliwą, sosem sojowym sokiem z cytryny i pieprzem. Podawać na grzankach z bagietki. Smacznego

Stare Gary
Młoda kapusta z boczkiem 159

kolei nie dodaję cukru do wody w której kapustę gotuję. Do kapusty młode ziemniaki, sadzone jajo, zsiadłe mleko - i obiad gotowy! Zapraszam! Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 pęczek koperku lub kopru 2 średnie cebule ok. 300 g boczku wędzonego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki octu balsamicznego  sok z cytryny 1/2 kostki rosołowej (opcjonalnie) sól, pieprz przygotowanie Kapustę(...)gęsta możemy ją rozrzedzić wodą pozostałą po gotowaniu. Doprawiamy octem balsamicznym, solą i pieprzem. Dusimy jeszcze przez 2- 3 minuty, pod koniec wsypujemy dużą garść posiekanego koperku. Można lekko dokwasić cytryną. Smacznego

Stare Gary
Zupa warzywna bardzo wiosenna 242

młodych pietruszek 3 młode marchewki 1 młody por 1 młody seler 1/2 sporej kalarepki 2 pęczki (po 500 g) białych szparagów 1 l bulionu łyżeczka masła 1/4 szklanki śmietany koperek, natka pietruszki do podania. przygotowanie Szparagom obcinamy zdrewniałe końce, obieramy, obcinamy główki, odkładamy na bok  a łodygi kroimy w plasterki. Pozostałe warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę(...)wlać śmietanę.  Do śmietany dolać parę łyżek gorącej zupy, zamieszać, i dopiero tak zahartowaną mieszankę wlać do garnka z zupą. Doprawić solą i pieprzem,do smaku. Zupę posypać koperkiem i natką pietruszki.  Smacznego

Stare Gary
Sałatka z fasolki szparagowej 247

zagospodarować. Warto też fasolkę ugotować tylko po to by zrobić tę sałatkę . Jest bardzo smaczna! składniki 350 g fasolki szparagowej 260 g pomidorów 20 g kaparów duży pęczek koperku oliwa z oliwek chili w płatkach szczypior (opcjonalnie) sól, pieprz przygotowanie Fasolkę umyć, obciąć końce, ugotować w osolonej wodzie  - kilkanaście minut  od zagotowania wody.aby była miękka ale nie rozgotowana(...)albo na parze.  Lekko przestudzoną fasolke podzielć na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić w kostkę, dodać do fasolki. Wymieszać z posiekanym koperkiem, kaparami, oliwą, płatkami chili, szczypiorem, posolić i popieprzyć. Można dodać dowolne kiełki. Smacznego

Stare Gary
Pstrąg z patelni z ziołami 118

świetnym pomysłem nie tylko na piątkowy obiad! Tak samo możemy przyrządzić je na grillu – zaskoczą miło biesiadników! Polecam! SKŁADNIKI : * pstrąg – 1 szt * masło – 4 łyżki * koperek – 1 pęczek * czosnek – 2 ząbki * cytryna – 1 szt * cebula – 1 szt * marchew – 1 szt * sól – do smaku * pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pstrągi myjemy(...)oczyszczamy , suszymy. Z zewnątrz i w środku skrapiamy sokiem z cytryny , solimy z każdej strony ( również wewnątrz ) , odrobinę pieprzymy. Czosnek siekamy z koperkiem , mieszamy z 2 łyżkami masła i umieszczamy w środku ryby. Cebulę siekamy w piórka , marchew kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło , dodajemy cebulę i marchew , chwilę podsmażamy. Dodajemy naszą rybę i na wolnym ogniu smażymy

Ostra na Słodko
Poznański przysmak, czyli pyry z gzikiem 459

Wielkopolsce. Przyznam się, że byłam bardzo zdziwiona takim zestawem na talerzu. To naprawdę jest smaczne :) Pyry z gzikiem, to po prostu ziemniaki podane z twarożkiem ze szczypiorkiem i koperkiem. Przygotowanie tej potrawy jest banalnie proste i zaskakuje smakiem tych, którzy jedzą to pierwszy raz.  Nie podam Wam sztywnych proporcji, gdyż to zależy od smaku i gustu. Najlepszy jest taki(...)mielony z wiaderka.  Twaróg trzeba lekko rozgnieść widelcem, dodać śmietanę w takiej ilości, aby po wymieszaniu otrzymać dość luźną konsystencję. Pęczek szczypiorku  i pęczek koperku pokroić drobno i dodać do twarożku. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami z wody . (Najsmaczniejsze są młode ziemniaki.) To jest wspaniała potrawa na nadchodzące lato, a przygotowanie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z farszem ziemniaczanym 143

musi się rumienić. Masa ziemniaczana: około 1 kg ziemniaków , 3 jajka , 1 średnia cebula , 3 ząbki czosnku , boczek wędzony - ilość według uznania, sól , pieprz , gałka muszkatołowa , 1 pęczek koperku . Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach - chyba, że mamy już ugotowane :)  Zimne ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę.  Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i posiekać(...)gotowa, zdjąć patelnię z ognia, wrzucić czosnek. Wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia. Do ziemniaków dodać boczek z cebulą i czosnkiem, wbić całe jajka i dodać posiekany koperek. Przyprawić wedle uznania solą, pieprzem i gałką muszkatołową , i dokładnie połączyć wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę wyłożyć na podpieczony spód tarty i wstawić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chłodnik litewski na maślance 156

możemy użyć kefiru, czy zsiadłego mleka. Składniki: 1 litr maślanki kilka młodych buraków lub pęczek botwiny 2 ogórki, pokrojone w kawałki 1 pęczek rzodkiewki, pokrojonej w talarki 1 pęczek koperku, posiekanego 2-3 ząbki czosnku, starte świeżo mielony pieprz sól Przygotowanie: Buraki ugotować w całości. Ostudzić. Następnie obrać i pokroić na małe kawałki, np. w paski lub w kostkę. Jeżeli(...)niewielkiej ilości wody do miękkości. Buraki łączymy z pozostałymi składnikami, a następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem i opcjonalnie z ugotowanym na twardo jajkiem

Food Square

Proponowane wyszukiwania