Placki po węgiersku... Duże, złociste i chrupiące placki ziemniaczane. Polane gulaszem wołowym. Z dodatkiem kolorowych papryk. Udekorowane kleksem kwaśnej śmietany i koperkiem. Pycha! Składniki: Gulasz wołowy: 500 g mięsa wołowego, gulaszowego, extra; 1 papryka czerwona; 1 papryka żółta; 2 cebule; 1 ząbek czosnku; 500 ml bulionu (u mnie 500 ml wrzątku + 1 kostka rosołowa); 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego(...)liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 1/2 łyżki kminku mielonego; 1/2 łyżki ostrej papryki w proszku; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Pęczek koperku; 1 łyżka mąki + 1/2 szklanki zimnej wody - opcjonalnie; Olej. Placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków; 3 czubate łyżki mąki pszennej; 1 duża cebula; 2 jaja; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Gulasz wołowy: W garnku
Gospodyni Miejskaprzyprawy gyros/kebab; 2 łyżki oleju; 100 g żółtego sera; 1 kg frytek; Sól; Pieprz. Sos czosnkowy: 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 ząbek czosnku; Pęczek koperku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Frytki usmażyć na głębokim oleju, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Pieczarki dokładnie umyć, pokroić w plastry. Cebulę(...)czosnku. Podsmażać, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Kurczaka z warzywami przyprawić solą i pieprzem. W międzyczasie przygotować sos. Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i drobno posiekanym koperkiem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Na dno naczynia żaroodpornego (lub każdemu oddzielnie na talerz) wyłożyć gorące frytki, posypać startym żółtym serem. Na ser wyłożyć kurczaka z warzywami. Całość
Gospodyni Miejskaduże ziemniaki - 4 łyżki cukru - 5 łyżek octu winnego - 3 l bulionu wołowego - 5 ziaren ziela angielskiego - 3 liście laurowe - 3 ziarna owoców jałowca - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki koperku poszatkowanego - 1 łyżeczka lubczyku otartego - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka bazylii - śmietana 18% - pieprz czarny mielony - przyprawa "Kucharek" - przyprawa "Maggi" Sposób przygotowania: Cebulę oraz jabłka(...)przyprawy "Kucharek" i szczyptę pieprzu. Podduszamy 10 minut, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, następnie zalewamy bulionem wołowym dodając pozostałe przyprawy tj. ziele angielskie, liście laurowe, owoce jałowca, koperek, lubczyk i pozostały cukier. Wyciskamy praską czosnek dodając bezpośrednio do garnka, dodajemy sól, bazylię oraz sok z cytryny. Całość gotujemy pod przykryciem około 40 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami "Kucharek
Mentor Smakubędą wszystkie świąteczne potrawy. W ten dzień szczególnie polecam przygotować mus z wędzonego łososia: 250g wędzonego łososia 1 łyżka żelatyny 250 ml śmietany 30% 250 ml sosu chrzanowego świeży koperek sok z cytryny sól i biały pieprz suszona żurawina Żelatynę wsypujemy do rondelka i zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści, nie zagotowujemy. Schłodzoną śmietanę(...)wlewamy do miski i ubijamy trzepaczką na sztywno, dodajemy sos chrzanowy, posiekany świeży koperek i posiekanego bardzo drobno łososia. Masę doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, białym pieprzem i ewentualnie solą, łączymy z rozpuszczoną żelatyną, podczas łączenia uważamy aby nie było grudek. Mus przekładamy do kokilek, wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Przed samym podaniem kokilki zanurzamy na chwilę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrobi sie je bardzo prosto.. Składniki: 1l mleka ( z terminem ważności) 3,2 % 3 łyżki śmietany 18% kwaśnej dodatkowo: 1/2 kg ziemniaków 30 dag boczku surowego pęczek koperku sól,pieprz Wykonanie: Mleko przelewamy do garnuszka,dodajemy smietanę,mieszamy.Odstawiamy przykryte na ok.dobę.Ale gdy jest bardzo ciepło,mleko skiśnie przez noc.Kiedy mleko się zetnie i bedzie miało zwartą konsystencję(...)wstawiamy mleko do lodówki.Gotowe mleko nakładamy na talerze posypujemy pieprzem i drobno posiekanym koperkiem Ziemniaczki gotujemy w osolonej wodzie.Boczek kroimy w drobną kosteczkę.podsmażamy.Gotowymi skwareczkami okraszamy ziemniaki,elikatnie polewamy tez wytworzonym tłuszczykiem.posypujemy posiekanym koperkiem
Z Majeczką w kuchniBardzo lubię. Z jajkiem ugotowanym na twardo i świeżym koperkiem, jest fajnym pomysłem na obiad, kolację a nawet śniadanie. Lekko kwaskowata, rozgrzewająca i sycąca. Taka nasza, bo po polsku. Wykorzystam tutaj już gotowy wywar, ugotowany wcześniej z tego przepisu http://jollowanie.blogspot.com/2014/11/wywar-miesny-na-zupe.html ale, oczywiście jak nie masz wywaru, to po prostu wstaw z mniejszą ilością wody(...)pokrojone w kostkę - 200-300 g ze słoika ( ja mam swój, zrobiony latem) nie mielony tylko pokrojony. - pół szklanki słodkiej śmietany 12% lub tłuściejszej - sól, pieprz, natka pietruszki lub koperku. Do gotującego się wywaru wrzuć ziemniaki, gotuj do miękkości. ok.10-15 minut. Dodaj szczaw, zagotuj i dopraw w/g własnych upodobań, wrzuć pokrojone warzywa i mięso, jeżeli wywar był przygotowany wcześniej
Pasje Jolkibardzo smaczne a do tego mało kaloryczne:) Składniki: 700g filetu z dorsza, sok z 1/2 cytryny, 100g serka kremowego Apetina z czosnkiem i ziołami, czubata łyżka posiekanego koperku, dymka ze szczypiorkiem, łyżka śmietany 12%, 2 łyżki startego żółtego sera, sól, pieprz, 2 łyżki masła, 2 łyżki płatków migdałowych. Wykonanie Filet(...)dorsza oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Serek utrzeć ze śmietaną, posiekanym koperkiem oraz drobno posiekaną dymkę wraz ze szczypiorkiem. Dodać starty ser, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Masę rozsmarowywać na filetach, zwijać tworząc roladki. Spiąć wykałaczką. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Polać stopionym masłem, posypać płatkami migdałowymi. Piec około 25 minut
Z miłości do słodkościMoja rodzina raczej nie przepada za gotowanym mięskiem, chyba że jest to potrawka z kurczaka z pysznym śmietanowym sosikiem, marchewką i koperkiem ... To fajny pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu, jednak tym razem specjalnie gotowałam pierś z kurczaka, żeby zrobić potrawkę. Składniki: 500ml rosołu/bulionu 1 podwójna ugotowana pierś 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/4 dużego selera 2 łyżki(...)masła 2 łyżki mąki 3/4 szklanki mleka pieprz, sól, ziele angielskie liść laurowy koperek lub natka Wykonanie: Pierś pokrojoną w dużą kostkę, włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy wkładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Na małym ogniu rozpuszczam masło, dodaję mąkę i mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewam mleko
Walijskie Pichceniedomaga się więcej kalorii i bardziej rozgrzewających dań. Wiosną i latem gotuję lekkie, bezmięsne bigosy zazwyczaj tylko z chudą kiełbaską podwawelską lub śląską i obowiązkowo z dużą ilością koperku. Przepis na bigos pewnie każda pani domu ma swój ulubiony. Ja gotuję w następujący sposób: Składniki: 1 młoda kapusta 2 laski chudej kiełbasy 200g pieczarek 2 cebule sól(...)pieprz liść laurowy ziele angielskie koncentrat pomidorowy olej do podsmażenia kiełbasy koperek Wykonanie: Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i lekko solimy. Gotujemy ok 20 minut, po czym odcedzamy zostawiając odrobinę wody. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w półplasterki wędlinę.Kiedy się lekko podsmażą dodajemy pokrojone pieczarki
Walijskie Pichceniedlatego w każdym domu serwowana jest na tyle sposobów - na ile tylko się da :) U mnie dziś w formie zupki, z dużą ilością warzyw i obowiązkowo zielonego, młodego koperku... Pyyycha! Składniki : 1 główka młodej kapusty (ok.1 kg) 3-4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 20 dag boczku wędzoneg0 pęczek koperku liść laurowy ziele(...)kiełbaskę oraz cebulę. Po podsmażeniu całość patelni przekładamy do garnka z zupą.Gotujemy jeszcze ok 10 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pół pęczka posiekanego koperku
Walijskie Pichceniesię da, żeby coś fajnego z niej wymyślić :) Najczęściej jemy z masełkiem i bułką tartą, tak tradycyjnie, ale dziś trochę inna wersja równie smaczna : z kiełbaską, papryką i koperkiem. Zachęcam do zrobienia! :) Prosto, szybko i smacznie :) Potrzebujemy: 1kg fasolki szparagowej 2 czerwone papryki 2 kiełbasy toruńskie lub śląskie (w miarę chude) koperek sól, pieprz słodka papryka olej(...)smażymy pokrojoną w paseczki kiełbasę i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodajemy nasza pokrojoną fasolkę, mieszamy dokładnie, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Chwilę całość podsmażamy, aby smaki wzajemnie przeszły. Posypujemy koperkiem i... wcinamy :) Smacznego
Walijskie PichcenieDelikatne pulpety, ciągnący ser w środku, sos pieczarkowy ze świeżym koperkiem - takie zestawienie zadowoli chyba najbardziej wymagających. Przygotowuję ich zawsze sporo, żeby mieć obiad na 2 dni z głowy, bo wszyscy je bardzo lubimy :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie z piersi indyka) 2 łyżki bułki tartej 1 jajko liść laurowy ziele angielskie 250 g pieczarek(...)cebula 2 łyżki mąki sól, pieprz słodka i ostra papryka 1 marchewka 2 łyżki oleju koperek śmietana 18% 50g startej mozzarelli Wykonanie: Zmielone mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, solą,pieprzem i paprykami. Rękami zwilżonymi wodą uformować niezbyt duże pulpety, w środku każdego umieszczając trochę startego sera Na talerzyk wsypać mąkę i obtoczyć w niej klopsiki. Zagotować wodę, wrzucić
Walijskie Pichceniewiejskie jadło. Proste i smaczne... a ja lubię wszystko co jest i proste i smaczne jednocześnie. Małe ziemniaczki w mundurkach + podsmażony chudy boczek, pieczarki i dużo świeżego koperku. Do tego kefir, maślanka lub mizeria i obiad pierwsza klasa! Potrzebujemy: małe ziemniaki (najsmaczniejsze są młode lub gatunek baby) 200g chudego boczku 200g małych pieczarek 1 cebula masło sklarowane(...)koperek sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Masło rozgrzewamy, wrzucamy poszatkowaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojony w słupki boczek, podsmażamy całość i dodajemy oczyszczone pieczarki (małe w całości, te większe kroimy). Mieszamy i podsmażamy całość ok 10 minut. Solimy, pieprzymy. Do zawartości patelni przekładamy ugotowane wcześniej ziemniaki. Mieszamy wszystko delikatnie i posypujemy dużą ilością zielonego
Walijskie Pichceniekiedy przyjdzie kapuściany sezon. Nie dodaję do niej zasmażki z mąki, śmietany ani przecieru pomidorowego, gdyż najbardziej lubię taką czystą, szlachetną wersję tej zupki z duuużą ilością młodego koperku ... I pomyśleć, że w dzieciństwie wcale jej nie lubiłam :-) Składniki: 4 udka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka biała część pora kawałek selera 4 ziemniaki 1 mała główka młodej kapusty(...)pęczek koperku pasek chudego boczku (lub 1 kiełbaska) liść laurowy ziele angielskie sól i pieprz do smaku łyżka masła Wykonanie: Udka umyć, zalać zimną wodą. Zagotować. Dodać obraną włoszczyznę, ziele i liść laurowy i sól. Całość przykryć i gotować razem, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie mięso i włoszczyznę wyjąć z bulionu a na rosół wrzucić poszatkowaną drobno
Walijskie PichceniePyszna i zdrowa zupka, ugotowana na warzywnym bulionie (nie jest konieczne tu mięso). Jest sycąca od zawartości ryżu i warzyw, a jednocześnie lekkostrawna. Zielony koperek wieńczy dzieło... jest pyszna ... polecam! Składniki: pół kalafiora pół brokuła 3 marchewki 1 pietruszka łodyga selera naciowego kawałek selera sól śmietana 12% koperek woreczek ryżu Wykonanie: Z marchewki, pietruszki, selera, selera naciowego gotujemy lekko(...)mieszając od czasu do czasu do momentu, kiedy ryż i warzywa będą miękkie (ok.25-30min). Doprawiamy solą do smaku. Ugotowaną zupę zabielamy śmietaną (wcześniej zahartowaną odrobiną zupy) oraz posypujemy obficie koperkiem
Walijskie Pichcenie