koperek - 3011 przepisów (strona:29/201)

Chłodnik litewski 180

wymieszana z kefirem. Ma cudowny kolor i ciekawy smak. Składniki: pęczek młodej botwinki z buraczkami 800 g kefiru pęczek rzodkiewki ogórek zielony łyżka soku z cytryny 2 jajka  koperek, szczypior sól, pieprz, cukier Botwinkę umyć i razem z buraczkami drobno pokroić. Wsadzić do garnka i zalać 2 szklankami wody. Posolić, dodać sok z cytryny i gotować kilka minut(...)botwinka zmięknie. Odstawić do wystygnięcia. Jajka ugotować na twardo, ogórka i rzodkiewkę pokroić w kostkę, koperek i szczypior posiekać.  Do garnka z botwiną wrzucić wszystkie warzywa i wlać kefir. Wymieszać całość, doprawić i wstawić do lodówki, aby smaki się "przegryzły". Podawać dobrze schłodzony z jajkiem i koperkiem

wyzwania kuchenne
Sezon na... #1 Botwinka. Ni w pięć, ni w dziewięć 178

wiem czy ktoś wcześniej próbował już takiego zestawu, ale skoro jestem w ciąży, to chyba mogę fantazjować do woli. pęczek botwinki 1 marchew 2 małe białe kiełbaski pęczek koperku ocet, sól, pieprz, cukier do smaku ziele angielskie, liść laurowy jogurt do zaprawienia 2 kromki chleba tostowego Białą kiełbasę zagotowałam w 1,5l wody z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego(...)wrzuciłam warzywa, które gotowałam do miękkości. Na koniec botwinkę doprawiłam octem, solą, pieprzem i cukrem. Ostatecznie zaprawiłam jogurtem naturalnym. Podałam z plastrami białej kiełbasy na czosnkowych grzankach. Aha, i koperek. Koniecznie dużo koperku

bastalena
Dorada w sosie bazyliowo- szałwiowym 159

Dzisiaj zachęcam Was Kochani do przygotowania ryby, której smak podkreśliłam sosem z bazylii, szałwii, masła i oliwy z oliwek. Doradę podałam z pieczonymi młodymi ziemniakami z koperkiem i wiórkami masła, i sałatą z dresingiem. Jak zwykle staram się aby prezentowane danie nie było zbyt trudne w wykonaniu, ale jednocześnie czymś zaskakiwało i było bardzo smaczne. W Polsce mimo dostępu(...)garść liści bazylii - 3 szczypty suszonej szałwii - 2-3 szczypty soli morskiej - 2-3 łyżki masła ( w zależności od wielkości ryb) - 2 łyżki oliwy z oliwek + ziemniaki, koperek sałata masłowa i rukola, 1 łyżka śmietany, 1 łyżka jogurtu, sok z cytryny, szczypiorek. wykonanie: składniki na sos miksujemy w blenderze, polewamy rybę z każdej strony, zawijamy w pergamin i układamy

SMYKWKUCHNI
SZPARAGI NA SOSIE WŁOSKIM Z JAJKIEM POSZETOWYM! 161

Szukacie pomysłu na wyjątkowe śniadanie? Zapraszam na zielone szparagi z jajkiem poszetowym na włoskim sosie z dodatkiem zielonych oliwek i świeżego koperku. Cudowne połączenie chrupkości szparagów z lejącym się żółtkiem jajka, do tego pięknie pachnący chleb wiejski.  ;-) SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: - 1/2 dużego pęczka szparagów zielonych - 4 jajka - 3 łyżki masła do smażenie szparagów NA SOS WŁOSKI: - 1łyżka jogurtu(...)greckiego - 1 łyżka Śmietany 18% - 3 łyżki jogurtu naturalnego - posiekany koperek - 20 zielonych oliwek nadziewanych papryczkami - sól morska - 1/2 łyżeczki soku z cytryny Składniki miksujemy w blenderze. Szparagi smażymy po 3 minuty z każdej ze stron ma małym ogniu.  Jajko poszetowe: jajko wbij do gotującej się wody gotuj 1,5 do 2 minut, wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej. Żółtko

SMYKWKUCHNI
Okrasa - jesteś Bogiem! 145

kolejkcji) śmietanka 30% jeden mały kubeczke 80g kaparów ostra świeża papryczka  pomidory w puszce 1 cukinia 1 papryka czerwona sól biały pieprz 1,5 ząbka czosnku 1 cebula koperek oliwa z oliwek Paprykę czerwoną obtoczoną w niewielkiej ilości oliwy z oliwek kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20 minut na 220 stopni(...)dekoracji), obraną paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę (niewielką część- około 2 łyżki- pozostawiamy do dekoracji, przekładamy do miseczki, zalewamy niewielką ilości oliwy z oliwek i dodajemy kilka gałązek posiekanego koperku). Gdy sos się zagotuje,  dodajemy odrobinę pieprzu, gotujemy chwilkę w celu odparowania sosu, następnie dodajemy plastry łososia wędzonego pokrojone na mniejsze kawałki (2 plastry pozostawiamy do dekoracji). Makron przekładamy

Brzuszki Łakomczuszki
Ziemniak z jajem i szpinakiem 295

mozzarella i sos czosnkowo-koperkowy. Mniam!  Składniki: 6 średnich ziemniaków  2-3 jaja 200 gram szpinaku 4-5 ząbków czosnku  150 gram jogurtu naturalnego pół pęczka koperku 50 gram mozzarelli  50 gram masła oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól pieprz chili (w płatkach bądź w całości byle suszone) tymianek A więc tak! Zaczniemy od tego(...)może chwilę postać. Od sosu czosnkowo-koperkowego. Mieszamy jogurt naturalny z drobno posiekanym czosnkiem (2 ząbki) i koperkiem oraz solą i pieprzem. Dodajemy również odrobinę ziół prowansalskich. I gotowe. Wstawiamy do lodówki. Teraz szpinak. Na patelnię wrzucamy łyżkę masła z łyżką oliwy z oliwek, dodajemy dwa posiekane ząbki czosnku na jeszcze niezbyt rozgrzany tłuszcz i po chwili wrzucamy szpinak

Mango Papaja
Zapiekanka z cukinii, ziemniaków i koziego sera oraz grillowany dorsz 248

Składniki: (na dwie osoby, wiadomo!) 2 filety z dorsza- jak ktoś umie filetować można kupić w całości (jak ja!) 2 duże, obrane ziemniaki żółta i zielona cukinia garść posiekanego koperku sól pieprz cytrynowy chilli w płatkach 120 gram śmietany 18%  pieprz  tymianek- może być suszony 50 gram koziego sera masło do wysmarowania formy Dorsza przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym(...)chilli w płatkach, odrobiną posiekanego koperku i odstawiamy. Na patelni grillowej będziemy go smażyć tuż przed podaniem, nie ma sensu wcześniej. Obrane ziemniaki kroimy w dość cienkie plastry. Żółtą i zieloną cukinię również kroimy w plastry, nieco grubsze niż te ziemniaka. Żaroodporne naczynia smarujemy masłem i układamy kolejno: ziemniak, zielona cukinia, ziemniak, żółta cukinia, ziemniak, zielona... i tak do wyczerpania

Mango Papaja
MIZERIA TROCHĘ INACZEJ 26526

czymś, co trudno mi sobie wyobrazić, toż to cały jej smak... U mnie w domu rodzinnym zawsze tak się jadało, taki smak przeniosłam w swoje progi. Dodałam jeszcze tylko koperek, który oprócz cebuli jest tutaj również ważnym składnikiem. Tylko Mała jeszcze się trochę buntuje na koper, dostaje więc bez niego. Może komuś również przypasuje nasz smak. Polecam ! :-) Składniki(...)porcje:  - 3 krótkie ogórki - 1 średnia cebulka - ok.300g kwaśnej śmietany (lub jogurtu naturalnego) - ok.1/2 pęczka koperku - 1/3 płaskiej łyżeczki ksylitolu (lub cukru) - sól i pieprz do smaku Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę (gdy dzieciom przeszkadzaja kawałeczki cebuli, można ją zetrzeć na tarce, też tak kiedyś robiłam). Wrzucić do miski i zmożyć solą, tzn.dodać trochę soli

Smaczne Zdrowe
Bardzo zdrowa ryba na parze z warzywami 160

danie to to co lubię teraz najbardziej. Ale taką samą rybę zjadł i S, więc wcale ta cała panierka nigdy nie była nam potrzebna. Ja dałam sporo cytryny i koperku, ale takie smaki lubię. Wy pokombinujcie co Wam smakuje najlepiej i tak też przyprawcie swoje danie. Smacznego! Składniki : * po jednym filecie z ulubione ryby - u mnie był morszczuk * kilka plasterków(...)cytryny * łyżeczka oleju lnianego * gałązka koperku * sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku * warzywa na patelnie bądź ulubiony mix warzyw Przygotowanie : Na kawałku foli układamy rybę, delikatnie smarujemy olejem lnianym bądź oliwą z obu stron. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kawałku układamy po kilka plasterków cytryny oraz koperek. Można dodać też czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość szczelnie zwijamy

Magiczne Życie Marty
Placuszki z kaszy gryczanej z sosem z suszonych borowików 215

dzisiejsze :) Składniki na obiad dla 4 osób: Placki: 2 woreczki kaszy gryczanej (2x100g) - u mnie kasza gryczana w 6 minut Risana 3 jajka mała papryka zielona pęczek koperku 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Sos borowikowy: 50g suszonych borowików 1 l wody 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu cebula 2-3 łyżki kremówki 2 łyżki masła 1 pełna łyżka(...)pełną łyżką krupczatki. Jeszcze chwilę razem dusić. Gdyby sos był za rzadki można dodać więcej mąki. Placuszki: Kaszę ugotować i odsączyć. Ząbki czosnku rozdrobnić, paprykę pokroić w małą kosteczkę, koperek posiekać. Do miski wysypać zawartość torebek, dodać czosnek, paprykę, koperek i 3 surowe jajka. Wymieszać i doprawić do smaku. Najlepiej smażyć na nieprzywierającej patelni, posmarowanej olejem. Łyżką formować małe placuszki

Ze smakiem i z pasją
Pulpeciki z łososia w sosie koperkowym 177

porcje: 400 g świeżego łososia 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej 3 łyżki startego sera grana padano (ok. 40 g) 1 ząbek czosnku 1 cm świeżego imbiru pęczek koperku 200 ml śmietany sól pieprz Dodatkowo: 200 g kaszy jęczmiennej perłowej olej do smażenia Sposób przygotowania: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Łososia dokładnie umyć, osuszyć (jeśli ma skórę(...)smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju (należy postępować z nimi bardzo delikatnie, aby się nie rozpadły) aż uzyskają apetyczny, złocisty kolor. Dodać śmietanę, pół szklanki wody i posiekany koperek. Mieszając od czasu do czasu, doprowadzić do wrzenia i gotować aż sos uzyska odpowiednią gęstość. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na gorąco, z kaszą jęczmienną. Smacznego! Wyliczenia: łosoś

Obiad za dychę
Zupa z botwinki 170

zupy z botwinki. Według mnie to pozycja obowiązkowa. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 1 pęczek botwinki (liście wraz z buraczkami) 2 marchewki 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 cytryny 1/2 pęczka koperku liść laurowy ziele angielskie 1 łyżka suszonej mieszanki bulionowej (lub kostka rosołowa, jeśli używacie) sól pieprz Sposób przygotowania: Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki umyć, obrać(...)całość drobno posiekać. Wrzucić do zupy i gotować do miękkości (ok. 15 minut). Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać na gorąco, ze śmietaną i posiekanym koperkiem. Smacznego! Wyliczenia: botwinka 2,50 zł marchewka 1,05 zł ziemniaki 0,30 zł czosnek 0,50 zł cytryna 0,35 zł koperek 0,75 zł przyprawy

Obiad za dychę
Roladki czyli łosoś na śniadanie! 250

Roladki z łososia wędzonego :) Składniki na dwie porcje:   100 g łososia wędzonego; 2 jajka; łyżka musztardy francuskiej; serek mascarpone około 50g; świeży koperek; sól, pieprz; sok z cytryny. Jaja roztrzepujemy, dodajemy połowę drobno posiekanego koperku; przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy dwa cienkie omlety. Serek mieszamy z musztardą i pozostałym koperkiem. Doprawiamy do smaku. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny

Miksturownik
Green Day czyli Zupa Szczawiowa 199

rosołu (bulionu); wiązka szczawiu - (oczyszczony wrzucamy na minutkę do wrzątku); marchewka; seler; pietruszka - (mimo że gotowałam na rosole użyłam warzyw dla zagęszczenia zupy.); 4 łyżki koperku; ok. 100 g śmietany 18%; opcjonalnie: 1 łyżka mąki; sól, pieprz - do smaku; jajka na twardo - po jednym na talerz. Do rosołu wrzucamy oczyszczone i pokrojone warzywa. Gotujemy. Gdy będą miękkie dodajemy sparzony(...)rozdrobniony szczaw. Gotujemy 15 min. Zabielamy śmietaną, (ponieważ wyszła dość rzadka dodałam do śmietany łyżkę mąki i dobrze wymieszałam - następnym razem dam więcej warzyw). Wsypujemy połowę drobno poszatkowanego koperku. I doprawiamy ewentualnie do smaku. Doprowadzamy do wrzenia. Ciepłą zupę miksujemy blenderem, tak aby uzyskała kremową konsystencję. Podajemy z jajkiem posypane koperkiem. Prawda, że proste? A jak smakuję... Mniam mniam

Miksturownik

Proponowane wyszukiwania