koperek - 3011 przepisów (strona:29/201)

Zapiekanka z cukinii, ziemniaków i koziego sera oraz grillowany dorsz 267

Składniki: (na dwie osoby, wiadomo!) 2 filety z dorsza- jak ktoś umie filetować można kupić w całości (jak ja!) 2 duże, obrane ziemniaki żółta i zielona cukinia garść posiekanego koperku sól pieprz cytrynowy chilli w płatkach 120 gram śmietany 18%  pieprz  tymianek- może być suszony 50 gram koziego sera masło do wysmarowania formy Dorsza przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym(...)chilli w płatkach, odrobiną posiekanego koperku i odstawiamy. Na patelni grillowej będziemy go smażyć tuż przed podaniem, nie ma sensu wcześniej. Obrane ziemniaki kroimy w dość cienkie plastry. Żółtą i zieloną cukinię również kroimy w plastry, nieco grubsze niż te ziemniaka. Żaroodporne naczynia smarujemy masłem i układamy kolejno: ziemniak, zielona cukinia, ziemniak, żółta cukinia, ziemniak, zielona... i tak do wyczerpania

Mango Papaja
MIZERIA TROCHĘ INACZEJ 26547

czymś, co trudno mi sobie wyobrazić, toż to cały jej smak... U mnie w domu rodzinnym zawsze tak się jadało, taki smak przeniosłam w swoje progi. Dodałam jeszcze tylko koperek, który oprócz cebuli jest tutaj również ważnym składnikiem. Tylko Mała jeszcze się trochę buntuje na koper, dostaje więc bez niego. Może komuś również przypasuje nasz smak. Polecam ! :-) Składniki(...)porcje:  - 3 krótkie ogórki - 1 średnia cebulka - ok.300g kwaśnej śmietany (lub jogurtu naturalnego) - ok.1/2 pęczka koperku - 1/3 płaskiej łyżeczki ksylitolu (lub cukru) - sól i pieprz do smaku Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę (gdy dzieciom przeszkadzaja kawałeczki cebuli, można ją zetrzeć na tarce, też tak kiedyś robiłam). Wrzucić do miski i zmożyć solą, tzn.dodać trochę soli

Smaczne Zdrowe
Bardzo zdrowa ryba na parze z warzywami 176

danie to to co lubię teraz najbardziej. Ale taką samą rybę zjadł i S, więc wcale ta cała panierka nigdy nie była nam potrzebna. Ja dałam sporo cytryny i koperku, ale takie smaki lubię. Wy pokombinujcie co Wam smakuje najlepiej i tak też przyprawcie swoje danie. Smacznego! Składniki : * po jednym filecie z ulubione ryby - u mnie był morszczuk * kilka plasterków(...)cytryny * łyżeczka oleju lnianego * gałązka koperku * sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku * warzywa na patelnie bądź ulubiony mix warzyw Przygotowanie : Na kawałku foli układamy rybę, delikatnie smarujemy olejem lnianym bądź oliwą z obu stron. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kawałku układamy po kilka plasterków cytryny oraz koperek. Można dodać też czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość szczelnie zwijamy

Magiczne Życie Marty
Placuszki z kaszy gryczanej z sosem z suszonych borowików 233

dzisiejsze :) Składniki na obiad dla 4 osób: Placki: 2 woreczki kaszy gryczanej (2x100g) - u mnie kasza gryczana w 6 minut Risana 3 jajka mała papryka zielona pęczek koperku 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Sos borowikowy: 50g suszonych borowików 1 l wody 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu cebula 2-3 łyżki kremówki 2 łyżki masła 1 pełna łyżka(...)pełną łyżką krupczatki. Jeszcze chwilę razem dusić. Gdyby sos był za rzadki można dodać więcej mąki. Placuszki: Kaszę ugotować i odsączyć. Ząbki czosnku rozdrobnić, paprykę pokroić w małą kosteczkę, koperek posiekać. Do miski wysypać zawartość torebek, dodać czosnek, paprykę, koperek i 3 surowe jajka. Wymieszać i doprawić do smaku. Najlepiej smażyć na nieprzywierającej patelni, posmarowanej olejem. Łyżką formować małe placuszki

Ze smakiem i z pasją
Pulpeciki z łososia w sosie koperkowym 204

porcje: 400 g świeżego łososia 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej 3 łyżki startego sera grana padano (ok. 40 g) 1 ząbek czosnku 1 cm świeżego imbiru pęczek koperku 200 ml śmietany sól pieprz Dodatkowo: 200 g kaszy jęczmiennej perłowej olej do smażenia Sposób przygotowania: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Łososia dokładnie umyć, osuszyć (jeśli ma skórę(...)smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju (należy postępować z nimi bardzo delikatnie, aby się nie rozpadły) aż uzyskają apetyczny, złocisty kolor. Dodać śmietanę, pół szklanki wody i posiekany koperek. Mieszając od czasu do czasu, doprowadzić do wrzenia i gotować aż sos uzyska odpowiednią gęstość. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na gorąco, z kaszą jęczmienną. Smacznego! Wyliczenia: łosoś

Obiad za dychę
Zupa z botwinki 193

zupy z botwinki. Według mnie to pozycja obowiązkowa. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 1 pęczek botwinki (liście wraz z buraczkami) 2 marchewki 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 cytryny 1/2 pęczka koperku liść laurowy ziele angielskie 1 łyżka suszonej mieszanki bulionowej (lub kostka rosołowa, jeśli używacie) sól pieprz Sposób przygotowania: Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki umyć, obrać(...)całość drobno posiekać. Wrzucić do zupy i gotować do miękkości (ok. 15 minut). Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać na gorąco, ze śmietaną i posiekanym koperkiem. Smacznego! Wyliczenia: botwinka 2,50 zł marchewka 1,05 zł ziemniaki 0,30 zł czosnek 0,50 zł cytryna 0,35 zł koperek 0,75 zł przyprawy

Obiad za dychę
Roladki czyli łosoś na śniadanie! 268

Roladki z łososia wędzonego :) Składniki na dwie porcje:   100 g łososia wędzonego; 2 jajka; łyżka musztardy francuskiej; serek mascarpone około 50g; świeży koperek; sól, pieprz; sok z cytryny. Jaja roztrzepujemy, dodajemy połowę drobno posiekanego koperku; przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy dwa cienkie omlety. Serek mieszamy z musztardą i pozostałym koperkiem. Doprawiamy do smaku. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny

Miksturownik
Green Day czyli Zupa Szczawiowa 212

rosołu (bulionu); wiązka szczawiu - (oczyszczony wrzucamy na minutkę do wrzątku); marchewka; seler; pietruszka - (mimo że gotowałam na rosole użyłam warzyw dla zagęszczenia zupy.); 4 łyżki koperku; ok. 100 g śmietany 18%; opcjonalnie: 1 łyżka mąki; sól, pieprz - do smaku; jajka na twardo - po jednym na talerz. Do rosołu wrzucamy oczyszczone i pokrojone warzywa. Gotujemy. Gdy będą miękkie dodajemy sparzony(...)rozdrobniony szczaw. Gotujemy 15 min. Zabielamy śmietaną, (ponieważ wyszła dość rzadka dodałam do śmietany łyżkę mąki i dobrze wymieszałam - następnym razem dam więcej warzyw). Wsypujemy połowę drobno poszatkowanego koperku. I doprawiamy ewentualnie do smaku. Doprowadzamy do wrzenia. Ciepłą zupę miksujemy blenderem, tak aby uzyskała kremową konsystencję. Podajemy z jajkiem posypane koperkiem. Prawda, że proste? A jak smakuję... Mniam mniam

Miksturownik
Sałatka z makaronem i kurczakiem. 462

domu. Jest prosta. Ale najważniejsze, że bardzo smaczna!!! Sałatka z kurczakiem i makaronem. Składniki: podwójna pierś z kurczaka; 200 g makaronu w kształcie ziarenek ryżu; 2 ogórki świeże; pęczek koperku; 4 łyżki majonezu; przyprawa gyros; sól, pieprz; opcjonalnie oliwa z oliwek. Dokładnie opłukanego kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą gyros i zostawiamy w lodówce na co najmniej 2 godziny. Następnie(...)oliwie lub tak jak ja bez tłuszczu. W osolonej wodzie gotujemy makaron. Kurczaka i makaron studzimy. Obrane ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i odsączamy. Przekładamy do miski. Koperek drobno siekamy. Łączymy ogórki, kurczaka, makaron i koperek, dodajemy majonez i przyprawiamy do smaku. Polecam!!! Smacznego

Miksturownik
Chłodnik z botwinki 188

jadacie chłodniki ? Ja zwykle z młodymi ziemniaczkami, ale ten botwinkowy zagryzałam krakersikami - kupionymi - nie robiłam ... Składniki: * pęczek botwiny ( około 250 g ) * 500-600 ml kefiru * ząbek czosnku * szczypiorek * koperek * sól Wykonanie: Botwinkę umyć, osuszyć. Małe buraczki odciąć od łodyg, jeśli są duże, pokroić na mniejsze kawałki. Buraczki zawinąć w folię aluminiową i upiec. Upieczone buraczki ostudzić. Zimne obrać ze skóry(...)zmiksować w blenderze kielichowym lub za pomocą blendera ręcznego, dodając obrany ząbek czosnku. Dolać jogurt - wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą. Szczypior, koperek oraz łodygi i liście botwinki posiekać.  Chłodnik przelać do wysokich szklanek lub do miseczek - obficie posypać szczypiorek, koperkiem i botwinką. Podawać od razu. Smacznego

kolorowotorcikowo
Kolorowe ryżowe kotleciki 192

przepisów i inspiracji do sprawdzenia. Dzisiaj taką inspiracją był wpis Evity. Składniki: 2 woreczki ryżu pół czerwonej papryki 4 ogórki konserwowe 2 jajka 2 plastry żółtego sera kilka gałązek koperku sól, pieprz 2-3 łyżki bułki tartej (+ bułka tarta do obtoczenia) Wykonanie: 1. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu (u mnie to 13 minut, bo 15-20 minut gotowania ryżu(...)wydaje mi się on rozgotowany). Przełożyć do miski i odstawić do ostudzenia. 2. Warzywa i ser kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy. 3. Do ryżu dodajemy jajka, bułkę tartą, ser, koperek i warzywa. Doprawiamy i mieszamy na jednolitą masę. 4. Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Rada: Podczas formowania kotlecików warto moczyć ręce

Pasja Smaku
Roladki z wędzonego łososia 431

przepadają za karpiem. Jest to niezły przepis do wykorzystania także w menu sylwestrowym. Składniki: 40 dag wędzonego łososia w plastrach 25 dag serka śmietankowego 2 łyżki chrzanu pęczek koperku 2 łyżki śmietany sok z cytryny długi ogórek Wykonanie: Na kawałku folii aluminiowej ułożyć jeden obok drugiego plastry łososia, tak by zakrywały całą powierzchnię.  Z koperku wybrać kilka gałązek(...)dekoracji, resztę opłukać i drobno posiekać.  Serek wymieszać z chrzanem, śmietaną i koperkiem. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną masę rozsmarować równomiernie na plastrach łososia, przy jednym dłuższym boku pozostawić trzy centymetrowy nieposmarowany pas.  Zaczynając od przeciwległego boku, zwinąć łososia z serkiem w ciasny rulon. Owinąć go ściśle folią i wstawić na 24 godziny

Pasja Smaku
Jajka faszerowane z łososiem 2608

tegoroczne Święta - ciekawe połączenie i z pewnością jeszcze nie raz chętnie zrobię. Nie tylko na Wielkanoc :) Składniki: 8 jajek opakowanie łososia wędzonego opakowanie serka naturalnego Piątnica pół pęczka koperku sok z połówki cytryny sól, pieprz łyżka chrzanu Wykonanie: Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać i przekroić na połówki. Żółtka przełożyć do miski, a białka ułożyć na talerzu(...)żółtka dodać większość łososia (dwa małe płaty odłożyć do dekoracji) pokrojonego w kostkę. Dołożyć serek naturalny, sok z cytryny, posiekany koperek (odłożyć gałązkę do dekoracji) i chrzan. Wymieszać i doprawić do smaku. Masa powinna być gładka, z widocznymi kawałkami łososia. Przygotowaną masą faszerować białka. Każde udekorować łososiem i koperkiem.  insertCookd("65a731bc9e3ff4fccac149ed4453d6c8

Pasja Smaku
Zupa groszkowa z łososiem i chorizo 191

mrożonego zielonego groszku 1 łyżka cukru 1 l gorącego bulionu warzywnego kilka plasterków chorizo 400 g filetu z łososia 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki śmietany koperek Wykonanie: Mrożony groszek przełożyć do garnka, posłodzić i zalać gorącym bulionem. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. Filet z łososia opłukać i osuszyć, oddzielić skórę i pokroić(...)kostkę. Polać sokiem z cytryny. Do groszku dodać śmietanę i zblendować na gładką zupę. Do garnka włożyć kawałki łososia i gotować przez 5 minut. Koperek posiekać. Chorizo pokroić w paski i podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Zupę nalewać do talerzy z kawałkami łososia. Podawać z koperkiem i chorizo

Pasja Smaku
Sałatka z młodych ziemniaków i rzodkiewki 689

przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Jest też bardzo dobrym sposobem na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu.  Składniki: 10 ugotowanych młodych ziemniaków 5 rzodkiewek 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka koperku sól, pieprz 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu  Wykonanie: Ugotowane ziemniaki ostudzić i pokroić w półplasterki. Tak samo pokroić rzodkiewki. Szczypiorek i koperek posiekać. Musztardę i majonez wymieszać, dodać(...)ziemniaków i rzodkiewek. Wszystko połączyć, doprawić do smaku i posypać szczypiorkiem i koperkiem.  Podawać jako sałatkę lub dodatek np. do kotletów

Pasja Smaku