koperek - 3011 przepisów (strona:42/201)

Bitki schabowe z sosem grzybowym 485

plastrów schabu, 5 dużych pieczarek, garść suszonych grzybów, cebula, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, 2 łyżki mąki, 0,5 litra bulionu, 2 łyżki gęstej śmietany, olej, koperek, natka pietruszki. Wykonanie: Plastry schabu myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków. Wszystkie przyprawy oprócz soli mieszamy i nacieramy nimi mięso. Mięso wstawiamy na 30 minut do lodówki(...)podlewamy wodą z grzybów oraz bulionem i dusimy przez około 30 minut.  Doprawiamy solą i jeśli mięso jest już miękkie to dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i posypujemy koperkiem i pietruszką.   Smacznego

paapilotkaa
Kotlety rybne z pieczonego dorsza 205

dorsza, upieczonego, bez ości i skóry 1 cebula, pokrojona w kostkę 40 g bułki tartej  3 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżka posiekanej pietruszki 1 łyżka posiekanej koperku jajo pieprz sól płatki chili Bułka tarta do panierowania przygotowanie Jeżeli  mamy surowe filety zaczynamy od ich upieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ułożyć  filety z dorsza w żaroodpornym(...)Pokrojoną cebulę zeszklić na łyżce oliwy, dodać czosnek i chwilę smażyć razem, aż zmiękną. Rybę umieścić  w  misce. Dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, pietruszkę i koperek. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, płatkami papryki. Dodać jajko i wymieszać. Uformować 5 - 6 kotletów.  Każdy obtoczyć w tartej

Stare Gary
Brokuły z fetą i sosem czosnkowym 141

brokułów i fety polana sosem czosnkowym i pospana prażonymi płatkami migdałów. Składniki: 1 brokuł, 1/2 sera feta, 100 g naturalnego jogurtu, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 garść płatków migdałowch. Przygotowanie:   Różyczki brokuła gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie. Ser feta kroimy w kostkę i układamy z brokułem na półmisku. W miseczce przygotowujemy sos czosnkowy(...)jogurt z wyciśniętym czosnkiem i posiekanym koperkiem. Dobrze jak sos wcześniej schłodzimy i trochę się przegryzie. Polewamy nim sałatkę. Na suchej patelni prażymy płatki migdałów. Posypujemy nimi brokuły przed podaniem

Aga w kuchni
sałatka z brokułów 331

składniki: 450 – 500 g brokułów (mrożonych) 2 jajka 2 pomidory 1 żółta papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku pęczek koperku 1 szkl majonezu sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Brokuły gotujemy przez ok. 5 – 6 min. w osolonej wodzie a następnie odcedzamy. Pomidory sparzamy wrzącą wodą, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki(...)siekamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Warzywa mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem polewamy majonezem, dekorujemy cząstkami jajek i posypujemy posiekanym koperkiem

Domowy Smak Jedzenia
POTRAWKA Z KURCZAKA Z CUKINIĄ I MAKARONEM 401

potrawkę z kurczaka  na zielono z cukinią. Szybko, smacznie i pożywnie   Składniki: 2 szkl makaronu świderki orkiszowe Makarony Polskie 40 dag piersi z kurczaka 1 cukinia pęczek koperku szklanka śmietany 12% szklanka bulionu sól,pieprz słodka papryka ew.ulubione zioła Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy sola, pieprze, papryką, obsmażamy na oleju. Następnie na patelnię dolewamy bulion(...)wrzucamy makaron, pokrojoną w kostkę cukinię, posiekany koperek. Doprawiamy wg smaku. Na koniec dodajemy śmietanę. Sos ładnie zgęstniej, mieszamy aby się nie przypaliło

Z Majeczką w kuchni
Imprezowe kanapeczki - krakersy z serkiem i łososiem 551

gruszką, czy winogronem. Ja dla Was przygotowałam wersję z wędzonym łososiem. Enjoy!;-) Składniki: opakowanie krakersów, serek kremowy (np. Twój smak lub Almette), łosoś wędzony, świeży ogórek, kilka listków rukoli, koperek Przygotowanie: Krakersy smarujemy serkiem. Wykładamy na wierzch pokrojono drobno łososia Ogórka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, wykładamy po plasterku na każdą kanapeczkę. Dodajemy na wierzch po listku(...)umytej rukoli. Koperek myjemy i siekamy drobno, następnie posypujemy wierzch przekąski

Kuchnia Pełna Pasji
Terrina z serków wiejskich 279

Składniki: 150 g wędliny, np. drobiowej 0,5 kg serka wiejskiego 1 pęczek rzodkiewki 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku 1/2 długiego ogórka sól, pieprz suszony lub świeży koperek Do miski przelać serek wiejski. Warzywa umyć. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewki pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa dodać do serka wiejskiego. Całość przyprawić solą, pieprzem(...)koperkiem. W 1/3 szklance wrzątku rozpuścić 2 łyżki żelatyny. Gdy żelatyna nie będzie już gorąca to powoli dolać ją do masy serkowej. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą przemieszać. Podłużną foremkę wyłożyć folią. Spód oraz boki wyłożyć wędliną, a na sam koniec wlać masę serowo-warzywną (powinna już delikatnie stężeć). Przygotowaną masę delikatnie ubić, np. za pomocą łyżki. Formę wraz

Ugotować
Makaron z sosem "śmietanowo"-pieczarkowym 177

porcji zajęło tylko 15 minut! Składniki: - makron (u mnie kukurydziane penne), - 10 sporych pieczarek, - 1 opakowanie silken tofu miękkiego (340 g), - 1 cebula, - 2 ząbki czosnku, - 1/2 pęczka koperku, - sól, pieprz, - 1 łyżka soku z cytryny, - olej. Wykonanie: Wstawić wodę na makron. Obrać i umyć cebulę, pokroić w półplastry. Umyć i pokroić w cienkie kawałki pieczarki. Rozgrzać olej na patelni(...)Silken tofu miksujemy na gładko żyrafą, dodajemy do duszących się pieczarek i dalej dusimy, przyprawiając solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz sokiem z cytryny, pod koniec dodajemy posiekany koperek. Sos trzymamy na patelni do czasu aż pieczarki będą miękkie. Makaron odcedzamy, polewamy sosem i zjadamy szybko dopóki gorące :)     Smacznego

Co na wege obiad?
Zupa z krewetek 183

duża marchewka 1 duża pietruszka 1 mała cebula w łupince 2 ząbki czosnku w łupinkach 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 gałązki pietruszki 2 gałązki koperku 200 ml białego wina 2 łyżki koniaku lub whiskey 200 g śmietany 18% 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól, pieprz Dodatkowo: 200 g krewetek bez pancerzy 2 łyżki kopru 2 łyżki(...)krewetki, cebulę i czosnek. Smażymy 5 minut. Dolewamy wino i smażymy tak długo, aż odparuje połowa. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Wlewamy wodę, dodajemy warzywa, gałązki pietruszki i koperku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym-średnim ogniu przez 60 minut. 2. Zupę przecedzamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Do śmietany wlewamy trochę zupy i dokładnie mieszamy. Przelewamy

My Culinary Art
Makaron z zasmażanymi warzywami i sadzonym jajkiem 152

doprawione i przede wszystkim idealnie pasują do wielu dań.  Składniki : * szklanka dowolnego makaronu np kokardki * łyżka masła * 4 łyżki warzyw zasmażanych Orzech * jajko * dowolne pestki słonecznika bądź dyni * koperek Przygotowanie : Rozpuścić masło, przesmażyć warzywa, dodać do makaronu i wymieszać. Przygotować sadzone jajko. Wyłożyć na makaron. Podprażyć pestki, posypać. Przyprawić koperkiem. Podawać na ciepło

Magiczne Życie Marty
Galareta drobiowa w kształcie jajek 151

zrobić takie  popisowe danie- nic trudnego. SKŁADNIKI: 2 golonki indycze lub inne mięso włoszczyzna 8 łyżeczek żelatyny na litr wywaru 2 liście laurowe 2 litry wody groszek , kukurydza, koperek sól , pieprz do smaku Dodatkowo wydmuszki  z  10 lub 20 jaj. Rozbić od szerszej części. WYKONANIE : Golonki indycze zalewamy woda, po zagotowaniu i zebraniu szumu dodajemy włoszczyznę listek(...)Gotujemy ,aż mięso będzie odchodzić od kości. Studzimy. Wydmuszki wyparzamy wrzątkiem i układamy w wytłaczance. Do sroka wrzucamy odrobinę groszku, kukurydzy, pokrojonej marchewki. osobiście lubię smak koperku , wiec również dodaję. Mięso dokładnie rozdrabniamy i wrzucamy do wydmuszek, zalewamy wywarem. Odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem obieramy ze skorupek. Gotowe. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj

W kuchennym oknie Ewy
Zupa z mieszanych, śródziemnomorsklch warzyw 164

ząbki czosnku, startego 1,5 l  bulionu z kurczaka 2  łyżki pasty pomidorowej 1 łyżka bazylii suszonej lub garść świeżej łyżka  natki pietruszki posiekanej łyżka koperku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki parmezan do posypania przygotowanie W dużym rondlu, podsmażyć , seler i cebulę, na oleju i maśle, aż cebula się zeszkli(...)Dodać czosnek, cukinię i bakłażan, dynię, marchewkę, mieszać i smażyć jeszcze  1 minutę. Dodać bulion, pastę pomidorową,  pomidory z puszki,  pietruszkę, bazylię, koperkiem, oregano i pieprz i paprykę. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień; przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut - aż warzywa będą miękkie. Kiedy warzywa są miękkie, wrzucić wypłukany szpinak - gotować jeszcze chwilę

Stare Gary
SAŁATKA JARZYNOWA 190

jajko jako dekorację na półmisku. Rodzina zje z jajkiem, a alergik bez jajka, - w wersji wigilijnej można dodać śledzia pokrojonego w kostkę, - można dodać świeżej natki pietruszki lub koperku, drobno pokrojonych, szczególnie latem taka sałatka cieszy oko i smakuje dobrze, - można posypać „Posypką zieloną” z suszonych zielonych warzyw: cebulka ze szczypiorem, koperek, pietruszka, seler, lubczyk, pokrzywa, - w wersji kolacyjnej może

Tradycyjna kuchnia inaczej
Czosnkowo-serowy chleb 147

przy sztucznym świetle. 'czosnkowo-serowy chleb' Składniki: - 1 bochenek chleba - 2-3 łyżki masła - 3 duże ząbki czosnku - 3 rodzaje sera po 100g (użyłam gołdy, chedarra, mozzarelli) - oregano, bazylia, koperek Masło połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dodać oregano, bazylię i koperek. Dokładnie wymieszać. Chleb naciąć ostrym nożem w kratkę, uważając, żeby nie przeciąć chleba do końca. Każde nacięcie

CookYourself
Sałatka śledziowo-ziemniaczana 234

ogórków kiszonych 300 g śledzi marynowanych z cebulą (używam samych śledzi, zalewę z cebulą zostawiam, wolę użyć surowej cebuli) 1 cebula 180 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu świeży koperek sól, pieprz, papryka ostra świeży szczypiorek Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie ogórki obieramy i kroimy w grubszą kostkę, śledzie również kroimy(...)ostudzone ziemniaki obieramy  i również kroimy w dosyć grubą kostkę. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do sporej salaterki, dodajemy jogurt i majonez, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i posiekanym koperkiem. Delikatnie mieszamy i wkładamy na min. 2 godziny do lodówki. Przed podaniem dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

Zawsze głodna!

Proponowane wyszukiwania