zrobić takie popisowe danie- nic trudnego. SKŁADNIKI: 2 golonki indycze lub inne mięso włoszczyzna 8 łyżeczek żelatyny na litr wywaru 2 liście laurowe 2 litry wody groszek , kukurydza, koperek sól , pieprz do smaku Dodatkowo wydmuszki z 10 lub 20 jaj. Rozbić od szerszej części. WYKONANIE : Golonki indycze zalewamy woda, po zagotowaniu i zebraniu szumu dodajemy włoszczyznę listek(...)Gotujemy ,aż mięso będzie odchodzić od kości. Studzimy. Wydmuszki wyparzamy wrzątkiem i układamy w wytłaczance. Do sroka wrzucamy odrobinę groszku, kukurydzy, pokrojonej marchewki. osobiście lubię smak koperku , wiec również dodaję. Mięso dokładnie rozdrabniamy i wrzucamy do wydmuszek, zalewamy wywarem. Odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem obieramy ze skorupek. Gotowe. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj
W kuchennym oknie Ewyząbki czosnku, startego 1,5 l bulionu z kurczaka 2 łyżki pasty pomidorowej 1 łyżka bazylii suszonej lub garść świeżej łyżka natki pietruszki posiekanej łyżka koperku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki parmezan do posypania przygotowanie W dużym rondlu, podsmażyć , seler i cebulę, na oleju i maśle, aż cebula się zeszkli(...)Dodać czosnek, cukinię i bakłażan, dynię, marchewkę, mieszać i smażyć jeszcze 1 minutę. Dodać bulion, pastę pomidorową, pomidory z puszki, pietruszkę, bazylię, koperkiem, oregano i pieprz i paprykę. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień; przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut - aż warzywa będą miękkie. Kiedy warzywa są miękkie, wrzucić wypłukany szpinak - gotować jeszcze chwilę
Stare Garyjajko jako dekorację na półmisku. Rodzina zje z jajkiem, a alergik bez jajka, - w wersji wigilijnej można dodać śledzia pokrojonego w kostkę, - można dodać świeżej natki pietruszki lub koperku, drobno pokrojonych, szczególnie latem taka sałatka cieszy oko i smakuje dobrze, - można posypać „Posypką zieloną” z suszonych zielonych warzyw: cebulka ze szczypiorem, koperek, pietruszka, seler, lubczyk, pokrzywa, - w wersji kolacyjnej może
Tradycyjna kuchnia inaczejprzy sztucznym świetle. 'czosnkowo-serowy chleb' Składniki: - 1 bochenek chleba - 2-3 łyżki masła - 3 duże ząbki czosnku - 3 rodzaje sera po 100g (użyłam gołdy, chedarra, mozzarelli) - oregano, bazylia, koperek Masło połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dodać oregano, bazylię i koperek. Dokładnie wymieszać. Chleb naciąć ostrym nożem w kratkę, uważając, żeby nie przeciąć chleba do końca. Każde nacięcie
CookYourselfogórków kiszonych 300 g śledzi marynowanych z cebulą (używam samych śledzi, zalewę z cebulą zostawiam, wolę użyć surowej cebuli) 1 cebula 180 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu świeży koperek sól, pieprz, papryka ostra świeży szczypiorek Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie ogórki obieramy i kroimy w grubszą kostkę, śledzie również kroimy(...)ostudzone ziemniaki obieramy i również kroimy w dosyć grubą kostkę. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do sporej salaterki, dodajemy jogurt i majonez, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i posiekanym koperkiem. Delikatnie mieszamy i wkładamy na min. 2 godziny do lodówki. Przed podaniem dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Zawsze głodna!oliwek około 2 łyżki 200 g makaronu Soba 20 g pora pęczek szczypiorku pół łyżeczki suszonej kolendry/ bądź kilka listków świeżej 4 pomidorki koktajlowe- przepołowione odrobina poszatkowanego koperku Przygotowanie: 1. Krewetki rozmrozić całkowicie. 2. Szpinak rozmrozić całkowicie, odsączyć. 3. Na patelnię grillową połączyć oliwę z oliwek oraz masło, podsmażyć z obu stron pomidorki koktajlowe 4. Położyć szpinak oraz(...)sosu dodać krewetki i połączyć je z sosem, obrócić kilka razy. Następnie dusić aż będą białe, lekko zarumienione. 7. Odstawić patelnię z ognia i dodać śmietanę 30% oraz poszatkowany koperek 8. Dusić całość na małym ogniu mieszając delikatnie danie jeszcze kilka minut. 9. W małym rondelku ugotować makaron Soba- około 3-4 minuty. 10. Makaron odcedzić i dodać
KreatywnePinyKolejna zupka z soczewicy , tym razem z dodatkiem marchewki ,lekko zmodyfikowana. Składniki zupa z soczewicy u mnie od SYS pietruszka suszona SYS koperek suszony SYS marchewka estragon u mnie od SKWORCU Wsyp zawartość opakowania do garnka i zalej wodą, postępuj według zaleceń Babci Zosi, które podaje na opakowaniu. Zetrzyj marchewkę na dużych oczkach i dołóż(...)zupy. Następnie dosmacz pietruszką suszoną. Oraz koperkiem suszonym Nie zapomnij dodać estragonu. Gotuj ile trzeba. Możesz dodać pieprz oraz oliwę z oliwek. Podawać na ciepło, ale nie na gorąco. Idealne danie, aromatyczne, dla tych, którzy jedzą tylko jedno danie. Dla tych, którzy nie jedzą mięsa. Soczewica idelanie zastępuje mięso. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnitakże inne okazje. składniki na 3 porcje 6 jajek 100 g wędzonego łososia w plastrach 4 łyżki majonezu 2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka kilka gałązek koperku do dekoracji przepis Jajka gotujemy na twardo, po ugotowaniu obieramy ze skorupek. Plastry wędzonego łososia drobno siekamy. Jajka przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy z nich żółtka i wrzucamy do miski(...)żółtek dodajemy posiekanego łososia, majonez oraz tarty chrzan, wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Połówki białek faszerujemy przygotowaną masą najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego i dekorujemy gałązkami koperku
Smakowite Daniawiosenne śniadanie. A z okazji Międzynarodowego Dnia Szczęścia, dużo szczęścia życzę :) Składniki na 2-3 porcje: 250 g twarożku lub serka wiejskiego 1 pęczek rzodkiewek ½ pęczka szczypiorku ½ pęczka koperku 1 średni ogórek kilka łyżek jogurtu lub śmietany (w zależności od tego jak suchy jest ser) garść kiełków słonecznika (lub innych, np. buraka, lucerny rzodkiewki, cebuli) 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez(...)praskę (opcjonalnie) sól i pieprz Biały ser przełożyć do miseczki. Rzodkiewki, ogórek, szczypior, koperek umyć i osuszyć. Ogórek obrać. Pokroić razem z rzodkiewkami w drobną kostkę. Szczypior i koper posiekać. Wszystko wymieszać razem z serem i jogurtem. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie dodać czosnek. Przełożyć na talerz, posypać kiełkami. Podawać z ciemnym pieczywem. Smacznego
Pełny talerzosób: 1 średni kalafior 500 g kawałków kurczaka (ćwiartki, skrzydełka, nóżki) 2-3 młode marchewki 1 pietruszka 1 mały młody seler 100 ml śmietany (opcjonalnie) ½ pęczka posiekanego koperku 3-4 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy sól i pieprz Kalafior obrać z zewnętrznych liści, starannie opłukać. Włożyć różyczkami do dołu do dużej miski z wodą. Jeżeli będzie wypływał, można obciążyć(...)niewielką ilością wywaru. Dodać do zupy, wymieszać. Już nie gotować. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Do miseczek nałożyć odłożone wcześniej mięso i marchewkę, zalać zupą. Posypać posiekanym koperkiem. Od razu podawać. Smacznego
Pełny talerzwymieszane z wodą 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 cebula 1 nieduże jabłko sok z cytryny 200 g śmietany 1-2 łyżki majonezu 1 łyżeczka płynnego miodu 2 łyżeczki posiekanego koperku sól i pieprz Śledzie opłukać, przełożyć do miski. Zalać mlekiem, odstawić na 2-6 godzin. Czas zależy od tego, jak słone są ryby. Następnie filety osuszyć. Skropić octem, odstawić(...)minut. Pokroić w ok. 3 cm dzwonka. Cebulę obrać, drobno pokroić. Jabłko obrać, pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce. Skropić sokiem z cytryny. Śmietanę wymieszać z majonezem miodem, koperkiem, jabłkiem i cebulą. Doprawić solą i pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny lub octem. Śledzie, zalać śmietaną, wymieszać. Odstawić na min. kilka godzin do lodówki. Smacznego
Pełny talerzSkładniki : 50 dkg mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1 czerstwa kajzerka 2 łyżki posiekanego zielonego koperku 1/2 szklanki śmietany 1/2 łyżki mąki sól pieprz mielony Sposób wykonania : Kajzerkę na moczyć w mleku, dokładnie odcisnąć, zemleć w maszynce lub rozdrobnić widelcem, dodać do mięsa mielonego. Dodać pozostałe składniki posiekany koperek, jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem
Przepisy i porady kulinarnepleśniowego sera 15 dag twarogu 1 cebula 2 ząbki czosnku posiekane zioła: szczypiorek, natka pietruszki, bazylia, rukola pół szklanki jogurtu naturalnego sól, świeżo zmielony pieprz. Ponadto: rukola koperek drobno posiekana czerwona papryka Wykonanie: Jajka nadziewane Jajka gotujemy na twardo, studzimy obieramy ze skorupek, przekrawamy wzdłuż wyjmujemy żółtka. Groszek wrzucamy na osolony wrzątek gotujemy 5 minut, odcedzamy. Żółtka(...)smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Masę wstawiamy do schłodzenia najlepiej na całą noc. Z masy formujemy kulki wielkości orzechów włoskich układamy na rukoli, dekorujemy koperkiem. Smacznego
kgwjanczewojajkami przepiórczymi), jest ich sporo- wybiorę co moim zdaniem najlepsze i na pewno będzie pysznie. SKŁADNIKI: 7 jajek przepiórczych 0,5kg. mięsa mielonego drobiowego(u mnie mielony filet) pęczek koperku sól, pieprz (świeżo mielony), vegeta 1 jajko kurze bułka tarta oliwa WYKONANIE: Mięso mielimy, łączymy z przyprawami, jajkiem kurzym i drobno posiekanym koperkiem, jajka przepiórcze gotujemy(od zagotowania wody
Kuchnia Beatypieczarkowo-koperkowy: 500g pieczarek 2 średnie cebule 2,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2,5 łyżki mąki pszennej (lub więcej jeśli sos będzie zbyt rzadki) 1/2 pęczka świeżego koperku sól, pieprz, olej 1.Plastry schabu rozbijamy bardzo cienko. Na każdy kawałek kładziemy po plasterku sera i szynki. Zwijamy w roladki, układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez 40 minut(...)mleko z wodą, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Garnek/patelnię z pieczarkami zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko z wodą i mąką (można przez sitko jeśli są grudki). Dorzucamy posiekany koperek. 6. Podgrzewamy do lekkiego wrzenia. 7. Doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę podgrzewamy. 8. Upieczone roladki wykładamy na talerz, polewamy sosem
Szefowa kuchni