koperek - 3011 przepisów (strona:42/201)

Śledź w śmietanie z jabłkiem 181

wymieszane z wodą 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 cebula 1 nieduże jabłko sok z cytryny 200 g śmietany 1-2 łyżki majonezu 1 łyżeczka płynnego miodu 2 łyżeczki posiekanego koperku sól i pieprz Śledzie opłukać, przełożyć do miski. Zalać mlekiem, odstawić na 2-6 godzin. Czas zależy od tego, jak słone są ryby. Następnie filety osuszyć. Skropić octem, odstawić(...)minut. Pokroić w ok. 3 cm dzwonka. Cebulę obrać, drobno pokroić. Jabłko obrać, pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce. Skropić sokiem z cytryny. Śmietanę wymieszać z majonezem miodem, koperkiem, jabłkiem i cebulą. Doprawić solą i pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny lub octem. Śledzie, zalać śmietaną, wymieszać. Odstawić na min. kilka godzin do lodówki. Smacznego

Pełny talerz
Klops w śmietanie. 202

Składniki : 50 dkg mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1 czerstwa kajzerka 2 łyżki posiekanego zielonego koperku 1/2 szklanki śmietany 1/2 łyżki mąki sól pieprz mielony Sposób wykonania :  Kajzerkę na moczyć w mleku, dokładnie odcisnąć, zemleć w maszynce lub rozdrobnić widelcem, dodać do mięsa mielonego. Dodać pozostałe składniki posiekany koperek, jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem

Przepisy i porady kulinarne
Talerz przekąsek Wielkanocnych 212

pleśniowego sera 15 dag twarogu 1 cebula 2 ząbki czosnku posiekane zioła: szczypiorek, natka pietruszki, bazylia, rukola pół szklanki jogurtu naturalnego sól, świeżo zmielony pieprz. Ponadto: rukola koperek drobno posiekana czerwona papryka Wykonanie: Jajka nadziewane Jajka gotujemy na twardo, studzimy obieramy ze skorupek, przekrawamy wzdłuż wyjmujemy żółtka. Groszek wrzucamy na osolony wrzątek gotujemy 5 minut, odcedzamy. Żółtka(...)smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Masę wstawiamy do schłodzenia najlepiej na całą noc. Z masy formujemy kulki wielkości orzechów włoskich układamy na rukoli, dekorujemy koperkiem. Smacznego

kgwjanczewo
Śniadanie Wielkanocne. 171

jajkami przepiórczymi), jest ich sporo- wybiorę co moim zdaniem najlepsze i na pewno będzie pysznie. SKŁADNIKI: 7 jajek przepiórczych 0,5kg. mięsa mielonego drobiowego(u mnie mielony filet) pęczek koperku sól, pieprz (świeżo mielony), vegeta 1 jajko kurze bułka tarta oliwa WYKONANIE: Mięso mielimy, łączymy z przyprawami, jajkiem kurzym  i drobno posiekanym koperkiem, jajka przepiórcze gotujemy(od zagotowania wody

Kuchnia Beaty
Pieczone roladki schabowe z sosem pieczarkowo-koperkowym 194

pieczarkowo-koperkowy: 500g pieczarek 2 średnie cebule 2,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2,5 łyżki mąki pszennej (lub więcej jeśli sos będzie zbyt rzadki) 1/2 pęczka świeżego koperku sól, pieprz, olej 1.Plastry schabu rozbijamy bardzo cienko. Na każdy kawałek kładziemy po plasterku sera i szynki. Zwijamy w roladki, układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez 40 minut(...)mleko z wodą, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Garnek/patelnię z pieczarkami zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko z wodą i mąką (można przez sitko jeśli są grudki). Dorzucamy posiekany koperek. 6. Podgrzewamy do lekkiego wrzenia.  7. Doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę podgrzewamy.   8. Upieczone roladki wykładamy na talerz, polewamy sosem

Szefowa kuchni
Solianka 236

kiszone ogórki szklanka zalewy z ogórków kiszonych - lub do smaku koncentrat pomidorowy mały - dałam pastę pomidorową po dwie łyżki oliwek czarnych, zielonych i kaparów pieprz i sól cytryna koperek, natka kwaśna śmietana - kilka łyżek do przybrania przygotowanie Umyte mięsa zalać  1,5 l  wody, dodać warzywa ( marchewkę, pietruszkę, seler, por ) oraz liście laurowe i ziele angielski. Gotować około(...)pieprzem. Solianka powinna być i kwaśna i trochę słona. Regulujemy to dolewając dolewając więcej lub mniej soku z ogórków. Zupę  podawać z kleksem śmietany, posypaną natką pietruszki lub koperkiem. Świetnie smakuje z chlebem. Smacznego! Uwagi: Wywar mięsny można też ugotować w wolnowarze - ja oczywiście tak zrobiłam. Wstawić na noc i rano będziemy mieli idealnie miękkie mięsa i intensywny wywar

Stare Gary
Terrina łososiowa z ogórkiem i serkiem chrzanowym 154

możecie podać na śniadanie, kolację czy imprezę wśród grona znajomych .  Składniki na 2 mniejsze terriny: 300 g wędzonego łososia  1,5 serka chrzanowego 1/2 sztuki ogórka pęczek koperku 1/2 sztuki cytryny sól, pieprz do smaku 1. Na samym początku 200 g łososia pokroić na bardzo cienkie plasterki (najlepiej kupić ją pokrojonego). Małe foremki (wykorzystałam pojemniki po serkach homogenizowanych(...)wyłożyć przezroczystą folią, a następnie ułożyć plasterki łososia, formułując "koszyczek" - tzn. aby spód i boki były przykryte łososiem.  2. Następnie serek chrzanowy zmiksować posiekanym koperkiem, ze startą skórką z połowy cytryny, resztą łososia (100 g) i odrobiną soli/pieprzu. Połowę przygotowanej masy wyłożyć na spód łososiowy. Ogórka umyć, obrać i pokroić na cienkie, a zarazem szerokie plasterki (wykorzystałam do tego

Ugotować
Pomidorowe udka z sałatką z sałaty masłowej i pomidora w sosie jogurtowym (kurczak) 381

inspiracje. Składniki na 4 porcje: do przygotowania mięsa 4 udka z kurczaka 3 łyżki ketchupu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowe 2 łyżki oliwy sól, pieprz mieszanka suszonych warzyw  suszony koperek 1 ząbek czosnku do przygotowania sałatki pół główki sałaty masłowej 2 podłużne pomidory 1 mały jogurt naturalny sól, pieprz odrobina soku z cytryny posiekany szczypiorek Mięso umyć, osuszyć i przyprawić(...)naczynia żaroodpornego wsypać suszone warzywa, dodać przyprawione mięso. W miseczce wymieszać: ketchup, koncentrat pomidorowy i oliwę. Przygotowaną marynatą posmarować udka z kurczaka. Na samym końcu posypać suszonym koperkiem. Piec pod przykryciem około 40-45 minut w 180°C. W międzyczasie przygotować sałatę: warzywa umyć i osuszyć. Sałatę rozerwać na mniejsze kawałki i włożyć na dno miski. Następnie pomidory pokroić

Ugotować
Szpinak, pomidor, maliny i pierś z kurczaka 219

owoców.  Składniki na 2 porcję: 2 garście młodego szpinaku 1 pomidor świeże maliny (według uznania) 2 małe piersi z kurczaka 1 ząbek czosnku 3 łyżki majonezu posiekany świeży koperek sezam sól, pieprz przyprawa do kurczaka oliwa Mięso umyć i osuszyć. Posolić, popieprzyć i przyprawić przyprawą do kurczaka. Przyprawione mięso obtoczyć w sezamie. Na patelnię wlać oliwę (tak, aby przykryła(...)talerze wyłożyć po 1 garści szpinaku, dodać pokrojonego pomidora, maliny i plasterki piersi z kurczaka. Na sam koniec polać sosem czonskowo-koperkowym (w miseczce wymieszać majonez, posiekany koperek i ząbek czosnku - doprawić solą oraz pieprzem). Od razu podawać.  Pomysł na przepis :  http://youtu.be/HU6K_9KFNsM

Ugotować
Piersi kurczaka w sosie porowo-śmietanowym 192

część) olej do smażenia 3-4 łyżki serka mascarpone (można zastąpić śmietaną 18%) 3/4 szklanki mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki suszonych warzyw sól, pieprz pieprz kolorowy zmielony posiekany koperek do dekoracji 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić kostkę. Następnie przygotowane kawałki piersi z kurczaka posolić i popieprzyć (zwykłym pieprzem i kolorowym). Pora umyć i pokroić w plasterki(...)przykryciem (kilka minut, na małym ogniu). Po około 10 minutach posmakować sos i ewentualnie go doprawić.  5. Przygotowane danie podawać z ugotowanym ryżem, a całość posypać posiekanym koperkiem

Ugotować
Jajecznica z kurkami 163

cebulką i kurkami. Idealna na weekendowe śniadanie dla dwojga. Składniki na 2 porcje: 5 średnich jajek (m) 100 g kurek 1/2 cebuli sól, pieprz masło do smażenia świeży posiekany koperek Kurki obrać i umyć. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło. Dodać kurki i smaży na średnim ogniu (przez kilka minut).    Gdy będą miękkie(...)szklista. Pod sam koniec ponownie dodać przesmażone kurki. Delikatnie posolić i popieprzyć. Do miski rozbić jajka i wlać je na patelnię. Ponownie posolić do smaku, a także dodać posiekany koperek. Całość wymieszać i smażyć tak długo, aż jajka się zetną. Od razu podawać

Ugotować
Makrela z grilla 199

bardzo małą ilość ości i zawiera w sobie bardzo dużą ilość selenu, który wspomaga naszą odporność. Przepis dodaje do akcji Grillowanie 2014 . Składniki: świeże makrele cytryna sól, pieprz  koperek (suszony lub świeży) oliwa z oliwek Makrele przeciąć wzdłuż brzucha, wypatroszyć (delikatnie wyjąć wnętrzności) i ewentualnie obciąć głowy (jeżeli brzydzicie się widokiem grillowanych głów). Ryby umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć, skropić(...)sokiem z cytryny (zarówno środek jak i zewnętrzną warstwę). Na sam koniec posypać koperkiem, a na wierzch ułożyć plasterek cytryny. Przygotowane makrele umieścić w formie do grillowania ryb. Grillować tak długo, aż mięso zmieni kolor.  Makrela przed grillowaniem Makrela po grillowaniu

Ugotować
Sałatka z surowym kalafiorem 478

smaczny. Dzięki niemu sałatka jest chrupiąca, a zarazem delikatna w smaku.  Składniki: 1 mały kalafior 1 czerwona papryka puszka kukurydzy 200 g sera żółtego (ja użyłam radamera) świeży koperek sól, pieprz 2 łyżki majonezu Kalafiora pozbawić liści, odciąć głąb i za pomocą noża wyciąć małe różyczki. Im mniejsze - tym lepiej. Przygotowanego kalafiora wsypać na durszlak, umyć(...)żółty ser. Przyprawić solą oraz pieprzem. Za pomocą majonezu wszystkie składniki ze sobą połączyć. Jeżeli sałatka jest zbyt sucha - dodać łyżkę majonezu. Pod sam koniec do sałatki dodać posiekany koperek. Ponownie wymieszać i ewentualnie doprawić. Przygotowaną sałatkę schłodzić

Ugotować
Dorsz smażony 163

fasolką szparagową. Taka rybka jest szybka do przygotowania i bardzo smaczna.  Składniki dla 4 osób: 1 duży płat filetowanego dorsza (co najmniej 0,5 kg) sól, pieprz koperek suszony sok z cytryny olej do smażenia mąka do obtaczania Płat wyfiletowanego dorsza umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Posolić, popieprzyć i delikatnie skropić sokiem z cytryny, Pod sam koniec(...)każdy kawałek dorsza posypać koperkiem suszonym. Na patelni rozgrzać olej. W międzyczasie każdy kawałek dorsza obtoczyć w mące i od razu wkładać na patelnię. Smażyć na średnim ogniu, aż uzyskamy złoty kolor. Usmażone kawałki ryby przełożyć na papier do pieczenia, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu

Ugotować
Polędwiczki wieprzowe w sosie gorgonzola 215

daniu.  Składniki: 1 polędwica wieprzowa (około 400 g) 1 cebula 50 g gorgonzoli 50 g pieczarek sól, pieprz mąka do obtaczania ewentualnie kilka łyżek śmietany 30% posiekany świeży koperek olej Polędwicę umyć, osuszyć i pokroić w grubsze plasterki. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbić za pomocą tłuczka. Posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące. Na patelnię wlać olej i gdy będzie(...)kilka łyżek śmietany i wywaru z 2-3 łyżkami mąki; przygotowaną zawiesinę wlać powoli do garnka i całość jeszcze chwilę gotować).  Przed podaniem całe danie posypać posiekanym świeżym koperkiem. Pokrojoną polędwice delikatnie rozbić tłuczkiem i obtoczyć w mące Każdy kawałek mięsa przesmażyć z obu stron na złoty kolor Pieczarki i cebulę przesmażyć Wszystko dodać do garnka i dusić

Ugotować