koperek - 3011 przepisów (strona:45/201)

Pulpeciki szpinakowe w sosie koperkowym 193

łyżki bułki tartej 250 g szpinaku (mrożonego) 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 2 szklanki wody 1 kostka rosołowa 1 łyżka Vegety 150 g śmietany 18% 3 łyżki koperku 1 łyżka mąki ziemniaczanej W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak, następnie przeciśnięty przez praskę czosnek, dusimy. W misce mieszamy mielone mięso, jajko, pokrojoną w kosteczkę cebulę, szpinak. Doprawiamy sola i pieprzem(...)Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy pulpeciki. Na patelni gotujemy wodę z kostka rosołowa i Vegetą. Wkładamy pulpeciki, gotujemy około 15 minut. Śmietanę mieszamy z mąką ziemniaczana i koperkiem. Wlewamy do pulpetów, dokładnie mieszamy. Dusimy do momentu zgęstnienia sosu

VioletoweKucharzenie
Pikantna zupa selerowo-porowa z łososiem 172

Składniki: około 40 dkg świeżego łososia , około 15 cm pora , 4-5 łyżek masła, niewielki kawałek selera (po pokrojeniu wyszło go około 2/3 szklanki), pół papryczki chili , pół pęczka koperku , 2 duże liście laurowe , pół łyżeczki ziela angielskiego , sól do smaku. Por opłukać i pokroić w plasterki, zeszklić na maśle. Seler obrać, opłukać i pokroić w cienkie słupki. Dodać(...)chili, posolić do smaku. Ugotować do miękkości. Łososia oczyścić ze skóry i ości, pokroić w mniejsze kawałki. Wrzucić do zupy, zagotować i odstawić z ognia. Na końcu dodać posiekany koperek. Chili należy dodawać do tej zupy z umiarem. Lepiej dołożyć niż zrobić zbyt ostro. Jeśli już jednak okaże się, ze zupa jest bardzo pikantna, wtedy można tę ostrość nieco przytłumić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rozgrzewający łosoś skąpany pod puszystą ziołową pierzynką :) 181

czosnku 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki oregano 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne 1 łyżeczka natki świeżej pietruszki 1 łyżeczka natki świeżego koperku Umyty filet z łososia porcjujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę i jajka umieszczamy w wysokim naczyniu, po czym dodajemy przeciśnięty lub bardzo drobno pokrojony czosnek, poszatkowaną natkę pietruszki, koperek

Smakowy Raj
Grochówa rodem z Puszczy, czyli z jarzynkami ;) 141

średnie ziemniaki 2 pieczarki 1 duża cebula 1 mała puszka groszku konserwowego 1 ½ łyżeczki soli 3 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 1 kotka bulionowa 1 łyżka mąki Natka koperku lub pietruszki (świeża bądź mrożona) Pieprz Maggi Groch kilka razy płuczemy w zimnej wodzie, aż będzie czysta. Następnie zalewamy około pół litra wody i pozostawiamy na kilka godzin, by napęczniał(...)stale mieszając, do czasu, gdy zupa się ponownie zagotuje. Gotową zupę doprawiamy pieprzem, solą i maggi do smaku. Na koniec dodajemy zielony groszek z puszki (bez zalewy), pokrojoną natkę koperku lub pietruszki i nasza grochóweczka jest gotowa do podania

Smakowy Raj
Surówka z kapusty pekińskiej 155

Surówka, źródło witamin i wyśmienity dodatek do mięska, ale nie tylko :) Składniki: 1 duża marchewka 1 średnia cebula Kilka liści kapusty pekińskiej 1 łyżeczka natki koperku (świeży lub mrożony) ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny *Kiełki słonecznika Kapustę pekińską siekamy drobno. Marchewkę trzemy na grubych oczkach tarki. Cebule kroimy w drobną kosteczkę(...)Wszystko razem mieszamy, dodajemy posiekany koperek, sól, cukier i pieprz. Zostawiamy na około 10 minut, po czym dodajemy oliwę, sok z cytryny, mieszamy i ewentualnie dodajemy kiełki słonecznika. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin

Smakowy Raj
Ryba na cieście francuskim 368

Pieprz – do smaku Papryka słodka – do smaku Pieczarki – 500g Ser żółty – 200g Ciasto francuskie – 275g Kwaśna smietana 18% – 330g Śmietana kremówka – 100ml Koperek – 2 pęczki Cebula – 1 duża cebula do pieczarek + 1 mała cebula do sosu Mąka pszenna – 1 czubata łyżeczka Woda – 100ml   Ryba na cieście francuskim(...)międzyczasie 1 małą cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na patelni. Zmniejszyć płomień, dodać kwaśną śmietanę, wymieszać. Dodać słodką śmietanę, wymieszać. Poczekać aż sos nieco zmniejszy swoją objętość. Dodać posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem. W 100ml wody wymieszać 1 łyżeczkę mąki, dodać do sosu, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Zdjąć z ognia. Upieczoną rybę na cieście francuskim polać

Kulinarne Przeboje
Sałatka z podsuszanym białym serem 222

sałatki wykorzystaliśmy różne gatunki sałaty, trochę warzyw i przygotowany przez nas podsuszany biały ser. Efekt jest zadziwiający.     Składniki: -sałaty: lodowa, karbowana, cykoria endywia, cykoria radicchio -roszponka -szczypiorek -koperek -ogórek -pomidor -papryka -podsuszany biały ser -olej -sól, cukier, sok z cytryny do smaku Sałaty rozdrabniamy, ogórek, pomidor, paprykę i szczypiorek kroimy dowolnie. Siekamy na drobno koperek. Pokrojone warzywa dodajemy

Maminek kulinarny
Sałatka z marynowanymi pieczarkami i porem 2334

odsączeniu z zalewy) 5 jajek (ok. 300g po ugotowaniu na twardo) 1 puszka kukurydzy (285g po odsączeniu) 1 duży por (ok. 120g) 3 duże ogórki kiszone (ok. 300g) pęczek koperku 2 łyżeczki musztardy (ok. 30g) 3 łyżki majonezu (ok. 100g) sól, pieprz do smaku Wykonanie: Pieczarki i ogórki pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy, przepłukać. Por pokroić w plasterki(...)Przelać wrzątkiem, a następnie osuszyć. Ugotowane na twardo jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać musztardę i majonez. Wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.   Waga B T W Bł. Kcal Sałatka z pieczarkami i porem

Kulinarne Przeboje
Zupa krem z groszku i brokułów 144

masła. Dodaj brokuły podzielone na różyczki. Zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaj mrożony groszek. Smiksuj zupę blenderem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i koperkiem. Gęstość zupy możesz zmodyfikować, dodając nieco wody. Por oczyść i pokrój w cienkie talarki. Podsmaż na łyżce masła. Dodaj brokuły podzielone na różyczki. Zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw(...)koniec gotowania dodaj mrożony groszek. Smiksuj zupę blenderem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i koperkiem. Gęstość zupy możesz zmodyfikować, dodając nieco wody. Por oczyść i pokrój w cienkie talarki. Podsmaż na łyżce masła. Dodaj brokuły podzielone na różyczki , obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i obraną przekrojoną na 4 cebulkę. Zalej bulionem  wraz z liściem laurowym i lubczykiem

W kuchennej krainie
Śniadaniowa pasta z zielonego groszku i jajek 163

Dzisiaj chciałabym wam zaprezentować propozycję śniadaniową w postaci zielonej pasty z groszku, jajek, bazylii, pietruszki i koperku. Pełnowartościowe śniadanko dla wszystkich pragnących urozmaiconych posiłków. Przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, za to w efekcie mamy wiosnę na talerzu :) Składniki : 3 jajka 1szklanka zielonego groszku (świeży, mrożony lub z puszki) 1 łyżka majonezu 1 pęczek bazylii gałązka natki pietruszki gałązka  koperku

W kuchennej krainie
Sos koperkowy i VIII Noc Muzeów 199

Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 i 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki 1-2 łyżki masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa 3-4 łyżki posiekanego koperku Rozpuść masło, dodaj mąkę i krótko podsmaż. Następnie zestaw z ognia, powoli wlej wodę i dokładnie wymieszaj. Jeśli są grudki, rozdrobnij je np. blenderem. Doprowadź do wrzenia, dodaj sól, pieprz(...)gałkę muszkatołową i koperek. Podawaj ciepłe. VIII Noc Muzeów Na zdjęciu: korowód samochodów prowadzący na Rynek, gdzie odbywa się coroczny Konkurs Elegancji Pojazdów Zabytkowych. Warto było również odwiedzić Wojewódzką i Miejską Bibliotekę Publiczną (ul. Sokoła 13) - kiermasz książek (każda po 1zł)! Muzeum Mleczarstwa w Zespole Szkół Spożywczych (ul. Warszawska 20) przygotowało degustację prawdziwego chleba wiejskiego. Myślę, że każdemu fanowi bajek

Qlinarnie i Qlinarnie
Libijski bakłażan w jogurtowym sosie i z OpenCard w Sabatini 223

książeczki. Bakłażan w tym wydaniu świetnie smakuje z daniami z grilla albo jako dodatek do obiadu. Składniki: 1 bakłażan oliwa sól, pieprz 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego posiekany koperek i szczypiorek Pokój bakłażana na cienkie plastry. Rozgrzej oliwę i usmaż wszystkie plastry na średnim ogniu (każdego posyp solą i pieprzem i podlewaj dodatkowo oliwą, aby się nie przypalił). Kładź plastry(...)talerzu. W dużej misce wymieszaj jogurt z koperkiem, dodaj plastry bakłażana i wymieszaj. Posyp szczypiorkiem i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. W Sabatini z OpenCard Bardzo smacznie, średnio drogo, ale nie tak dużo dań jarskich. Przy głównej ulicy (al. Piłsudskiego 17, restauracja nie ma własnego parkingu, ale za to jest patio). Pierogi ze szpinakiem Brokuły z migdałami

Qlinarnie i Qlinarnie
Mufinki z tuńczykiem i cukinią 206

tuńczykiem w środku. Składniki : 150 gr mąki pół puszki tuńczyka w sosie własnym 4 jajka 200 gr cukinii pozbawionej miąższu pestkowego 1 mała cebulka po około 1 łyżce siekanego koperku i szczypiorku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 70 ml mleka 50-60 gr twardego sera np. parmezanu 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie : Mąkę mieszam z proszkiem(...)pieczenia i razem z jajkami, koperkiem i szczypiorkiem i wstępnie miksuję. Kolejno dodaję drobno posiekaną cebulę i startą na grubych oczkach cukinię (pozbawioną miąższu pestkowego) i cały czas miksując na wolnych obrotach dodaję mleko i 3/4 ilości startego parmezanu. Doprawiam solą i pieprzem. Gotowe ciasto przekładam do papilotek w ilości ok 1 dużej łyżki na co kładę po ok pół

Mechanik w kuchni
Wytrawny sernik z łososiem. 254

sera białego 3 krotnie mielonego (twaróg wiejski Mlekovita) 180 ml śmietany 18% (Polska Mlekovita) 150 g wędzonego łososia łyżka posiekanych kaparów pół pokrojonej w kostkę papryki pęczek koperku łyżka soku z cytryny i otarta skóra z połowy   2 jajka 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej sól, biały pieprz do smaku  Polewa śmietankowa: 180 ml śmietany 18% (Polska Mlekovita) sól(...)tortownicy ok 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekamy 15-20 min. Wyjmujemy i studzimy. Ser łączymy ze śmietaną, kaparami, koperkiem, sokiem i skórką z cytryny. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą. Następnie dodajemy jajka i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy łososia i paprykę mieszamy. Gotową masę wylewamy

Malinowe Pocałunki
Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym 2522

Czas wygonić smutną zimę. A kysz! Czas na kolorowe i smakowite dania. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka pomidorów sól, pieprz słodka papryka szczypta chili zioła prowansalskie koperek do posypania 1 łyżka oleju Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Podzielić na mniejsze kawałki. Doprawić je solą i pieprzem oraz słodką papryką. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć(...)dusić pod przykryciem przez kilka minut. Doprawić chili, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusić jeszcze przez 2-3 minuty.  Podawać np. z kluskami śląskimi. Przed podaniem posypać koperkiem

Pasja Smaku