koperek - 3011 przepisów (strona:57/201)

SALATKA WIOSENNA 219

kuchniapepin.blogspot.com/2014/05/salatka-wiosenna.html składniki: pęczek rzodkiewek z własnego ogródka 1ogórek 3-4 gałązki koperku szczypiorek ,z własnego ogródka 3oliwy z oliwek ½ łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz przygotowanie: Rzodkiewki i ogórka dokładnie umyć .Warzywa pokroić w plasterki .Szczypiorek i koperek siekamy drobno. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Sos dodajemy

w mojej kuchni
Pejzanka - zupa 196

posiekanej pietruszki                  -pomidorki koktajlowe  -u mnie prosto z krzaczka     -liście bazylii    -2 łyżki posiekanego koperku     -2 -5ząbki czosnku          -4 kulki ziela angielskiego i 3 liście laurowe     -do smaku: wegeta(...)dokładnie wymieszać zawartość Otrzymaną mieszaninę przelać  do garnka i wymieszać  Do zupy nasypać pieprzu, soli i papryki wg uznania oraz wcisnąć czosnek, Na koniec wsypać  koperek i pietruszkę. Smacznego

w mojej kuchni
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym 134

indyka (zmielone) - 200 g  - bulion warzywny - 1 litr  - otręby pszenne - 2 łyżki  - jajko - 1 sztuka  - koncentrat pomidorowy - 4 łyżki  - mąka orkiszowa - 2 łyżki  - koperek  - oliwa - 1 łyżka  - cebula - 1 sztuka  - czosnek - 2 ząbki  - pieprz, sól, zioła  Sposób przygotowania:   Mięso z piersi z indyka zmielić, doprawić pieprzem, solą, ziołami(...)wyciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać koperek, otręby oraz jajko. Uformować okrągłe klopsiki, a następnie ugotować je w bulionie warzywnym. Po ugotowaniu bulion przelewamy na patelnię, dodajemy koncentrat pomidorowy, podsmażoną na 1 łyżce oliwy drobno posiekaną cebulę, mąkę orkiszową oraz koper. Sos przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy, umieszczamy w nim klopsiki, gotujemy około 10 minut.  Smacznego

Fit-amina
PULPETY W SOSIE PIECZARKOWO-CHARZNOWYM 224

pieczarek - 1 kostka rosołowe z lubczykiem - 1 kostka grzybowa - 2 białe cebule - 1 łyżka masła - 4 łyżki cukru - 4 łyżeczki chrzanu śmietankowego - 1 łyżka natki pietruszki poszatkowanej - 1 łyżka koperki poszatkowanego - 200ml śmietany 18% Sposób przygotowania: Mini bagietki namaczamy w wodzie. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy wyciśnięte wcześniej namoczone bagietki, dodajemy jajko oraz pół szklanki bułki tartej. Dodajemy poszatkowaną(...)wyciągamy i rozpoczynamy przygotowanie sosu. Do naszego buliony z pieczarkami i cebulą dodajemy 4 łyżeczki chrzanu śmietankowego, 1 łyżeczkę lubczyku otartego, 1 łyżkę poszatkowanej natki pietruszki, 1 łyżkę poszatkowanego koperku. Następnie dodajemy 200ml śmietany 18% i dokładnie mieszamy. W przypadku zbyt wodnistego sosu można zagęścić mąką z wodą. Nasze pulpety ponownie umieszczamy w sosie i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku
Świąteczny barszcz biały 169

ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu łyżeczka kwasku cytrynowego łyżeczka cukru cząber około 2 łyżek sól (do smaku) 2 ząbki czosnku ostra papryka sól czosnkowa 2 łyżeczki suszonej cebuli pieprz koperek świeży lub mrożony Wlać do garnka około 2 litrów wody. Dodać kostki rosołowe, listek, ziele, pieprz, łyżkę cząbru zagotować.  W tym czasie przygotować drobiowe klopsiki: Włożyć mięso do miski(...)przyprawy. Gdy ugotujemy już wszystkie klopsiki wrzucić je ponownie do zupy uzupełnić garnek wodą aż do zagotowania. Dodać do smaku kwasek i cukier, pieprz, sól. Nakładać na talerze, posypać koperkiem.  Z przepisu wychodzi naprawdę olbrzymi gar…i około 70 klopsików. Nawet jeżeli Wasza rodzina nie zje takiej ilości barszcz można (bez śmietany) zamrozić. Smacznego

Humanistka w kuchni
Młoda kapusta z wkładką 121

główka młodej kapusty 3 młode marchewki pół pęczka koperku 5 sztuk kiełbasek pysznych lub cienkiej śląskiej drobiowej 2 łyżki masła sól, pieprz, wegeta, papryka ostra i słodka kminek Do garnka wlewamy pół szklanki wody, dodajemy poszatkowaną kapustę. Gotujemy na małym ogniu. Marchewki obieramy, trzemy na dużych oczach tarki, dodajemy go kapusty. Dodajemy jedną łyżeczkę kminku oraz przyprawy. Gdy kapusta będzie(...)miękkawa, dorzucamy kiełbaski przekrojone na pół. Na koniec dodajemy pokrojony koperek i masło. Zajadamy!     Opcjonalnie można dodać pomidory lub przecier pomidorowy

Humanistka w kuchni
Botwina z dzieciństwa 122

roku po raz pierwszy zrobiłam ją sama… do tej pory wpraszałam się do mamy… wyszła znakomicie.   pęczek botwiny   2 malutkie młode buraczki dla koloru   pół pęczka koperku   0,5 kg ziemniaków   15 dag wędzonego boczku   kostka rosołowa   odrobina cukru, kwasku cytrynowego, soli i pieprzu Z porcji wychodzi obiad dla dwóch osób(...)minut. Doprawiamy kwaskiem, cukrem, sola i pieprzem. Boczek kroimy w kostkę, smażymy na małym ogniu bez dodatku tłuszczu aż zbrązowieje. Gotujemy osobno ziemniaki. Ugotowane ugniatamy z pokrojonym koperkiem. Na jednym talerzu podajemy ziemniaki z boczkiem.  Osobno podajemy zupę.  Zjadamy! Ps. Paradoksalnie nie cierpię tej botwinowej zieleniny, dlatego odcedzam zupę, co widoczne jest na zdjęciach

Humanistka w kuchni
Sałatka z paluszkami surimi 318

opakowanie paluszków surimi pół pęczka koperku 1 świeży średni ogórek 1 szklanka groszku ¼ słoiczka majonezu 1 czerwona cebula sól, pieprz Paluszki surimi rozmrażamy i kropimy sokiem z ½ cytryny. Rozmrożone kroimy w duża kostkę i wrzucamy do miski. Ogórki, podobnie jak cebulę, kroimy w półprastry i wraz z groszkiem dodajemy do surimi. Następnie kroimy pół pęczka koperku, dodajemy sól i pieprz

Humanistka w kuchni
Drobiowe klopsiki w sosie koperkowym 173

porcji wychodzi około 20 klopsików wywar drobiowy około 1,5 litra 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego 1-2 cebule 1 jajko mały pęczek koperku pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki papryki ostrej łyżeczka cząbru 2 ząbki czosnku sól, pieprz 4 łyżeczki  skrobi kukurydzianej Do mięsa mielonego dodajemy całe jajko, pokrojoną w małą kosteczkę cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek(...)najlepiej ręką. Formujemy małe okrągłe klopsiki. Wrzucamy partiami na gotujący się wywar. Wyciągamy, gdy będą miękkie – po około 7 minutach od wypłynięcia. Ponownie wrzucamy do wywaru, dodajemy pokrojony drobno koperek. Sos jest bardzo rzadki, ale niektórzy taki lubią. Ja zagęszczam go 4 łyżeczkami  skrobi kukurydzianej, którą wcześniej mieszam z sosem w kubeczku i dodaję do gotującego się już sosu

Humanistka w kuchni
Szisz kebaby 184

Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dopiekamy w piekarniku ( temp. 200 stopni). Polecam podawać z sosem tzatziki: Składniki: 4 ogórki gruntowe, lub dwa zielone 400g jogurtu greckiego (gęstego), koperek, świeża mięta, sól, pieprz.  Ogórki gruntowe myjemy, obieramy, i trzemy na tarce o grubych oczkach. Ogórki zielone myjemy i trzemy wraz ze skórką na tarce. Odsączamy nadmiar soku. Dodajemy(...)jogurt grecki, poszatkowany koperek i mięte wedle uznania. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 1 godz przed podaniem. Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Zupa grzybowa z puree z kalafiora 188

topionego serka śmietankowego, 30 ml śmietanki 30%, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól do smaku, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 1 łyżeczka sosu  Worcester, świeży koperek. Przygotowanie: Grzyby dokładnie płuczemy i zalewamy 100 ml wody. Odstawiamy na 30 min., a następnie kroimy na mniejsze kawałki (nie wylewamy sosu, będzie nam potrzebny).  W tym czasie, dokładnie myjemy kalafior(...)dente. Ser camembert kroimy w drobną kostkę. Zupę podajemy bardzo gorącą, ponieważ będziemy dodawać do niej makaron i ser camembert. Doprawiamy pieprzem do smaku i posypujemy świeżym koperkiem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Zupa grzybowa z podgrzybkiem brunatnym 200

proporcjach: ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, cebula. -suszone pomidory z solą morską i szczypiorkiem -łyżeczka oleju z sycylijskich ostrych papryczek- pomoże naszemu zdrowiu, rozgrzeje -3 ząbki czosnku -natka pietruszki i koperek -parmezan -sól różowa himalajska Wsyp obydwie torebki zupy grzybowej do dużego rondla i zalej wrzątkiem.  Grzyby naprawdę są w środku. Po domu rozniesie się niesamowity zapach świeżo zebranych leśnych(...)grzybów. Dodaj natkę pietruszki oraz koperek. Doprowadz do wrzenia. Dodaj łyżeczkę ostrego oleju. Następnie posól do smaku. Możesz dosmaczyć pieprzem prosto z młynka.Dodaj susznych pomidorów. Zamknij pokrywę i gotuj na małym ogniu minimum 15 minut. Ja mojej zupy nie zagęszczałam śmietaną, ale dodałam mielonego siemienia lnianego jako zagęstnika. Jest zdrowszą alternatywą śmietany! Podałam z parmezanem! Zupa aromatyczna, smaczna

Z Kuchni Do Kuchni
Mizeria z czosnkiem 192

Składniki : 5 sztuk ogórków gruntowych lub 2 szklarniowe pół szklanki śmietany 18 % - można pomieszać z jogurtem naturalnym zott ząbek czosnku sok z cytryny lub kwasek koperek ew szczypta cukru pudru sól , pieprz Wykonanie : Ogórki kroimy w cienkie plasterki - można zetrzeć na tarce na plasterki Solimy i odkładamy aż puszczą sok - ok 15 W tym czasie mieszamy śmietanę z przeciśniętym przez(...)pieprzem ( przyprawiamy do smaku ) Ogórki odciskamy z soku ( można je od razu umieścić na sitku , a później tylko lekko dociskając pozbawić nadmiaru soku ) Mieszamy ze śmietaną z dodatkami Posypujemy koperkiem Odkładamy do lodówki na 30 min - 1 h lub podajemy od razu

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Muffinki z łososiem i koprekiem 280

Claire Ptak & Henry Dimbleby składniki (6 sztuk) 240 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 165 g startego sera ( dałam cheddar) 50 g wędzonego łososia 20 g posiekanego koperku 1 jajko 180 g maślanki 75 g oleju roślinnego np słonecznikowego 100 g białego serka kremowego - dałam ziołowy przygotowanie Nagrzać piekarnik do 180 st C. W misce wymieszać mąkę(...)proszkiem do pieczenia, dodać starty ser, pokrojonego drobno łososia i koperek. W drugiej misce wymieszać jajko z  maślanką i olejem. Przełożyć połowę mokrych składników do suchych, wymieszać, następnie dodać resztę mokrych i wymieszać aż wszystko ładnie się połączy. Nakładać łyżką do foremek muffinkowych, zapełniając je do połowy. Na środku każdej muffinki nałożyć łyżeczkę kremowego, białego serka, przykryć resztą masy

Stare Gary
Pieczony łosoś w glazurze musztardowo-miodowej z batatami i jarmużem 179

glazurze: 2 filety świeżego łososia ze skórą 1 łyżka naturalnego miodu 2 łyżki musztardy Dijon sok z połowy cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę biały pieprz 1 pęczek koperku 2 łyżki oliwy do pieczenia składniki na pieczone bataty: 2 bataty sól morska świeżo mielony pieprz 2 gałązki świeżego rozmarynu składniki na sałatkę z jarmużu: kilka liści jarmużu 1 garść(...)botwiny sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy czosnkowej Przygotowujemy glazurę dla ryby.Płynny miód, musztardę, sok z cytryny, pieprz i czosnek i posiekany koperek energicznie mieszamy ze sobą. Filety ryby myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą. Wykładamy łososia i polewamy gotową glazurą. Bataty obieramy ze skórki, Kroimy w cienkie plasterki. Układamy obok łososia. Posypujemy je solą

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania