kokosowe - 19941 przepisów (strona:1032/1330)

Czekoladowy pudding z tapioki z sosem wiśniowym 153

Dzień dobry! Tydzień zaczynaliśmy kokosowym puddingiem z tapioki z mango i tydzień możemy zakończyć również puddingiem! Czekoladowy pudding z tapioki to po prostu mistrzostwo świata, smakuje rewelacyjnie. Nieco jak budyń czekoladowy, a że ja bardzo lubię budyń czekoladowy, to co się dziwić, że bardzo mi zasmakowała czekoladowa tapioka. Tak jak już wcześniej wspominałam deser jest prosty w przygotowaniu, niestety nieco

Pora coś zjeść
Statki kosmiczne, czyli kruche ciasteczka pod kokosową pierzynką z orzeszkami 179

pyszne :) Ciasteczka: 250g margaryny 60dag mąki (+ szklanka do podsypania) 15 cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 4 białka 1 ½ szklanki cukru pudru 200g kokosu Około 30-40dag połówek orzechów włoskich, migdałów, orzechów laskowych Miękką margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną, jajkami i proszkiem do pieczenia

Smakowy Raj
Kasztanki, kakaowe pralinki o smaku migdałowo – kokosowym, z dedykacją dla Babci i Dziadka 137

herbatnikami, po czym wyrabiamy na jednolitą masę. Z gotowej masy formujemy kuleczki, które kładziemy na folię aluminiową lub papier pergamin. Po uformowaniu wszystkich kuleczek, obtaczamy je w wiórkach kokosowych i ponownie układamy na folii lub pergaminie. Kasztanki pozostawiamy tak na godzinę lub dwie, w zimnym miejscu by stężały. Dlaczego akurat kasztanki na prezent dla babci i dziadka? Zarówno dziadek

Smakowy Raj
Makówka z bakaliami 180

chałka (czerstwa)* 30 dag mielonego maku 1300ml mleka 3.2% 100ml śmietany kremówki 30% 3 – 4 łyżki cukru lub miodu Bakalie: 100g migdałów 100g orzechów włoskich 200g rodzynek Ewentualnie wiórki kokosowe * Czerstwa chałka lepiej wpija mleko. Jeśli macie świeżą, najlepiej przed zrobieniem makówki, pokroić ją na kromki, rozłożyć na blaszce i podsuszyć w piekarniku. Mleko i śmietanę zagotowujemy razem w garnku

Smakowy Raj
Kokosowe wafelki Princessa 187

mojej rodzinie tradycją było robienie do wafli kremu z dodatkiem kakao, postanowiłam to zmienić, więc zaszalałam i tak powstały wafelki kokosowe z białą czekoladą :) Składniki: 250g margaryny 1 szklanka cukru ½ szklanki mleka 250g mleka w proszku np. granulowanego 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 2/3 olejku waniliowego 100g białej czekolady ½ szklanki kokosu Ewentualnie 2 łyżki zmielonych migdałów lub płatków migdałowych

Smakowy Raj
Wafelki cytrynowe 188

Ostatnio wypróbowuje różne kremy i nadzienia do wafli, były już wafelki kokosowe , rumowe , kajmakowe , czekoladowe w postaci tortu i bardziej gorzkie z orzechami . Teraz postanowiłam zrobić takie w bardziej orzeźwiającej wersji, by smak kojarzył nam się bardziej z latem. Inspiracja powstała na szybko, a dodatek świeżej skórki z cytryny był strzałem w dziesiątkę! Pokochałam ten smak :) Składniki: 250g masła

Smakowy Raj
Rolada waflowa Rafaello 329

Ciepłą masę rozsmarowujemy na waflach. Miękkie masło ucieramy, a następnie dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu i stale ucieramy, aż masa gładka i jednolita. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy i smarujemy wierzch masy hebratnikowej, którą mamy już na waflach. Nadzienie: Wersja z żelatyną – trudniejsza: Żelatynę wsypujemy do kubka i zalewamy 2 łyżkami zimnej, przegotowanej wody, pozostawiamy

Smakowy Raj
Rafaello 1637

fixy 1 łyżka cukru 100 – 150g białej czekolady 200g płatków migdałowych Ok. 50 – 100g kokosu do posypania Dodatkowo: Ok. ½ szklanki wody (zimnej przegotowanej lub mineralnej niegazowanej), wódki lub likieru kokosowego Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i miksujemy jeszcze przez 3 do 5 minut, po czym dodajemy stopniowo żółtka ciągle miksując. Po dodaniu wszystkich

Smakowy Raj
Pulpety z indyka z kaszą jęczmienną 281

lubimy najbardziej. Czym przyprawić sos? Przyprawy: Delikatne zioła: bazylia + tymianek + oregano Ziołowo: zioła prowansalskie + rozmaryn Curry: curry + kurkuma + czosnek + imbir + śmietana 36% Indyjski: kolendra + kmin rzymski + garam masala + mleko kokosowe Korzennie: gałka muszkatołowa + cynamon + imbir Orientalnie: sos sojowy + świeży imbir + przyprawa 5 smaków Łagodnie: posiekany świeży koperek + śmietana 30% Ostro: chili w proszku/tabasco + podsmażona cebula + papryka słodka Post Pulpety

Poezja smaku
Babeczki czekoladowe 267

miękkiego masła 3 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 23 dag cukru 1 łyżka miodu 2 jajka 200 ml mleka (dodałam 100 ml mleczka kokosowego i 100 ml zwykłego) 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól wymieszać. Masło, cukier i miód utrzeć na jednolitą masę. Ucierając dodać jajka i stopniowo suche składniki

Kuchcik gotuje
Tarta z jabłkami (bez glutenu, masła i dodatku cukru) 250

cukru to sam by się nie zorientował ;) Stwierdził, że ciasto smakuje jak tradycyjne. Polecam ten pyszny deser :)   180 g pełnoziarnistej mąki teff żółtko 40 g nierafinowanego roztopionego oleju kokosowego (waga przed roztopieniem) 3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego łyżka syropu z agawy 4 duże jabłka 2 łyżki konfitury z fig łyżeczka cynamonu 2 łyżki płatków migdałowych Składniki na ciasto zagniatamy

Mienta blog
Jaglane placuszki z jogurtem, bananem i czekoladą 362

polane gorącą gorzką czekoladą... wystarczająco zachęceni? Składniki : 3 łyżki mąki jaglanej  (lub kaszy zmielonej na mąkę) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżka mleka 1 łyżka wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia   Dodatkowo : banan, jogurt naturalny, roztopiona gorzka czekolada   Wymieszać wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek

Chocolate Muffin Blog
prawdziwe złoto wśród przypraw 188

łyżeczki od herbaty pasty z kurkumy Gotowy i lekko schłodozny napój możesz wzbogacić: 1 łyżeczką naturalnego słodzika (miodu, syropu klonowy, stewii itp.) 1 łyżeczką dobrego tłuszczu (oleju migdałowego, kokosowego, sezamowego bądź indyjskiego masła ghee) szczypta imbiru w proszku, cynamon lub gałka muszkatołowa Wykonanie Umieścić mleko i pastę z kurkumy w rondelku i rozgrzej na średnim ogniu do pożądanej temperatury

w mojej kuchni
Donuts! 142

jajka 1,5 szklanki mleka letniego 1/4 szklanki wody letniej 1/2 szklanki cukru pół łyżeczki soli 1/3 szklanki roztopionego masła Dodatkowo olej do smażenia 100 g czekolady gorzkiej wiórki kokosowe cukier puder słodka posypka Sposób przygotowania Jeżeli wyrabiacie ciasto z drożdżami świeżymi, najpierw trzeba przygotować rozczyn - do miseczki pokruszyć drożdże, zasypać 2 łyżeczkami cukru, dodać 100 ml ciepłego mleka

pink envelope
Bajaderki 194

marmoladę i morele. Mieszamy. Jeśli ciasto jest za rzadkie można dodać więcej ciastek (najlepiej herbatników lub schłodzić w lodówce).   Z ciasta formujemy niewielkie kuleczki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Odstawiamy do schłodzenia. SMACZNEGO! :) PS. Jest to post numer 200, kiedy się tyle tego nazbierało

Czerwona Porzeczka