pokojowej 80 ml oleju 28 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 30 dag jabłek pokrojonych w drobną kostkę- ale spokojnie może być 50 dag cynamon, łyżka wiórek kokosowych Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo olej, ucieramy Dolewamy mleko, dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem - miksujemy Białka ubijamy na pianę i dodajemy ostrożnie do całości - mieszamy Masę przelewamy(...)foremki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia Na wierzch wykładamy pokrojone jabłka posypane cynamonem Posypałam jeszcze kruszonką do której dodałam wiórek kokosowych Piekłam w temp. 180 stopni C przez 40- 50 min. ( w prodiżu też się udaje), sprawdzać patyczkiem. Przepis znalazłam w dodatku kulinarnym Gazety wyborczej- Palce lizać. Zrobiłam je trochę po swojemu :) W tamtym przepisie ciasto posypano
Proste Potrawykostce kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru waniliowego 2- 3 łyżki gęstej śmietany, ja dałam gęsty jogurt 1/2 kg rabarbaru- może być więcej Składniki na kruszonkę kokosową : 1/3 szklanki mąki krupczatki 2/3 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru pudru 10 dag masła Przygotowanie : Masło utrzeć z cukrami na pulchna masę, wtedy dodać po jednym jajku - ucierać Dodać mąkę
Proste Potrawypreparowanego amarantusa. Wybór dodatków w postaci owoców liofilizowanych, orzechów, pestek, nasion, wiórek czekoladowych jest szeroki. Ja wybrałam owoce malin, morwy, jeżyn oraz orzechy pekan, macadamia oraz cukier kokosowy. Kilkoma łyżkami mieszanki posypałam jogurt naturalny, dodałam łyżkę konfitur z czarnej porzeczki. Śniadanie zdrowe i smaczne :) A jeśli mamy więcej czasu to zróbmy sobie musli wypiekane. Kiedy tylko upiekło się(...)cudo, córka spróbowała i i orzekła- "ooo, dobre !" Składniki :. 20 łyżek mieszanki musli 2-3 łyżeczki miodu 1/2 szklanka mleka krowiego 1/2 szklanki mleka kokosowego 1 jajko Przygotowanie: Jajko rozmieszać w mleku, dodać miód Do takiej mieszanki wsypać musli i ponownie dokładnie wymieszać Pozostawić to na około 20 min, w trakcie kilka razy przemieszać Kiedy masa już wchłonie
Proste Potrawygarści świeżego lubczyku - 0,5l bulionu warzywnego (lub wody) - ziele angielskie- 6 kulek - liść laurowy - 2 małe - sól i pieprz do smaku - słodka papryka - chili - 1-2 łyżki oleju kokosowego (bezzapachowego) Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju kokosowym, dodać do nich pokrojone w paski grzyby i chwilę podsmażyć. Zalać bulionem i wodą (lub tylko wodą
Smaczne Zdrowejajka 1 ,5 szkl.mąki kukurydzianej 0,5 szkl. mąki pszennej 1 puszka kukurydzy Develey 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 łyżka margaryny 80 g wiórków kokosowych 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 2- 3 łyżki mieszanki skórek Gold Pack Kukurydzę osączyć, przelać zimną wodą. Zmiksować przy użyciu blendera. Wlewać po trosze mleka, zmiksować. Wbić jajka, ponownie zmiksować(...)Dodać przesiane mąki oraz wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać,następnie dodać masło oraz proszek do pieczenia, wymieszać.Dodać mieszankę skórek i znów wymieszać.Ciasto przelać do przygotowanej formy (u mnie foremki na muffinki].Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. [ muffinki krócej].Ostudzić, podawać oprószone cukrem pudrem lub bitą śmietaną
Moje domowe kucharzeniedrugiej strony zwiększają poziom dobrego cholesterolu HDL, który przeciwdziała powstawaniu zatorów w żyłach. Z kolei kwasy Omega-6 ( nasiona roślin oleistych oraz oleje: sojowy, kokosowy, słonecznikowy, kukurydziany) obniżają poziom cholesterolu, ale również dbają o ładną skórę. Ten rodzaj kwasów należy jednak stosować oszczędnie w diecie, ponieważ obniżając cholesterol całkowity, obniża(...)serca i układu krwionośnego poprzez podnoszenie poziomu złego cholesterolu LDL we krwi. Głównym źródłem występowania tł. nasyconych są produkty pochodzenia zwierzęcego za wyjątkiem ryb oraz olej kokosowy. Tłuszcz, który można znaleźć w wołowinie, wieprzowinie, jagnięcinie, kurczakach czy produktach mlecznych takich jak śmietana, masło to wszystko są tłuszcze nasycone, powinny stanowić nie więcej niż
NaKońcuJęzykarobiłam kolejną partie by się nimi dostatecznie nacieszyć. Szczerze polecam :) Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Babeczki: 200g mąki pszennej 170g cukru 100g jogurtu naturalnego 75g wiórek kokosowych 5 łyżek rozpuszczonego masła 4 łyżki kakao 2 jajka 1/3 szklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Duża szczypta sody oczyszczonej Duża szczypta soli 12 ciasteczek Oreo Krem 300ml(...)gorącą wodą. Odstawiamy na bok. Jajka wraz z cukrem ubijamy mikserem na średnich obrotach, aż powstanie puszysta masa. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, sodą oraz wiórkami kokosowymi. Do zmiksowanych jajek dodajemy stopniowo jogurt naturalny, masę kakaową oraz mieszankę suchych składników. Najlepiej dodawać po łyżce na przemian. Mieszamy mikserem do połączenia składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami
Kolizje Smakówalbo i 2. Składniki: - 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 0,5 szklanki mąki jaglanej - 1/4 szklanki płatków jaglanych (lub dołożyć o tyle więcej ugotowanej kaszy) - 1 szklanka wiórków kokosowych - 1 łyżka oleju kokosowego, nierafinowanego - 1 łyżka nasion chia rozrobiona w 4 łyżkach gorącej wody - 2-3 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią - cynamon (ja nie dawałam) Wszystkie składniki dokładnie wymieszać
Smaczne ZdroweWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Owsianka zapiekana w piekarniku z bananem i karmelizowanymi orzechami ziemnymi. Pyszna i zdrowa propozycja na śniadanie. Przepis
Marta Gotujepora - 2 cebule - 2 łodygi selera naciowego - 1/2 główki czosnku - 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina - 0,5l bulionu - sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku - 100ml kremówki - 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego (lub zwykłego oleju) - 1-2 łyżki masła - ser pleśniowy do posypania - natka pietruszki do posypania W garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać pokrojone w kostkę cebule, zeszklić je. Następnie dodajemy
Smaczne Zdrowekombinuję, wymyślam dorzucam, próbuję. Nigdy nie korzystam z gotowych przepisó tym większą mam radochę gdy smakuję efekt końcowy. Zawsze wychodzi rewelacyjnie! Składniki: 1l bulionu drobiowego 1 puszka mleczka kokosowego 1 pierś z kurczaka 2 nieduże marchewki 1 mała pietruszka 4 listki limonki kafir 10 grzybów mung 1,5 łyżki zielonego curry (pasta) 1,5 limonki 4 łyżki słodkiego sosu(...)kawałek wielkości kciuka) algi (ja wykorzystałam takie do sushi, na jeden talerz - 1 arkusz) makaron soba (1 garstka na 2 talerze) odrobina chili Do garnka wlewamy bulion i mleczko kokosowe. Stawiamy na ogniu. Dodajemy 1,5 łyżki zielonego curry i liście limonki. Obieramy i kroimy w paski mrchewki i pietruszkę, wrzucamy do garnka. Namaczamy grzyby przez 5 min następnie kroimy
Brzuszki ŁakomczuszkiSkładniki: 4 czubate łyżki oleju kokosowego 3 czubate łyżki cukru pudru trzcinowego 2 czubate łyżki mleka w proszku 1/2 laski wanilii mieszanka studencka Felix W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy. Cukier puder i mleko w proszku przesiewamy i łączymy. Powoli dodajemy do oleju. Dodajemy nasiona wanilii (lub ekstrakt waniliowy). Cały czas mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia składników. Keksówkę wykładamy
My Culinary Artoczekiwałam rezultatu. Curry kojarzyło mi się dotąd z daniem wymagającym długiego, skomplikowanego przygotowywania i konieczności posiadania wielu egzotycznych przypraw. Tymczasem ani długo, ani wielu - specjalnie zakupiłam tylko mleczko kokosowe, resztę miałam w domu. Składniki na 2 porcje: 100 g suchej soczewicy - miałam brązową 3 sprasowane zamrożone* liście szpinaku, czyli ok. 100 g cebula + 2 łyżki oleju (wzięłam z pomidorów(...)czekałam, aż szpinak zmieni swój stan skupienia. Na tym etapie potrawa była mocno pikantna, nawet się zastanawiałam czy będę w stanie ją zjeść;) Ostatnim krokiem było podlanie mleczkiem kokosowym (sł), co spowodowało zdecydowane złagodzenie smaku. Ojej, jakie to pyszne było! Ciągle nie mogę uwierzyć, że przez tyle lat omijały mnie takie fajne smaki, bo strączkowe nie kojarzyły mi się
Zdrowa Kuchnia Sowyjajko * łyżeczka oleju * ok. 150 ml zimnej wody * kurkuma na końcu łyżeczki, 1/2 łyżeczki soku z cytryny Mus: * 1/2 ananasa * 1-2 łyżki mąki kokosowej * żurawina * szczypta karobu do posypania Naleśniki przygotowałam wg Pięciu Przemian, czyli dodawałam po kolei i mieszałam/ubijałam lekko trzepaczką: 1. mąka z ciecierzycy, woda(...)jeśli konsystencja nie jest odpowiednia Ciasto odstawiłam na kilkanaście minut, a w tym czasie obrałam i pokroiłam ananasa, zmieliłam wiórka na mąkę, a potem zmiksowałam ananasa z mąką kokosową. Naleśniki robiłam klasycznie, czyli nalewałam łyżkę masy (za każdym razem mieszałam, bo mąka się oddziela od reszty) na rozgrzaną i posmarowaną lekko olejem (tylko za pierwszym razem) patelnię i trzym
Zdrowa Kuchnia Sowyszkl mleka - 10 bardzo kopiastych łyżek* mąki orkiszowej typ 700 lub 750 - 0,5l wody gazowanej - 1-2 łyżeczki oleju - 1-2 łyżeczki ksylitolu - szczypta soli + olej kokosowy do smażenia i dowolne dodatki jako farsz * 1 kopiasta łyżka to ok.40g mąki Jajka wbić do miski lub garnka dodać sól , mleko i lekko ubić. Następnie dodać troszkę wody, ksylitol(...)Resztę wody i oliwę dolałam przed smażeniem, bowiem lubimy cienkie naleśniczki a ciasto po odstawieniu trochę gęstnieje. Na rozgrzaną patelnię , najlepiej specjalną teflonową do smażenia naleśników nałożyć odrobinkę oleju kokosowego , rozpuścić i wylać nabierkę ciasta naleśnikowego. Smażyć z dwóch stron do lekkiego zrumienienia . Tak samo postępować z resztą ciasta. Smacznego
Smaczne Zdrowe