Składniki (na 4-6 porcji): 250 ml śmietany kremówki 250 ml mleka 3,2% 80 g cukru 3 łyżeczki żelatyny w proszki 1 laska wanilii 2 łyżki likieru kokosowego Dodatki: wedle gustu Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody i ostawić na 5 minut. Laskę wanilii przeciąć na pół i wyskrobać z niej ziarenka. Do rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!pracy. Do granoli można dodać ulubione suszone owoce, polecam więc eksperymentować i dodawać coś od siebie :) Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka otrębów żytnich 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki sezamu 4-5 łyżek miodu 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatki : jogurt naturalny, poziomki Płatki, otręby, wiórki, słonecznik, sezam i cynamon bardzo dokładnie mieszamy w misce, dodajemy miód
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!dodać więcej ziemniaków, któe zagęszczą zupę) 1 średni ziemniak 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól i pieprz do doprawienia zrumienione płatki migdałowe do posypania opcjonalnie: łyżka wiórek kokosowych do wmiksowania w zupę Kalafiora wrzucić do wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować około 10-15 minut, aż kalafior zmięknie. Odlać wodę, kalafiora wrzucić do garnka, zalać
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!porcje) 250 g filetu z piersi kurczaka 200 g płaskiego makaronu ryżowego (podobnego do tagliatelle) 2 duże ząbki czosnku olej smakowy np. olej arachidowy lub oliwa (używam oleju kokosowego lub smakowej oliwy np. z papryczką chili i liściem laurowym ) 200 g różyczek brokuła (uważam, że to za mało – można spokojnie dać więcej) kilka kropel sosu sojowego 2 roztrzepane jaja
Moja Delicjałyżki granoli (np. z tego przepisu granola) łyżka oliwy z oliwek Banany i jajka miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek (lub oleju kokosowego) i smażmy niewielkie placuszki po 1-2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. W tym czasie mieszamy jogurt kokosowo-migdałowy z jogurtem naturalnym. Mango kroimy w kostkę, maliny myjemy
Mango Papajasojowego w proszku ok. 100 g herbatników garść orzechów laskowych Horeca Iglotex (podpieczone i pozbawione brązowej skórki) kilka orzechów brazylijskich garść orzechów nerkowce kilka orzechów macadamia chipsy kokosowe do posypania po wierzchu Wykonanie: Do garnka wlałam mleko i wlałam syrop z agawy, zagotowałam, następnie wkroiłam masło i rozpuściłam je. oczywiście po zagotowaniu mleka garnek zestawiłam z ognia :) Kiedy
Blondynka GotujeSkładniki i ich proporcje można dowolnie modyfikować. Jeśli nie lubimy skórki pomarańczowej, nie musimy jej dodawać. Jeśli wolimy pistacje zamiast orzechów - proszę bardzo. Może ktoś tutaj widzi wiórki kokosowe, suszonego ananasa, rodzynki, słonecznik... kombinacji jest wiele, ale lepiej wszystkiego na raz nie wrzucać, a bawić się składnikami i ich doborem "na raty". składniki: 10 sztuk suszonych fig 20 sztuk
bistro mamaKawowe serniczki z patelni*; z gorącym sosem wiśniowym *z kawą rozpuszczalną, z dodatkiem mąki kokosowej A teraz wracam do "Potopu"... prawie koniec, jeszcze jakieś 300 stron xd :D a od jutra żebyśmy się za bardzo w rekolekcje nie nudzili, będziemy mieli próbne matury
More food, love and dreamssobie płatków z mlekiem. Poniższy przepis pochodzi z 23go numeru Foods&Friends, zmieniłam co nieco. Bezglutenowe, gryczane, musli z bakaliami po 100 ml migdałów, orzechów laskowych i wiórków kokosowych 200 ml ziaren słonecznika 300 ml płatków gryczanych 200 ml posiekanych, suszonych owoców np rodzynek, fig, żurawiny Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Migdały i orzechy siekamy grubo i mieszamy
Dzieje kuchennej Wiewióryzmięknie i dopiero po wyjęciu z folii polewamy polewą czekoladową. Jeśli chcemy mieć od razu gotowe ciasto, ale nieco twardawe, polewamy od razu polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto najlepsze jest na trzeci dzień. Można go długo trzymać, im starsze tym lepsze (oczywiście z umiarem, by nie spleśniało ;)) Kategoria: Ciasta , WIelkanoc
kuchcikowniadekoracja potraw 2. Piekło-Niebo Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, chili, pietruszka, czosnek / 300 gramów Nie zawiera konserwantów. 3. Migdałowy Przylądek Prażony słonecznik, migdały, sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe / 300 gramów Nie zawiera konserwantów. Oraz wiele innych mieszanek
Sama słodycz i szczypta chiliciemnego kakao - 5 łyżek pasty z orzechów laskowych* - 3 łyżki mielonego ksylitolu - 4 łyżki syropu z agawy (u mnie surowy, jest chyba trochę mniej słodki) - 15g płynnego (stopionego) oleju kokosowego, nierafinowanego - ziarenka z 1/3 laski wanilii * można zastąpić uprażonymi, zmiksowanymi orzechami laskowymi, gdy mamy bardzo mocny malakser, mój niestety na gładko nie miksuje, dlatego taka pasta jest super rozwiązaniem . Awokado
Smaczne Zdrowewanilinowy. Dalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta, wlewam ubijając nasz syrop z oleju i soku ananasa. 4. Do powstałej masy dodaję marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe, cynamon, sodę, sól, proszek do pieczenia, delikatnie łącząc wszystkie składniki i mieszając. 5. Wlewam do formy nasze ciasto i wrzucam do piekarnika. 6. Piekę przez 1 godzinę, w piekarniku
pichcisztoWzorowałam się na przepisie Edytki . Składniki: 1 dojrzałe awokado 2 łyżki niesłodzonego kakao 1 - 2 łyżki syropu z agawy (lub miodu, syropu klonowego) 1 - 2 łyżki wody kokosowej (lub mleka) Wykonanie: Awokado obrać, wyjąć pestkę. Razem z pozostałymi składnikami przełożyć do kielicha blendera i dokładnie zmiksować. Schłodzić przed podaniem. Można udekorować owocami
Sto kolorów kuchniciepłe dni będzie świetnym sposobem na zdrowe orzeźwienie. Składniki: 1 szklanka liści szpinaku pęczek natki pietruszki 1 banan 1 kiwi 1 szklanka soku jabłkowego 1/2 szklanki mleka kokosowego sok z 1/2 pomarańczy sok z 1/2 limonki Przygotowanie: Najpierw miksujemy zielone składniki (szpinak i pietruszkę) z sokiem jabłkowym, aż do uzyskania zielonego płynu. A następnie dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy
Smakowity Blog Kulinarny