1493.Afrodyta 289chudego sera białego 3 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe ( brzoskwiniowe) 1/2 litra śmietany 30% lub 36% 1 " śnieżka" w proszku Wodzisław POSYPKA 1/3 kostki margaryny 10 dag wiórków kokosowych garść migdałów [ płatków migdałowych] 2 łyżki cukru PONADTO 1 słoik dżemu brzoskwiniowego [ dałam z cukinii-agrestowy ] Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem, pod koniec dodać
Moje domowe kucharzenie
Basbusa! 252sieci, zainspirował mnie konkretnie ten: http://www.wielkiezarcie.com/recipe2000.html . Nic prostszego i przyjemniejszego na leniwe popołudnie :) Składniki: 1 opakowanie kaszy manny 1 łyżeczka cynamonu 10dag wiórków kokosowych 0,5 kostki masła 1 szklankę mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 0,5 szklanki cukru Lukier: 0,5 szklanki cukru pudru, woda, cytryna Wszystkie składniki mieszamy
Emcia Pichci
Pralinki marcepanowe :) 223polewę podgrzewamy w garnuszku i pozostawiamy chwilę do zgęstnienia. Następnie polewamy pralinki polewą (lub wsadzamy je do garnuszka, obtaczamy w polewie i wyciągamy) i posypujemy ulubionymi dodatkami np. wiórkami kokosowymi, migdałami w płatkach lub gotowymi posypkami. Gotowe pralinki zostawiamy w lodówce. Po zastygnięciu polewy na pralinkach - są gotowe! Pralinki mają niezwykle intensywny zapach i smak, gorąco polecam! A oto moje
Emcia Pichci
Muffiny z masą krówkową :) 215szklanka cukru pudru Składniki mokre: 0,5 kostki margaryny roztopionej i ostudzonej 1 jogurt/1 szklanka mleka 1 jajko Nadzienie: pół puszki masy krówkowej (ja użyłam tej o smaku kokosowym <3) Składniki suche mieszamy ze sobą, mokre również, a następnie wszystko razem łączymy i delikatnie mieszamy na jednolite ciasto (najlepiej łyżką). Do papilotek nakładamy jedną łyżkę ciasta, jedną łyżeczkę masy
Emcia Pichci
Średnio-Ostre Tajskie Czerwone Curry! Test. 223Jakiś czas temu otrzymałam paczkę do testowania od Blue Dragon . Prezentowała się mniej więcej tak: W zestawie otrzymałam: Średnio-ostry sos tajskie czerwone curry Mleczko kokosowe Ostry sos tajskie zielone curry Sos bazyliowy z trawą cytrynową Słodki sos chilli Sos rybny (niestety uległ uszkodzeniu i nie zostanie wykorzystany) Dzisiaj postanowiłam wypróbować średnio-ostry sos tajskie czerwone curry . Wypróbowałam
Emcia Pichci
Świętujemy! Muffiny z konfiturą z malin i czekolady :))) 198jogurt naturalny 0,1% 1 jajko 1/3 szklanki mleka 0,5% 2 szklanki mąki 1 szklankę cukru 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 2 łyżki wiórek kokosowych 0,5 słoiczka konfitury z malin i czekolady Margarynę roztapiamy i zostawiamy do ostygnięcia. Do miseczki wbijamy jajko dodajemy jogurt, mleko i ostudzoną margarynę. Mieszamy aż powstanie jednolita masa
Emcia Pichci
Ciasto ucierane z rabarbarem 207pieczenia 2 łyżki błonnika owsianego 1 op. budyniu śmietankowego 3 jajka 2 łyżki serka homo 0% Kruszonka: 2 łyżki oleju z orzechów włoskich 2 łyżki mąki 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki cukru pudru do posypania (opcjonalnie) Przepis: Rabarbar obieramy i kroimy na malutkie cząstki, posypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę
Emcia Pichci
Blondies 232Wszędzie tylko brownie i brownie! A mi się zachciało blondie! :) Składniki: 200g białej czekolady 200g masła 200g mąki 1/2 szklanki cukru 100g wiórków kokosowych 3 jajka (L) Przepis: Czekoladę rozdrabniamy na kosteczki. Do garnuszka wkładamy masło, roztapiamy, następnie dodajemy czekoladę i cukier - często mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy na 10 minut do ostygnięcia. Dodajemy do masy po jednym
Emcia Pichci
Mini torcik z mikrofalówki 258Odkrycie roku! Smak jest powalający! Składniki: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki sojowej 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki maślanki 1 łyżka wiórek kokosowych 2 czubate łyżeczki błonnika kakaowego 4 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Nadzienie: ok. 9 łyżek dżemu truskawkowego Do dekoracji: Bita śmietana Sos czekoladowy Kolorowa posypka Przepis: Składniki suche
Emcia Pichci
Murzynek z wiórkami 208mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 250g masła 3 jajka 3 łyżki cukru waniliowego własnej roboty 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 4 łyżki wiórek kokosowych Przepis: Do garnuszka wkładamy masło, cukier, mleko i kakao. Wszystko rozpuszczamy, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odlewamy ok. 3/4 szklanki i pozostałą masę odstawiamy do wystudzenia
Emcia Pichci
Kokosanki - prosty przepis 209Składniki: 200g wiórek kokosowych 30g masła 1 jajko 1/2 szklanki cukru pudru Przepis: wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy na "ciasto". Następnie formujemy w kuleczki lub inne kształty. Uformowane kokosanki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 C i pieczemy przez 20 minut. Kokosanki najlepiej smakują na drugi dzień
Emcia Pichci
Miseczka pełna zdrowia :) 204smaczne śniadanko :) Kompozycja zbóż i owoców tworząca musli błonnikowe to kolejna śniadaniowa propozycja firmy SANTE. Chrupki zbożowe z pszenicy, żyta, owsa, jęczmienia oraz gryki w połączeniu z orzechem kokosowym i owocami tworzą wyjątkową śniadaniową recepturę na każdy dzień. Dodatkowo musli błonnikowe zawiera płatki pszenne oraz kukurydziane. Musli błonnikowe z kokosem wyróżnia się nie tylko smakiem, ale przede wszystkim wartościami odżywczymi
Emcia Pichci
Sorbet truskawkowy 231czekoladowe do dekoracji Przygotowanie: Truskawki umieszczamy w blenderze, dodajemy cukier, wodę mineralna i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Podajemy zaraz po przygotowaniu z pokruszonymi ciasteczkami czekoladowo-kokosowymi
Moja smaczna kuchnia
Bajaderki 216Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl To mini wersja bajaderek sprzedawanych w cukierniach. Miękkie kuleczki z bakaliami, które mogą za każdym razem smakować inaczej
Marta Gotuje
Deser miętowo-kokosowy 236pięknie wybujała tego lata (kokosy nieco mniej;) czas na wykorzystanie jej do szerszego zastosowania stąd też Moi Drodzy przygotujcie się na całą serię miętowych propozycji:) Dziś: Deser miętowo-kokosowy Do przygotowania potrzebować będziesz: 2 galaretki agrestowe garść świeżych listków mięty 1 puszkę mleczka kokosowego 2 galaretki brzoskwiniowe Galaretki agrestowe rozpuść w 3/4 litra gorącej wody, przelej do płaskiego(...)będzie chłodna, poukładaj w niej umyte listki mięty i odstaw do stężenia. Galaretki brzoskwiniowe rozpuść w 1/2 litra gorącej wody (nie gotuj) odstaw do przestudzenia. Chłodne zmiksuj z mleczkiem kokosowym, przelej do płaskiego naczynia i odstaw by masa stężała. Gotowe masy pokrój w kostkę i przełóż do pucharków
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała