kokosowe - 19941 przepisów (strona:1041/1330)

KASZA JAGLANA NA SYPKO 223

dłużej gotowana, to sypka się nie zrobiła. Tak więc wróciłam do sprawdzonego pierwszego przepisu i tak już zostanie. :-) Składniki: - paczka kaszy jaglanej (350-400g) - wrząca woda, - łyżka oleju kokosowego bezzapachowego lub inny tłuszcz (można dodać np.masło) - sól do smaku (ok.1/2 łyżeczki) Pusty, suchy (bez tłuszczu) garnek umieścić na palniku i nagrzać go chwilę (na niezbyt dużym ogniu). Następnie(...)kaszy i już nie mieszamy tylko gotujemy ok.10 minut na malutkim palniku. Gdy zauważymy brak wody troszkę można dolać ale niezbyt dużo. Po dziesięciu minutach do kaszy dodajemy olej kokosowy lub inny tłuszcz oraz sól, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15-20 minut. Po tym czasie kasza napęcznieje, urośnie i zmięknie. Jest pyszna, aromatyczna, bardzo sypka i baaardzo zdrowa

Smaczne Zdrowe
Fruktajl, czyli owocowa przekąska 237

mogę się zdecydować, który smak najbardziej mi smakuje, tak naprawdę to wszystkie  4 warianty smakowe lubię: ananas & kokos. ma pyszny tropikalny smak z kawałkami ananasa i wiórkami kokosowymi, a ja lubię wszystko co zawiera kokos             Brzoskwinia & mango, jest pyszny, ma bardzo orzeźwiający smak             truskawka & banan

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mini serniczki miętowe 245

Polecam inne moje mini ciasta: Sernikowe tartaletki z malinami Mini serniczek z truskawkami i jagodami (light) Serniczki z jagodami w cieście francuskim Sernikowe tartaletki z żurawiną tartaletki z kremem kokosowym Kiedy Joanna wstawiła na FB-ku zdjęcie sernika o lekko zielonkawym kolorze nie musiałam długo się zastanawiać co jest jego składnikiem. Wiedziałam, że taki kolor można uzyskać dodając do masy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Panna Cotta klasyczna 212

zerwać z tradycją i zamiast sernika, czy babki przygotować ten deser? Panna cotta na blogu jest w różnych wersjach smakowych: Panna cotta na kefirze z syropem pomarańczowym Panna Cotta kokosowa Panna Cotta – sernik na zimno Deser z galaretkami na kefirze (light) Tym razem proponuję przygotować klasyczną wersję tego deseru- panna cotta z truskawkami. Deser ma delikatnie waniliowy smak i aksamitną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pęczakowe wariacje smakowe 214

doskonałe źródło białka roślinnego. A przede wszystkim syci na długo. Pęczak z kolorowymi warzywami Do przygotowania kaszy: - szklanka pęczaku - 2 szklanki wody - szczypta soli do smaku - pół szklanki mleczka kokosowego Warzywa: - 1 papryka czerwona - 1 papryka żółta - 1 cukinia - 1 cebula czerwona - pęczek koperku - kilka liści świeżego szpinaku - świeżo mielony pieprz - papryczka jalapeno (może być z zalewy) - chili - oregano - oliwa(...)najlepiej na sitku o drobnych oczkach. Wrzucamy do garnka i zalewamy dwoma szklankami wody. Gotujemy tak długo, aż kasza pochłonie całą wodę.  Kiedy pęczak wciągnie wodę dodajemy mleczko kokosowe, chwilę zagotowujemy i odstawiamy. W między czasie warzywa. Cebulkę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni, gdzie skwierczy już rozgrzana oliwa. Następnie dodajemy papryki pokrojone w kostkę oraz cukinię również

Sajkofanka smaku
Boczku 193

Makaron z boczkiem Składniki ok. 100g boczku wędzonego 2-3 ząbki czosnku mała cukinia zielona makaron spaghetti pełnoziarnisty świeżo mielony pieprz suszone płatki chilli świeżo mielone szczypta soli mleczko kokosowe  sos sojowy ziarenka sezamu Boczek kroimy w kosteczkę lub paseczki. Czosnek kroimy w plasterki, a cukinię wzdłuż na cztery część, po czym w plastry.  Na patelnię wrzucamy boczek(...)następnie czosnek. Po pewnym czasie dorzucamy cukinię. Razem chwilę smażymy.  Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię do boczku i warzyw, zalewamy mleczkiem kokosowym według uznania, po czym doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chilli. Dodajemy trochę sosu sojowego. Na koniec posypujemy sezamem.  Gotowe

Sajkofanka smaku
Kremowe Rice Sticks :) 207

Kremowy makaron z łososiem wędzonym - 200g makaronu ryżowego wstążki Tao Tao - 100g łososia wędzonego  - połowa dużej, świeżej papryczki chili - 2 ząbki czosnku - 200g śmietany 18% - 400ml mleczka kokosowego - pieprz, sól, płatki chili, starty imbir -  dodatkowo dodałam pół łyżeczki sosu Habaneros (bardzo pikantnego) Wodę gotujemy w garnku i gdy zawrze wyłączamy, po czym wrzucamy do niej makaron(...)minuty. Na patelni podsmażamy papryczkę chili pokrojoną w cienkie paseczki, czosnek w plasterki, po czym dorzucamy łososia wędzonego pokrojonego w kostkę. Dodajemy śmietankę, mleczko kokosowe i doprawiamy do smaku. Ja lubię pikantne dodatki, zatem dodałam ostry sos na bazie papryczek habanero. Na patelnię dorzucić makaron, po czym wymieszać i chwilę podsmażyć.Podawać na talerze! Smacznej soboty

Sajkofanka smaku
Moja Słodka Pavlova 223

jeszcze truskawek stworzyłam naprawdę słodki miks – uwaga bomba kaloryczna! ;) Słodki krem z dodatkami - 250g serka mascarpone - tabliczka białej czekolady - jeden banan - garść orzeszków ziemnych i pistacjowych - kilka groszków kokosowych w czekoladzie - 300g masy kajmakowej o smaku orzechowym Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym ostudzić. Wystudzoną zmiksować z mascarpone. Krem wyłożyć na bezę. Następnie masę kajmakową podgrzać (można dodać(...)odrobinę masła – będzie bardziej lejąca się), przestudzić i polać po kremie. Na krem i kajmak posypać pokrojone kawałki banana, uprażone orzeszki i kilka groszków kokosowych. Przyozdobić listkami świeżej mięty i ukroić kawałeczek na spróbowanie – więcej nie dacie rady zjeść ;)   Pozdrawiam Was serdecznie i życzę słodkiego, słonecznego weekendu

Sajkofanka smaku
Muffinki z rabarbarem i kruszonką 217

Sezon rabarbarowy już się zaczął.Polecam Wam pyszne muffinki z rabarbarem i kokosową kruszonką.Po prostu są pyszne. Składniki: 2,5 szk mąka pszenna 3/4 szk cukier 2 szt jajka 0,5 szk olej 1 szk  mleko 3 łyżeczki cukier waniliowy 1 łyżeczka esencja waniliowa 2 łyżeczki proszek do pieczenia 1 szk rabarbar krojony 2 łyżki cukier Kruszonka kokosowa

Ala piecze i gotuje
Kolorowe lamingtony 138

około 25 minut. Po upieczeniu, pozostawić na 15 min w formie, a nastepnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Polewa galaretkowa: Składniki: o 2 galaretki o nutella o wiórki kokosowe do ozdoby o ewentualnie barwniki spożywcze w kolorze galaretek, gdy te są za blade Galaretki rozpuścić w połowie zalecanej ilości wody. U mnie 250 ml na galaretkę. Jeśli zachodzi taka(...)prostokątów posmarować nutellą, dżemem lub lemon curd, przykryć drugim prostokątem i wyrównać ewentualne krzywizny. Tak przygotowane prostopadłościany, na chwilę zanużyć w galaretce i obtoczyć z każdej strony w wiórkach kokosowych. Odstawić do wyschnięcia. Wstawić na noc do lodówki. Pycha!! Smacznego

Mia Cucina Sofieta
Smootie z kaki, na smutki i stres 139

kaki, wanilii i soku z noni. Smootie z kaki, na smutki i stres Składniki na 1 porcję: 1 dojrzały owoc kaki ¼ laski wanilii( same ziarenka) 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego 1 szklanka mleczka migdałowego ( u mnie normalne) ⅛ łyżeczki cynamonu/domowej przyprawy piernikowej 50 ml soku z noni  Oleofarm parę kostek lodu Owoc kaki myjemy, przecinamy na pół i obieramy(...)wystarczy tylko odpowiednio pociągnąć za ogonek, a skórka sama się zsunie, odsłaniając słodki miąższ.  Owoc kaki  wraz z ziarenkami wanilii wrzucamy do blendera i rozdrabniamy, dodajemy mleczko kokosowe, migdałowe, sok z noni i miksujemy do połączenia się składników. Smoothie wlewamy do szklanki i dodajemy kostki lodu( jeśli lubimy) i energetyzujemy się

Mia Cucina Sofieta
Smoothie z ananasa, kiwi i mięty 147

miękkie kiwi         1 szklanka pokrojonego w kostkę ananasa ( u mnie z puszki bez dodatku ckuru) 5-6 listków mięty ½ szklanki mleczka kokosowego 50 ml soku z aloesu  Oleofarm Kiwi myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części. Świeży ananas obieramy i również kroimy w kostkę. Jeśli używamy ananasa z puszki(...)wystarczy go odsączyć i pokroić. Listki mięty płuczemy z zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Owoce wraz z miętą wrzucamy do blendera i rozdrabniamy, dodajemy mleczko kokosowe, sok z aloesu i dokładnie miksujemy. Smoothie  jest bardzo aromatyczny, a przy tym bardzo zdrowy. Prawdziwa witaminowa bomba

Mia Cucina Sofieta
Ekspresowe ciasto kakaowe 1076

różnymi dodatkami :) Składniki: - 1 l mleka - 1 szklanka cukru pudru - 1 margaryna - 2 łyżki kakao - 1 cukier waniliowy - 1 szklanka kaszy manny - 2 opakowania herbatników - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1 czekolada gorzka Przygotowanie: W garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy do niej oba cukry, wlewamy mleko i zagotowujemy. Do gotującej się masy wsypujemy kaszę mannę, gdy zacznie gęstnieć dodajemy kakao i zdejmujemy(...)pieczenia, następnie układamy na nim herbatniki, na herbatniki wylewamy masę i przykrywamy herbatnikami. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy i polewamy nim herbatniki a wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi

Zainspirowana w kuchni
38. Zdrowo, bananowo- czekoladowo, czyli ciasto z fasoli (: 169

podwieczorek. Przechodząc do rzeczy... Zapraszamy na ciasto! (: Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 2 bardzo dojrzałe banany 1 jajo (można dodać 2) 2,5 łyżki kakao 4 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki otrębów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka karobu 1 łyżka golden syrup (opcjonalnie- można użyć dowolnego słodzidła) pasek gorzkiej czekolady (o dowolnej zawartości kakao) Przygotowanie: Fasolę należy dokładnie(...)wraz z bananem zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać kakao, jajo, proszek do pieczenia, golden syrup i karob (melasa z chleba świętojańskiego) i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy wiórki kokosowe i otręby aby zagęścić masę i dokładnie mieszamy łyżką. Wylewamy do keksówki, lub innej, dowolnej formy, wstawiamy do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika.  Ciasto piekłam ok. 40 minut

Symfonia Smaków
Tradycyjny murzynek 153

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 250g masła lub margaryny, 1 i 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mleka, 3 jajka, 4 łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki wiórków kokosowych (użyłam Kresto). Przygotowanie Masło pokroić na kawałki, wraz z cukrem, mlekiem i kakao przełożyć do garnka i mocno podgrzać, lecz nie zagotować! Mieszać tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści(...)sztywną pianę, dokładnie wymieszać.  Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 23x33cm. P iec około 40minut w temp. 170st. Ostudzić.  Polać masą czekoladową. Można posypać wiórkami kokosowymi.  A jeśli nie macie czasu na pieczenie to równie pysznego murzynka znajdziecie w Twojej Cukierni

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania