Tak podana rybe mozna spokojnie wlaczyc do swiatecznego menu,bo nie tylko wyglada niezwykle dekoracyjnie ale i smakuje doskonale.Losos zapieczony w chrupiacym francuskim ciescie-to klasyk
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pamieta jego rzeczywista nazwe?Gdy teraz po latach probowalam odtworzyc przepis i przeszukiwalam internet,natknelam sie na "cycki murzynki".Ciasto bardzo podobne,zawierajace jednak jeden dodatkowy blat makowo-kokosowy nie przekonalo mnie,lacznie z nazwa."Biusciki" to ciasto biszkoptowe z przepysznym kremem budyniowym i gruba polewa czekoladowa,nasaczone alkoholem i wisienkami,rowniez alkoholowymi jest absolutnie obledne w smaku.Nie znam osoby
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tortowmice o przekroju 20 cm:4 sucharki pelnoziarniste-40 g100 g mielonych migdalow2 lyzki maslaSkladniki na mase serowa:500 g sera 3 x mielonego200 g jogurtu greckiego200 g mleka kokosowego( tylko gorna, biala czesc)200-220 g cukru1 budyn smietankowy4 jajka MSkladniki na pianke malinowa:200 g smietany kremowki2 listki zelatyny300 g mrozonych malin2 lyzki cukru1 lyzka soku z cytrynyWykonanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pory roku zmieniaja sie jedynie dodatki,mozliwosci jest bez liku .Nigdy nie uzywam samej bialej maki.Zawsze staram sie drozdzowki wzbogacic zdrowszymi zamiennikami, dodatkiem maki pelnoziarnistej,orkiszowej,czy mleka kokosowego i jak najbardziej odchudzic.Te z nadzieniem serowym to nasze ulubione.Tu koperty wioda prym,bo buleczki w tym ksztalcie mieszcza najwieksza ilosc serka.Dodatek malin dodaje im nieslychanego aromatu.Sa przepyszne.Bardzo polecam.Skladniki na ciasto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zima ,oprocz rozgrzewajacych straczkowych kroluja na naszych stolach warzywa korzeniowe:marchew,buraki,seler czy pasternak.Marchewka - wesole warzywko przypominajace slonce jadane jest najczesciej.Ile warosci ma w sobie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!porje:300g ciecierzycy1 cebula20 g imbiru3 zabki czosnku2 lyzki oleju1/2 lyzeczki chili-opcjonalnie1 lyzeczka mielonej kolendry1 lyzeczka kuminu ( dalam 1/2)400 g krojonych pomidorow z puszki400 g mleka kokosowego ( dalam 200 g)1 mango100 g Babyspinat-dalam mrozony1 lyzeczka Garam Masala,solWykonanie:ciecierzyce namoczyc przez noc.Nastepnego dnia oplukac i w nowej wodzie gotowac do miekkosci okolo 1,5 godziny.Gdy uzywasz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!daktyli250 ml wody 100 ml mleka np.kokosowego-opcjonalnieOwoce przelozyc do blendera i dolac polowe wody z moczenia daktyli.Zmiksowac na gladka mase.Gestosc reguluj dodatkiem wody.Zamiast wody mozesz uzyc mleka np.mleka kokosowego czy migdalowego.Gdy dodasz 2 lyzki kakao otrzymasz pyszna czekoladowa paste daktylowa.Kakao mozesz zastapic karobem jesli lubisz.Gdy dodasz 2 lyzki tahini otrzymasz paste daktylowo-chalwowa.Dodatek cynamonu jeszcze wzbogaci smak pasty.Ta kombinacja smakuje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!spedzonej w lodowce odzielila sie wyrazna 3-cm warstwa smietanki.W pierwszym przypadku warstwa ta nieutworzyla sie. Osobiscie bardziej smakuje mi jednak mleko kokosowe.Przypominam,ze w produkcji domowej mleka kokosowego,proprcja wody do bialej masy kokosa wynosi 2:1 ( wagowo).A oto moja propozycja wykonania domowego mleka migdalowego.Skladniki:1,5 szklanka obranych ze skorki migdalow (250 g-cala paczka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kakao,rodzynki lub skorke pomaranczowa co lubisz.Na pewno jeszcze zdazysz ukrecic ta babeczka i przekonasz sie jaka jest smaczna.Skladniki:200g maki4 bialka L100 g cukru125 g masla100 ml mleka kokosowego ( lub kazdego innego)1 cukier waniliowy2 plaskie lyzeczki proszku do pieczeniaszczypta soli2 lyzeczki kakao-opcjonalnieWykonanie:maslo rozpuscic w garnuszku.Foremke wysmarowac maslem i wysypac maka krupczatka lub kaszka mannabialka ubic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tarta do panierowania z dodatkami proponuje zrobic to z mniejsza iloscia bulki tuz przed samym panierowaniem.Bulka bez dodatkow po prostu lepiej sie przechowuje.A smak panierki bardzo uszlachetni np.dodatek wiorkow kokosowych,orzechow mielonych lub ulubionych ziolInna opcja to uzycie maszynki do mielenia miesa.Odradzam jednak,poniewaz sucha bulka bardzo tepi ostrza nozy maszynki.Ewentualnie pozostaje zetrzec bulke na zwyczajnej tarce jarzynowej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mniejsza).Skladniki:300 g platkow owsianych130 g maki orkiszowej1 lyzeczka domowego cukru waniliowego1/2 lyzeczki mielonego cynamonu1/2 lyzeczki proszku do pieczenia170 g syropu ryzowego (dalam jablkowy)10 g oleju kokosowego lub slonecznikowego 100 g dzemu lub konfituryWYKONANIE :wlaczyc piekarnik na 180°Cplatki owsiane,make,cukier waniliowy,cynamon ,proszek do pieczenia i sol umiescic w misce i wymieszac.Dodac syrop i olej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!otrzymasz kolejny klasyczne polaczenie,tak ze beszamel moze byc podstawa kolejnych sosow.sos chrzanowy-do sosu beszamelowego dodj lyzke chrzanu.Swietny do gotowanych miessos curry- do sosu dodac lyzke wiorkow kokosowych,lyzke curry i lyzke musu jablkowego.Rozrzedzic slodka smietanka.Pasuje do kurczaka,ryb i ryzusos musztardowy-do sosu podstawowego dodac 1 lyzke musztardy.Podprawic maslem.Podawac do ryb i jajek na twardo i wkoszulkachsos mornay
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pewno bedzie smakowal kazdemu.Nie zachwyci jednak smakoszy liczacych kalorie,bo dodatek 2 kubkow 18 % smietany to spora dawka kalorii i tluszczu.Ja jednak pozostane przy moich serniczkach z dodatkiem mleka kokosowego ( zdrowszy profil tluszczowy) pieczonych bez kapieli wodnej,a rownie kremowych,wilgotnych i rozplywajacych sie w ustach.Skladniki na spod ciasta:200 g owsianych ciasteczek lub innych70 g masla Skladniki na mase
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nie mamy juz dostepu do jagod lesnych ale w zastepstwie sprawdzi sie doskonale borowka amerykanska.Nie jest wprawdzie tak soczysta jak jej lesna krewniaczka.za to rownie smaczna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sernik dyniowy już na blogu prezentowałam z dodatkiem mleka kokosowego .Dzisiejsza wersja to typowo jesienne smaki - dynia,śliwka węgierka i orzechy laskowe.Przepyszna i bardzo aromatyczna kombinacja smaków.Spód sernika również upiekłam samodzielnie,by uniknąć tłuszczów trans występujących masowo w gotowych ciasteczkach.Część mąki zastąpiłam tutaj podprażonymi ,zmielonymi orzechami laskowymi,które nadały całości niebywałego aromatu.Orzechy laskowe dodałam również do śliwek wieńczących
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!