Kochani, postanowiłam przypomnieć Wam moje sprawdzone przepisy na pyszne ciasto na Boże Narodzenie. Dzisiaj proponuję przygotowanie makowca na kruchym spodzie, z bezą kokosową, czekoladą i figami, jak dla mnie to jest najlepszy makowiec!Jak zwykle nietuzinkowy i jedyny w swoim rodzaju, a co! Zaskocz bliskich w te Święta kreatywnością ;-)Buziak!PRZEPIS NA MAKOWIEC KLIK
SMYKWKUCHNIcebule- 2-3 ząbki czosnku- 1 pęczek natki pietruszki (pokrojony)- 1 puszka soczewicy gotowanej na parze- ok.60g mąki ziemniaczanej- sól i pieprz do smaku- 1/2-1 łyżeczki kurkumy- olej kokosowy do podsmażenia cebuli, czosnku i boczniakówBoczniaki umyć i pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć na patelni na małej ilości oleju. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem i przełożyć do miski
Smaczne Zdroweporanka, jak tylko pokazało się słonko, urządzić jej sesję zdjęciową. Wyszła bowiem wyjątkowo smaczna.Miałam marchewki, i zastanawiałam się, jak się do nich zabrać. Wersje z pomarańczą czy mleczkiem kokosowym są pyszne, wielokrotnie je testowałam, teraz jednak miałam ochotę na coś innego. Trochę pikantnego. Wyjątkowego. I wtedy na blogu Everyday flavours znalazłam ideał - krem z marchewki z prażoną
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmakował. Na szczęście się udało - Connie była zadowolona i szczęśliwa.Częścią wytrawną zajmować się nie będę. Za to powiem Wam o lodach - bez laktozy. Najpierw chciałam kupić mleko kokosowe, zastanawiałam się nad ryżowym i sojowym. W końcu na półce w sklepie znalazłam zwykłe mleko i kremówkę, ale bez laktozy. Smakuje to to oczywiście inaczej, ale na tyle zbliżenie
Pożeraczka, czyli raz adobrzepyszną zupę dyniową, trochę nietypową. Dlaczego? Zazwyczaj, szukając przepisów na zupy dniowe, trafiamy na kremy (a przynajmniej ja trafiam). Najróżniejsze - łagodne, pikantne, z owocami, z innymi warzywami, z mleczkiem kokosowym... Od wariacji na temat może zakręcić się w głowie. Wypróbowałam już kilka, nie umiem wybrać faworyta, bo wszystkie mają w sobie coś urzekającego. Niemniej, gdy na blogu Niebo na talerzu
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię przypaliła.Oprószenie bakalii mąką zapobiega ich opadnięciu na dno ciasta podczas pieczenia. Można użyć dowolnego rodzaju bakalii o łącznej wadze 75 g - rodzynek, żurawiny, kandyzowanego ananasa czy wiórków kokosowych itp.Babkę można, zamiast polewy czekoladowej, polać lukrem.Babka jest dość słodka w smaku, więc jeśli ktoś nie lubi słodkich ciast może zmniejszyć ilość cukru.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskanowej odsłonie, proste w wykonaniu. Z powodzeniem mogą zastąpić wykwintne i czasochłonne desery. Ciasto naleśnikowe:• ½ szkl. mąki pszennej,• 2 czubate łyżki kakao,• 1 szkl. Prosecco,• 1łyżka oleju kokosowego,• 2 łyżeczki cukru,• Szczypta soli.Nadzienie i zabajone:• 150 g śmietankowego serka Almette,• 400 ml śmietany 30%,• 3 łyżki miodu akacjowego,• 20 ml wody,• Sok i skórka otarta z jednej cytryny
SzczyptaSmaQDzisiaj z moim idolem Karolem łamiemy przepisy, oczywiście Okrasą. Według jego przepisu zrobię zupę dyniową, która nie będzie zupą z mleczkiem kokosowym znaną powszechnie tylko tak bardziej po polsku. Na włoszczyźnie, bez mięsa ale za to z serem. Okrasa proponuje z twarogiem wędzonym ja ze smażonym z kminkiem. Zapraszam. Składniki: 1 dynia 2 ziemniaki 1/2 selera
pieprzny smaczekkawy.Składniki: 1/2 marchwi 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 2 jajka1/2 cynamonu2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny opcjonalnie : wiórki kokosowe, łyżka kakao, suszone owoce, rodzynki - co mamy pod ręką Sposób przyrządzenia: W dużej misce jaja ucieramy z cukrem, dodajemy roztopioną margarynę mieszamy. Następnie startą na tarce o dużych oczkach
pieprzny smaczekSłuchajcie, jak tak smakuję raj, to ja od dziś wszystko robię, żeby się tam dostać. Pychota w 25 minut.Składniki: 400 ml mleka skondensowanego 100 g wiórek kokosowych 2 białka 1 mango 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Sposób przyrządzenia: Białka ubić na sztywną pianę, dodać wiórka, mleko. Dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać
pieprzny smaczekczym danie posypujemy parmezanem (lub innym serem).Pieczemy w temp. 180'C przez ok. 15min (do momentu zarumienienia się sera). Nie wiem, które połączenie dyni (z winem czy mlekiem kokosowym) wygrywa, ale mówię Wam: niebo w gębie! Smacznego
Kitchens AlphabetWczoraj miałam trochę wolnego czasu, więc postanowiłam coś upiec. Po długim namyśle postanowiłam zrobić kokosanki. Są one szybkie w przygotowaniu, a do tego smaczne,lekkie i
Kuchenny Skrawek Niebaformować kulkę wielkości orzecha włoskiego, lekko ją spłaszczyć i na środku każdej zrobić dziurkę trzonkiem od łyżki.Tak przygotowane kluski gotować w osolonej wodzie (ja dodałam także łyżeczkę oleju kokosowego), ok.1 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.Wyławiać łyżką cedzakową i podawać najlepiej z sosem ale można również same.Smacznego
Smaczne Zdrowewaniliowy krem jaglany z sosem truskawkowym i prażonymi wiórkami kokosowymiWyszedł trochę za rzadki, ale co tam. :P
More food, love and dreams