nadzieje, że i Wasze serca skradnie. 2 porcje Składniki: 2 tortille 200 g świeżego filetu łososia 200 g kapusty kiszonej 0,5 łyżeczki kminku 2 ogórki kiszone odrobina startego imbiru 1 główka czosnku 4 łyżki majonezu sok z jednej limonki 1 łyżeczka curry sól i pieprz do smaku odrobina oliwy do skropienia Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj(...)rozgrzanym piekarniku na 200 C przez 20 minut. Łososia tniemy na paski, grubość ok 2 cm i marynujemy w soku z limonki oraz 0,5 łyżeczki curry. Ogórka tniemy w cienkie paski i podsmażamy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu razem z kapustą i kminem, aż soki ładnie odparują. Upieczony czosnek wyciskamy do miseczki i dokładnie miażdżymy, dodajemy majonez
Niezły Młynekprzygotowania tostów wykorzystałam pyszny Karczek Kruchy, który otrzymałam od firmy Hańderek. SKŁADNIKI: 6 kromek chleba tostowego pszennego, 12 plasterków Karczku Kruchego Hańderek , 6 plasterków żółtego sera, 3 ogórki kiszone, 2 łyżki masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Ogórki kroimy w podłużne słupki. Na każdą kromkę chleba tostowego kładziemy po 2 plasterki wędliny, plasterku sera żółtego oraz słupki ogórka. Kromkę zwijamy
Tradycyjna kuchnia Kasiksiążkę, bo również należę do osób, które wierzą, że kisić można wszystko, co nie ucieka na drzewo. Osobiście jestem jednak z bardziej plebejskiej szkoły – lubię kiszone ogórki nadziewane kabanosem. Mimo to chętnie popatrzę na przepisy w wersję ą ę np. tatar z kiszoną rzodkiewką, czosnkiem i grzybami. Książka zaczyna się od zachwytu charakterystycznym fenolowym zapachem, jakie mają wszelkie(...)maślance. Znałam już wcześniej pyszny czosnek niedźwiedzi w formie fermentowanych łodyg. Bardzo dobrze wyglądają przepisy na botwinę i dynię w maślance, ogórki z miodem i koperkiem czy polskie kimczi. Miałabym wielką ochotę na kiszone głąby kapusty, bo to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Moja mama nazywała je “ananasami” i zawsze zostawiała je dla mnie. Niestety potem przeczytałam
Ugotowane pozamiatanechlebkiem ;) Składniki na 2-3 osoby: 2 marchwie 1 pietruszka 4-5 ziemniaczków 1 udko z kurczaka bądź żeberko wieprzowe kawałek selera 2-3 cm pora 2-3 ogórki kiszone (nie małosolne !) + trochę wody z ogórków 5 łyżek śmietany 30 % 4 łyżki mleka 1 czubata łyżką mąki tortowej sól, pieprz, warzywko używam takiego <--Klik ewent, posiekana nać
Gotowanie...to proste !Dobra zupę ogórkową lubi każdy. A od czego zależy smak ogórkowej? Od ogórków Muszą być dobre i najlepiej domowe. Oczywiście, możemy zrobić ogórkową z ogórków kiszonych startych na tarce. Jednak te ogórki mojego taty, nie wymagają już żadnego nakładu pracy. Otwieramy słoik, wyjmujemy tylko koper i siup do garnka z wywarem…Idealne do szybkiej zupy
Mieszam w GarnkuKimchi ogórkowe, lubicie? Proponuję przepis na kimchi ogórkowe z dodatkiem marchewki i imbiru. Tak, ogórki można wykorzystać na wiele sposobów. Obok ogórków kiszonych można również przyrządzić sałatkę z ogórków jak np. szybkie kimchi ogórkowe. Kimchi to koreańska sałatka, którą często dodaję do domowych hamburgerów czy wypaśnych kanapek z mięsem. Lekko kwaśno słodki smak świetnie się komponuje
codojedzeniachwilę dostaję kilka kilogramów "pysznych, ekologicznych, bez nawozów, z własnego ogródka..." więc jest duża motywacja do zapełniania spiżarni kolejnymi przetworami :-) Były już tradycyjne ogórki kiszone , a także kiszone w wersji na zupę oraz ogórki francuskie . Dziś przyszła pora na nieco bardziej egzotyczne ogórki w słodkiej zalewie curry. składniki: 3 kg ogórków gruntowych liście selera
babka w formiepory rzadko wykorzystywałam świeże liście chrzanu i nie wiem dlaczego? Często liście wkładam do kiszenia ogórków małosolnych ale te na zimę kiszę z korzeniem chrzanu. To błąd bo liście te młode są pyszne, aromatyczne i smakują delikatniej niż korzeń a mają tyle samo witamin i mikroelementów jak i korzeń. Czemu zatem nie dodać liści chrzanu do pasty
Moje Małe Czarowaniepowinna smakować, jeżeli ktoś jeszcze takiej zupy nie gotował to polecam wypróbować przepis Do przygotowania zupy ogórkowej będziemy potrzebować: 2 litry wywaru – warzywnego lub mięsno-warzywnego 400 g ogórków kiszonych około 150 ml kwasu z ogórków 200 g śmietany 12% lub 18% 2 łyżki mąki pszennej do smaku sól, pieprz (z solą trzeba uważać bo ogórki mogą
Uwaga Babcia Gotujekoper i czosnek z kiszenia, po 1 płaskiej łyżeczce gorczycy, po 2 ziarna ziela angielskiego i po 1 goździku. Przygotowujemy zalewę. Mieszamy 250 ml wrzącej wody z łyżką cukru pudru, dodajemy 4 łyżki domowego octu jabłkowego (może być też ocet spirytusowy, ale wtedy pikle będą kwaśniejsze), oraz trochę słonego płynu, który wytworzył się podczas kiszenia ogórków. Przygotowaną zalewę wlewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcholesterolu. Olej posiada w sobie również witaminę E, która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, chroni przed tworzeniem się zakrzepów. Składniki : 8 płatów śledziowych "Matjasów" 3 spore cebule pół słoika ogórków kiszonych około 1/3 szkl soku z ogórków 250 ml oleju rydzowego pieprz Przygotowanie : Płaty śledziowe wymoczyć przez około 1 godzinę. śledzie odsączyć z wody i pokroić na paski
Garnkowe fanaberieSezon ogórkowy powoli zbliża się ku końcowi. Na blogu znajdziecie przepis na sałatkę z ogórków z przyprawą do grilla , tradycyjne kiszone ogórki, na korniszony w koncentracie oraz dżem z ogórka i melona . Dziś mam dla Was przepis na charakterną sałatkę z ogórków z dodatkiem papryki oraz sproszkowanego chilli. Składniki: 4 kg ogórków
Z miłości do słodkościczasu spędziły na rozmowie ze zwięrzeciem, niż jedzeniu :) Składniki: 1 puszka zielonego groszku 1 puszka kukurydzy 1 łyżeczka twarożku mielonego (może być taki z wiaderka) lub serka wiejskiego 1 ogórek kiszony 1 rzodkiewka szczypiorek lub dymka Ogórka kroimy na grubsze plastry, ale jeden kawałek, z początka ogórka musi byc większy na pysk krokodyla (jak na zdjęciu) W tej części ogórka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comząbki czosnku średnia marchewka i pietruszka 50 ml białego półwytrawnego wina pieprz ziołowy, cayenne rozmaryn, sól kilka kropel maggi zioła prowansalskie, lubczyk 2-3 łyżki śmietany 1-2 ogórki kiszone 2-3 łyżki wody spod ogórków Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę przełożyć na patelnię (zimną, tłuszcz się wytopi) dodać obraną i umytą, pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę
Gaździnka warzyogórkaKiszka kaszubska – pokrojona na talarki, smażona na słoninieBumbe - kluchy nadziewane, najczęściej boczkiem i seremPlińce – placki ziemniaczane, podawane ze śmietaną i cukremPrażnica – jajecznicaJarzyna z marchwi i brukwiKwaszone gurczi – ogórki kiszone, Mizeria - gurczi na kwaśno Kartuskie ogórki – pasteryzowane z cebulą, marchewką i papryką Ruchanki
Czarnawisienka