kiszone ogórki - 5413 przepisów (strona:119/361)

Tortilla z kapustą kiszoną i łososiem 181

nadzieje, że i Wasze serca skradnie.  2 porcje Składniki:  2 tortille 200 g świeżego filetu łososia 200 g kapusty kiszonej 0,5 łyżeczki kminku 2 ogórki kiszone odrobina startego imbiru 1 główka czosnku 4 łyżki majonezu sok z jednej limonki 1 łyżeczka curry sól i pieprz do smaku odrobina oliwy do skropienia Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj(...)rozgrzanym piekarniku na 200 C przez 20 minut. Łososia tniemy na paski, grubość ok 2 cm i marynujemy w soku z limonki oraz 0,5 łyżeczki curry.  Ogórka tniemy w cienkie paski i podsmażamy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu razem z kapustą i kminem, aż soki ładnie odparują.  Upieczony czosnek wyciskamy do miseczki i dokładnie miażdżymy, dodajemy majonez

Niezły Młynek
Zawijane tosty z wędliną, ogórkiem i żółtym serem 136

przygotowania tostów wykorzystałam pyszny Karczek Kruchy, który otrzymałam od firmy Hańderek.  SKŁADNIKI: 6 kromek chleba tostowego pszennego, 12 plasterków Karczku Kruchego Hańderek , 6 plasterków żółtego sera, 3 ogórki kiszone, 2 łyżki masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Ogórki kroimy w podłużne słupki. Na każdą kromkę chleba tostowego kładziemy po 2 plasterki wędliny, plasterku sera żółtego oraz słupki ogórka. Kromkę zwijamy

Tradycyjna kuchnia Kasi
“Kiszonki i fermentacje” – recenzja 168

książkę, bo również należę do osób, które wierzą, że kisić można wszystko, co nie ucieka na drzewo. Osobiście jestem jednak z bardziej plebejskiej szkoły – lubię kiszone ogórki nadziewane kabanosem. Mimo to chętnie popatrzę na przepisy w wersję ą ę np. tatar z kiszoną rzodkiewką, czosnkiem i grzybami. Książka zaczyna się od zachwytu charakterystycznym fenolowym zapachem, jakie mają wszelkie(...)maślance. Znałam już wcześniej pyszny czosnek niedźwiedzi w formie fermentowanych łodyg. Bardzo dobrze wyglądają przepisy na botwinę i dynię w maślance, ogórki z miodem i koperkiem czy polskie kimczi. Miałabym wielką ochotę na kiszone głąby kapusty, bo to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Moja mama nazywała je “ananasami” i zawsze zostawiała je dla mnie.  Niestety potem przeczytałam

Ugotowane pozamiatane
Łagodna Zupa Ogórkowa 189

chlebkiem ;) Składniki na 2-3 osoby: 2 marchwie 1 pietruszka 4-5 ziemniaczków 1 udko z kurczaka bądź żeberko wieprzowe kawałek selera 2-3 cm pora 2-3 ogórki kiszone (nie małosolne !) + trochę wody z ogórków 5 łyżek śmietany 30 % 4 łyżki mleka 1 czubata łyżką mąki tortowej sól, pieprz, warzywko używam takiego <--Klik ewent, posiekana nać

Gotowanie...to proste !
Ogórki na zupę do słoika- przepis taty 115

Dobra zupę ogórkową lubi każdy. A od czego zależy smak ogórkowej? Od ogórków Muszą być dobre i najlepiej domowe. Oczywiście, możemy zrobić ogórkową z ogórków kiszonych startych na tarce. Jednak te ogórki mojego taty, nie wymagają już żadnego nakładu pracy. Otwieramy słoik, wyjmujemy tylko koper i siup do garnka z wywarem…Idealne do szybkiej zupy

Mieszam w Garnku
Kimchi ogórkowe z imbirem 168

Kimchi ogórkowe, lubicie? Proponuję przepis na kimchi ogórkowe z dodatkiem marchewki i imbiru. Tak, ogórki można wykorzystać na wiele sposobów. Obok ogórków kiszonych można również przyrządzić sałatkę z ogórków jak np. szybkie kimchi ogórkowe. Kimchi to koreańska sałatka, którą często dodaję do domowych hamburgerów czy wypaśnych kanapek z mięsem. Lekko kwaśno słodki smak świetnie się komponuje

codojedzenia
przetwory na zimę - ogórki w słodkiej zalewie curry 150

chwilę dostaję kilka kilogramów "pysznych, ekologicznych, bez nawozów, z własnego ogródka..." więc jest duża motywacja do zapełniania spiżarni kolejnymi przetworami :-) Były już tradycyjne ogórki kiszone , a także kiszone w wersji na zupę oraz ogórki francuskie . Dziś przyszła pora na nieco bardziej egzotyczne ogórki w słodkiej zalewie curry. składniki: 3 kg ogórków gruntowych liście selera

babka w formie
Pasta z awokado i liści chrzanu 117

pory rzadko wykorzystywałam świeże liście chrzanu i nie wiem dlaczego? Często liście wkładam do kiszenia ogórków małosolnych ale te na zimę kiszę z korzeniem chrzanu. To błąd bo liście te młode są pyszne, aromatyczne i smakują delikatniej niż korzeń a mają tyle samo witamin i mikroelementów jak i korzeń. Czemu zatem nie dodać liści chrzanu do pasty

Moje Małe Czarowanie
Zupa Ogórkowa z Grzankami 168

powinna smakować, jeżeli ktoś jeszcze takiej zupy nie gotował to polecam wypróbować przepis Do przygotowania zupy ogórkowej będziemy potrzebować: 2 litry wywaru – warzywnego lub mięsno-warzywnego 400 g ogórków kiszonych około 150 ml kwasu z ogórków 200 g śmietany 12% lub 18% 2 łyżki mąki pszennej do smaku sól, pieprz (z solą trzeba uważać bo ogórki mogą

Uwaga Babcia Gotuje
Pikle z ogórków małosolnych. Ekspresowe pikle. 184

koper i czosnek z kiszenia, po 1 płaskiej łyżeczce gorczycy, po 2 ziarna ziela angielskiego i po 1 goździku. Przygotowujemy zalewę. Mieszamy 250 ml wrzącej wody z łyżką cukru pudru, dodajemy 4 łyżki domowego octu jabłkowego (może być też ocet spirytusowy, ale wtedy pikle będą kwaśniejsze), oraz trochę słonego płynu, który wytworzył się podczas kiszenia ogórków. Przygotowaną zalewę wlewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie w oleju rydzowym 144

cholesterolu. Olej posiada w sobie również witaminę E, która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, chroni przed tworzeniem się zakrzepów. Składniki : 8 płatów śledziowych "Matjasów" 3 spore cebule pół słoika ogórków kiszonych około 1/3 szkl soku z ogórków 250 ml oleju rydzowego pieprz Przygotowanie : Płaty śledziowe wymoczyć przez  około 1 godzinę. śledzie odsączyć z wody i pokroić na paski

Garnkowe fanaberie
Ogórki z chilli na zimę 192

Sezon ogórkowy powoli zbliża się ku końcowi. Na blogu znajdziecie przepis na sałatkę z ogórków z przyprawą do grilla , tradycyjne kiszone ogórki,  na korniszony w koncentracie oraz dżem z ogórka i melona . Dziś mam dla Was przepis na charakterną sałatkę z ogórków z dodatkiem papryki oraz sproszkowanego chilli.   Składniki:   4 kg ogórków

Z miłości do słodkości
Krokodyl z kiszonego ogórka i rzodkiewki 96

czasu spędziły na rozmowie ze zwięrzeciem, niż jedzeniu :) Składniki: 1 puszka zielonego groszku 1 puszka kukurydzy 1 łyżeczka twarożku mielonego (może być taki z wiaderka) lub serka wiejskiego 1 ogórek kiszony 1 rzodkiewka szczypiorek lub dymka Ogórka kroimy na grubsze plastry, ale jeden kawałek, z początka ogórka musi byc większy na pysk krokodyla (jak na zdjęciu) W tej części ogórka

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Karczek z ziołami 106

ząbki czosnku średnia marchewka i pietruszka 50 ml białego półwytrawnego wina pieprz ziołowy, cayenne rozmaryn, sól kilka kropel maggi zioła prowansalskie, lubczyk 2-3 łyżki śmietany 1-2 ogórki kiszone 2-3 łyżki wody spod ogórków Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę przełożyć na patelnię (zimną, tłuszcz się wytopi) dodać obraną i umytą, pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę

Gaździnka warzy
Ruchanki i troszkę o kuchni kaszubskiej 339

ogórkaKiszka kaszubska – pokrojona na talarki, smażona na słoninieBumbe - kluchy nadziewane, najczęściej boczkiem i seremPlińce – placki ziemniaczane, podawane ze śmietaną i cukremPrażnica – jajecznicaJarzyna z marchwi i brukwiKwaszone gurczi – ogórki kiszone, Mizeria - gurczi na kwaśno Kartuskie ogórki – pasteryzowane z cebulą, marchewką i papryką Ruchanki

Czarnawisienka