kiszone ogórki - 5413 przepisów (strona:114/361)

Ogórki małosolne 160

piana, która może wylać się ze słoja (dlatego ustawiamy słój na talerzu).  Aby przyspieszyć proces kiszenia, można dodać do zalewy kilka łyżek kwasu z ogórków z poprzedniego kiszenia. Ogórki są dobre do jedzenia po 3-4 dniach. Gdy ogórki są wystarczająco ukiszone, należy je wyjąć ze słoja i przechowywać lodówce. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Sałatka żmudzka chlebowo-mięsna 208

kuchni litewskiej przepis. My Polacy też lubimy.   Składniki 200 g ugotowanej karkówki 400 g chleba razowego ( w oryginale wileńskiego ) 3 kiszone ogórki 200 g kiszonej kapusty 1 por 3 ząbki czosnku 3 marchewki 3 średnie ziemniaki 2 szklanki gotowanej fasoli 3/4 szklanki oleju rzepakowego sól pieprz Przygotowanie Chleb i mięso pokroiłem w kostkę. Drobniutko posiekałem obrane ogórki. Ugotowaną marchewkę i ziemniaki także pokroiłem w kostkę. Kapustę kiszoną, po odciśnięciu pokroiłem. Por pokroiłem dość drobno. Czosnek przecisnąłem przez praskę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszałem, przyprawiłem do smaku solą i pieprzem.  Olej podgrzałem, ale nie doprowadziłem do wrzenia. Polałem sałatkę i jeszcze raz wymieszałem

R'n'G Kitchen
Pizza Calzone a stylu Reuben 150

garnku do gotowania na parze przez 3 godziny, potem 30 minut odpoczywało) 500 g kapusty kiszonej ok. 150 g sera żółtego dressing rosyjski koniecznie przegryzajcie pastrami zimnymi ogórkami kiszonymi, ja przegryzałam ogórkami chili Wykonanie: W pierwszej kolejności do miski wsypuję sól, przesiewam 3 szklanki mąki. W mące łyżką robię dołek, do którego wsypuję cukier, kruszę drożdże i mieszając(...)taki sposób, aby boki były suche. Na połowę ciasta wyłożyłam warstwami starty na grubej tarce ser żółty, na to kilka warstw cienkich plastrów pastrami, na to kapustę kiszoną, ponownie ser żółty i połówką ciasta bez dodatków nakryłam wszystkie warstwy, boki zlepiając dokładnie, aby podczas pieczenia nic mi nie wyciekało. Pizzę ułożyłam na kratkę do pieczenia pizzy i wstawiłam do nagrzanego

Blondynka Gotuje
Sałatka z ogórków kiszonych 179

można użyć ogórków małosolnych i też będzie smakowała wyśmienicie.  Koniecznie wypróbujcie! Do krojenia warzyw na sałatkę świetnie się sprawił nóż od  #MyVictorinox :) 1 duży słoik ogórków kiszonych mala czerwona cebulka duży pomidor łyżka oleju pieprz 1/2 łyżeczki cukru Ogórki pokroić w cienkie plasterki, cebulę w kosteczkę a pomidora w półplasterki. Wszystkie składniki przełożyć do miski

Smakołyki Asi
Chłodnik litewski 151

tylko smaku, ale również sprawia, że nasz chłodnik ma idealny różowy kolor. Wszystko tak pięknie wygląda na talerzu, że aż szkoda zabrać się za jedzenie. SKŁADNIKI 3 ogórki małosolne lub kiszone 3 małe botwinki 2 ząbki czosnku 1 litr maślanki 3 małe ogórki gruntowe (o wadze łącznej 125  g) 3 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki koncentratu

Passions hobbies life
Kalerosse kiszona 129

Lubicie kiszone ogórki i kapustę? A jakie jeszcze warzywa kiszone jedliście lub sami kisicie? No właśnie. Podejrzewam, że większość z nas poza kapustą i ogórkami zna niewiele kiszonek. A można kisić właściwie wszystko - owoce, przeróżne warzywa a nawet grzyby. Ja uwielbiam kiszonego kalafiora . Kiszę też pomidory, jabłka, buraki... Zakwas na żur czy barszcz to też kiszonka,tak samo

Smaczna Pyza
Małosolne w plasterkach 371

Zawsze robiłam małosolne i kiszone ogórki w całości. W tym roku zrobiłam na próbę 3 słoiczki z ogórkami pokrojonymi w plasterki, które znalazłam u Anety . Powiem Wam, to jest strzał w dziesiątkę. Ogórki chrupiące i super sprawdzają się na kanapki. Oczywiście w najbliższym czasie będzie zakup ogórków i zrobię kolejne słoiki. Składniki: ogórki gruntowe dowolna(...)sól, mieszać aż się rozpuści i gorącą zalewą zalać ogórki. Zakręcić słoiki i odstawić w ciemne miejsce. Na drugi dzień już mamy małosolne a po kilku dniach kiszone. Na zdjęciach ogórki po 48 godzinach. Oczywiście część ogórków już skonsumowana

Ala piecze i gotuje
Sałatka ryżowa z kurczakiem, ogórkami i zieleniną 600

Pyszna sałatka z kurczakiem, dwoma rodzajami ogórków – zielonym i kiszonym oraz dużo ilością zieleniny – koperkiem, natką(...)pietruszki i szczypiorkiem. Bardzo syta i smaczna sałatka! 100 g ryżu 1 pojedyńczy filet z kurczaka Przyprawa do kurczaka Czosnek granulowany Sól Pieprz 2 ogórki zielone 3 ogórki kiszone ½ pęczka natki pietruszki ½ pęczka świeżego koperku 1 pęczek szczypiorku 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu Ryż gotujemy do miękkości, odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w bardzo

VioletoweKucharzenie
Kanapka Reuben 193

plasterki) kromki chleba żytniego ( u mnie dwa rodzaje chleba: chleb pszenno-żytni i żytni z mieszanką mąki 7 zbóż) dressing (nie)rosyjski kapusta kiszona kilka plasterków sera żółtego ogórki kiszone Wykonanie: Zaczynamy od początku, czyli jak przygotować Pastrami Deli. Jeśli mamy już zakupiony kawałek pastrami musimy go odparować. Tu będzie nam potrzebny garnek do gotowania na parze, taki(...)wstawić do lodówki. Dlaczego użyłam nazwy Dressing (nie)rosyjski dowiecie się z przepisu, a na przepis traficie klikając w nazwę dressingu w tym zdaniu. Kapustę kiszoną wykładamy na sito aby odciekła. Ogórki możemy już pokroić w plasterki. Jak już macie chleb, dressing i pokrojone pastrami bierzemy się za stworzenie kanapki. Rozgrzewamy patelnię grillową (możecie też zwykłą). Kromki chleba smarujemy

Blondynka Gotuje
PASTA JAJECZNA Z RZODKIEWKĄ I OGÓRKIEM 185

razem zapraszam na pastę z rzodkiewkami , ogórkiem kiszonym , świeżą natką pietruszki. Pyszna . Polecam :)  Zapraszam do polubienia mojej strony na FB oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https://gotowaniepatki.blogspot.com/ będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ A teraz przepis : Składniki dla 2 osób:    🍽 3 ugotowane jajka 🍽 5 rzodkiewek 🍽 3 ogórki małosolne lub kiszone 🍽 2 łyżki

Gotowanie Patki
Śledzie z kapustą kiszoną i śliwkami wędzonymi 143

płaty śledzi, 200 g kapusty kiszonej, 80 g śliwek wędzonych, 1 ogórek kiszony, 1 mała słodka cebula, olej rzepakowy (tłoczony na zimno nierafinowany), Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie. Pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobna kostkę. Kapustę kiszoną pokroić na drobniejsze kawałki. Ogórka pokroić w kostkę. Śliwki pokroić w paski. Wymieszać kapustę, śliwki, ogórka i cebulę. W słoiku ułożyć warstwami

królestwo garów
Ogórki małosolne. Przepis krok po kroku. 1762

ważnych zasadach:   Warto wybrać świeże, nie za duże, jędrne ogórki gruntowe- najlepiej ze sprawdzonego źródła. Moim zdaniem optymalnie smakują te raczej niewielkie.   Ogórki najlepiej kiszą się w szklanych słojach lub kamionkach. Naczynie powinno być czyste lub wyparzone.   Najlepiej używać soli kamiennej niejodowanej.   Im mniej składników tym lepiej.   Stosując się(...)smalcem. Osobiście najbardziej lubię chrupać je bezpośrednio ze słoja Pamiętajcie aby wyjmować ogórki czystym widelcem, tak dłużej postoją.   Natomiast woda z kiszenia i same ogórki małosolne to doskonały probiotyk.   Zapraszam do zapoznania się z przepisem „krok po kroku” . Pamiętajcie o zostawieniu komentarza pod wpisem   Ogórki

kuron.com.pl
Sałatka z pierożkami tortellini 147

Składniki: 300g Tortellini u mnie z farszem mięsnym 1 puszka kukurydzy Dawtona 1 puszka zielonego groszku Dawtona 1 puszka czerwonej fasolki Dawtona 1 średni zielony ogórek 3-4 ogórki kiszone Kawałek białej części pora Ćwiartka czerwonej papryki Majonez + jogurt naturalny typu greckiego po 3-4 łyżki Pieprz, sól do smaku Przygotowanie: Pierożki ugotować wg przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu(...)zahartować aby zapobiec sklejaniu się. Ogórki zielony oraz kiszone obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę. Tak samo pokroić paprykę. Por pokroić bardzo drobno. Warzywa z puszek odcedzić na sicie i wrzucić do miski razem z pierożkami i pozostałymi warzywami. Można również dodać szczypiorek czy natkę pietruszki a nawet posiekane jajko ugotowane na twardo. Tylko od nas zależy

W garach u Gosi