pochodzi jeszcze od Babci mojego męża, a może jest jeszcze starszy. potrzebujemy: - grzybki z octu (najlepsze są domowe, ale świetnie sprzwdzą się też pieczarki z puszki) - 3 jajka - ogórki kiszone - majonez i/lub jogurt - sól i pieprz Grzyby i ogórki odsączyć z zalewy, opłukać i osuszyć. Drobno pokroić. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce. Dodać
Szybko Tanio SmacznieZepsute? Stare? A może to jakiś żart? Wielu obcokrajowców szerokim łukiem omija polskie kiszonki. Zapach kiszonej kapusty przyprawia ich o mdłości, widok kiszonych ogórków o zawrót głowy, a na samą myśl o wypiciu zsiadłego mleka dostają rozstroju żołądka. Kwaśne są, to na pewno. I jednocześnie niesłychanie zdrowe. Kiszonki to chyba jedne z najzdrowszych "potraw" na świecie. Są naturalnymi(...)jelita będą nam dozgonnie wdzięczne za całą masę drogocennych bakterii. Chociaż kisić można wiele warzyw, a nawet owoców, nie wszystkie kiszonki zyskały aprobatę moich kubków smakowych. Na przykład kiszonym pomidorom mówię zdecydowanie "nie". Inaczej jest z cukinią. Tak naprawdę w smaku bardzo przypomina ogórki. Jeśli więc nigdy nie jedliście innych kiszonek niż te najbardziej popularne (czyli kapusta
Smakuje zdroworeakcję), woda. Jeśli macie czystą kranówkę nadającą się do picia na surowo, nie musi być przegotowana, jak każe większość przepisów. Kiszenie buraków to tradycja staropolska. Wieki temu na wsi nikt nie gotował wody, by zakisić buraki lub ogórki w beczkach, a robiono to na wielką skalę – w ten sposób po prostu konserwowano żywność. Do zakwasu zawsze używamy wody(...)używamy jednej główki na każdy kilogram buraków. Buraki, czosnek i przyprawy układamy w słoju. Jeśli fermentacja ma ruszyć od razu, potrzebny będzie starter. Dobrze sprawdzi się woda z ogórków kiszonych (około 100 ml na 3 litrowy słój). Jeśli macie zakwas z buraków, będzie jeszcze lepszy. Nie polecamy używania chleba – może spleśnieć. Zawartość słoja zalewamy solanką – łyżka soli
Kulinarna Polskawięc ten przepis zapewne wywołuje u Was zdziwienie… no bo jak to tak na sucho? bez zalewy? :) Ogórki małosolne na sucho to pochodzący z Rosji sposób na kiszenie ogórków bez zalewy. Jest to bardzo prosty sposób na pyszne ogóreczki, a ich przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w woreczku (najlepiej takim grubszym, do mrożonek
Kulinarne Przebojemiejsce tylko na słoiki więc kapustę kiszę krojąc ją na cząstki. Próbowałeś już kiszonej kalerosse? Taka kapusta kiszona w kawałkach jest dobrym dodatkiem dań obiadowych, tak jak ogórki kiszone. Z pieczonymi żeberkami smakuje świetnie. Liści można używać do kanapek czy sałatek. Jest jędrna i chrupiąca, ale jednocześnie delikatniejsza i mniej kwaśna niż taka kapusta kiszona w soku własnym
Smaczna Pyzaliść wiśni, 1 liść dębu, 1 liść winogrona. Ostatnio widzę, że wracają do łask, stare, tradycyjne przepisy. Postanowiłam iść za tym trendem i w tym roku przygotuję ogórki kiszone wg przepisu, ze starej książki kucharskiej, z 1978 roku. Ogórki przełożyć do dużego durszlaka, opłukać, a później każdą sztukę osobno dokładnie wymyć (np. za pomocą gąbki do naczyń
Świat Domowej Kuchnirazem ogórki kiszone duże proste SKŁADNIKI Na jeden słoik 800 mil potrzebujemy: -ogórki -3-4 ząbki czosnku -22 g soli nie jodowanej -1/2 łyżeczki gorczycy -2 liście laurowe -liść porzeczki,wiśni i dębu -kawałek korzenia chrzanu lub liść chrzanu -kwiat kopru z kawałkiem łodygi -woda WYKONANIE 1.Słoiki i pokrywki dobrze umyć (wyparzyć). 2.Ogórki umyć
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.naciowego selera 2 łyżki soku z limonki 1 mały ogórek miód do posłodzenia, u mnie wersja bezcukrowa ze erytrytol/stewia 100 ml simnej wody, najchętniej mineralnej kostki lodu Przepuść jabłko, ogórek, kiście selera i pietruszkę przez sokowirówkę. Dodaj wodę, sok z limonki, miód lub słodzik i zamieszaj. Na koniec dodaj kostki lodu. Smacznego. The post Orzeźwiający napój samo zdrowie appeared first
codojedzeniawłaściwy stopień ukwaszenia, wstawić słoik do lodówki. Uwagi : Zakwas można też robić bez dodatku zakwasu żytniego. Wtedy do wody i mąki dodaje się trochę kwasu z kiszonych ogórków lub z kapusty . Przyznaję , że w taki sposób nie kisiłam (znam tylko teorię ). Jeżeli ktoś przetestuje ten sposób, proszę o informację
Stare Garyprzypuszczałam, że ta kasza tak idealnie się skomponuje z resztą składników :) SAŁATKA Z PĘCZAKIEM mniej niż 0,5 szkl. pęczaku 1 średnia cebulka 1 duży pomidor 2 spore ogórki kiszone 2 jajka oliwa Jajka i pęczak gotujemy. Cebulkę, pomidory, ogórki i jajka kroimy w kostkę. Dodajemy oliwy i ewentualnie dosalamy. Dokładnie mieszamy i sałatka gotowa :) Prosta
Co w głowie piszczyNic prostszego. Proporcje w zależności od tego co lubicie. Ja przygotowałam ogórki w słoikach ale również kilka wrzuciłam do kamionki. Składniki: 1kg ogórków 1
Brzuszki Łakomczuszkiryzyko pojawienia się pleśni. Naturalny kwas mlekowy występujący w procesie kiszenia pobudza pracę jelit, działając odtruwająco –wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. A kiszone buraczki mają – tak jak wszystkie inne kiszonki, m.in. kapusta i ogórki – bardzo wysoką zawartość witamin C i tych z grupy B – zwiększają przyswajalność żelaza, jednocześnie chroniąc nas przed anemią. Zakwas szykujemy w naczyniu kamionkowym(...)pozostałych po odlaniu płynu buraków możecie przygotować szybką i bardzo zdrową sałatkę z kiszonych buraków. 300-400g kiszonych buraków kroimy drobno w słupki, dodajemy drobno pokrojony 1 kiszony ogórek, 1 czerwoną średnią cebulę lub szalotkę, starte na tarce małe twarde, słodko-winne jabłko. Doprawiamy całość oliwą z oliwek, olejem rzepakowym lub lnianym, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Do kotletów
Karo in the KitchenKażdego roku kisimy ogórki na zimę , m.in. aby mieć z czego przygotowywać pyszne zupy ogórkowe. A cały sezon aż do października przygotowujemy na bieżąco ogórki małosolne. I właśnie z ogórków małosolnych przygotowałam pyszną kremową zupę z grzankami. Zupa ogórkowa zabielana jogurtem Zupa ogórkowa na szybko Ogórkowa na skrzydełkach Czy jest jakiś uniwersalny przepis na zupę ogórkową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlitr wody 1 czubata łyżka stołowa) czosnek korzeń chrzanu koper liść dębu, wiśni lub czarnej porzeczki Wykonanie: Do kiszenia nie obieraj chrzanu oraz czosnku, tylko dokładnie umyj i pokrój na kawałki. Na dnie słoików ułóż przyprawy. Układaj ogórki w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem do góry. Poprzekładaj je ząbkami czosnku, kawałkami chrzanu i koprem, włóż do słoika jeden
Garniec MagalieJakie było moje zdziwienie, gdy dowiedziałem się, że z buraków kiszonych po odlaniu soku, można jeszcze coś zrobić. W końcu z ogórków kiszonych też się coś robi i jest to fundamentem wielu potraw... Buraczki kiszone świetnie komponują się z selerem naciowym - dodają sałatce charakteru i przy okazji wspomagają trawienie białek, które występują w dwóch postaciach jajkach
Dieta Rozdzielna i Zdrowie