Składniki : Ziemniaki 5 sporych sztuk - najlepiej sałatkowych Pęczek dymki - sam szczypior Mały kubek jogurtu naturalnego zott 3 spore łyżki majonezy Kieleckiego Sól , pieprz ew ząbek czosnku , ogórek kiszony lub konserwowy łyczeczka musztardy Wyko nanie : Ziemniaki gotujemy w łupinach Obieramy , studzimy , kroimy w grubą kostkę ( kawałki ) Posypujemy solą i pieprzem Przekładamy do miseczki lub pojemnika Szczypior siekamy , posypujemy nim ziemniaki(...)wszystko dokładnie , delikatnie mieszamy Możemy jeść od razu lub włożyć do lodówki i poczekać będzie jeszcze lepsza Opcjonalnie wyciskamy czosnek , możemy też dodać ogórki konserwowe lub kiszone pokrojone w kostką lub np śledzie
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęZupa ogórkowa kojarzy się z kwaśną zupą na ogórkach kiszonych. Jest to zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup. Świeże, zielone ogórki podaję raczej na surowo - w formie mizerii albo do kanapek. Czasami robię potrawkę ze świeżych ogórków i za pierwszym razem to było trochę dziwne doświadczenie bo zielone ogórki na gorąco były zaskakujące. Ponieważ potrawka przypadła(...)gustu a chłodnik ogórkowy też lubię więc postanowiłam zrobić inną niż zwykle zupę ogórkową, właśnie z ogórków zwykłych, takich nie kiszonych. Czułam, że będzie smaczna i nie zawiodłam się. Jest świeża, soczysta a jednocześnie pożywna dzięki dodatkowi ziemniaków i groszku ptysiowego. Szybka zupa kiedy nie macie dużo czasu na stanie przy garach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDziś w zasadzie uzupełnienie poprzedniego wpisu, gdyż ogórki małosolne robiłam dopiero przy okazji drugiej partii kiszonych ;) Składniki są dokładnie takie same, jak w tym przepisie, sposób przygotowania również, za wyjątkiem kilku drobnych różnic:- nie używamy słoików, ogórki wraz z dodatkami umieszczamy w boncloku (nie mam pojęcia, czy to ogólnopolska nazwa, a jeśli nie, to jak takowa brzmi(...)przestudzić tak, by była ciepła, ale nie gorąca, najłatwiej sprawdza się to palcem - jak nie parzy, to jest dobra. Proporcje soli są dokładnie takie same, jak w przypadku ogórków kiszonych, stąd można robić je równocześnie;- ogórków małosolnych nie przygotujemy na zimę - są gotowe po ok. 3 dniach;- naszego pojemnika nie zamykamy, można go jedynie nakryć jakimś talerzykiem, żeby
Kulinarne zapędy Kokosazależy od waszego zapotrzebowania możecie proporcje zwiększyć lub zmniejszyć.Następnie z powrotem wkładamy kuleczki do sosu. Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Surówkę proponuję z kiszonej kapusty lub ogórki kiszone. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: 4 duże ogórki kiszone +woda z ogórków, 2 pałeczki z kurczaka, 5 dużych ziemniaków, 2 pietruszki, 4 małe marchewki, kawałek selera, 1/2 pęczka koperku, sól, pieprz, 2 łyżki śmietany. Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo (dobrze, jeśli żółtko pozostanie minimalnie miękkie
JejKuchniaziemniaki cebula 2 ogórki kiszone mały zielony ogórek pół czerwonej papryki po pół puszki groszku, kukurydzy i fasoli czerwonej 4 łyżki majonezu mały jogurt naturalny pieprz i sól Jak przygotować sałatkę jarzynową ? Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zostawiamy do ostudzenia. Cebulę, ogórki i paprykę kroimy w kosteczkę. Mieszamy wszystkie
Ugotowane pozamiataneZupa ogórkowa jest tradycyjną polską zupą. Przepis: 4l wody, 1skrzydełko, 1udko, słoik ogórków kiszonych ( waga samych ogórków to ok.420g ) 1duża pietruszka, kawałek selera, 4 duże marchewki, por, 6 średnich ziemniaków, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, ewentualnie kostka rosołowa ( w zależności od własnej potrzeby ) mąka, śmietana - nie koniecznie ( ja robię bez). Przygotowanie: Skrzydełko i udko zalać wodą
W kuchni u Monikimamy. I taką Wam ją daje ;) ZUPA OGÓRKOWA Składniki: - 300 gram mięsa (według uznania) - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 4 ziemniaki - 1 cebula - pieprz - sól - słoik startych ogórków kiszonych + woda z ogórków (opcjonalnie) - 50 mililitrów śmietany 30% - 2 łyżeczki mąki Przygotowanie: Gotujemy wywar z mięsa (zdejmujemy szum). Dodajemy warzywa pokrojone w kostkę, cebulę w całości
Życie zamknięte w smakujabłek na szarlotkę - 6 słoików przecieru pomidorowego ; akurat tyle brakowało, żeby dopełnić pomidorową półkę - 6 słoików pikli z ogórków - 8 słoików ogórków z chili - 3 słoiki ogórków kiszonych - 6 słoików ogórków konserwowych Musiałam w końcu zasłużyć na otrzymany wcześniej od bratanków kubeczek z napisem "zdolna i pracowita" :D ------------ Podobne: Sos pomidorowy Przecier pomidorowy Spaghetti z sosem
Weekendy w domu i ogrodziepożądany, ale postanowiłam nic a nic się nie zamartwiać i zwyczajnie korzystać z mnóstwa wolnego czasu przy okazji pięknej pogody. Wczoraj robiłam z Mamą (która u mnie gości) ogórki kiszone, z polskich ogórków, z polskiego kopru... Dziś konfiturę truskawkową, jutro zamierzam zakisić cytryny... Po raz pierwszy od niemal 15-tu lat robię z Mamą przetwory. :) Wielka radość, spokój
Kuchnia Prezydentowejkurczaka przyprawa GYROS lub nasze ulubione przyprawy (ja dałam paprykę słodka, ostrą, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz) słoik ogórków z octu/kiszonych (ja użyłam domowych ogórków kiszonych bo jakoś ogórki z octu odstraszają mnie ilością cukru) 1-2 pomidory 1 cebula puszka kukurydzy (upewnijcie się, że w składzie nie ma cukru) kapusta pekińska lub mieszanka sałat
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćgęstą czy bardziej rzadką) 1 pierś z kurczaka 1 kostka rosołowa drobiowa lub warzywna 1 marchewka średniej wielkości 1 korzeń pietruszki 2 nieduże ziemniaki 6-7 ogórków kiszonych woda spod ogórków (ja daję 250-300 ml - tj. ok. 1 szklanki) 3 kopiaste łyżeczki śmietany 18% 1 łyżeczka natki pietruszki do dekoracji Pierś z kurczaka umyć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDoprawiamy ewentualnie solą i pieprzem, zagotowujemy sos.Można wykorzystać inne rodzaje mięs, na zdjęciu jest akurat szynka.Najlepiej smakuje z kluskami na parze lub śląskimi i surówką z kiszonej kapusty lub ogórkami kiszonymi.Smacznego
chwile dla mniepiersi z kurczaka, z dodatkiem pysznej kaszy jaglanej i zabielona śmietanką. Nic dodać - nic ująć. Pychota! Składniki: pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4 ogórki kiszone + sok z ogórków do doprawienia 1/2 szkl. kaszy jaglanej sól pieprz ziele angielskie liść laurowy śmietana koperek Wykonanie: Warzywa szatkujemy na oczkach lub kroimy. Wkładamy do garnka razem
Walijskie Pichcenie