kiszone ogórki - 5413 przepisów (strona:117/361)

Pasta pomidorowa z wołowiną 177

kurczak. Składniki: 250 g pieczonej wołowiny (użyłam resztek z obiadu wołowiny pulled pork) 50 g pomidorów suszonych z oleju 3-4 jogurtu naturalnego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 100 g ogórka kiszonego Wszystkie składniki oprócz ogórka wrzucić do blendera i zmiksować. Dodać pokrojoną w drobną kosteczkę ogórka i wymieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem

Delicious Titbits
Polski kapuśniak z chińską kapustą pakchoi 133

który jak się okazało kilka osób czeka. Zacznę od tego, że nie lubię kwaśnego smaku, no nie cierpię po prostu, o ile surówkę z kiszonej kapusty lubię i ogórki kiszone same w sobie też, to kapuśniak i ogórkowa, która jest w następna w kolejce do zrobienia, są ostatnimi potrawami jakie bym chciała zjeść. Jak to w życiu bywa

greenscarf
Ogórki konserwowe z miodem II 317

publikuję, to za sprawą przeprowadzki. Ale powoli wszystko dochodzi do ładu i składu i mam nadzieję, że znajdę więcej czasu na pisanie :) Tymczasem udało mi się zrobić zapasy ogórków kiszonych oraz nieco odmienione ogórki konserwowe w miodowej zalewie. Podobny przepis już na blogu jest, w tym odrobinę więcej miodu, więc to coś dla smakoszy :) Zapraszam! Składniki

Kuchnia domowa Ani
Stir fry z wołowiną, kapustą, białą rzepą i kimchi 235

połóżcie mięso z warzywami. Wierzch posypujemy grubo siekanym szczypiorem i prażonym sezamem.   KIMCHI to koreański (z naleciałościami japońskimi i chińskimi) sposób na kiszoną kapustę (ale też na kiszone ogórki i rzepę). Warzywo kisi się i fermentuje z dodatkiem przypraw – mnóstwa papryki chili (zarówno surowej, sproszkowanej jak i płatków), świeżego imbiru, czosnku i dymki, soli. Używane samo, jako dodatek

Karo in the Kitchen
WEGANIZM - Spróbujesz? Nie pożałujesz! :) ŚNIADANIA 166

początku używałam oliwy z oliwek albo oleju lnianego a z czasem przestałam tłuścić pieczywo czymkolwiek; posypuję tylko zmielonym siemieniem lnianym , na to sałata obojętnie jaka, pomidory i ogórki kiszone albo rzodkiewki i ogórki zielone albo ogórki i papryka, może być i trochę soli i ketchup na to wszystko i smacznego! Można zrobić ciepłe bułki w piekarniku

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kiszony kalafior 185

Kiszenie to świetny sposób na przechowanie na zimę letnich warzyw. Kiszone ogórki zna chyba każdy, kiszony kalafior nie jest tak popularny ale równie pyszny. Jego chrupka konsystencja sprawia że jest świetną przegryzką. Świetnie smakuje tez z dipem jogurtowym, ziołowym czy czosnkowym   Kiszony kalafior SKŁADNIKI: (na 3 słoiki 1l) duży kalafior 3 kawałki chrzanu około 10cm pęczek koperku

Pyry na Gaz
Jajka na sałatce z ogórków 192

Robimy coś lekkiego na kolację.  Niewiele składników, bo tylko jajka, ogórki kiszone, cebulka i majonez.   Ogórki i cebulę kroimy w kostkę, odsączamy i mieszamy z majonezem.Nakładamy na talerzyk, na wierzch układamy połówki jajek.Możemy dekorować według uznania.Smacznego

Maminek kulinarny
Zupa ogórkowa z ryżem 141

czyli jest to dowód na to, że jest to bardzo zdrowa potrawa :-) Składniki:1 korpus drobiowy włoszczyzna  : 2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, pół pora3 ogórki kiszone szklanka kwasu z ogórków 1 łyżka masła ząbek czosnku liść laurowy ziele angielskie posiekana natka pietruszki i kopru włoskiego

pieprzny smaczek
SAŁATKA Z BURAKÓW KISZONYCH 179

świątecznymi  Ponadto sałaka świetnie prezentuje się podana w formie tradycyjnej czyli – salaterce lub jako sałatka warstwowa.   SKŁADNIKI : ● 3 buraki średniej kiszone lub ugotowane ● 3-4 ogórki kiszone ● 2 jajka ugotowane na twardo ● 4 łyżki majonezu ● 2 kwaśne jabłka ● Sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: WERSJA STANDARDOWA: Buraki, jabłka, ogórki kroimy w drobną kostkę, jajka trzemy

RAROSSA
Jak zrobić ogórki małosolne 111

ogórków małosolnych w sklepach nieco przerażają, ale przecież możemy je zrobić sami w domu. To jest bardzo proste. Ponieważ o tej porze roku trudno o koper do kiszenia ogórków, wykorzystuję suszony koper z poprzedniego roku. W lipcu lub sierpniu, kiedy kopru jest mnóstwo, kupuję większą ilość, wieszam go w przewiewnym miejscu do góry nogami(...) nie wypływały. Garnek zostawiamy na blacie kuchenny na 1-2 dni. Po tym czasie ogórki będą gotowe. Im cieplej w pomieszczeniu, w którym stoją ogórki, tym szybciej zaczną się kisić

Kulinarne przygody Gatity
Jak zrobić ogórki małosolne 153

ogórków małosolnych w sklepach nieco przerażają, ale przecież możemy je zrobić sami w domu. To jest bardzo proste. Ponieważ o tej porze roku trudno o koper do kiszenia ogórków, wykorzystuję suszony koper z poprzedniego roku. W lipcu lub sierpniu, kiedy kopru jest mnóstwo, kupuję większą ilość, wieszam go w przewiewnym miejscu do góry nogami(...) nie wypływały. Garnek zostawiamy na blacie kuchenny na 1-2 dni. Po tym czasie ogórki będą gotowe. Im cieplej w pomieszczeniu, w którym stoją ogórki, tym szybciej zaczną się kisić

Kulinarne przygody Gatity
Ogórki małosolne- wiosna w słoiku! 219

jest kompletnie bez sensu.   Kiszenie To jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Zasypywanie produktów solą lub zalewanie solanką hamuje ich gnicie. Kiszenie to w pełni naturalny proces, przebiegający pod wpływem bakterii kwasu mlekowego i … czasu. Oprócz kwasu mlekowego, podczas kiszenia powstaje również niewielka ilość alkoholu i kwasu octowego.   W trakcie kiszenia wydziela się również dwutlenek węgla, który(...)żeby słoiki nie stały bezpośrednio w świetle czy w pobliżu kaloryfera – optymalna temperatura dla kiszenia to 18-22⁰C a bakterie pomagające w procesie kiszenia – nadmiaru światła nie lubią.   Odstawcie słoik bez przykrycia w odpowiednie miejsce i poczekajcie 2-3 dni. Przy wyjmowaniu ogórków do jedzenia nie zapomnijcie tylko o tym, żeby cała zawartość słoika była zakryta

Karo in the Kitchen
Country dip 177

tzatzyki już się przejadło ..ok, od czasu do czasu może być , ale chcę już czegoś nowego Składniki : 2-3 łyżki gęstego jogurtu w typie greckim 3 ogórki kiszone 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka cukru pieprz do smaku Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach , przekładamy do miseczki . Cebulę również ścieramy na tarce o grubych oczkach , dodajemy

Ogrodnik w podróży
Soljanka 167

wieprzowiny 2 marchewki i korzeń pietruszki z bulionu 2,5 l bulionu 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 50 g czarnych oliwek 50 g zielonych oliwek 2-3 ogórki kiszone pół szklanki soku z ogórków Dodatkowo: jogurt typu greckiego natka kolendry plasterki cytryny Przygotowanie: Ugotowałam osobno rosolnik z wołowiną i wieprzowiną. Dodatkowo użyłam kilogram kaczych skrzydełek(...)którego stopniowo dorzucałam mięso z rosołu, poza kaczymi skrzydełkami. Bulion połączyłam z przecierem pomidorowym, skroiłam marchew i pietruchę z rosolnika. Następnie wrzucałam po kolei pozostałe składniki. Sok z ogórków jest opcjonalny, jak ktoś lubi bardziej kwaśne smaki. Należy doprowadzić do wrzenia i po lekkim ostygnięciu można już siorbać. Należy zupinę podawać w głębokim talerzu wysypanym natką kolendry lub pietruchy

Karczma Honorietty
Wiosenna sałatka warzywna 107

puszka Jajka ugotowane 6 szt. Jabłko 3 szt. Seler słupki w zalewie 1 słoiczek Kukurydza konserwowa 1 puszka Sól i pieprz do smaku Ser żółty salami 20 dag Ogórek kiszony 1-2  szt.  Majonez Ogórek szklarniowy do dekoracji Natka pietruszki do dekoracji Pomidor koktajlowy do dekoracji Rzodkiewka do dekoracji Papryka czerwona do dekoracji Czosnek 1 ząbek Wykonanie: Ananasy

Tradycyjna Kuchnia