ogórki kiszone, 1 pomidor, 1/2 niedużej kapusty pekińskiej, 1 jabłko, olej rydzowy Kapustę poszatkować. Ogórki i jabłko zetrzeć na tarce o dużych otworach. Pomidora obrać ze skórki i pokroić w cienkie półplasterki. Skropić olejem, wymieszać. Można dodać trochę cukru do smaku. zastawa
królestwo garówProdukty potrzebne; polędwica wołowa 200Gramów maggi 1Łyżeczka sól szczypta pieprz szczypta olej 1Łyżeczka cebula 1/2 sztuki ogórek kiszony 1/2sztuki żółtko 2Sztuki Sposób przygotowania: 1.Siekamy na bardzo drobno polędwicę, cebulę i ogórka. 2.Polędwicę przyprawiamy,dodajemy maggi,oleju, dziamdziamy dłonią. 3.Podajemy z cebulką i ogórkiem drobno posiekaną
pichcisztozwracać uwagę na to co i jak jem. Efekt - ponad 40 kg mniej i, co najważniejsze, chęć do życia.Dziś lekka kolacja.Czego potrzebujemy?-tuńczyk w sosie własnym -kukurydza-ogórek kiszony starty-jogurt naturalny, łyżka -sól, pieprz-oliwa-pieczywo pełnoziarniste; grzankaTuńczyka, kukurydzę, ogórka solimy i pieprzymy, łączymy z jogurtem.Grzankę skrapiamy oliwą
BaRepasskładniki:350 g wędzonej piersi kurczaka1 puszka kukurydzy1 puszka czerwonej fasoli5 jajek ugotowanych na twardo3-4 ogórki kiszone1 łyżka natka piertuszki4-5 łyżek majonezuPierś kurczaka
Monia miesza i gotujeJesteśmy przyzwyczajeni do tradycyjnej, polskiej zupy z kiszonych ogórków z... Artykuł Krem ogórkowy z suszonymi pomidorami i fetą pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINErobi, dobrze się przechowują, nawet po kilku dniach nadal smakują jak małosolne, są chrupiące i maja piękny kolor. Na pewno nie zrezygnuję z tradycyjnie kiszonych gdyż bardzo je lubię (i wodę z ogórków też ) ale co jakiś czas chętnie wrócę do tego przepisu. Przyprawy dajemy takie jakich używamy do tradycyjnego kiszenia. Lubię dużo kopru, o tej porze roku mało(...)drobnych ogórków gruntowych 1 łyżka soli niejodowanej przyprawy jak do tradycyjnego kiszenia: ok 30 g korzenia chrzanu, pokrojony w słupki liść chrzanu - opcjonalnie 3 - 4 gałązki kopru do kiszenia wraz z baldaszkami + koperek jeżeli kopru mamy mało 10 ząbków czosnku przygotowanie Ogórki umyć i osuszyć. Można poucinać końcówki ale i bez tego ukiszą się ładnie
Stare GaryProsty i szybki sposób na przecier na zupę ogórkową. Zimą nie trzeba trzeć ogórków kiszonych na tarce wystarczy dodać słoiczek przygotowanego przez siebie przecieru i gotowe, a do tego jest o wiele lepszy niż ten ze sklepu. Składniki: ogórki gruntowe (ilość wedle zapotrzebowania) sól (łyżka na kilogram ogórków) gałązki kopru (najlepiej z kwiatostanem, czyli nasionkami) czosnek ziele(...)angielskiego, ząbek czosnku (najlepiej przekroić na pół lub na cztery) i gałązki kopru. Ogórki nałożyć do słoiczków i zalać powstałą wodą, zakręcić i odstawić do ukiszenia. Przez kilka dni może lecieć ze słoików, ale nie należy się tym martwić, ponieważ to jest naturalny efekt kiszenia. Kiedy słoiki będą już suche można wynieść do spiżarni lub piwnicy. Gotowe czekają
talerz przyjemnościchlebowego Lubicie okroszkę? Dlaczego by nie zrobić jej samemu w domu. Składniki na 4 osoby: pęczek rzodkiewki – umytej i startej na tarce ogórek zielony – obrany i pokrojony 4 ogórki kiszone – pokrojone 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach i pokrojone po pół pęczka koperku i natki pietruszki – drobno posiekane 2 jajka na twardo do dekoracji litr kwasu chlebowego 3 łyżki śmietany(...)talerzu, popieprzyć i udekorować jajkiem. 6. Tatator – CHŁODNIK Z OGÓRKA I ORZECHÓW Mając do wyboru chłodnik z botwinką i ogórkiem, zawsze wybieram ogórka. Jeszcze lepszą wersją chłodnika ogórkowego jest tarator, czyli bułgarski chłodnik z orzechami. Nie można mu się oprzeć. Składniki na tarartor: 1 duży zielony ogórek duży jogurt naturalny łyżka oliwy z oliwek pół ząbka czosnku przetartego przez
Ugotowane pozamiataneposzukiwaniu nowego smaku ogórków kiszonych, małosolnych zrobiłam eksperyment. Przygotowałam je trochę inaczej niż zwykle. Dodałam ostrą papryczkę :) Składniki : ogórki koper, chrzan, czosnek sól- 1 łyżka na litr wody 2 ostre papryczki na słoik litrowy Przygotowanie: Umyte ogórki włożyć do słoików uciskając je ściśle, przekładając koprem, obranym chrzanem, czosnkiem Do gorącej wody dodałam sól i rozmieszałam
Proste Potrawymłodzieży nie zbliży Polecam pyszna i dzięki końskiej dawce czosnku i kopru , także zdrowa , szczególnie zimą Składniki : 6 ziemniaków , niezbyt dużych 5 ząbków czosnku 1 pęczek koperku 4 kiszone ogórki , także niezbyt duże kawałek białej części pora 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego 2 łyżki gęstego majonezu 1 łyżeczka cukru sól , świeżo mielony czarny pieprz do smaku Ziemniaki gotujemy
Ogrodnik w podróżySkładniki : pomidorki, u mnie koktajlowe, ale mogą być również np. paprykowe-jeszcze lepsze chrzan, kiście kopru, czosnek woda plus sól Przygotowanie : Pomidorki umyć, przygotować solankę, taką jak do ogórków kiszonych tzn. 1 łyżka soli niejodowanej na 1 l. wody Chrzan, czosnek obrać, ewentualnie rozdrobnić Do umytych słojów wkładać pomidory i przyprawy, zalać przegotowaną solanką Zakręcić suchymi, czystymi dekielkami Przez
Proste Potrawysałatki według zasad diety dr Dąbrowskiej Surówka z kiszonej kapusty, jabłka i marchewki Surowy burak, marchewka, jabłko, sok z cytryny Burak i ogórek kiszony Rzodkiew, marchewka, jabłko, burak, sok z cytryny Pomidor, grejpfrut, sałata karbowana, szczypiorek, sól czarna, pieprz biały Sałatka jarzynowa z ugotowanych w bulionie warzyw Tabuleh z kalafiora Pomidory
To co kochamrobiła jej w domu ,nie wiem w sumie dlaczego? Dziś sama jestem mamą i bardzo często ja robię. Do wyżej wymienionych dań. SKŁADNIKI: 4 osoby 0.5 KG ogórków kiszonych 1 cebula 5-6 łyżek oliwy pieprz ,w razie konieczności szczypta soli Sposób: Ogórki obmywamy z kwasu pod bieżącą wodą, ucinamy końcówki, i kroimy w plastry nożem cienko
Viola cooks with passionczęsto. Jest smaczna i prosta w przygotowaniu. Oprócz pieprzu - inne przyprawy są zbędne, ponieważ sam ogórek jest słony, a jabłko nadaje całości ciekawej słodyczy. 3 ogórki kiszone (duże) 1/2 jabłka 1/2 małej cebuli natka pietruszki 4-5 łyżek oleju pieprz Ogórki wraz z jabłkiem pokroić w jednakową kostkę, cebulę drobniej, a natkę pietruszki posiekać. Wszystkie
Di gotujebułeczki kawałek sera żółtego ok 50 g 1 pomidor 3 łyżki oliwy bazylia oregano szczypta mięty 1 szkl kaszy gryczanej 1 łyżeczka ogórka kiszonego suszonego 1 łyżka oleju sól Do garnka wlać 500 ml wody, dodać suszone ogórki, sól, i łyżkę oleju, zagotować, wsypać kaszę i od czasu do czasu mieszając gotować aż kasza wchłonie cały płyn. Przykryć
Gotowanie jest łatwe