Jakoś ostatnio brak natchnienia na pisanie postów.Tą zupkę robiłam jakiś czas temu.Był kapuśniak z grochem, a teraz z kaszą pęczak. 40 dkg kiszonej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka 3 -4 ziemniaki 1/2 szkl. kaszy pęczak bulion ziele angielskie, listek laurowy sól, pieprz maje ranek Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki obrać i pokroić
Moje domowe kucharzenieSkąd taka nazwa? Miał powstać klasyczny shepherd’s pie, ugotowałam ziemniaki. Zaczęłam wyciągać potrzebne do jego przygotowania rzeczy i natknęłam się na resztkę kapusty kiszonej. Taka ilość co to do niczego się nie przyda i wtedy właśnie nastąpiła mała zmiana planów. Danie może nie wygląda zbyt malowniczo, ale warto je zrobić, bo smakuje rewelacyjnie. 1 kg ziemniaków
Polska Zupabakłażan 6,3g ogórek 2,9g szparagi 3,7g fasolka szparagowa 6,8g papryka 6,6g seler naciowy 3,6g seler korzeniowy 7,7g pieczarki 2,6g kiszona kapusta 3g kiszone ogórki 1,4g Artykuł Owoce i warzywa o niskiej zawartości węglowodanów pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujejeszcze nie jadł takich placków, musi spróbować !!! Dzisiaj kolejny post, który ma swoje źródło na http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com/2016/04/placki-z-kiszonej-kapusty.html Bardzo proste i smaczne danie :) Potrzebujemy tylko kiszoną kapustę, ciasto na placki i trochę przypraw :) Kapustę kroimy i doprawiamy pieprzem, solą i kminkiem... Potem wszystko łączymy z ciastem... Pozostaje tylko usmażyć i już :) Naprawdę wykwintnie smakują :) Polecam ! Smacznego ! Oryginalny
chleba naszegoSylwestra trzeba zjeść kapustę, żeby w całym przyszłym roku się darzyło. Czas wykonania: 3 – 4 h Ilość porcji: 10 – 12 Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 100 g słoniny (lub smalcu) 0,7 kg karkówki 0,9 kg bigosówki 10 g suszonych grzybów […] Artykuł Bigos pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plszczególnym okresie zabrakło bigosu. Przepisów na tą potrawę jest mnóstwo, ja robię go w tradycyjny sposób z dodatkiem grzybów suszonych i mięsa różnego rodzaju. Dla mnie to nie tylko kapusta z resztkami wędlin, to smak z dzieciństwa i nie wiem dlaczego, ale za każdym razem jak go robię- niby tak samo, to jednak smakuje inaczej. Przygotowuję go zawsze w większych(...)docenił sam Adam Mickiewicz w ” Panu Tadeuszu”: „W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną. „ Bigos 5 kg kiszonej kapusty 1,5 kg mieszanego mięsa ( żeberka, boczek, wołowina, łopatka) 2 garście suszonych grzybów ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, papryka słodka, majeranek koncentrat pomidorowy Mięso pokroić na kawałki, doprawić
Pieguskowa Kuchniaznana w każdym domu. Zawsze obecny na stołach świątecznych, ale też jest doskonałym i bardzo powszechnie lubianym daniem na codzienny obiad, imprezę czy do kolacji. -- Skład: kapusta kiszona 2 kg, wieprzowina 1/2 kg, wołowina 1/2 kg, kiełbasa śląska 1/2 kg, wędzonka 1/2 kg, grzyby suszone 1 szklanka, liść laurowy 6 szt., ziele angielskie 6 szt., śliwki
chleba naszegoużyjecie. Składniki na 10 krokietów (patelnia o średnicy 23 cm): Naleśniki: 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka wody szczypta soli mąka - tyle ile zabierze płyn Farsz: 700 g kiszonej kapusty 160 g suszonych grzybów 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 1 duża cebula sól, pieprz margaryna Dodatkowo: jajka i bułka tarta do panierowania Naleśniki
My simple kitchendodatkiem do zupy grzybowej (jutro Wrzucę przepis). Jako danie główne starczy dla 3-4 osób. Składniki na farsz do 2 kulebiaków, czyli na 2 opakowania ciasta francuskiego: 500 g kapusty kiszonej (polecam ekologiczną z Lidla) 250-300 g pieczarek 1 duża cebula (u mnie była to cebula czosnkowa) 100 g ugotowanej kaszy gryczanej (waga przed ugotowaniem) przyprawy: 8-10 ziarenek(...)łyżki oleju roślinnego do smażenia Przygotowanie: Cebulę posiekaj drobno i wrzuć na rozgrzany olej na 3 minuty, aż się zeszkli. Do cebuli dodaj odsączoną z nadmiaru soku kapustę i duś 5 minut. Kolejno dodaj starte na tarce o grubych oczkach pieczarki, dopraw zmielonym/utartym w moździerzu zielem angielskim, pieprzem i cukrem. Duś wszystko razem kolejne 3-5 minut. Rozwiń ciasto francuskie
greenscarfBardzo lubię bigos, w jesienne i zimowe dni smakuje najlepiej. Gorący aromatyczny i jak dla mnie, najlepiej z bardzo kwaśnej kapusty J SKAŁDNIKI 1,5 kg kapusty kiszonej 70 dag wołowiny 80 dag łopatki 1 duża cebula garści grzybów suszonych 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso pokroić w małe kawałki
RAROSSAkiedy powiedziałam,że lubię sos z kiełbasy. On tego nie znał, wychowany na schabowych i golonkach. Kiedyś zaprosiłam Go na obiad-był sos z kiełbasy z ziemniakami i gotowana, kiszona kapusta. Oszalał. Dziś, uwielbia tak, jak ja :) SKŁADNIK:(4 porcje) 3-4 nieduże kiełbasy (śląska lub zwyczajna) 1 cebula Tłuszcz do zeszklenia cebuli Majeranek Pieprz 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Woda(...)część wody, wsypujemy 1-2 łyżki maki, Mąkę dokładnie łączymy z wodą,żeby nie było grudek. Następnie zaciągamy nasz sos. Życzę smacznego. do podania: ziemniaki Gotowana, kiszona kapusta-może być z tego przepisu: https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/12/gotowana-kiszona-kapusta.html
Kopystką po garachcałą pewnością może być ozdobą stołu. Można ją przygotować na różne z sposoby. U mnie z kapustą i grzybami czyli typowo polskie smaki. 1 polędwica wieprzowa 200 g kapust kiszonej mała cebula kilka suszonych grzybów, można je zastąpić pieczarkami płat ciasta francuskiego kilka plastrów szynki suszonej
Polska ZupaCiasto: 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki pszennej 1 żółtko 20 dkg drożdży 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru farsz: 50 dkg kapusty kiszonej … Czytaj dalej Kulebiak Macieja Kuronia
czarrna od kuchni