kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:135/326)

Uszka do barszczu z farszem z kiszonej kapusty i grzybów. 173

kapusta i dobre, elastyczne ciasto. SKŁADNIKI: ok 90 uszek Ciasto; 300 gr. mąki Szczypta soli ok. 200 ml wrzątku 30 gr. roztopionego masła Farsz: ok. 400 gr. dobrej, niekwaśnej kapusty kiszonej Garść suszonych grzybów Sól Pieprz Kilka kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe Masło 1/2 średniej cebuli Majeranek Czubryca zielona PRZYGOTOWANIE: Farsz:  Kapustę gotujemy z dodatkiem ziela angielskiego

Kopystką po garach
Fasolka kiszona 109

Fasolka kiszona to dalszy ciąg mojej przygody z domowym kiszeniem warzyw, czyli fermentowaniem warzyw. Kiszenie to najzdrowszy i najprostszy sposób konserwowania warzyw. Kiszone warzywa po lekkim zakwaszeniu można jeść po 3-4 dniach kiszenia, tym razem wypróbujcie mój sprawdzony przepis na kiszoną fasolkę. Kiszę nie tylko ogórki na różne sposoby, oraz kapustę, ale też marchewkę, buraki, brukselkę, rzodkiewkę. Pierwszy(...)jest na nią sezon. Przygotowanie kiszonej fasolki jest mało kłopotliwe, wystarczy ją umyć, usunąć końcówki, można ją też pokroić do kiszenia. Polecam wykorzystać chrzan, ale i bez niego kiszonka się uda, można też wykorzystać świeży imbir do kiszenia. Kiszona brukselka kiszona marchew , kiszone rzodkiewki , buraki . ogórki na sucho ogórki małosolne w plastrach. kiszona kapusta. Fasolkę szparagową można kisić surową albo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Keto krokiety z kapustą i grzybami (Paleo, LowCarb) 153

łupin babki jajowatej 0,25 łyżeczki soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej 3 łyżki masła klarowanego Nadzienie 250 g pieczarek posiekanych w cienkie plasterki 250 g białej kapusty posiekanej drobno 250 g kapusty kiszonej 30 g masła klarowanego 1 cebula posiekana w drobną kostkę 1 garść grzybów suszonych uprzednio zalanych wrzątkiem i odstawionych do namoknięcia 0,25 łyżeczki soli himalajskiej , kłodawskiej(...)drugą stronę i dosmażyć z drugiej strony. Kontynuować do wyczerpania masy. Ostudzić i przekładać nadzieniem z kapusty i pieczarek. Nadzienie Pieczarki podprażyć na suchej patelni, żeby odparowała zawarta w nich woda. Na patelnię wrzucić masło oraz cebulę. Zeszklić. Dodać posiekaną kapustę (świeżą i kiszoną), przemieszać i zalać wodą z namaczania grzybów. Dodać sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Grzybki

Modern Cave Girl
Domowy Bigos 115

Warto je poznać a także znaleść swój sekretny składnik, który uczyni Wasz domowy bigos wyjątkowym i smacznym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA DOMOWY BIGOS Składniki: 1 kapusta biała średniej wielkości 2 kg kapusty kiszonej 1 kg kiełbasy wiejskiej 50 dag żeberek 3 cebule 10 ziarenek ziele angielskiego 5 liści laurowych 2 garście suszonych grzybów garść suszonych śliwek 1 słoiczek koncentratu(...)pomidorowego przyprawy dol smaku: sól, pieprz, papryka słodka, chilli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Białą kapustę drobno poszatkować, zaś kiszoną pokroić. Żeberka włożyć do garnka razem z rozdrobnioną kapustą, zalać wodą. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką. Wsypać śliwki, suszone grzyby, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotować około 3 godziny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pokroić w kostkę cebulę oraz kiełbasę i podsmażyć

Przepiski.pl
Surówka z kiszonej kapusty, z burakiem i koperkiem 336

Zimą i wiosną jemy dużo kiszonek, przeważnie kapusty i ogórków. Domowe ogórki kiszone schodzą słoik za słoikiem, a dobrą kapustę kupuję na pobliskim bazarku. Kiszonki są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe, bo zawierają mnóstwo witamin. Na szczęście wszyscy w domu je lubimy, ale żeby nam się nie znudziły przyrządzając z nich sałatki i surówki zmieniam często dodawane składniki(...)surówka przypomina wyglądem surówkę z kapusty czerwonej . To jednak tylko złudzenie, bo w rzeczywistości starłam do niej zwykłego buraka. Dodał nie tylko koloru, ale też idealnie zgrał się z kiszoną kapustą. Smaczna Pyza poleca tę pyszną i zdrową surówkę. Jedzmy kiszonki na zdrowie! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kapusta czerwona kiszona 99

Czerwona kapusta dostępna jest w sprzedaży praktycznie cały rok. Dzięki temu możemy ją kisić w niewielkich ilościach, wtedy(...)kiedy będziemy mieli na nią ochotę. Wystarczy dorodna główka kapusty, jabłko, cebula, przyprawy, szatkujemy, mieszamy i po dwóch tygodniach mamy ponad 2 kg pysznej i zdrowej kiszonej surówki. Skład 1 główka czerwonej kapusty ( około 2 kg) 1 duże winne jabłko 1 duża czerwona cebula 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka soli 1 łyżeczka nasion kminku 3 ziarna ziela angielskiego

Tajemnice Smaku
Kapuśniak z prawdziwkami na żeberkach 150

nich już niekoniecznie ;) Składniki: 0,7 kg żeberek wieprzowych garść suszonych prawdziwków  mogą być też podgrzybki, ale wtedy zupa straci piękny jasny kolor  0,5 kg kiszonej kapusty ( u nas domowa ) 0,5 kg  zszatkowanej słodkiej kapusty 1 mała marchewka 1 średni ziemniak 1 małą cebula pół łyżeczki majeranku 1 liść laurowy 3  ziarenka ziela angielskiego(...)żeberka. Zagotować i pozostawić na ogniu na około 30-35 minut. Po tym czasie dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka, sól i pieprz,  gotować kolejne 10 minut. Dorzucić kapustę słodką i kiszoną. Gotować do miękkości. Na koniec doprawić majerankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.Podawa

Gosia gotuje
Bigos II 214

gospodyń. Jedne przepisy przechodzą z pokolenia na pokolenie, inne pojawiają się po znajomości, a jeszcze inne po lekturze  w internecie.Mój bigos przygotowuję tylko i wyłącznie z kiszonej ( nie kwaszonej) kapusty. Nigdy nie dodaję słodkiej kapusty, lubię jak bigos ma wyrazisty, kwaskowy smak. Taki charakterny bigos jest doskonały jako gorące danie w trakcie karnawałowej imprezy. najlepszy jest(...)balkon, żeby się lekko przemroził.Natomiast drugą wersję, nieco chudszą mojego bigosu znajdziecie tutaj.Bigos IICzas przygotowania: 4 dniProporcje dla 10-12 osóbSkładniki:2000 g kiszonej kapusty500 g wieprzowej łopatki350 g kiełbasy350 g pieczonego boczku250 g pieczarek3 łyżki koncentratu pomidorowego1/2 szklanki suszonych śliwekkilka plasterków suszonych jabłek500 ml czerwonego wytrawnego wina1 garść suszonych grzybów2 cebule1 łyżeczka

Kulinarne przygody Gatity
Kiszony kalafior 115

Kiszenie to najstarszy sposób konserwowania żywności i najzdrowszy, bo zwielokratnia ich wartości zdrowotne. Kiszona kapusta, buraki czy kiszone ogórki są najpopularniejsze, to nasze ulubione kiszonki, ale już marchew, kalafior lub inne warzywa budzą niemałe zdziwienie. To można je kisić? Można właściwie wszystkie zakisić, na jakie przyjdzie Ci tylko ochota. Kiszonki mają właściwości oczyszczające, ponieważ zawierają kwas mlekowy, który odtruwa organizm

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przepis na zakwas buraczany dieta Ewy Dąbrowskiej 189

jego picie w czasie postu warzywno – owocowego ( zobacz przepisy ). Jest super zdrowy bo kiszonki to kopalnia witamin z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, magnezu, potasu, witaminy C; Sok z kiszonego buraka zawiera powstałe w wyniku fermentacji bakterie kwasu mlekowego, które pobudzają trawienie, regulują pracę jelit; ma właściwości przeciwwirusowe, wzmacniające odporność; leczy i przeciwdziała anemii. PRZEPIS NA ZAKWAS BURACZANY Składniki(...)surówek – nie wyrzucamy!!! (zobacz przepis na Surówkę z kiszonych buraków ), i nastawiamy kolejny zakwas. Sok jest gotowy do picia, możemy go po wyjęciu z lodówki lekko podgrzać, ale nigdy nie zagotowujemy bo straci właściwości. MOŻNA (ale nie trzeba): Do buraków dodać kawałek chleba razowego, lub odrobinę soku z kiszonej kapusty czy ogórków kiszonych – w kolejnych kiszeniach można dorzuć do słoja

Dorota Smakuje
Kurczak pieczony po zbójnicku (na kapuście z grzybami i śliwkami) 281

potrzeba już do niego surówki, bo jej miejsce zajmuje kapusta.  Mięso: 1/2 kg udek z kurczaka 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz, papryka słodka  Kapusta:  1 kg kiszonej kapusty 100g suszonych grzybów 100g suszonych śliwek  1 cebula olej  sól, pieprz, majeranek, 4 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego 1. Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą. Pozostawiamy

Szefowa kuchni
Surówka z tartej brukselki z orzechami 190

niezwykle smaczna. Sałatka z surowej brukselki, utartej z dodatkiem orzechów włoskich jest doskonałym kompanem mięsnych dań. Surówkę z kapusty zna każdy, choć pewnie większość ma na myśli surówkę z kapusty kiszonej. Z surowej kapusty, białej i czerwonej jest równie smaczna, ale lżejsza i delikatniejsza. Surówka z tartej brukselki to jeszcze inny obszar doświadczeń smakowych. Brukselka kojarzy się często z warzywem

Niedzielny kucharz
Klopsiki gotowane w sosie pomidorowy 189

lubicie. Ilość sosu zależy od waszego zapotrzebowania możecie proporcje zwiększyć lub zmniejszyć.Następnie z powrotem wkładamy kuleczki do sosu. Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Surówkę proponuję z kiszonej kapusty lub ogórki kiszone. Życzę smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Krokiety z kapustą 180

Wykonanie: Mleko, jajka i mąkę razem zmiksować, po dokładnym wymieszaniu dolewać stopniowo wodę, na koniec dodać olej, ok 2 łyżek zostawić na rozgrzanie patelni. Krokiety z kapustą Farsz 300g kiszonej kapusty 6 średnich pieczarek 1 mała cebulka sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju Kapustę odgotować w lekko osolonej wodzie. Po wystudzeniu drobno pokroić. Cebulkę drobno posiekać

Pomysłowa kuchnia
Razowe kopytka smażone z kapustą 196

wałek, tniemy go na małe kopytka. Gotujemy je w osolonej wodzie z odrobiną oliwy, 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżka cedzakową na talerz by obeschły trochę. kapusta: 600 g kiszonej kapusty 2 średnie cebule skórka i sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju łyżka miodu wielokwiatowego Kapustę odciskamy i siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelnię wlewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry