kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:138/326)

Młoda kiszona kapusta ze słoika 187

Jeżeli komuś znudzi się (o ile to możliwe 😜) surówka ze świeżej, młodej kapusty zawsze może zrobić... kiszoną! Domowe kiszenie, to bardzo prosta sprawa, nie trzeba- jak kiedyś- ugniatać kapusty nogami w specjalnych, ogromnych beczkach, wystarczy 1-litrowy słoik (1 kg kapusty = 1 litrowy słoik) i 2 dni oczekiwania 🤗 A potem taka soczysta i krucha jako dodatek do rybki, do mięska(...)ciepłe miejsce. Po 12 godzinach odgazować, czyli długim patyczkiem do szaszłyków 'podziurkować' kapustę, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i ponownie ugnieść. Czynność powtarzać co 12 godzin. Po 2 dniach kiszenia kapusta jest gotowa, wtedy zakręcić przykrywką i odstawić do lodówki/piwnicy. Smacznego! :) * kiedy kapusta- już po ugnieceniu- puści soki spróbować czy jest odpowiednio słona * ja nie obciążałam, tylko co parę

Kraina Miodem Płynąca
Zupa z kiszonych ogórków (dieta dr. Dąbrowskiej) 151

blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem

Kulinarne przygody Gatity
pyszne ,sycace kulki z bulki na kapuscie kiszonej 129

ładniki Kapusta łyżka smalcu ,lub oliwy z oliwek 150g dobrej jako ści mięsa wędzonego, ,boczek ,pokrojonego w kostkę 800 g kiszonej kapusty 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka kminku- ja mam kminek w kapuście,bo tak kisimy,więc już nie dodawałam sól morska do smaku czarny pieprz do smaku szczypta pieprzu cayenne do smaku 250ml śmietany 6 plastrów sera(...)gałki muszkatołowej do smaku Wykonanie W rondlu o grubym dnie rozgrza ć łyżkę smalcu ,lub oliwy,dodać boczek pokrojony w kostkę i piec na zloty kolor. Odsączyć na bibule. kapusta W tym samym rondlu w pozosta łym tłuszczu dodać kapustę ,cukier puder,kminek,sól i pieprz cayenne. Zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia przez około 15 minut . Rozgrza ć piekarnik

mojej kuchni
pyszne ,sycace kulki z bulki na kapuscie kiszonej 134

ładniki Kapusta łyżka smalcu ,lub oliwy z oliwek 150g dobrej jako ści mięsa wędzonego, ,boczek ,pokrojonego w kostkę 800 g kiszonej kapusty 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka kminku- ja mam kminek w kapuście,bo tak kisimy,więc już nie dodawałam sól morska do smaku czarny pieprz do smaku szczypta pieprzu cayenne do smaku 250ml śmietany 6 plastrów sera(...)gałki muszkatołowej do smaku Wykonanie W rondlu o grubym dnie rozgrza ć łyżkę smalcu ,lub oliwy,dodać boczek pokrojony w kostkę i piec na zloty kolor. Odsączyć na bibule. kapusta W tym samym rondlu w pozosta łym tłuszczu dodać kapustę ,cukier puder,kminek,sól i pieprz cayenne. Zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia przez około 15 minut . Rozgrza ć piekarnik

w mojej kuchni
Uszka do barszczu z farszem z kiszonej kapusty i grzybów. 151

kapusta i dobre, elastyczne ciasto. SKŁADNIKI: ok 90 uszek Ciasto; 300 gr. mąki Szczypta soli ok. 200 ml wrzątku 30 gr. roztopionego masła Farsz: ok. 400 gr. dobrej, niekwaśnej kapusty kiszonej Garść suszonych grzybów Sól Pieprz Kilka kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe Masło 1/2 średniej cebuli Majeranek Czubryca zielona PRZYGOTOWANIE: Farsz:  Kapustę gotujemy z dodatkiem ziela angielskiego

Kopystką po garach
Fasolka kiszona 84

Fasolka kiszona to dalszy ciąg mojej przygody z domowym kiszeniem warzyw, czyli fermentowaniem warzyw. Kiszenie to najzdrowszy i najprostszy sposób konserwowania warzyw. Kiszone warzywa po lekkim zakwaszeniu można jeść po 3-4 dniach kiszenia, tym razem wypróbujcie mój sprawdzony przepis na kiszoną fasolkę. Kiszę nie tylko ogórki na różne sposoby, oraz kapustę, ale też marchewkę, buraki, brukselkę, rzodkiewkę. Pierwszy(...)jest na nią sezon. Przygotowanie kiszonej fasolki jest mało kłopotliwe, wystarczy ją umyć, usunąć końcówki, można ją też pokroić do kiszenia. Polecam wykorzystać chrzan, ale i bez niego kiszonka się uda, można też wykorzystać świeży imbir do kiszenia. Kiszona brukselka kiszona marchew , kiszone rzodkiewki , buraki . ogórki na sucho ogórki małosolne w plastrach. kiszona kapusta. Fasolkę szparagową można kisić surową albo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Keto krokiety z kapustą i grzybami (Paleo, LowCarb) 121

łupin babki jajowatej 0,25 łyżeczki soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej 3 łyżki masła klarowanego Nadzienie 250 g pieczarek posiekanych w cienkie plasterki 250 g białej kapusty posiekanej drobno 250 g kapusty kiszonej 30 g masła klarowanego 1 cebula posiekana w drobną kostkę 1 garść grzybów suszonych uprzednio zalanych wrzątkiem i odstawionych do namoknięcia 0,25 łyżeczki soli himalajskiej , kłodawskiej(...)drugą stronę i dosmażyć z drugiej strony. Kontynuować do wyczerpania masy. Ostudzić i przekładać nadzieniem z kapusty i pieczarek. Nadzienie Pieczarki podprażyć na suchej patelni, żeby odparowała zawarta w nich woda. Na patelnię wrzucić masło oraz cebulę. Zeszklić. Dodać posiekaną kapustę (świeżą i kiszoną), przemieszać i zalać wodą z namaczania grzybów. Dodać sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Grzybki

Modern Cave Girl
Domowy Bigos 91

Warto je poznać a także znaleść swój sekretny składnik, który uczyni Wasz domowy bigos wyjątkowym i smacznym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA DOMOWY BIGOS Składniki: 1 kapusta biała średniej wielkości 2 kg kapusty kiszonej 1 kg kiełbasy wiejskiej 50 dag żeberek 3 cebule 10 ziarenek ziele angielskiego 5 liści laurowych 2 garście suszonych grzybów garść suszonych śliwek 1 słoiczek koncentratu(...)pomidorowego przyprawy dol smaku: sól, pieprz, papryka słodka, chilli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Białą kapustę drobno poszatkować, zaś kiszoną pokroić. Żeberka włożyć do garnka razem z rozdrobnioną kapustą, zalać wodą. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką. Wsypać śliwki, suszone grzyby, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotować około 3 godziny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pokroić w kostkę cebulę oraz kiełbasę i podsmażyć

Przepiski.pl
Surówka z kiszonej kapusty, z burakiem i koperkiem 302

Zimą i wiosną jemy dużo kiszonek, przeważnie kapusty i ogórków. Domowe ogórki kiszone schodzą słoik za słoikiem, a dobrą kapustę kupuję na pobliskim bazarku. Kiszonki są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe, bo zawierają mnóstwo witamin. Na szczęście wszyscy w domu je lubimy, ale żeby nam się nie znudziły przyrządzając z nich sałatki i surówki zmieniam często dodawane składniki(...)surówka przypomina wyglądem surówkę z kapusty czerwonej . To jednak tylko złudzenie, bo w rzeczywistości starłam do niej zwykłego buraka. Dodał nie tylko koloru, ale też idealnie zgrał się z kiszoną kapustą. Smaczna Pyza poleca tę pyszną i zdrową surówkę. Jedzmy kiszonki na zdrowie! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kapusta czerwona kiszona 64

Czerwona kapusta dostępna jest w sprzedaży praktycznie cały rok. Dzięki temu możemy ją kisić w niewielkich ilościach, wtedy(...)kiedy będziemy mieli na nią ochotę. Wystarczy dorodna główka kapusty, jabłko, cebula, przyprawy, szatkujemy, mieszamy i po dwóch tygodniach mamy ponad 2 kg pysznej i zdrowej kiszonej surówki. Skład 1 główka czerwonej kapusty ( około 2 kg) 1 duże winne jabłko 1 duża czerwona cebula 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka soli 1 łyżeczka nasion kminku 3 ziarna ziela angielskiego

Tajemnice Smaku
Kapuśniak z prawdziwkami na żeberkach 124

nich już niekoniecznie ;) Składniki: 0,7 kg żeberek wieprzowych garść suszonych prawdziwków  mogą być też podgrzybki, ale wtedy zupa straci piękny jasny kolor  0,5 kg kiszonej kapusty ( u nas domowa ) 0,5 kg  zszatkowanej słodkiej kapusty 1 mała marchewka 1 średni ziemniak 1 małą cebula pół łyżeczki majeranku 1 liść laurowy 3  ziarenka ziela angielskiego(...)żeberka. Zagotować i pozostawić na ogniu na około 30-35 minut. Po tym czasie dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka, sól i pieprz,  gotować kolejne 10 minut. Dorzucić kapustę słodką i kiszoną. Gotować do miękkości. Na koniec doprawić majerankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.Podawa

Gosia gotuje
Bigos II 193

gospodyń. Jedne przepisy przechodzą z pokolenia na pokolenie, inne pojawiają się po znajomości, a jeszcze inne po lekturze  w internecie.Mój bigos przygotowuję tylko i wyłącznie z kiszonej ( nie kwaszonej) kapusty. Nigdy nie dodaję słodkiej kapusty, lubię jak bigos ma wyrazisty, kwaskowy smak. Taki charakterny bigos jest doskonały jako gorące danie w trakcie karnawałowej imprezy. najlepszy jest(...)balkon, żeby się lekko przemroził.Natomiast drugą wersję, nieco chudszą mojego bigosu znajdziecie tutaj.Bigos IICzas przygotowania: 4 dniProporcje dla 10-12 osóbSkładniki:2000 g kiszonej kapusty500 g wieprzowej łopatki350 g kiełbasy350 g pieczonego boczku250 g pieczarek3 łyżki koncentratu pomidorowego1/2 szklanki suszonych śliwekkilka plasterków suszonych jabłek500 ml czerwonego wytrawnego wina1 garść suszonych grzybów2 cebule1 łyżeczka

Kulinarne przygody Gatity
ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA Z NATKĄ PIETRUSZKI-OBIAD DIETA 1500 KCAL. 213

Soczyste mięso wypełnione farszem z sera żółtego light i grubo posiekaną natką pietruszki , a do tego potężna Porcja surówki z kiszonej kapusty to będzie hit domowego ,dietetycznego obiadu!. Danie ma  580 kcal. 1 pierś kurczaka 100 g. 1 plaster szynki z kurczaka 15 g . 1 plaster sera żółtego light 15 g. 1 łyżka natki pietruszki 12 g. 1/3 jaja(...)posiekaną natkę pietruszki.i  zwijamy w roladkę.Gotową panierujemy w jajku i w bułce tartej.Smażymy na oleju na złoty kolor.Podajemy z ziemniakami piuree i surówką z kiszonej kapusty.Smacznego!. Surówka : *************** Kapustę umyć ,odcisnąć,posiekać ,włożyć do miski.Cebulę obrać i drobno posiekać.Przyprawić i wymieszać z olejem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kiszony kalafior 85

Kiszenie to najstarszy sposób konserwowania żywności i najzdrowszy, bo zwielokratnia ich wartości zdrowotne. Kiszona kapusta, buraki czy kiszone ogórki są najpopularniejsze, to nasze ulubione kiszonki, ale już marchew, kalafior lub inne warzywa budzą niemałe zdziwienie. To można je kisić? Można właściwie wszystkie zakisić, na jakie przyjdzie Ci tylko ochota. Kiszonki mają właściwości oczyszczające, ponieważ zawierają kwas mlekowy, który odtruwa organizm

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przepis na zakwas buraczany dieta Ewy Dąbrowskiej 169

jego picie w czasie postu warzywno – owocowego ( zobacz przepisy ). Jest super zdrowy bo kiszonki to kopalnia witamin z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, magnezu, potasu, witaminy C; Sok z kiszonego buraka zawiera powstałe w wyniku fermentacji bakterie kwasu mlekowego, które pobudzają trawienie, regulują pracę jelit; ma właściwości przeciwwirusowe, wzmacniające odporność; leczy i przeciwdziała anemii. PRZEPIS NA ZAKWAS BURACZANY Składniki(...)surówek – nie wyrzucamy!!! (zobacz przepis na Surówkę z kiszonych buraków ), i nastawiamy kolejny zakwas. Sok jest gotowy do picia, możemy go po wyjęciu z lodówki lekko podgrzać, ale nigdy nie zagotowujemy bo straci właściwości. MOŻNA (ale nie trzeba): Do buraków dodać kawałek chleba razowego, lub odrobinę soku z kiszonej kapusty czy ogórków kiszonych – w kolejnych kiszeniach można dorzuć do słoja

Dorota Smakuje