Lepenice, czyli pyszne danie kuchni czeskiej. Jest to nic innego jak tłuczone ziemniaki z kiszoną kapustą, które dodatkowo zostały oprószone boczkiem z cebulką. Super się sprawdzi jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie, a w towarzystwie ma The post Lepenice appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojejego smak zależy od proporcji użytych składników. W każdej wersji najlepiej smakuje odgrzewany, i to wielokrotnie Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na bigos według receptury moich rodziców Składniki: Kapusta kiszona – 3 kg Wołowina np. goleń – 400 g Łopatka wieprzowa – 500 g Szynka – 250 g Boczek wędzony – 250 g Kiełbasa – 250 g Smalec – 40 g Grzyby suszone np. podgrzybki
Ola la LCHFwersja łatwa i z tego co w domu zalega. No i kolejna próba z wolnowarem. Udana!!!! Składniki wrzuciłam wieczorem do gara, a rano było gotowe !składnikiok 1 kg kapusty kiszonej (użyłam z woreczka)kiełbasa wszelaka - u mnie były to resztki ok 15 cm długościkawałek słoninkiok 100 g boczku, pokrojony w kostkę1 spora cebula pokrojona w krążki5 - 6 śliwek suszonych2 listki(...)składniki wrzucić do misy, nastawić na program 1 (low) i zajrzeć dopiero po 10 godzinach . Smacznego!metoda tradycyjnaCebulę lekko podsmażyć z boczkiem, grzyby namoczyć. Do garnka, włożyć kapustę dodać pokrojone w paski grzyby, śliwki, cebulę, kiełbasę i boczek, i przyprawy, podlać wodą z moczenia grzybów. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając i podlewając
Stare Garyłyżka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i świeżo mielony pieprz kolorowy 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojowego 1,5 litra bulionu warzywnego oliwa z oliwek 300 g kapusty kiszonej z marchewką (przepłukana wodą) 0,2 litra białego wina SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W dużym garnku rozgrzewamy masło i smażymy kolejno cebulkę, marchewkę i ziemniaki. Doprawiamy kminem rzymskim, oregano, słodką papryką
wege i kropkaWigilią i przechowuję w lodówce,aby smaki się idealnie połączyły.Zajadamy ją na kolację wigilijną jak i w pozostałe dni świąt jako dodatek do obiadu. 1 kg. kapusty kiszonej 20/30 gram grzybów suszonych 5/6 ziaren jałowca lub ziela angielskiego 4 duże liście laurowe 2 łyżki masła 1 mała cebula sól i pieprz do smaku Opcjonalnie kilka kropel magi(...)dzień wcześniej namoczyć w niewielkiej ilości wody,następnie w tej samej wodzie ugotować do miękkości.Przecedzić przez sito, Pokroić drobniej lub pozostawić większe kawałki. według uznania.Wodę pozostawiamy. Kapusty w zasadzie nie powinno się płukać,ale jeżeli jest mocno kwaśna jednak przepłukuję, nie chcę aby kwas kapusty zdominował smak grzybów,dodaję wodę od gotowania grzybów, jałowiec lub ziele
Andzia PichciPyszne mięsko na niedzielny obiad 🙂 (Bavarian pork rolls) Składniki: / Ingredeints: 2 kotlety z karkówki / 1 pork chop 20 dkg kapusty kiszonej / 20 dkg sauerkraut 4 … Czytaj dalej Roladki po bawarsku
czarrna od kuchniPierogi. Z mięsem. Pyyyszne :) Ja pierogi uwielbiam i to chyba z każdym, najdziwniejszym nawet nadzieniem. Dziś jednak klasyka gatunku. Pierogi z mięsem oraz takie z kapustą i grzybami to zdecydowanie moje ulubione. Te pierwsze zrobiłam sama drugi raz. Już za pierwszym podejściem przekonałam się, że będę je robić zdecydowanie częściej. Tym razem była do tego świetna okazja. W planach miałam(...)będziemy potrzebować: 2 ugotowane udka z kurczaka ok. 30 dag ugotowanej szynki wieprzowej (jeśli kupujemy szynkę z kością, to samego mięsa powinno być właśnie 30 dag) 30-40 dag kiszonej kapusty 1 niewielką marchew 1 niewielka pietruszkę 1/4 dużego selera 2 ząbki czosnku 1 sporą cebulę przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek odrobina oleju do smażenia Do ciasta: 2 szklanki pełnoziarnistej
Ratunku obiadzamrażać. Polecam!składnikiciasto na pierogi2 szklanki mąki3/4 szklanki gorącej wodyfarsz (na ok 35 szt)ugotowane grzyby ( z 40 g suszonych grzybów)1 średnia cebula80 g gotowanej kapusty kiszonej mała garść pietruszki (opcjonalnie)sólpieprzmasło+ smażona na maśle cebula do podaniaprzygotowanieciastoprzesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest(...)też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba.farszGrzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na złoto na maśle. Dodać drobno posiekaną kapustę i grzyby, przesmażyć wszystko razem, dobrze wymieszać doprawić solą, pieprzem, możemy też dodać pietruszkę.Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu - wałkuję do pozycji 5), przy pomocy szklanki
Stare Garyroku, zwłaszcza że czeka na mnie miód tegoroczny :) Składniki (na 15 kotletów): 250 ml kaszy jaglanej 300 g ziemniaków łyżka-dwie mąki ziemniaczanej sól dymka (zielona część) 400 g kapusty kiszonej 2 łyżki miodu olej do smażenia Kaszę wypłukać w kilku wodach, przecierając jej ziarna między palcami. Kaszę gotować w 500 ml wody do odparowania i wchłonięcia całej wody(...)kaszy przykryć ją pokrywką i odstawić na ok. kwadrans. Ziemniaki gotować w tym samym czasie co kaszę w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić. Równolegle z kaszą i ziemniakami przygotować kapustę: podgrzać ją na patelni. Gdy będzie ciepła, dodać miód. Dokładnie wymieszać. Potrzymać na palniku ok. 2 minut - chodzi o to, by miód lekko skarmelizował. Kapustę można wcześniej opłukać i pokroić
Weekendy w domu i ogrodzieszkl. ciepłej wody 4 łyzki oleju 20 g drożdży łyżeczka cukru sól jajko do smarowania Farsz Szklanka kaszy jaglanej garść suszonych grzybów ( u mnie borowiki i podgrzybki) 500 g kiszonej kapusty cebula 200 g surowego boczku lub słoniny ( u mnie boczek wędzony) sól, pieprz olej liść laurowy Sposób przygotowania Farsz Grzyby namaczamy na noc Gotujemy i siekamy drobno. Kaszę gotujemy
Mieszam w Garnkuteż jeden, który potrafi go fenomenalnie przygotować. W imieniu Taty Ryśka zapraszamy na staropolską ucztę z bigosem w roli głównej. 2 dni składniki: 0,5 kg kiełbasy 2 kg kapusty kiszonej garść suszonych podgrzybków 2 cebule 10 suszonych śliwek węgierek bez pestek 1 kg żeberek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki mąki 2 łyżki smalcu sól, pieprz wykonanie(...)gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy smalec. Żeberka kroimy, obtaczamy w mące i dość porządnie podsmażamy. Ściągamy z ognia. Kroimy cebulę w półtalarki i szklimy na tłuszczu po żeberkach. Kapustę troszeczkę kroimy by puściła soki i wrzucamy ją do rondla, w którym jest cebula. Dodajemy żeberka i zalewamy wywarem z grzybów. Odsączone uprzednio grzyby kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy
Ania i Marcin gotująsycący . Idealny na dzisiejszy jesienny, deszczowy dzień. A tu zapraszam na tradycyjny kapuśniak albo ze słodkiej kapusty . Składniki: 500 g kości/żeberek wędzonych 400 g kapusty kiszonej 1 puszka pomidorów 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera 2 cebule 2 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego olej do smażenia(...)kostkę (bez cebuli) i dodajemy do wywaru, lekko posolić. Całość gotujemy do miękkości mięsa . Gdy mięso będzie miękkie, wyciągamy z garnka i dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę. Gotujemy aż kapusta będzie miękka. Ziemniaki pokrojone w kostkę ugotować w osobnym garnku. Do ugotowanej kapusty dodać odcedzone ziemniaki. Cebulę pokroić w półksiężyce, zeszklić, dodać pomidory całość chwile poddusić
magiczna kuchnia KasiSałatka przygotowana z produktów dostępnych cały rok. Idealna smakuje podana do mięs i smażonej ryby. Składniki: 25 dag kiszonej kapusty 2 kiszone ogórki 2 jabłka 5 ziemniaków 2 jajka ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka musztardy sól do smaku cukier do smaku Wykonanie: Ziemniaki ugotować w łupinach. Następnie obrać i pokroić w kostkę razem z ugotowanymi jajkami (żółtka odłożyć). Dodać posiekaną
Tradycyjna Kuchniakapuśniak można przygotować metodą tradycyjną . Kapuśniak wyszedł bardzo smaczny, wolnowar po raz kolejny zdał egzamin.składniki230 -250g golonka parzona, peklowana300 - 400 g kapusty kiszonej (zależy czy bardzo kwaśna)3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę 1 duża cebula pokrojona w kostkę50 - 60 g wędzonego boczku pokrojony w kostkękilka suszonych grzybów1500 ml bulionu mięsnego1 listek(...)instrukcją. Boczek podsmażyć, zdjąć z patelni, na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę. Ziemniaki ugotować w bulionie. Bałam się ,że z kwaśną kapustą nie zrobią się miękkie. Wszystkie składniki włożyć do misy wolnowaru, zalać gorącym bulionem z ziemniakami. Program w wolnowarze ustawić na low i nie zaglądać przez
Stare Gary