kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:137/326)

Pierogi z kapustą słodką i kiszoną. 149

takie danie które kojarzy się z naszą typową polską kuchnią. Wariacji na ich temat są miliony. To dzisiejsza moja propozycja. zapraszam ! ;-)     Składniki na farsz; 25 dag kapusty kiszonej 25 dag kapusty słodkiej sól, pieprz cebula 20 dag boczku     Składniki na ciasto; 50 dag mąki szklanka gorącej wody 4 łyzki oleju lub oliwy 1 jajko łyzeczka soli(...)odrobine mąki. Kiedy ciasto jest gotowe kroje na mniejsze porcje i owijam foliowym woreczkiem, aby nie wyschło. Ciasto zostawiamy na około pół godziny. Kapustę gotujemy do miękkości. W jednym garnku słodką a w drugim kiszoną. (Kapuste słodką  możemy ugotować w kawałku a następnie jak będzie miekka drobno poszatkować.) Kapusty odciskamy z wody i drobno kroimy, dodajemy wcześniej podsmażony boczek

Radość kipiąca uśmiechem.
Wegańska kalafiornica z pomidorami (dieta dr Dąbrowskiej) 181

wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków wegański rosół z makaronem z marchewki sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym grillowaną cukinię z warzywami po grecku frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych

Kulinarne przygody Gatity
Warzywa po grecku (dieta dr Dąbrowskiej) 239

wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków wegański rosół z makaronem z marchewki sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe pierogi z kwaśną kapustą i grzybami 201

śpiewem połączona. To czas szczególny, pełen wewnętrznej radości i wzajemnej życzliwości.  Wigilia, to tradycja wspólnych posiłków zjadania, w przerwach kolęd śpiewania.  Ja kocham pierogi ruskie, z kapustą słodką i kiszoną, zupę grzybową mojej mamy ulubioną. Zresztą wszystko mi zawsze smakuje, bo na ten dzień z jeszcze większą miłością się gotuje.   W tym roku  drożdżowe(...)smakowo idealnie współgrało. Pierożki same na ciepło zjadane, lub  barszczykiem czerwonym podane, będą fajnym urozmaiceniem, pierogów, kapusty grzybów połączeniem :)  Składniki ok 40 szt.: farsz: 800 g kiszonej kapusty, 250 g białej cebuli, ok. 80 g suszonych grzybów, ja miałam swoje prawdziwki, 3 łyżki oleju rzepakowego z Wielkopolski SemCo, 1 łyżka kminku całego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Moniki Smakołyki
Bigos staropolski 205

Przepis znalazłam w starej gazecie. Jest wielu miłośników bigosu, a w okresie świątecznych jeszcze pewnie ich przybędzie :)Składniki: kapusta kiszona 1 kg  kapusta biała w główce 1 kg boczek wędzony 20 dag kiełbasa zwyczajna 40 dag cebula 2 marchew - niekoniecznie jabłka-3 duże sztuki śliwki suszone -5 sztuk sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, masło- pół kostki grzyby prawdziwe(...)suszone 10 dag , ewentualnie pieczarki około 500 ml rosołu Przygotowanie: "Uszatkować kapustę białą, osolić dobrze, a potem ją dobrze odcisnąć, kiszoną jeśli bardzo kwaśna odcisnąć lub przepłukać wodą - zmieszać razem 2 cebule usiekać, jabłka pokroić w kostkę, tak samo kiełbasę i boczek -wpierw  mięso z cebulą podsmażyć razem Grzyby namoczyć wcześniej, by miękły kilka godzin - chyba, że krojone

Proste Potrawy
Łazanki z kapustą 177

Łatwe Tanie Przepis na łazanki z kapustą świeżą, kapustą kiszoną i boczkiem Łazanki jest to rodzaj makaronu, pokrojonego w cienkie kwadraciki. Łazanki podaje się zwykle z kapustą świeżą lub kiszoną, z dodatkiem boczku lub kiełbasy. Ciekawym jest fakt, iż makaron łazanki w wielu domach widnieje na wigilijnym stole. Jest bowiem dodatkiem […] Artykuł Łazanki z kapustą pochodzi z serwisu Blog

PysiaGotuje.pl
Menu na tydzień: Sushi, sajgonki, gołąbki i tortille bez zawijania 152

góry wiemy czego nam potrzeba do gotowania. Jeśli podoba Wam się nasze menu na ten tydzień, poniej załączamy listę składników, a na koniec szacunkowy koszt zakupów: Warzywa/owoce Kapusta kiszona Ziemniaki Szpinak Rzodkiewka Rzodkiew biała Awokado Ogórek Marchew Papryka czerwona Papryka żółta Kapusta świeża Kiełki Ka pusta rzymska Czosnek Cebula Limonka Zioła świeże Kolendra Bazylia Natka pietruszki Szczypior Nabiał Ricotta Maskarpone(...)obliczeniu uwzględiliśmy cenę każdego produktu, nawet jeśli zużyliśmy tylko jego część. Tak jest z makaronem ryżowym, imbirem, tortillą, papierem ryżowym, lasagną, sosem hoi sin, maskarpone, parmezanem, kapustą świeżą i kiszoną, płatami wodorostów nori. Każdy z tych składników został wykorzystany co najwyżej w połowie i zostanie zużyty w kolejnych menu na tydzień Artykuł Menu na tydzień: Sushi, sajgonki, gołąbki i tortille

Niedzielny kucharz
Młoda kiszona kapusta ze słoika 204

Jeżeli komuś znudzi się (o ile to możliwe 😜) surówka ze świeżej, młodej kapusty zawsze może zrobić... kiszoną! Domowe kiszenie, to bardzo prosta sprawa, nie trzeba- jak kiedyś- ugniatać kapusty nogami w specjalnych, ogromnych beczkach, wystarczy 1-litrowy słoik (1 kg kapusty = 1 litrowy słoik) i 2 dni oczekiwania 🤗 A potem taka soczysta i krucha jako dodatek do rybki, do mięska(...)ciepłe miejsce. Po 12 godzinach odgazować, czyli długim patyczkiem do szaszłyków 'podziurkować' kapustę, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i ponownie ugnieść. Czynność powtarzać co 12 godzin. Po 2 dniach kiszenia kapusta jest gotowa, wtedy zakręcić przykrywką i odstawić do lodówki/piwnicy. Smacznego! :) * kiedy kapusta- już po ugnieceniu- puści soki spróbować czy jest odpowiednio słona * ja nie obciążałam, tylko co parę

Kraina Miodem Płynąca
Zupa z kiszonych ogórków (dieta dr. Dąbrowskiej) 168

blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem

Kulinarne przygody Gatity
pyszne ,sycace kulki z bulki na kapuscie kiszonej 142

ładniki Kapusta łyżka smalcu ,lub oliwy z oliwek 150g dobrej jako ści mięsa wędzonego, ,boczek ,pokrojonego w kostkę 800 g kiszonej kapusty 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka kminku- ja mam kminek w kapuście,bo tak kisimy,więc już nie dodawałam sól morska do smaku czarny pieprz do smaku szczypta pieprzu cayenne do smaku 250ml śmietany 6 plastrów sera(...)gałki muszkatołowej do smaku Wykonanie W rondlu o grubym dnie rozgrza ć łyżkę smalcu ,lub oliwy,dodać boczek pokrojony w kostkę i piec na zloty kolor. Odsączyć na bibule. kapusta W tym samym rondlu w pozosta łym tłuszczu dodać kapustę ,cukier puder,kminek,sól i pieprz cayenne. Zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia przez około 15 minut . Rozgrza ć piekarnik

mojej kuchni
pyszne ,sycace kulki z bulki na kapuscie kiszonej 150

ładniki Kapusta łyżka smalcu ,lub oliwy z oliwek 150g dobrej jako ści mięsa wędzonego, ,boczek ,pokrojonego w kostkę 800 g kiszonej kapusty 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka kminku- ja mam kminek w kapuście,bo tak kisimy,więc już nie dodawałam sól morska do smaku czarny pieprz do smaku szczypta pieprzu cayenne do smaku 250ml śmietany 6 plastrów sera(...)gałki muszkatołowej do smaku Wykonanie W rondlu o grubym dnie rozgrza ć łyżkę smalcu ,lub oliwy,dodać boczek pokrojony w kostkę i piec na zloty kolor. Odsączyć na bibule. kapusta W tym samym rondlu w pozosta łym tłuszczu dodać kapustę ,cukier puder,kminek,sól i pieprz cayenne. Zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia przez około 15 minut . Rozgrza ć piekarnik

w mojej kuchni
Uszka do barszczu z farszem z kiszonej kapusty i grzybów. 168

kapusta i dobre, elastyczne ciasto. SKŁADNIKI: ok 90 uszek Ciasto; 300 gr. mąki Szczypta soli ok. 200 ml wrzątku 30 gr. roztopionego masła Farsz: ok. 400 gr. dobrej, niekwaśnej kapusty kiszonej Garść suszonych grzybów Sól Pieprz Kilka kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe Masło 1/2 średniej cebuli Majeranek Czubryca zielona PRZYGOTOWANIE: Farsz:  Kapustę gotujemy z dodatkiem ziela angielskiego

Kopystką po garach
Fasolka kiszona 104

Fasolka kiszona to dalszy ciąg mojej przygody z domowym kiszeniem warzyw, czyli fermentowaniem warzyw. Kiszenie to najzdrowszy i najprostszy sposób konserwowania warzyw. Kiszone warzywa po lekkim zakwaszeniu można jeść po 3-4 dniach kiszenia, tym razem wypróbujcie mój sprawdzony przepis na kiszoną fasolkę. Kiszę nie tylko ogórki na różne sposoby, oraz kapustę, ale też marchewkę, buraki, brukselkę, rzodkiewkę. Pierwszy(...)jest na nią sezon. Przygotowanie kiszonej fasolki jest mało kłopotliwe, wystarczy ją umyć, usunąć końcówki, można ją też pokroić do kiszenia. Polecam wykorzystać chrzan, ale i bez niego kiszonka się uda, można też wykorzystać świeży imbir do kiszenia. Kiszona brukselka kiszona marchew , kiszone rzodkiewki , buraki . ogórki na sucho ogórki małosolne w plastrach. kiszona kapusta. Fasolkę szparagową można kisić surową albo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Keto krokiety z kapustą i grzybami (Paleo, LowCarb) 141

łupin babki jajowatej 0,25 łyżeczki soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej 3 łyżki masła klarowanego Nadzienie 250 g pieczarek posiekanych w cienkie plasterki 250 g białej kapusty posiekanej drobno 250 g kapusty kiszonej 30 g masła klarowanego 1 cebula posiekana w drobną kostkę 1 garść grzybów suszonych uprzednio zalanych wrzątkiem i odstawionych do namoknięcia 0,25 łyżeczki soli himalajskiej , kłodawskiej(...)drugą stronę i dosmażyć z drugiej strony. Kontynuować do wyczerpania masy. Ostudzić i przekładać nadzieniem z kapusty i pieczarek. Nadzienie Pieczarki podprażyć na suchej patelni, żeby odparowała zawarta w nich woda. Na patelnię wrzucić masło oraz cebulę. Zeszklić. Dodać posiekaną kapustę (świeżą i kiszoną), przemieszać i zalać wodą z namaczania grzybów. Dodać sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Grzybki

Modern Cave Girl
Domowy Bigos 111

Warto je poznać a także znaleść swój sekretny składnik, który uczyni Wasz domowy bigos wyjątkowym i smacznym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA DOMOWY BIGOS Składniki: 1 kapusta biała średniej wielkości 2 kg kapusty kiszonej 1 kg kiełbasy wiejskiej 50 dag żeberek 3 cebule 10 ziarenek ziele angielskiego 5 liści laurowych 2 garście suszonych grzybów garść suszonych śliwek 1 słoiczek koncentratu(...)pomidorowego przyprawy dol smaku: sól, pieprz, papryka słodka, chilli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Białą kapustę drobno poszatkować, zaś kiszoną pokroić. Żeberka włożyć do garnka razem z rozdrobnioną kapustą, zalać wodą. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką. Wsypać śliwki, suszone grzyby, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotować około 3 godziny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pokroić w kostkę cebulę oraz kiełbasę i podsmażyć

Przepiski.pl