kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:131/326)

Pierogi z kapustą i grzybami 84

grzybami Składniki Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżka oleju 0,5 łyżeczki soli około 1,5 szklanki ciepłej wody Składniki na farsz: 1 kg kiszonej kapusty 60 g suszonych grzybów sól pieprz 1 duża cebula olej Instrukcje Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień gotujemy grzyby

To co lubię - gotuję i polecam
Pierogi z kapustą i grzybami 187

byłabym sobą gdybym nie wspomniała, że uwielbiam święta i już nie mogę się ich doczekać :) Cała rodzina razem, zapach choinki, prezenty i przepyszne jedzenie! Po prostu idealnie :) Składniki: FARSZ kapusta kiszona 0,5 kg suszone grzyby duża garść cebula 4 szt. ziele angielskie 5 szt. liść laurowy 4 szt. sól i pieprz CIASTO mąka 0,5 kg gorąca woda

Kuchnia Viki
Łosoś z parowaru z dodatkami 144

Prosto szybko smacznie i zdrowo  - dziki łosoś ugotowany na parze  - brokuły ugotowane na parze  - kapusta kiszona własnej roboty skorpiona olejem z czarnuszki

Szkrab Je Sam
Kapuśniak ze śmietaną 164

ugotowałam kapuśniak..w sumie zaczęłam już jeść i przypomniało mi się o tej śmietanie..no i dodałam...no i powiem wam, że smakowała mi taka zupka.. 50 dkg kapusty kiszonej  marchewka  ziemniaki  bulion  listek laurowy, ziele angielskie  majeranek  kminek sól, pieprz  Bulion zagotować i dodać przyprawy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki

Moje domowe kucharzenie
Pierogi z kapustą i grzybami 238

Jeszcze nie tak dawno wyśmiałabym każdego, kto powiedziałby mi, że będę lepić pierogi z kapustą i grzybami na święta. Próbowałam się ich nawet pozbyć na rzecz krokietów (narażę się pierogożercom, ale dla mnie krokiety są smaczniejsze), jednak bez rezultatu. Krokiety zostały co prawda zaakceptowane, ale... obok pierogów. W takim razie postanowiłam się z nimi zmierzyć. Okazało się(...)szklanki mąki poznańskiej (na pierogi) 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka masła ¾ łyżeczki soli Farsz 75 - 100 g suszonych grzybów 1 liść laurowy 1 korzeń pietruszki 700 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 1 łyżka klarowanego masła lub oleju sól pieprz gałka muszkatołowa kminek mielony Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na 6-8 godzin. Po tym czasie zagotować

Pełny talerz
Potrawka piwna 163

zupę, albo na treściwą potrawkę.Składniki:300ml piwa 1,5l rosołu250g cienkiej kiełbasy1 cebula2 ząbki czosnku 200g kiszonej kapustypół bagietki paryskiej + 5 kromek ciemnego chleba wiejskiego200g śmietany 18%2 łyżki suszonego majerankupieprz i sólSposób przygotowania:Rosół doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, dodać kapustę (wcześniej przepłukaną wodą) i gotować.Pieczywo pokroić na kawałki (bok 3cm), przełożyć do miski i zalać piwem.Kie

W kuchni wieczorem
Karkówka zapiekana w kapuście z cebulą i śmietaną 175

Składniki:  4 plastry karkówki   mąka do obtoczenia 0,5 kg kiszonej kapusty 1 duża cebula 3 liście laurowe 4 ziela angielskie   pół szklanki kwaśnej śmietany płaska łyżeczka mąki   sól, pieprz    smalec tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego Sposób przygotowania:  Kapustę rozdrabniamy. Dodajemy do niej pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni cebulę. Wkładamy ziele

Pobite gary Barbary
Drożdżowe zawijańce z kapustą i pieczarkami 143

czasem znajdują się koło czerwonego barszczu na Święta. Drukuj Drożdżowe zawijańce z kapustą i pieczarkami window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Farsz 500 g pieczarek 1 duża cebula 200 g kapusty kiszonej liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól Ciasto: 2/3 szkl. mleka 3 łyżki oleju 3 dkg drożdży 300 g mąki 1 łyżeczka cukru Jajko do smarowania Sposób przygotowania Ciasto Mleko

Mieszam w Garnku
Kapuśniak z pomidorami 158

Dawno nie było u mnie w domu zupy. Postanowiłam więc nadrobić zaległości :-) Padło na kapuśniaka z pomidorami. Wyszło pycha!  Bardzo lubię kwaśne smaki i ten

Anielska Kuchnia Ani
Kapusta zasmażana babci Basi ( idealna do golonek ) 139

moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz…, Podaję przepis na potrawę dla osób , które nie muszą dbać o linię i nie są na diecie. Składniki : 1 kg kapusty kiszonej. 2 cebule, 1/3 kostki masła, trochę oleju, 2-3 łyżki mąki pszennej, 3 liście laurowe, 6 kulek ziela angielskiego , sól, pieprz, szczypta cukru, kostka grzybowa Knorra kilka grzybków suszonych

Pysznosci Babci Basi
Kurpiowskie pieczone pierożki wigilijne 1290

świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Składniki: ciasto: 500 g mąki 150 g masła 3 łyżki śmietany 18% 2 żółtka sól pieprz farsz: 50 - 60 g suszonych grzybów 200 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego olej 2 surowe białka oraz białko do posmarowania pierożków sól pieprz Wykonanie: przygotować farsz: Dzień wcześniej zalać grzyby

Mama Gotuje
Kapuśniak babci Basi 106

wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Składniki : 80 dag kapusty kiszonej, ok. 0,5 kg wędzonego mięsa, mogą być wędzone udka z kurczaka ( ja miałam żeberka), 2 marchewki, 1 pietruszka , 2 nieduże cebulki, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie

Pysznosci Babci Basi
Kwas wigilijny - kuchnia podkarpacka 148

kuchnia podkarpacka We wsi Cygany, położonej na północy Podkarpacia, nieopodal Tarnobrzega, od wielu pokoleń kwas wigilijny stanowi obowiązkowe danie podawane podczas wieczerzy wigilijnej. Jest to zupa na wodzie z kiszonej kapusty i wywarze z suszonych grzybów. Gotuje się ją z odrobiną kapusty i z kaszą jaglaną, a podaje z całymi ugotowanymi ziemniakami. Kwas wigilijny okraszony jest cebulą, która – zgodnie(...)zdjęć i relacji z wydarzeń związanych z tradycjami terenów dawnej Puszczy Sandomierskiej i nie tylko. Kwas wigilijny - kuchnia podkarpacka Składniki na około 5 l kwasu wigilijnego: 1 kg kapusty białej kiszonej (około 2/3 podanej ilości będzie można wykorzystać do innego celu) 100 g kaszy jaglanej 100 g suszonych grzybów 4 l wody łyżka stołowa soli kuchennej Dodatki: 2 duże główki

Trzeci talerz
Łazanki przepis podstawowy 153

boczkiem czy kiełbasą. Makaron łazanki lub inny 500 g gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem 4 łyżek tłuszczu. Następnie po ugotowaniu zalewamy zimną wodą, chwilę hartujemy i odcedzamy.  Kapustę kiszoną 1 kg odciskamy z kwasu, kroimy i przekładamy do garnka z 1 litrem  gotującej się wody, pod przykryciem dusimy ~15 min. lub do miękkości zależy jaką lubimy

chleba naszego
Kiszona mieszanka warzyw 154

zanurzona była mieszanka rożnych warzyw. Tak mi się to spodobało, że zaraz po powrocie do kraju przygotowałam dwie kamionki z różnościami. Soki oczywiście też smaczne, a sok z kiszenia kapusty i buraków wspaniale nadaje się jako dodatek do chłodnika! Składnikigar nr 1 kalafior, 2 kalarepkikilka młodych marchewekpapryki rożne, najlepiej podłużnei wszystko warzywne co nam do głowy(...)jest to konieczne), i jeżeli są duże, dzielimy na mniejsze kawałki, lub kroimy w grube plastry. Dalej postępujemy jak wyżej. Zalewę robię jak do ogórków kiszonych  - w gorącej wodzie rozpuszczam sól, i taką gorącą jeszcze zalewę wlewam do garnków. Na wierzchu położyć talerzyk a na nim kamień dociskający warzywa. Gary  najlepiej postawić

Stare Gary