Składniki na 3 osoby:500 g wątróbki drobiowej70 g mąki 3 cebuleOlej do smażeniaSól, pieprzDodatki:Kapusta kiszona z marchewkąPieczywoPrzepis:Wątróbkę obmywamy i dokładnie obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią wątróbkę. Smażymy do zarumienienia z każdej strony, a tuż po przełożeniu usmażonej wątróbki na talerz - solimy i pieprzymy. Postępujemy tak aż wyczerpiemy wszystkie składniki(...)samym czasie) rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, którą doprawiamy do smaku. Smażymy cebulkę aż się odpowiednio zarumieni :) Jako dodatki do tego dania stosuję kiszoną kapustę z marchewką (tutaj gotowiec z beczki) oraz pieczywo
Emcia Pichciszklanki wody mineralnej 2 szklanki mąki orkiszowej (u mnie mieszana typ 1100 i 750) 2 łyżki oleju rzepakowego ½ łyżeczki soli 1 duże jajko Na farsz: 0,7 kg kapusty kiszonej 0,5 kg mięsa wieprzowego lub wołowego (u mnie łopatka) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 cebule natka pietruszki 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego majeranek pieprz sól(...)200g płatków gryczanych 2-3 jajka olej rzepakowy Przygotowanie:Warzywa obrać i pokroić. Mięso ugotować do miękkości z warzywami, zielem angielskim i listkami laurowymi. W tym czasie podgotować kiszona kapustę a następnie odsączyć. Kiedy składniki ostygną przemielić wszystko, dodać pokrojoną w kostkę, zeszkloną na patelni cebulę, dobrze wymieszać oraz doprawić majerankiem, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Wszystkie składniki
Ze smakiem i z pasjąmarchewka 1 pietruszka mniejsza seler kawałek 2 ziemniaki 2 listki laurowe Kamis 3-4 kulki ziela angielskiego Kamis 1 ząbek czosnku kawałek cebuli 2 litry bulionu warzywnego 250 g kiszonej kapusty 1 kiełbasa śląska sól pieprz czarny mielony Kamis 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie: Do bulionu warzywnego włożyć pokrojone na mniejsze części wędzone żeberka i gotować(...)Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę i ugotowaną kapustę. Z masła i mąki zrobić zasmażkę dodać do zupy i zagotować. Zupę doprawić do smaku. Kapustę kiszoną jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać, pokroić i w osobnym garnku ugotować
Ala piecze i gotujekategorię. A z klimatem świątecznym kojarzy mi się idealnie. KOSMETYKW tej kategorii ulubieńcem był zdecydowanie mleczny lakier do paznokci Bell. SKŁADNIK Grudzień to krokiety , pierogi i uszka. Bez kiszonej kapusty nie wyobrażam sobie świąt. Dlatego uznaję kapustę kiszoną za ulubieńca miesiąca grudnia. zdjęcia pochodzą z Google grafika
Magiczne Życie Martyjakość i za to, że z daleka się trzymają od konserwantów. Składniki na 4 osoby: 250 g makaronu łazanki Czanieckie Makarony 2 laski kiełbasy z jałowcem ok. 250 g kapusty kiszonej ok. 300 g pieczarek 1 cebula sól morska Kamis świeżo zmielony pieprz czarny Kamis kminek mielony Kamis 2 liście laurowe Kamis masło Wykonanie: Kiszoną kapustę wypłukałam w zimnej
Blondynka GotujeWyjątkowy smak roladek wieprzowych w takiej wersji odkryłam niedawno, dzięki koleżankom z pracy :) Składniki:70 dag łopatki (można użyć karkówki),30 dag kapusty kiszonej,suszone podgrzybki,2 cebule, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.Dodatkowo:kasza gryczana i buraczki.Mięso kroimy na plastry i rozbijamy, po czym solimy i pieprzymy. Na rozbitej łopatce układamy poszatkowaną kiszoną kapustę (surową, nie płuczemy
Delicious TitbitsZastanawialiście się do czego można wykorzystać Coca-colę? To już Wam mówię… zrobicie dzięki niej pyszne danie – żeberka w coli. Coca-cola to jeden
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Prosty i smaczny obiad z ugotowanych ziemniaków i kapusty kiszonej. Skład: ziemniaki 1 kg, kapusta 1/2 kg, smalec 1/2 kostki, mąka kilka łyżek, cebula, jajko, przyprawy. Ziemniaki mielimy/rozgniatamy lub miksujemy. Kapustę odciskamy z soku i kroimy razem z obraną cebulą. Potem na patelni dusimy kapustę z cebulą około 10-15 min. podlewając wodą. Do ziemniaków dodajemy 3 łyżki mąki, jajko
chleba naszegoSkładniki: 500 g kapusty kiszonej 4 ogórki kiszone 1 papryka czerwona 1 mała czerwona cebula 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka mielonego kminku pieprz ziołowy Sposób wykonania: Kapustę kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki kroimy w cienkie plasterki, paprykę w małe paski a cebulę w piórka. Rozdrobnione warzywa łączymy ze sobą, polewamy oliwą i doprawiamy kminkiem i pieprzem
Qchnia po prostuzostaniecie ze mną na dłużej. Czas przygotowania: ok. 1h 20 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 15,00 zł SKŁADNIKI: 1 średnia główka kapusty młodej 1/2 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 1/4 selera 1 pietruszka (korzeń) 2 pory 1 cebula biała 1 jabłko 1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny 250 ml koncentratu pomidorowego 30% 5 liści laurowych 1 łyżeczka ziela(...)wędzonej grubo mielonej 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku (nasiona) świeżo mielony pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE składników na bigos wegański w aromacie wędzonej soli Młodą kapustę szatkujemy, kiszoną możemy przepłukać i pokroić (ja osobiście nie płuczę, lubię kwaśne bigosy). Marchewkę, seler i korzeń pietruszki ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę i pora siekamy w piórka. Jabłko
kulinarnyJazostaniecie ze mną na dłużej. Czas przygotowania: ok. 1h 20 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 15,00 zł SKŁADNIKI: 1 średnia główka kapusty młodej 1/2 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 1/4 selera 1 pietruszka (korzeń) 2 pory 1 cebula biała 1 jabłko 1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny 250 ml koncentratu pomidorowego 30% 5 liści laurowych 1 łyżeczka ziela(...)wędzonej grubo mielonej 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku (nasiona) świeżo mielony pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE składników na bigos wegański w aromacie wędzonej soli Młodą kapustę szatkujemy, kiszoną możemy przepłukać i pokroić (ja osobiście nie płuczę, lubię kwaśne bigosy). Marchewkę, seler i korzeń pietruszki ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę i pora siekamy w piórka. Jabłko
kulinarnyJakisimy różne warzywa, nie tylko ogórki i kapustę. Polecam inne nasze przepisy na kiszone warzywa: kiszona marchew , kiszone rzodkiewki , buraki . ogórki małosolne w plastrach. Tym razem w słoiku znalazła się brukselka. Początkowo chciałam przygotować brukselkę z bułką tartą, ale stwierdziłam, że brukselkę zakiszę. Brukselka to kapusta, a warzywa kapustne kiszą się łatwo i szybko. Brukselka jest łatwo dostępna zimą, teraz(...)jest gorzka, więc kiszona brukselka nie będzie smaczna. Po tygodniu od ukiszenia, przyznał że to pyszna kiszonka! Goryczkę brukselki niweluje wrząca solanka! Kiszona brukselka jest bardzo smaczna, jest zwarta, nie mięknie, jest chrupiąca, ma kolor ogórków kiszonych, jest lekko kwaśna, po tygodniu wstawiłam ja do lodówki, aby spowolnić fermentację. Smak można porównać do innych kiszonych kapust. Może i Wy spróbujecie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękukurydz\u0119.\r","Cebul\u0119 kroimy w pi\u00f3rka i te\u017c dorzucamy.\r","\r","Ca\u0142o\u015b\u0107\u00a0polewamy sosem i posypujemy koperkiem."]} Drukuj Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym i papryką Składniki 5 liści kapusty pekińskiej 2 ogórki kiszone 1 mała czerwona cebula 8 małych pomidorków 1/2 puszki kukurydzy 1/2 pomarańczowej papryki Sos 3 łyżki oliwy, szczypta(...)całości. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę. Cebulę kroimy w piórka i też dorzucamy. Całość polewamy sosem i posypujemy koperkiem. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-z-kapusty-pekinskiej-z-ogorkiem-kiszonym-i-papryka/ MieszamWGarnku Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym i papryką pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuprzegotowanej i ostudzonej · 1 płaska łyżka soli kamiennej · 1 łyżka soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej – to przyśpieszy proces kwaszenia między innymi. Sposób przygotowania: Umyj buraki dokładnie, cieniutko je obierz i pokrój w grube plastry, tak ,aby po zalaniu nie wypłynęły na powierzchnię. Dlatego plastry(...)ząbek czosnku uderz dłonią, obierz i pokrój wzdłuż na pół. Postaraj się powciskać między buraki czosnek, ziele angielskie oraz liście laurowe. Wodę wymieszaj z solą i sokiem z kiszonych ogórków lub kapusty, zalewą zalej delikatnie buraki. Naczynie teraz musisz przykryć gazą i przewiązać sznurkiem. Odstaw w ciepłe miejsce na około tydzień . Idealne miejsce to szafka w kuchni, lodówka
Z Kuchni Do Kuchniswój rodzinny, najlepszy przepis. Dlatego nie bójmy się eksperymentować , mieszajmy, kiśmy i odkrywajmy nowe smaki. Czerwone kimchi w mojej wersji, to nic innego, jak klasyczne kimchi z dodatkiem czerwonego buraczka. Buraczki to wspaniały dodatek do kiszonek, polecam spróbować kiszony kalafior z buraczkami lub kiszoną kalarepę z burakiem . Czerwony burak poprawia walory smakowe kiszonek oraz nadaje im pięknej(...)sojowy) Wykonanie Kapustę pekińską przekrawamy wzdłuż na pół i siekamy (nie za cienko) . Pokrojoną kapustę przekładamy do dużej miski, zasypujemy solą, zalewamy wodą do przykrycia. Mieszamy i w miarę możliwości obciążamy (ja kładę okrągłą deskę drewnianą i na niej stawiam słoik/słoiki z wodą), odstawiamy na około godzinę. W czasie kiedy kapusta się maceruje przygotowujemy pastę kimchi
Tajemnice Smaku