pacjentom, ponieważ mało jest takich potraw, w których można na raz zjeść aż tyle warzyw. Leczo można również zawekować w słoiku, tylko wtedy najlepiej bez mięsa, żeby dłużej było świeże. Składniki na 4 porcje: 3 pętka dobrej jakości kiełbasy (u mnie kiełbaski z Lidla "Pikok Pure") 1 duża cukinia (ok 600 g) 3 papryki (najlepiej różnokolorowe) 1 cebula 2 ząbki
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyswojej prostocie jest zaskakująco pyszny. Bigos z pieczarek - szybkie danie jednogarnkowe Składniki : 1 kg małych, zamkniętych pieczarek nieduży słoik korniszonów 30 dag kwaszonej kapusty 2 duże czerwone papryki 500 g białej cebuli 1 kg dobrej jakościowo kiełbasy sól, słodka czerwona papryka i pieprz ziołowy jako przyprawy liść laurowy 200 ml koncentratu pomidorowego rozrobiony ze 100 ml przegotowanej wody tłuszcz
Poezja Smaków - blog kulinarnykochamy miłością wielką. Bigos jemy w święta i w zwykłe dni bo zawsze gotuję wielki gar i część pakuję do słoików żeby mieć go w zapasie. Najczęściej gotuję bigos tylko z kapusty kiszonej, oczywiście z dodatkiem różnych mięs, kiełbas i przypraw. Lubię bigos dobrze kwaskowy więc nie zapominam o grzybach suszonych , winie i wędzonych śliwkach bo te wszystkie dodatki zawsze
Smaczna Pyzatakie leczo. Idealne na obiady, kolacje czy lunch. Wystarczy tylko rozmrozić i podgrzać lub wyjąć ze słoika. To wszystko tylko zależy jak je będziecie chcieli przechowywać. Ja mrożę bo z tym jest mniej pracy. Takie leczo można zrobić w wersji wegetariańskiej omijając tylko kiełbasę. Gwarantuję, że smak będzie równie pyszny. Cukinię obrać ze skórki, wyciąć nasionka i pokroić w kostkę
Kuchnia PokoleńKiełbasa na co dzień, bardzo zwyczajna. Od dłuższego czasu z większą przyjemnością zjadam kiełbasy domowe niż te kupione w sklepie. Nie zawsze chce mi się nadziewać jelita i wtedy taka ze słoika jest bardzo dobrą alternatywą. Można ją poza tym przechowywać bez mrożenia , co też jest bardzo wygodne. Domowy chleb
Stare Garytakich dobroci trzymam się z daleka, ale mój Mąż był zachwycony i bardzo żałuje, że kupił sobie tylko słoik wątrobianki, a nie trójpak, jak zachęcała nas sprzedawczyni:) Mnie te wyroby przekonały naturalnym składem, fajnymi nazwami (jak kiełbasa po świniobiciu, salceson po świniobiciu) i uroczym opakowaniem. Na Targach promowane były też kapłony, czyli wykastrowane koguty. Kapłon jest przysmakiem kuchni staropolskiej
Chilli Czosnek i Oliwasposobem na wekowanie jedzenia (nie tylko fasoli) Składniki na obiad dla 2-3 osób oraz na około 8 słoików 500 g 1 kg suchej fasoli Jaś 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g lub passaty pomidorowej 1 duża cebula 4 kiełbasy dobrej jakości, wędzone ( 500-600 g) 4 listki laurowe około 500 g boczku wędzonego (nie konieczne, czasem dajemy, czasem(...)około 1 do 1 i 1/2 godziny. 5. Jak już fasola zacznie robić się miękka zaczynamy przesmażanie boczku (jeśli go dajemy), a następnie kiełbasy. W czasie smażenia kiełbasy dokładamy pokrojoną w kostkę cebulkę i również ją przesmażamy. Dodajemy następnie do gotującej się fasoli. 6. Następnie dodajemy startą gałkę muszkatołową (tutaj ilość według waszego smaku) paprykę wędzoną i słodka oraz
Gotowanie...to proste !sobie chemii, a przygotowane zgodnie z tradycyjną recepturą będą mieć naturalny smak. Robienie domowych wędlin nie musi być trudne Jeśli zamierzasz zabrać się za samodzielne przygotowywanie domowych wędlin i kiełbas, wiedz, że to wcale nie jest takie trudne. Istnieje wiele stron i blogów poświęconych wyrobom wędliniarskim. Prowadzone przez prawdziwych pasjonatów mogą być źródłem użytecznej wiedzy i służyć pomocą(...)zajmuje wiele czasu, a w efekcie powstaje smakowity produkt. Podobnie przygotujemy domowy pasztet albo mięso w słoiku. Jeśli jednak masz do dyspozycji nieco więcej czasu, smaczną alternatywą będą tradycyjnie wędzone wędliny. Tu można już puścić wodzę fantazji. Domowa wędzona szynka, boczek, kiełbasa czy polędwica kuszą amatorów smacznych wędliniarskich przetworów. W tym przypadku jednak koniecznie musisz dysponować własną wędzarnią. Dlaczego wędzone
Życie zaczyna się w kuchniwłasną kiełbasę Żartuję , ale oczywiście namawiam , naprawdę jest pyszna , a wersji z chrzanem nigdzie nie kupicie , to mój patent . Albo ją pokochacie , albo znienawidzicie , to zależy czy lubicie chrzan Kiełbasa ma tylko jedną wadę, nie poleży zbyt długo , raz ,że zbyt smaczna , dwa , niestety chrzan nie służy długowieczności , więc zróbcie tyle , żeby nie leżała na surowo dłużej niż(...)czubata, łyżka cukru pudru 1 łyżka pieprzu świeżo , grubo , mielonego 1 łyżka , mielonej gorczycy białej 1,5 słoika tartego chrzanu ( 350 ml – 1,5 szklanki ) 3-4 ząbki czosnku 1 czubata ,łyżeczka mielonego kminku 1 szklanka wody jelita wieprzowe cienkie do kiełbas – około 5 m Boczek mielimy na drobnym sitku . Łopatkę kroimy na kawałki i także mielimy
Ogrodnik w podróżyseler pokrojony drobno. Smażyć aż kapusta zmieni kolor na ciemniejszy. Wlać wodę która została po wyjęciu kapusty ze słoika plus 1,5 litra wody. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Ostrożnie z solą, doprawić dopiero po chwili gotowania. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotować 30 minut, dodać ziemniaki pokrojone w małą kostkę i gotować jeszcze 10 minut. Ziemniaki muszą być miękkie. Smacznego
Kuchnia Pokoleńpoczęstunek dla gości, podczas przeróżnych imprez.Moja rodzina uwielbia leczo, dlatego też to ugotowałam w zapasie i zamknęłam w słoiki, otworzymy, kiedy tylko będziemy mieli na nie ochotę :) Składniki: * 1 puszka czerwonej fasoli (użyłam Orzech ) * około 250 g kiełbasy chorizo * 1 czerwona papryka * 1 żółta papryka * 2 cukinie * 300 g pieczarek * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * sól, pieprz do smaku
Zrób to smaczniepowinien być już gęsty, ale większość warzyw powinna być widoczna, nie mogą tworzyć jednolitej papki. Gorący relish przekładamy do słoików, dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem aż ostygną. Taki sos możemy podawać do mięs z grilla, smażonej kiełbasy, czy też jako dodatek do zwykłych kanapek, czy też zapiekanek. The post Relish appeared first on Damsko-męskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzabiela się przez dodanie do zupy maślanki. A w moich rodzinnych Kielcach do żuru oprócz warzywnej bazy, ciemnej kiełbasy i boczku dodawało się i kwaśnej śmietany, i wody z kiszenia ogórków, i kopru. Zakwas szykujemy zawsze w świeżo umytym i wygotowanym słoiku lub kamionkowym garnku , a do jego mieszania używamy czystych i wyparzonych narzędzi. Jeśli będziecie o tym pamiętać
Karo in the Kitchenroku na święta :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym – Składniki: 5 surowych białych kiełbasek – ok. 500 g 1 duża cebula – ok. 180 g 2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% pół szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 czubate łyżeczki chrzanu ze słoika (lub trochę więcej jeśli lubicie ostrzejsze smaki) 1 łyżka masła
Kulinarne Przebojekwaszonej kapusty 250 g wieprzowiny od szynki 250 g chudej wołowiny 400 g dobrej, suchej kiełbasy 250 g wędzonego boczku 2 cebule 3 łyżki smalcu trzy garście suszonych grzybów 4 liście laurowe 6 ziaren jałowca 8 ziaren ziela angielskiego mały słoik koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kwaszoną kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, a połowę dodatkowo przepłukać(...)miękkie, wyjąć łyżką cedzakową, odcisnąć i pokroić w paski. Wodę, w której się gotowały, dodać do kapusty. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i posiekaną cebulę. Dusić razem, aż cebula się zeszkli, po czym dodać do kapusty wraz z grzybami i dokładnie wymieszać. Na małym ogniu gotować jeszcze godzinę, mieszając od czasu
W SMAK