kiełbasa w słoikach - 531 przepisów (strona:22/36)

Łazanki. 179

Składniki: słoik kapusty kiszonej (900 g, po odsączeniu 600 g), 380 g pieczarek, 2 cebule, 250 g makaronu do łazanek ( ale ja czasem daję inny makaron, w zależności jaki mam w domu - mogą to być wstążki, kolanka czy też świderki), 300-400 g kiełbasy, olej lub oliwa z oliwek do smażenia, sól, pieprz. Przygotowanie: Kapustę kiszoną ugotować. Makaron ugotować

W kuchni u Moniki
Sałatka z cieciorki lekko wędzona 277

osobnej, małej miski daję majonez ze słoika i dodaję do niego musztardę, sól i pieprz. Miksuję. Dodaję w razie potrzeby jogurtu naturalnego. Wylewam do sałatki. Mieszam delikatnie. Na koniec mrożona lub świeża natka pietruszki. Sałatka gotowa do..lodówki. Musi się przegryzć. Najlepiej podawać z wiejskimi wyrobami, u mnie kiełbasa wędzona. Wędzona sałatka idelanie się z nią komponuje.  Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Tegoroczny bigos z winem marsala 132

patelni. Przełóż do kapusty. Pora na kiełbasę. Pokrój kiełbasę w kostkę i zrumień na patelni. Przełóż do garnka. Następnie dodaj poszarpane mięso, wszystkie przyprawy, wino i gotuj bigos przez godzinę. Ostudzony bigos wstaw do lodówki. Ja wystawiłam mój gar na balkon. Na drugi dzień zagotuj bigos i podziel na porcje do słoików. zakręć i odwróć słoiki do góry nogami. Przechowuj

codojedzenia
Leczo. Przepis krok po kroku. 286

warzywami, inne z kiełbasą lub kurczakiem. W zależności od dostępnych warzyw, czy aury na zewnątrz, można wybrać swoją ulubioną wersje. Moja propozycja jest z kiełbasą i mięsem z udka kurczaka ale raczej dominują warzywa. Jest potrawą z pogranicza zupy i dania jednogarnkowego, chociaż ja lubię podsmażyć składniki osobno. Przecież każdy(...)obficie danego roku obrodziły. Wszystkiego nie dało się przejeść, wiec trzeba było przerabiać. Na szczęście z takiego warzywnego zestawu, łatwo jest zrobić właśnie leczo w słoiki ale nie tylko. Można zrobić: bałkański ajwar,macedoński pindżur, bułgarska ljutenice czy gruzińskie sacebeli lub stworzyć własną kompozycje.   Jak powiedział Robert Makłowicz „leczo

kuron.com.pl
Kapuśniak z kiszonej kapusty 268

płuczę, po połączeniu z wywarem warzywnym jest idealnie kwaśna , a to cały urok i smak tej zupy. Kapuśniak zrobiłam bez mięsa, dodałam jedynie skwarki i na koniec podsmażoną kiełbasę. Jeśli pominiesz dwa ostatnie dodatki ugotujesz pyszny kapuśniak wegeteriański. Kapustę kiszonę zawsze należy gotować odzielnie i na koniec połączyć wywary. Opis wydaje się przydługi, ale zupa bardzo prosta do przygotowania. Odgrzewana(...)ziemniaki marchew pietruszka kawałek selera, pora cebula około 50- 100 g słoniny (u mnie wędzona) 2 kiełbaski śląskie 1 łyżka mąki sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru zielenina Wykonanie: zawartość słoika z kiszoną kapusta przekładam do garnka, zalewam wodą, tak by z lekkim nadmiarem przykryła kapustę i gotuję około 40 minut do miękkości. Kapustę kiszę z dodatkiem listków laurowych i ziela

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Duszona kapusta na zimę 138

młoda kapusta duszona Duszona młoda kapusta w słoikach po podgrzaniu jest świetnym dodatkiem do wszystkich panierowanych kotletów (schabowych, mielonych), klusek śląskich i klusek na parze. Można ją też zjeść z chlebem albo z ziemniakami i jajkiem sadzonym. Jeśli kapusta duszona ma być głównym daniem wystarczy dodać do niej podsmażony boczek lub kiełbasę. Duszona kapusta na zimę

Cztery Fajery
Domowy zakwas na żurek 184

przepisu. DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA   Domowy zakwas na żurek   Składniki: 3-4 łyżki mąki żytniej, najlepiej typ 2000 (grubo mielona) 5 nieobranych ząbków czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego ½ łyżeczki soli 500 ml zimnej wody Ew. kilka suszonych grzybów np. prawdziwków lub podgrzybków   Do wyparzonego, osuszonego słoika wsyp mąkę żytnią typ 2000, czyli

kuron.com.pl
DOMOWY ZAKWAS NA ŻUREK 139

prawdziwego, domowego żurku z jajkami, białą kiełbasą i boczkiem. Wielki Poniedziałek to idealny moment, aby nastawić zakwas na żurek. Wbrew pozorom, przygotowanie takiego domowego zakwasu nie jest ani trudne, ani skomplikowane. Każdy może go wykonać! Wystarczy tylko zakupić mąkę żytnią razową i użyć przegotowanej wody. Należy także pamiętać o sterylizacji słoika przed wykonaniem oraz stosowaniu czystych łyżek, aby zakwas

Kuchnia MagdaLeny
Pizza z otrębami żytnimi - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 173

plasterki,cebula pokrojona w piórka,sucha kiełbasa pokrojona drobno.Sos pomidorowy:pół szklanki gęstego soku pomidorowego,3 łyżki oliwy lub oleju,1 łyżka ziół prowansalskich,duża szczypta soli,2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.Wszystkie składniki połączyć. Jeśli często robicie pizzę, to taki sos może stać w lodówce w zakręconym słoiku przez 3-4 dni.Tak przygotowaną pizzę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Żurek domowy 163

ziemniaki zmiękną. Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę na plasterki (mogą być dość grube) i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy się lekko zrumieni dodajemy posiekany czosnek. Całą zawartość patelni dodajemy do wywaru, dosypujemy majeranek, trochę soli i pieprzu i chrzan. Może być świeżo utarty lub taki ze słoika. Na koniec wlewamy dobrze wymieszany zakwas

Marder&Marder Manufacture
Jajka zapiekane z chorizo / Baked eggs with chorizo 211

chorizo zamienimy na szynkę lub ulubioną kiełbasę. Szybkie, łatwe i podane z tostami – przepyszne! Scroll down for recipe in English Jajka zapiekane z chorizo (2 porcje) Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 120 g chorizo, pokrojonego w plasterki 1/2 szklanki sosu pomidorowego (ze słoika lub domowej roboty ) 4 duże jajka

karmelowy
Fusilli lunghi z sosem ze smażonych pomidorów, z warzywami po hiszpańsku 135

plasterki i szynkę Serrano lub kiełbasę Chorizo pokrojoną w kostkę. Smaż przez chwilę. Dodaj cukinię pokrojoną w cienkie większe plastry. Chwilę później wsyp warzywa po hiszpańsku na patelnię, dosmacz solą i zamknij pokrywkę. Duś. Międzyczasie ugotuj makaron al dente. Kiedy warzywa zmiękną dodaj przecier pomidorowy ze smażonych pomidorów. Oczywiście nie cały słoik, wystarczy 2-4 łyżki. Wymieszaj delikatnie. Wrzuć makaron

Z Kuchni Do Kuchni
Pyttipanna czyli Smazone Miesne Kaski z warzywami i DUFF... 193

czasie kroimy w kostkę kiełbasę, mięso, salami  i dorzucamy je stopniowo do boczku. Podobnie robimy z cebulą i marchewkami oraz ziemniakami i ziołami. Często mieszając smażymy całość ok 20 minut tak by marchewki i ziemniaki zmiękły. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Składniki sosu mieszamy dokładnie (np potrząsając słoikiem, w którym się znajdują :) Wlewamy dressing na patelnię

Dzieje kuchennej Wiewióry
Fasolka po bretońsku 179

około 10 minutach słoik się zawekuje, i ekspresowy obiad masz z głowy. Trudność: Średnia Czas przygotowania: 12 godz Czas gotowania: 2 godz Całkowity czas: 14 godz Ilość porcji: 10 osób Składniki: 800 g fasoli “Piękny Jaś” 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 600 g boczku surowego wędzonego 450 g kiełbasy wieprzowej (2 gatunki

ugotuj-przepis.pl
Fasolka po bretońsku 230

około 10 minutach słoik się zawekuje, i ekspresowy obiad masz z głowy. Trudność: Średnia Czas przygotowania: 12 godz Czas gotowania: 2 godz Całkowity czas: 14 godz Ilość porcji: 10 osób Składniki: 800 g fasoli “Piękny Jaś” 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 600 g boczku surowego wędzonego 450 g kiełbasy wieprzowej (2 gatunki

ugotuj-przepis.pl
Sałatka warzywna tradycyjna 157

wędliny, mięs na zimno, grzanej kiełbasy i jak jeszcze kto woli. Warzywa to źródło samych pozytywnych skutków, dostarczamy sobie witamin, regulujemy pracę organizmu i poprawiamy sobie samopoczucie. Składniki: 5 ziemniaków 4 marchewki 2 słodko – kwaśne jabłka 4 ogórki kiszone 4 jaja, ugotowane na twardo puszka kukurydzy konserwowej puszka groszku konserwowego sól pieprz duży słoik majonezu Przygotowanie: Ziemniaki, marchew dokładnie

Smaczne Potrawy