kiełbasa w słoikach - 531 przepisów (strona:13/36)

Leczo z cukinii, czyli coś na co dzień i do słoików 143

wegetariańskiej, jak i dla mięsożerców. ;) LECZO Z CUKINII Składniki: - cukinia - 4 pomidory - 3 cebule (małe) - mięso, np. pierś z kurczaka lub kiełbasa - 3 marchewki - mały pęczek natki pietruszki - 2 papryki - 400 gram pieczarek - 5 ząbków czosnku - sól - pieprz - słoik koncentratu pomidorowego (200 gram) Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy. Następnie dodajmy po kolei: cebulę pokrojoną

Życie zamknięte w smaku
Leczo z kiełbasą i warzywami 103

garnka. Bakłażana obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i podsmażamy na tej samej patelni co kiełbasę. Smażymy kilka minut, aż lekko się przyrumieni i dodajemy go do kiełbasy. Do kiełbasy i bakłażana dolewamy passatę, szklankę wody i doprawiamy solą. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Cukinię kroimy w półplasterki. Dorzucamy ją wraz z pokrojonymi paprykami do lecza(...)zdjęciu w towarzystwie langoszy. Smacznego P.S. Jeśli zostanie Wam po obiedzie leczo, przelejcie je do słoików i zapasteryzuje. Zapasteryzowane i wystudzone słoiki z leczo możemy przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu do kilku miesięcy. Artykuł Leczo z kiełbasą i warzywami pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Bigos z grzybami i kiełbasą 73

było ok. 1litra   Gotowałam kapustę do miękkości pod przykryciem.   W czasie gdy gotowała się kapusta rozdrobiłam mięso i przełożyłam je do garnka z gotującą się kapustą. Kiełbasę pokroiłam w kostkę i przesmażyłam na suchej patelni. Dodałam do kapusty. Gotowałam wszystko pod przykryciem, w miarę potrzeby podlewałam odrobiną wody. Dodałam 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i 1 kopiastą(...)smaczna mieszanka.  żadne z tych ziół nie dominuje w smaku. * nadwyżkę nakładałam do słoików na „później” i wstawiłam do lodówki   Smacznego!   Lidka                Artykuł Bigos z grzybami i kiełbasą pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Żurek chrzanowy na Wielkanoc 192

pyszny i pikantny!   Składniki pęczek włoszczyzny na bulion cebula 5 ząbków czosnku 4 ziemniaki 2 kawałki białej kiełbasy po kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego kilka listków laurowych   pół litra zakwasu na żur kupnego lub domowego (tutaj przepis) mały słoik chrzanu ok 150 g jajko na twardo do dekoracji – na każdą porcję koperek do dekoracji Przepis

Ugotowane pozamiatane
Fasolowy przysmak z patelni 106

cebula 1 słoiczek papryki czerwonej marynowanej 1 puszka białej fasoli pieprz, sól, przyprawa do potraw pół litry bulionu drobiowego   Pokrojoną w kostkę kiełbasę podsmażyć przez chwilę na patelni. Następnie dodać do niej poszatkowaną drobno cebulę. Słoik papryki marynowanej odcedzić i paprykę przełożyć na patelkę. Fasolę odcedzić z zalewy, przelać wodą i dodać na patelnię. Całość chwilę podsmażyć i zalać

Gotuję Testuję
Żurek wielkanocny bezglutenowy 106

family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} zupa: 1 słoik zakwasu z przepisu na zakwas na żurek bezglutenowy 300 g białej surowej kiełbasy 2 suszone grzybki 1,5 litra bulionu warzywnego 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz

Kuchnia bezglutenowa
Faszerowany kurczak pieczony w szampanie 143

ustach. Inspiracją był przepis z książki "Gordon Ramsay's ultimate cookery course". Przepis nieco zmodyfikowałam. Składniki: kurczak (w całości) Nadzienie: kiełbasa suszona dobrej jakości (ok. jednej dużej laski) lub kabanosy 1 puszka czerwonej fasoli 2 średniej wielkości cebule 3/4 słoika suszonych pomidorów 1/2 cytryny szampan 4 ząbki czosnku papryka wędzona lub jak ktoś nie ma może być zwykła sproszkowane chili

IMPRESJA SMAKU
Proste przepisy na Wielkanoc 86

czosnek i przyprawy. Na tłuszczu z kiełbaski podsmażyć cebulę zostawiając trochę surowej cebuli do dekoracji. Po chwili dodać na patelnię winogrona. Chleb posmarować hummusem, położyć na nim podsmażoną cebulę, kiełbasę i udekorować podsmażonymi winogronami. Posypać pestkami słonecznika i surową cebulą. Pasta do chleba z krewetkami i koperkiem Wystarczy dobry chleb, krewetki z zamrażarki i koperek, żeby zrobić wrażenie na domownikach(...)Brokułowa sałatka warstwowa Żurek z chrzanem Składniki: pęczek włoszczyzny na bulion cebula 5 ząbków czosnku 4 ziemniaki 2 kawałki białej kiełbasy po kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego kilka listków laurowych pół litra zakwasu na żur kupnego mały słoik chrzanu ok 150 g jajko na twardo do dekoracji – na każdą porcję koperek do dekoracji Pełny przepis tutaj. Żurek chrzanowy Pascha

Ugotowane pozamiatane
Pasztet do słoików z szynką 157

tutaj znajdziecie wszystko co trzeba. Składniki na 1 duży lub 2 małe słoiki 300 g szynki 190 g tłustego boczku 50 g wątróbki drobiowej 50 g kaszy manny 300 ml wody 1 cebula 1-2 liście laurowe ziele angielskie 18 g mieszanki przypraw "Smarowidło domowe" od Dobrej Kiełbasy Szynkę i boczek pokroić na kawałki i ugotować z dodatkiem ziela angielskiego(...)wsypujemy kaszę i mieszamy dokładnie. Mięso mielimy na drobnych oczkach (ok.3 mm). Surową wątróbkę też mielimy. dodajemy kaszę i mieszankę przypraw. Miksujemy blenderem żeby powstała jednolita masa. Przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy. Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia: Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz z zawartością 60 minut. Następnego dnia pasteryzację powtarzamy, ale już tylko

Marder&Marder Manufacture
Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym 253

Całość jest bardziej aromatyczna, pikantna i robiąca znacznie lepsze wrażenie wizualne. Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym Składniki: 4 sztuki białej kiełbasy łyżeczka suszonego majeranku (lub jeszcze lepiej - świeżego) 2 łyżki startego korzenia chrzanu (można dać chrzan ze słoika w ilości 4 łyżki, ale świeży chrzan jest dużo smaczniejszy) 250 ml słodkiej śmietany 18% do zup i sosów sól oraz(...)pieprzem oraz majerankiem. Sos powinien być wyczuwalnie słony. Teraz wydaje się wszystko być dość ostre, jednak po wypieczeniu złagodnieje.  Sos wylewamy do naczynia, w którym będziemy zapiekać białą kiełbasę. Białą kiełbasę nacinamy na jednej stronie i układamy ją w sosie nacięciami do góry.  Naczynie wstawiamy do piekarnika na około pół godziny, by całość się ładnie zarumieniła. Cieple posypujemy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Szybkie i pyszne leczo warzywne 106

Szybkie i pyszne leczo warzywne to proste, ale bardzo smaczne danie jednogarnkowe. Podstawowymi składnikami są cukinia, papryka i pomidory. Nasza wersja leczo będzie z dodatkiem kiełbasy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciapkapusta z gotowanym żeberkiem 146

moim domu najczęściej przygotowuje się ją z gotowanym żeberkiem, jednak można zamiast niego dać pokrojony w kostkę i podsmażony boczek (bądź kiełbasę) oraz podsmażoną cebulę. Składniki 1 kg kiszonej kapusty ( u mnie domowej roboty ze słoika) 1 kg ziemniaków 1 kg żeberek (udało mi się dostać z naprawdę dużą ilością mięsa) 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu 5 liści

Kuchenne aromaty
Leczo z kiełbasą i boczkiem 101

Zbliża się jesienny czas, trzeba pomyśleć o pysznościach w słoikach. Parę dni temu zrobiłam na obiad leczo, bogate w warzywa, wzbogacone boczkiem i kiełbasą, bardzo dobry obiad na każdy dzień. SKŁADNIKI: 2 papryki czerwone 2 papryki żółte 1 średnia cukinia 2 średnie marchewki 1 pietruszka korzeń 2 cebule 1 kg pomidorów paprykowych parka kiełbasy 30 dag. boczku wędzonego 1 łyżka

Kuchnia Beaty
Bigos z kiełbaską i grzybkami 117

Coraz bliżej święta ,coraz bliżej święta........... Bigosik z kapusty kiszonej zrobiony :) Zawekowałam w słoiki i spokojnie do świat może stać. Składniki: kapusta kiszona 3kg  marchewka 400 g kiełbasa zwyczajna czy śląska jaką lubicie 800 g  boczek wędzony 300 g szynka 400 g przecier pomidorowy  100 g garść suszonych grzybków ziele angielskie 3 szt  liść laurowy

Różowa kuchnia
BIGOS ŚWIĄTECZNY (keto, LCHF, optymalny, paleo) 278

przerwami. BIGOS TRZEBA CZĘSTO MIESZAĆ aby nie przywarł i nie przypalił się! Na godzinę przed zakończeniem gotowania dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Bigos można przechowywać przez dłuższy czas. W tym celu należy przełożyć go do słoików, zakręcić i pasteryzować przez ok 10 minut. BTW całości liczonej ze śliwkami i bez wody: 4920 g, 7131 kcal

Ola la LCHF

Proponowane wyszukiwania