Witajcie po długiej przerwie. Kto może siedzi w domu, siedzę i ja. Gotuję. Wczoraj zrobiłam kiełbasę słoikową ( przepis dostępny na blogu ) i pasztet w słoikach. Robię przegląd zamrażarki. Należało się. Dzisiaj na śniadanie zrobiłam pastę z wędzonego łososia. Pycha. Może wykorzystacie przepis. Polecam. Składniki: Kawałek wędzonego łososia na ciepło ( ja miałam z własnej produkcji, mąż uwędził :) ½ średniej cebuli 2 łyżki
Smaki EwyCzęsto kiszę kapustę w słoiku tak na teraz na dwie czy trzy porcje. Zajadamy ją samą ale tym razem wykorzystałam ją do ugotowania pysznego, delikatnego kapuśniaku
Moje Małe CzarowanieSkładniki 1 słoik selera konserwowego 8 łyżek kukurydzy konserwowej 80 g kiełbasy szynkowej 4 krążki ananasa z puszki 4 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Sposób Seler, ananasa oraz kukurydzę odsączyć z zalewy. Seler pokroić drobniej, ananasa pokroić w kosteczkę. W miseczce wymieszać seler, kukurydzę oraz ananasa, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę szynkową, wszystko razem wymieszać. Dodać majonez, przyprawić
Kuchenne aromatylizać! U mnie to przypadkowe danie pewnie częściej będzie pojawiać się na stole :) Składniki (na 4 porcje): 150 ml kaszy jaglanej 300 ml wody mały słoik (po chrzanie) sosu pomidorowego kawałek (ok. 20 cm) kiełbasy jałowcowej 4 młodziutkie listki jarmużu (u mnie fioletowy) 2 liście laurowe łyżeczka słodkiej papryki w proszku łyżka czosnku niedźwiedziego sól natka pietruszki Kaszę opłukać
Weekendy w domu i ogrodziepozostaw słoiki do wystudzenia w garnku, zimne ponownie pasteryzuj po 24h ( 40 minut ). Tak za pasteryzowane mięso przechowuj w lodówce przez kilka tygodni. Po otwarciu słoika pięknie pachnie i wybornie smakuje ! Lepiej niż tradycyjna kiełbasa w jelicie. Rada : Po kolejnych 24 godzinach można pasteryzować jeszcze raz przez 30 minut. Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi aż 6 miesięcy i można
Przepisy i porady kulinarnewygodna potrawa , nadwyżki można spokojnie wsadzić do słoików , pasteryzować 15 minut i przechowywać kilka miesięcy , na czarną godzinę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki 5 grubościennych czerwonych papryk 2 papryki grubościenne żółte 4 duże cebule 0,6 kg kiełbasy śląskiej 1 główka czosnku 1 puszka pomidorów
Ogrodnik w podróżymożna z niej zrobić. Bigos robiła moja babcia i robiła moja mama, a teraz robię go ja :) Można go zamrozić, można zamknąć w słoiki i w zimę znowu poczuć smak lata :) Składniki: cukinia cebula kiełbasa przecier jajkoliść laurowy sól, pieprz Cebulę i kiełbasę kroję w kostkę. Cukinię trę na tarce jarzynowej. Najpierw podsmażam cebulę z kiełbasą, później dodaję(...)kiełbasy i że wody jest zbyt mało, jednak cukinia szybko puszcza sok i zmniejsza swoją objętość. ) Gdy cukinia zmięknie, dodaję przecier pomidorowy, chwilę jeszcze gotuję, później wbijam do garnka z bigosem jajko i mieszam. Jajko po ścięciu się tworzy takie białe kłaczki w bigosie. Całość przyprawiam solą i ewentualnie pieprzem. Przygotowując bigos do mrożenia, czy zamykania w słoiki, jajka
Co w głowie piszczyszczypiorek Wszystkie składniki wkładamy do blendera i blendujemy na prawie gładką pastę. Ja dodatkowo obrałam wędlinę ze skóry ;) Pastę wyłożyć do słoika lub miseczki, ozdobić posiekanym szczypiorkiem. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: 30 g cebuli 200 g kiełbasy, u mnie kiełbasa podwawelska Hańderek 2 jajka ugotowane na twardo 50 g majonezu 1 łyżeczka musztardy ostrej sól, pieprz szczypiorek
MamaOskarkatakie zimno najlepsze? Oczywiście pyszna i rozgrzewająca zupa i ja na taką właśnie Was zapraszam. Składniki : 1 laska kiełbasy u mnie Kiełbasa ze Wsi Hańderek 1 korpus z kurczaka podłużne buraki słoik 0,7 l wraz z zalewą ( przepis na blogu ) 40 dkg fasoli jasiek 2 średnie ziemniaki 1/4 średniego selera 1 duża marchewka 1 średnia(...)miękkości warzyw. Na koniec dodać starte na tarce o grubych oczkach buraczki, sok z buraków, śmietanę, czosnek i koperek. Na patelni rozgrzać olej , dodać masło i podsmażyć plastry kiełbasy. Ułożyć na talerzu z zupą. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego
Gosia gotujeząbek czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 1 kostka bulionowa Sól ŻUREK SKŁADNIKI: 1 butelka żurku kiszonego 30 dag kiełbasy wiejskiej 4-5 jajek na twardo 1-2 łyżki chrzanu ze słoika 1 łyżeczka cukru Sól, pieprz do smaku Majeranek Świeża zielona pietruszka PRZYGOTOWANIE: 1. Gotujemy bulion warzywny z podanych składników, marchew kroimy w grube talarki
Marcepanowa kuchnialepsze :) Tym razem nie będzie pasteryzowane tylko pieczone w piekarniku. Użyjemy do niego mieszanki przypraw "Smarowidło domowe". W ogóle polecam zapoznanie się z produktami dostępnymi w sklepie Dobrej Kiełbasy: KLIK . A zwłaszcza zwróćcie uwagę na te ich mieszanki przypraw, bo wgniatają w ziemię. Są tak rewelacyjne, że ręka, noga, mózg na ścianie :) A przy okazji żart dla starszych czytelników(...)leniwe. No to jak już się pośmiali to zapraszam na przepis: Składniki na 1 duży lub 2 małe słoiki 250 g słoniny bez skóry 170 g łopatki 85-100 g cebuli (1 duża) 13 g mieszanki "Smarowidło domowe" od Dobrej Kiełbasy Słoninę, łopatkę i cebulę mielimy w maszynce na małych oczkach (ok. 3 mm). Doprawiamy i mieszamy dokładnie żeby wszystko
Marder&Marder Manufacturearomatyczna zupa rodem z Ziemi Brzozowskiej, przygotowana na bazie wywaru z mięsa i zakwasu na żur. Dominującym smakiem w zupie jest oczywiście chrzan, który doskonale komponuje się z białą kiełbasą i jajkiem, z którymi chrzanica jest podawana. Gęstości zupie nadają ugotowane i rozdrobnione warzywa oraz śmietana. Kropką na „i” jest koperek, który podkreśla smak zupy i przywołuje na myśl wczesną(...)boczku 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 2-3 ziemniaki 1/2 l zakwasu na żur (biały barszcz) 5-6 ząbków czosnku 1 cebula mały słoik chrzanu (około 180 g) 1/2 l śmietany 500 g białej kiełbasy (użyłam cienkiej) ugotowane jajka koperek sól i pieprz Umyte i obrane warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki i cebulę) kroimy w kawałki i gotujemy
Trzeci talerzjajek przepiórczych 2 białe kiełbaski (najlepiej surowe, ale nie jest to warunek konieczny) 2 łyżki majonezu ok. 1,5 łyżeczki tartego chrzanu ze słoika kiełki lub szczypiorek do dekoracji Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Surową białą kiełbasę sparzyć (nie gotować!). Majonez wymieszać z chrzanem w miseczce. Schłodzoną kiełbasę pokroić w grube plastry, wyłożyć na nią niewielką ilość sosu chrzanowego, posypać
Mojewlasne.plklopsikami. To doskonała propozycja na obiad jednodaniowy. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 1 słoik kapusty kwaszonej z marchewką DAGOMA , 1 cebula, 200g cienkiej kiełbasy, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła
Tradycyjna kuchnia Kasifirmy i nie był on tak smaczny jak ten.. sos pieczarkowy Orzechmakaronu spaghetticebulakiełbasaCebulę pokroić w kostkę, lekko zeszklić na oliwie.Dodać pokrojoną kiełbasę i razem smażyć kilka minut.Dodać również sos ze słoika oraz trochę wody.Wymieszać i chwilkę jeszcze poddusić.Makaron ugotować i odcedzić .Podawać z sosem
Moje domowe kucharzenie